bazie przepisu Ewy Wachowicz. 650 g selera 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 100 g masła 1 łyżka sosu sojowego 2/3 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do wysypania keksówki 3 jajka 1 szklanka gorącego wywaru grzybowego (ewentualnie drobiowego) 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu sól do smaku Seler, marchew i cebulę(...)zalać wywarem grzybowym, dodać sos sojowy i dusić do miękkości. W razie potrzeby lekko podlewać gorącą wodą. Miękkie warzywa ostudzić (jeśli jest potrzeba – odcedzić lekko). Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, chrzan, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do keksówki
Trzeci talerzłyżki masła klarowanego 80 g marchewki 30 g pietruszki 30 g selera 60 g cebuli 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy(większy) 5 ziarenek pieprzu czarnego 1 bułka czerstwa ( nie dmuchana) 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 40 g pistacji Ale -raj Przygotowanie: Boczek, mięso wieprzowe, karczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Obrać warzywa. Do garnka przełożyć mięso, warzywa(...)liść laurowy, pieprz i zalać zimną wodą ponad dwa centymetry nad mięsem. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować, aż mięso będzie mięciutkie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i włożyć bułkę. Pozostawić do schłodzenia. Do szklanki odlać trochę gorącego "rosołu" dodać pistacje i moczyć je około 1 godziny. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć wątróbkę. Mięso i bułkę wyjąć na 15 minut
Ala piecze i gotujewłączam do rodzinnego menu :) 'kotlety z soczewicy' Składniki: (na 8 kotletów) - 1 szklanka suchej soczewicy (czerwonej) - 1,5-2 szklanki wody - 1 jajko - 1 średnia cebula - 2 łyżki bułki tartej/otrębów - 2 łyżki posiekanego koperku/natki pietruszki - przyprawy wg smaku - sól Soczewicę zalać wodą i wstawić na średni ogień. Gotować 15-20 minut (lub wg zaleceń na opakowaniu), aż będzie miękka(...)mieszając, żeby się nie przypaliła). Pod koniec gotowania posolić. Ugotowaną soczewicę ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Do soczewicy dodać jajko, bułkę/otręby, cebulę i ulubione przyprawy. Jeśli masa będzie się za bardzo kleić dodać więcej bułki/otrębów. Formować kotleciki i smażyć je, na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu (nie formować dużych kotletów, ponieważ może być problem
CookYourselfkrólika. Wywar możecie też poporcjować i zamrozić - będziecie mieć bazę do potraw. Dodatkowo: 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku ok.1 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 czerstwa pszenna bułka (namoczyć w wodzie i odcisnąć) 2 jajka 50 ml rosołu z królika 2 cebule 4 łyżki oleju rzepakowego 60 g suszonej żurawiny Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, następnie(...)przestudzić. Mięso oddzielić od kości. Włożyć do misy blendera, dodać wcześniej namoczona bułkę oraz przesmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie zblendować. Dzięki temu pasztet będzie aksamity. Jeśli nie posiadacie blendera, to zmielcie pasztet kilkakrotnie. Dodajcie przyprawy i wymieszajcie. Jeśli smak będzie wam odpowiadał, dodajcie jajka i grubo siekaną żurawinę (zostawić ok. 1 łyżki i posypać wierzch). Przełożyć do keksówki o wymiarach
Delicious Titbitssera żółtego pokrojonego w słupki garść posiekanej sałaty lodowej ketchup wg upodobań Składniki na 4 kotleciki: 500 g piersi z kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka bułki tartej 1 kromka pieczywa tostowego trochę mleka sól, pieprz chilli, słodka papryka Składniki na panierkę: 70 g płatków kukurydzianych drobno pokruszonych 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo(...)kostkę, czosnek siekamy z grubsza; mieszamy z nasączoną kromką a następnie mielimy w maszynce do mielenia na średnich oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i słodką papryką, dodajemy jajko, bułkę tartą i dokładnie zagniatamy. Z tak przygotowanej masy formujemy 4 płaskie, podłużne kotleciki. 2. Rozgrzewamy olej w wysokiej patelni (ok. 3 cm oleju). Składniki na panierkę mieszamy ze sobą. Kotleciki obtaczamy
My Culinary ArtSkładniki: 1 kg mięsa mieszanego (połowa wieprzowiny, połowa wołowiny), 1 – 2 jajka, 2 – 3 łyżki kaszy manny, 2 czerstwe bułki, 2 szklanki mleka, 1 – 2 cebule, 3 ząbki czosnku, majeranek, posiekana, pietruszka, sól, vegeta, pieprz, papryka w proszku, olej. Przygotowanie: Bułki namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć wraz z rozmiażdżonym czosnkiem na złoty kolor. Do mięsa(...)dodać jajka, kaszę manną,podsmażoną cebulę, majeranek, pietruszkę i dobrze odciśnięte bułki.Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Formować kotleciki. Rozpłaszczyć a na środek każdego z nich kłaść nadzienie np: 1) po grubszym plastrze ogórka konserwowanego lub kiszonego 2) z suszoną śliwką 3) z serkiem topionym 4) z żółtym serem i szynką 5) lub obtoczone w wiórkach kokosowych Kotlety usmażyć
kulinarnajamka.blogspot.comselera 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 średniej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne Soczewicę zalewam 2- 2,5 szklankami wrzątku i gotuję do miękkości. Odcedzam i dostawiam na bok. Marchew(...)grubych oczkach. Natkę pietruszki płuczę, osuszam i drobno siekam, wrzucam do pozostałych. Cebulę z czosnkiem bardzo drobno siekam, dodaję do warzyw wraz z soczewicą, orzechami, jajkiem, oliwą i bułką tartą. Doprawiam i wyrabiam klejące, odchodzące od rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek. Foremkę do mufinnek wypełniam
W kuchni Karmel-itkikilku gałązek świeżego 1 łyżeczka suszonego majeranku lub listki z kilku gałązek świeżego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej) sól 4-5 jajek dodatkowo tłuszcz do posmarowania formy bułka tarta Wątróbkę opłukać, zalać mlekiem. Odstawić na kilka godzin. Pozostałe mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą tak, aby mięso było przykryte. Dołożyć liście(...)godzinę. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć. Dołożyć wraz z 1 cebulą do mięsa. Gotować jeszcze ok. 1 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie (prawie rozpadające się). Odstawić do ostudzenia. Bułkę włożyć do miski, namoczyć wywarem z mięsa. Odstawić. Wątróbkę wyjąć z mleka, osączyć. Pozostałe cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dołożyć wątróbkę
Pełny talerzmarchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ząbków czosnku 6-8 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu sól, pieprz, 3 łyżki czubate majeranku 1 szkl. bułki tartej 3-4 jajka gałka muszkatołowa majeranek 1 szkl. wywaru(można więcej) WYKONANIE: mięso pokroić na kawałki( za wyjątkiem wątróbki) gotować razem z warzywami i czosnkiem, zielem(...)wydostawała się z niej krew(w razie potrzeby podgrzać wywar jeszcze raz), zimne mięso i wątróbkę mielimy w maszynce 2 razy na najdrobniejszych oczkach, do zmielonej masy dodajemy bułkę tartą najpierw 1/2 szkl.(może wystarczy), gałkę. sól, pieprz, jajka , majeranek, 1/2 szkl. wywaru, masę dokładnie wyrobić nie może być sucha (w razie co dolać wywaru), ma być wilgotna
Kuchnia Beatywersji – z ryżem, marchewką i groszkiem. Dodatkowo daniu smaku nadają ziemniaczki z cebulką. 400 g mięsa mielonego wieprzowego Sól Pieprz 1 cebula 50 g ryżu 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 100 g marchewki z groszkiem (mrożonych lub świeżych) Dodatkowo: 500 g ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 cebule Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy(...)bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z ryżem, cebulką, mieszanką marchewki z groszkiem, jajkami, 2 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na rumiano. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni. Ugotowane
VioletoweKucharzenieSmakowity gulasz z wieprzowiną, dodatkiem jasnego piwa i bułki razowej to konkretna propozycja na pożywny i sycący obiad. Podany następnego dnia po przygotowaniu z knedlami bułczanymi lub ziemniakami smakuje wyśmienicie. składniki na 3 porcje 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 1 łyżka czerwonej mielonej papryki 2-3 łyżki smalcu 300 ml jasnego piwa szklanka wody 1 łyżeczka kminku(...)bułka razowa czarny pieprz sól przepis Cebulę kroimy w kostkę. Umyte i oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy mieloną papryką. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso około 10 minut stale mieszając aby się nie przypaliło. Do wieprzowiny wrzucamy pokrojoną cebulę i wszystko jeszcze chwilę podsmażamy, dodajemy kminek wlewamy połowę piwa i wszystko gotujemy na małym ogniu
Smakowite Daniagłównym! Kluski Leniwe Gotowe kluseczki z dodatkami! Zapraszam! Składniki : 300 g sera białego 1 jajko 50 g mąki 2 szczypty soli 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Do miski dajemy ser, jajko, mąkę oraz sól. Następnie całość dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Kolejnym etapem jest urywanie kawałków ciasta i robienie rulonika między dwoma rękami(...)posypać mąką wtedy nie klei się ciasto). Następnie odcinamy kluseczki. Wrzucamy je na wrzącą wodę, kiedy wypłyną na powierzchnie gotujemy około 4 min. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i prażymy ją chwilkę z masełkiem. Polewamy nasze kluski posypujemy cukrem i gotowe ! Do miseczki dodajemy jajko, mąkę, ser oraz sól. Zagniatamy całość dokładnie na jednolitą masę. Urywamy kawałek
Sprawdzone przepisy kulinarnePomidory gotowane po prowansalsku – przepis. Porcja dla 6 osób. Przygotowanie 10 minut, gotowanie 20 minut. Potrzebne nam będzie : 6 pomidorów, pęczek pietruszki, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki bułki tartej, oliwa z oliwek, sól. Przepis: Obrać czosnek, zmiażdżyć go albo drobno pokroić razem z pietruszką. Wymieszać z bułką tartą. Umyć pomidory, przeciąć na pół. Włożyć do garnka, albo(...)patelni, posolić i posypać mieszaniną czosnku, pietruszki i bułki tartej (przygotowanej uprzednio). Polać oliwą z oliwek. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut. Podawać na ciepło. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Dlaczego gotowane pomidory też są dobre dla zdrowia. Przepis na pomidory po prowansalsku. is a post from: moda na bio The post Dlaczego gotowane pomidory też
MODA NA BIOśrednie pokrojone pory 4 suszone podgrzybki 3 ząbki czosnku 2 łyżki białego wina 1 kostka miękkiego tofu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli morskiej 1 szkl. pełnoziarnistej bułki tartej (lub czerstwa albo podpieczona w piekarniku pełnoziarnista bułka zmiksowana w blenderze) 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka tymianku 1 szkl. pokrojonych pieczarek ½ szkl. pokrojonych suszonych pomidorów (bez dodatku oliwy) ½ szkl(...)podgrzej, dorzuć pokrojone pory i przeciśnięty czosnek. Po chwili dodaj wino i gotuj około 5 minut, a następnie zdejmij z ognia. W dużej misce wymieszaj tofu, sok z cytryny, bułkę tartą, grzyby, przyprawy, suszone pomidory, mleko i oliwki. Na koniec dorzuć pory i delikatnie wymieszaj. Przenieś farsz na podpieczony spód i rozłóż go równomiernie. Ponownie wstaw do piekarnika
Roślinna - blog wegańskisera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej ..pycha...ciągnący się w środku kotleta ser..ja akurat taki lubię... 70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta Ser koryciński Czesławy Zarzeckiej Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę(...)czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera, uformować kotlet .Smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzenie