groszku konserwowego;Pęczek szczypiorku;100 g żółtego sera;4 płaskie łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;4 płaskie łyżki majonezu;Sól;Pieprz;Olej/oliwa;Margaryna i bułka tarta do wysmarowania keksówki.Sposób przygotowania:Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach;Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach;Cebulę obrać, drobno posiekać(...)wymieszać masę i doprawić solą i pieprzem do smaku.Keksówkę (u mnie o wymiarach: długość 34 cm, szerokość:12 cm, pojemność 2l) dokładnie wysmarować margaryną i obficie posypać bułką tartą;Powstałą masę wylać do keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 60 minut (grzałka górna i dolna).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Dokładnie odmierzyć ilość
Gospodyni Miejskaniedzielnych stołach.Złocista, chrupiąca skórka i białe, soczyste mięso.Pyszny element głównego dania.Chętni? Zapraszam na obiad!Składniki: 1,4 kg schabu bez kości;Mąka pszenna;4 jajka;Mleko;Bułka tarta;Masło;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.Schab ułożyć błoną do deski/blatu, pokroić w grube, 2 - 3 cm plastry. Każdy z kotletów naciąć(...)książkę. Przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na dość spore kotlety.Przygotować 3 talerze: do jednego wsypać mąkę, do drugiego jajka roztrzepane z odrobiną mleka, a do trzeciego wsypać bułkę tartą.Kotlety panierować kolejno w: mące, jajku i na koniec w bułce tartej.Kotlety smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju. Pod koniec smażenia każdego z kotletów, położyć
Gospodyni Miejskazmiażdżone ząbki czosnku.Delikatny zapach grzybów.Pyszny, zasmakuje nawet zagorzałym mięsożercom.Polecam!Składniki:1 kg selera;2 duże cebule;250 g masła;3 ząbki czosnku;1 szklanka wody;1 szklanka bułki tartej;6 jaj;2 kostki bulionowe, grzybowe;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Seler obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebule obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Ząbki czosnku(...)czosnek, kostki bulionowe, szczyptę soli i pieprzu oraz masło. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.Do zimnej masy dodać bułkę tartą, jaja i dobrze wyrobić.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Keksówkę wysmarować masłem i dokładnie obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wyłożyć masę pasztetową. Dobrze ugnieść.Piec
Gospodyni Miejskaprzepis autorski makaron św 300 gram jak go zrobić klik (możemy równie dobrze wykorzystać kupny)mięso mielone wieprzowe 350 -400g jajko 1sztkaszkę manną 2 łyżki bułkę tartą 2 łyżkisól, świeżo zmielony pieprzprzyprawa mieszanka czosnku, bazylii, pomidorapłatki pomidorów suszone woda 50 ml bazylia świeża kilka listków parmezan po kilka wiórków na każdy talerz(...)sól, pieprz świeżo zmielony SPOSÓB WYKONANIA:KLOPSIKI- mięso doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem,mieszanką bazylii czosnku, pomidora dodaję płatki pomidora (ok dwie łyżki), wsypuję kaszkę, bułkę tartą i dolewam zimnej wody, dodaję jajko wyrabiam na jednolitą masę (jeżeli widzimy, że masa jest za luźna dodajmy jeszcze bułki tartej)- formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego - odstawiamSOS - na patelni rozgrzewam oliwę
Basia w kuchniLawenda pięknie już zakwitła, jej zapach unosi się po całym ogrodzie. Już czas, aby znalazła miejsce w potrawach. Pierwszą z nich będzie chrupiąca bułka paryska w postaci kłosa z lawendą. Bułka ma chrupiącą skórkę oraz mięciutki środek. Lawenda daje jej nutę aromatu oraz wizualnie oko cieszy. Moje dziewczynki uwielbiają kłos z lawendą a to jest najlepsza recenzja :)SKŁADNIKI: przepis
Basia w kuchniPrzepisów na typowe bułki mam już mnóstwo jednak nigdy nie piekłam bagietek. Te są pyszne, błyskawicznie się je przygotowuje a jeszcze szybciej znikają w niewiadomych okolicznościach... :-) To niestety ich minus, wczoraj piekłam w dwóch turach, pierwsze zniknęły gorące na kolację, drugie już w wersji orkiszowo-żytniej były dzisiaj na śniadanie. Na te bagietki natknęłam się tutaj, bardzo zauroczyły mnie(...)swym wyglądem. Jako pierwszy podaję przepis na wersję pszenno-żytnią z moimi małymi modyfikacjami, m.in. zmniejszyłam ilość drożdży, soli i pominęłam cukier (jest zbędny, bułki i chleby wyrastają bez niego i to chyba nawet szybciej). Wydawało mi się, że to zbyt duża porcja na moją Familię (4 bagietki), a tu się okazało, że za mała...:-)Składniki:- 250g mąki pszennej zwykłej
Smaczne Zdrowepyszne kalorie, że warto. Ser camembert faszerowany śliwkami. Fantastyczna i przepyszna przystawka. Pierwszy raz smażony camembert jadłam w Pradze gdzie na każdym rogu można go kupić w bułce z ogromną ilością majonezu, czyli w sam raz coś dla mnie. Oczywiście nie tylko budki z fast foodami proponują "smażeny syr" , bo to jest też wykwintne danie w eleganckich restauracjach(...)który zapłacić trzeba sporo koron. Danie oczywiście jest banalnie proste do zrobienia. Uwierzcie mi, będzie pysznie. Składniki:4 serki camembert1 jajko od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 500 g śliwek 1 łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru odrobina soli pieprz
pieprzny smaczekwygląda świetnie i jest po prostu pyszne :-)Składniki:2 pojedyncze piersi z kurczaka2 łyżki masłakoperek (1 łyżka posiekanego koperku)pieprz i sólprzyprawa do kurczaka1 jajko3 łyżki mąki pszennej8 łyżek bułki tartejolejWykonanie:Piersi kurczaka rozciąć (nie do końca przecinając) nożem w poprzek tak, żeby uzyskać jeden duży płat piersi. Następnie delikatnie rozbić tłuczkiem. Posypać od wewnętrznej strony według uznania solą(...)było dziury. W miseczce rozbełtać jajko dodając do niego według uznania przyprawę do kurczaka. Następnie najpierw dokładnie obtoczyć mięso w mące, później w jajku i kolejno w bułce tartej. Jeśli jeszcze widać gdzieś dziurę, którą mogłoby wypłynąć masło podczas smażenia należy powtórzyć czynność zamoczenia w jajku i bułce tartej. Do garnuszka wlać kilka centymetrów oleju. Na rozgrzany
Anielska Kuchnia AniPysze, złociste, kotleciki z ryby....Delikatne mięsko, dzieciakom bardzo przypadły do smakuSkładniki:1/2 kg filetu z morszczuka2 marchwie1 cebulapół pęczka natki pietruszki4 łyżki mleka1 jajko6 łyżek bułki tartejsólpieprzrozmaryngałka muszkatałowamajeranekbułka tarta do panierkiWykonanie:Filety mielimy przez maszynkę, dorzucamy też cebulę i marchew. Razem mielimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, dorzucamy do masy rybnej. Dodajemy mleko, bułke tartą i jajko.Dodajemy sól, pieprz, majeranek(...)gałkę muszkatałową, rozmaryn do smaku. Formujemy płaskie kotleciki, panierujemy w bułce tartej, smażymy na rumiano na wolnym ogniu
Z Majeczką w kuchniciasta pozostawionego do fermentacji. Tym różni się on od innych zaczynów, że oprócz mąki, wody i drożdży zawiera także odrobinę soli. Ten prosty dodatek poprawia dojrzałość i smak chleba, bułek czy też bagietek - uwielbia się stosować go w pieczywie typu francuskiego.Zaczyn można przygotować do konkretnego wypieku (jest gotowy do użycia po około czterech godzinach) i stosować na bieżąco przygotowując odpowiednio
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepis podstawowy. Mięso mielone zapiekane z jajkiem i bułką. Idealne na obiad jak i do pieczywa.Składniki:500g mięsa wieprzowego / wołowegodwie cebuledwa ząbki czosnkuszczypiorek 2 jajabułka tarta lub kajzerkasól, pieprz, majeranek, suszony imbir, mielona paprykaolej Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też podsmażone cebule. Na tarce ścieramy suchą kajzerkę(...)dodajemy do mięsa razem z jajkiem, pokrojonym szczypiorkiem i przyprawami. Całą mieszankę przekładamy na papier do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Smarujemy drugim jajkiem i posypujemy bułką tartą i majerankiem. Pieczemy niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
prawdziwe jedzeniegnieciemy tym twardsze będzie ciasto.Kiedy uzyskamy z naszych składników jednolitą masęzawijamy w folię i na minimum godzinę do lodówki.Teraz mamy czas na przygotowanie jabłek.-2 kilo jabłek-cynamon-bułka tarta-rum-otarta skórka z cytryny-cukierJabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.Wycinamy środki i kroimy na plasterki.Tak pokrojone jabłka posypujemy cukrem, im bardziej kwaśne owoce tym więcej cukru.Posypujemy(...)cukrem, cynamonem, bułką tartą, dodajemy skórkę z cytryny i 3-4 łyżki rumu. Jak lubimy, dodajemy rodzynki.Wszystko mieszamy.Jeżeli nie mamy alergii dodajemy orzeszki piniowe.Nie podaję tutaj dokładnych ilości, gdyż każdy z Nas lubi inaczej.Mniej lub więcej cukru, cynamonu czy bułki tartej.Po minimum godzinie wyjmujemy nasze kruche ciasto z lodówki, odpalamy piekarnik na 200 stopni Góra-Dół.Połowę ciasta wraca
Pasje Jolkikaszy manny- dwie szklanki przesianej mąki- 1 i 1/2 szklanki cukru- 3 łyżeczki przesianego proszku do pieczenia- cukier wanilinowy- 1,5 kg owoców- 200 g zimnego masła- niepełna szklanka bułki tartej - łyżka cynamonuWłączamy piekarnik na góra-dół na 190 °Smarujemy blachę odrobiną masła i obsypujemy niewielką ilością bułki tartej.Owoce mieszamy z resztą bułki tartej i połową cukru i łyżką
Pasje JolkiSkładniki: 500 g mięsa mielonego,5 pieczarek,1 cebula, 1 jajko,2 łyżki bułki tartej,sól,pieprz,sos poziomkowy:4 łyżki konfitury poziomkowej Krokus,1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina. Przygotowanie:Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie nam się zeszkli. Dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki. Smażymy około 2-3 minut. Przyprawiamy pieprzem(...)solą. Odstawiamy pieczarki z cebulką do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzone pieczarki z cebulką, pieprz i sól. Lepimy kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony.Sos: w małym rondelku podgrzewamy konfiturę poziomkową, zalewamy ją winem i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu ok. 5 minut
Aga w kuchniPyszne i proste wegetariańskie kotlety z selera. Kotleciki bardzo apetycznie się prezentują i wspaniale smakują z tą chrupiącą panierką z bułki tartej i siemienia.składniki:2 duże selery2 jajkamąka do panierowaniamajeraneksól, pieprzbułka tarta i siemie do panierowaniaolej do smażeniaSelery oczyścić i ugotować, moje po ugotowaniu i obraniu ważyły 700 g. Następnie obrać ze skórki i pokroić w plastry(...)Plastry oprószyć solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Do mąki dodać trochę majeranku. Plastry selera panierować w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z surówką, mnie najlepiej smakuja podane z marchewką
Monia miesza i gotuje