bulka - 3613 przepisów (strona:43/241)

MIELONE Z INDYKA 150

indyka2 małe cebulki1 ząbek czosnkuodrobina majerankusól, pieprzjajkobułka tartaWykonanie:Pierś mielimy. Cebulkę kroimy drobno, przesmażamy (użyłam masła sklarowanego). Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, przesmażoną cebulkę, sól, pieprz, majeranek i odrobinę bułki tartej. Dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki i delikatnie obsypujemy każdy bułką tartą.Blachę smarujemy niewielką ilości masła. Układamy kotlety i  pieczemy

Walijskie Pichcenie
KIESZONKI SCHABOWE Z FARSZEM 212

lubimy i posiadamy).Tak wyglądał u mnie gotowy farsz.Wystudzonym farszem napychamy nasze kieszonki (łyżeczką lub palcami jak wygodniej). Spinamy otwór wykałaczką. Panierujemy jak normalne kotlety: w jajku i w bułce tartej i smażymy na dość głębokim oleju. Pamiętajmy, że niej jest to rozbity kotlet schabowy, tylko nieco grubszy i z farszem, także wymaga on trochę dłuższego smażenia. Można także podsmażyć(...)patelni, do zrumienienia bułki, po czym przełożyć na blaszkę i "dopiec" w piekarniku.A potem już tylko zjadamy nasze kieszonki z tym co lubimy... np. purre ziemniaczanym i ogórkiem kiszonym czy papryką konserwową.a to już moja wersja obiadowa, z mizerią... dla syna, który może ją jeść do wszystkiego

Walijskie Pichcenie
TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE 194

pieprz, majeranekząbek czosnku (jeśli lubimy)1 namoczona w mleku kajzerkabułka tarta, jajko olej do smażeniaWykonanie:Mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z cebulą i odciśnietą bułką . Wymieszać z  jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać roztarty ząbek czosnku. Z mięsa uformować kotleciki, obtoczyć  je w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu po obu stronach

Walijskie Pichcenie
PLACUSZKI Z KALAFIORA I SELERA 231

dodatkiem surówki, albo na niskokaloryczną kolację. Polecam gorąco!Składniki:1/2 kalafiora1 mały seler lub 1/2 dużego2 łyżki sklarowanego masła1 mała cebula2 łyżeczki posiekanego  szczypiorkusólczarny pieprz3/4 szklanki  bułki tartej2 łyżki oleju roślinnegoWykonanie:Kalafior i seler ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Cebulę posiekać, podsmażyć na złoty kolor na maśle. Kalafior i seler drobniutko posiekać, przekręcić przez(...)maszynkę lub udusić tłuczkiem do ziemniaków (technika dowolna - wystarczy nawet tylko podusić widelcem). Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem,szczypiorkiem, dodać przesmażoną cebulkę i bułką tartą - na tyle, aby nasza masa stała się ścisła i dała się uformować w kotleciki. Zwilżonymi dłońmi formować płaskie placuszki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO 152

łopatki dodajemy jajko, 1 pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę oraz przyprawy: trochę majeranku, sól, pieprz, odrobinę przyprawy do mięsa mielonego i słodką paprykę. Dosypujemy 2-3 czybate łyżki bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę. Pomiędzy 2 kawałki folii spożywczej lub aluminiowej wkładamy trochę mięsa, rozwałkowujemy na płat 5-7 mm, dzielimy sobie nożem na kwadraty. Każdy kwadrat(...)mielone jest elastyczne, więc ja nie miałam żadnego problemu ze zwinięciem go w roladkę. Tak uformowane roladki wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po wyjęciu panierujemy każdą w bułce tartej i smażymy na sklarowanym maśle (oliwie, oleju) z każdej strony do zrumienienia. Ponieważ roladki miałam dość spore i bałam się, że chwila obsmażenia ich nie wystarczy, po usmażeniu

Walijskie Pichcenie
DOMOWE HOT-DOGI Z PIECZARKAMI 289

Najlepsze sprzedawali w budce na Rynku, w miejscowości, gdzie mieściła się szkoła...Teraz te z parówką i surówka to już nie to samo... Postanowiłam przywołać wspomnienia ...Składniki:3 bułki typu paluchy400g pieczarek2 cebule2 łyżka startego sera  żółtegosólpieprzsłodka paprykaolejWykonanie:Każdą z bułek kroimy na pół, wydrążamy środek. Pieczarki i cebulę kroimy drobno w kostkę, odsmażamy na oleju, solimy(...)pieprzymy, dodajemy paprykę. Mieszamy całość i dodajemy starty żółty ser. W tym czasie nasze wydrążone bułki podgrzewamy w piekarniku, wystarczy 5 minut w gorącym piekarniku, aby zrobiły się gorące a skórka chrupiąca. Po wyjęciu nakładamy do środka gorący farsz pieczarkowy i zjadamy ... porównując czy 20 lat temu smakowały tak samo

Walijskie Pichcenie
ROLADKI SCHABOWE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I BROKUŁAMI 374

strony po 3 minuty. Następnie przekładamy z patelni na talerz, czekamy jak wystygną i ściągamy nitki. Na talerzyku rozkłócamy jajko, obtaczamy w nim dokładnie każdą roladkę, następnie przekładamy do bułki tartej i po obtoczeniu w bułce smażymy z każdej strony na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
COŚ DO CHLEBA CZYLI PIECZEŃ KOPERKOWA 164

Składniki: 1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 kajzerki 2 czubate łyżki posiekanego koperku 4 całe jaja sól, pieprz majeranek szklanka bulionu warzywnego olej do posmarowania wierzchu pieczeni Wykonanie:Bułki zalać zimnym bulionem i odstawić na kilkanaście minut, aby napęczniały, po czym zmiksować. Mięlone wymieszać z jajkami, napęczniałą bułką, koperkiem. Doprawić solą,  pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić na gładką masę(...)Foremkę podłużną wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, włożyć masę mięsną, wyrównać, a wierzch posmarować olejem. Piec ok. 1h w temp.180st

Walijskie Pichcenie
MŁODA KAPUSTA Z WODY 155

dodatek do II dania, albo po prostu jako danie kolacyjne. tak przyrządzona kapusta jest syta, niskokaloryczna i oczywiście przepyszna!!! Składniki: 1 młoda kapusta sól plaska łyżeczka cukru łyżka masła bułka tarta Wykonanie:  Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Myjemy. Kroimy na ćwiartki i zalewamy wodą z dodatkiem soli i cukru. Gotujemy do miękkości (bez przykrycia, aby nie zatraciła swojego pięknego(...)koloru). Na suchej patelni podsmażamy 2 łyżki bułki tartej, kiedy lekko się zrumieni dodajemy czubatą łyżkę masła. Łyżką cedzakową wyjmujemy ugotowaną kapustę, polewamy zrumienioną bułką

Walijskie Pichcenie
KLOPSY JAJECZNO-WARZYWNE 156

ciepło w wersji obiadowej, jak i na zimno. Składniki: (na 11 niewielkich klopsików) 7 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka (surowe) kilka różyczek ugotowanego brokuła 1 cebula 2 łyżki bułki tartej kilka różyczek ugotowanego kalafiora sól pieprz koperek olej Wykonanie: Jajka ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.W dużej misce mieszamy starte jajka, cebulkę, rozduszony widelcem kalafior(...)brokuł, koperek oraz przyprawy: sól, pieprz  do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy ponownie. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy okrągłe, nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
PALUCHY ZAPIEKANE Z MASŁEM CZOSNKOWYM, SZYNKĄ I SEREM 1857

Domowy fast food :))  Kaloryczny (jak większość) ale nie sposób się oprzeć ...  chrupiąca bułka-paluch, pachnąca delikatnie masłem czosnkowym, przełożona drobiową szynką i rozpływającym się serem ...  Komu, komu? :))) Składniki na 2 osoby: 2 bułki typu paluch łyżeczka masła czosnkowego (masło +przeciśnięty przez praskę czosnek) kilka plasterków drobiowej wędliny kilka plasterków sera żółtego Wykonanie: Bułkę nacinamy, nie przekrawając

Walijskie Pichcenie
Klasyczne burgery w wersji mini 161

miodem, musztardą, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i formujemy 6 równych kotlecików. Z liści sałaty przy pomocy szklanki wycinamy kółka rozmiaru mniej więcej bułeczki, ogórki kroimy w cienkie plasterki, bułki przekrawamy na pół. Każdy plasterek sera tostowego kroimy na 4 części. 2. Patelnię rozgrzewamy, układamy bułeczki wewnętrzną stroną do patelni i podpiekamy do zbrązowienia. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy(...)żeby nie wystygły). 3. Na patelni przy pomocy ręcznika papierowego rozprowadzamy odrobinę oleju. Kotleciki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. 4. Teraz składamy burgera: Na dolnej części bułki rozprowadzamy pół łyżki majonezu, kładziemy sałatę, dwa kawałki sera, kotlecik, 2 plasterki ogórka konserwowego i górną część bułki, posmarowaną pół łyżki majonezu. Czynność powtarzamy do pozostałych burgerów. Gotowe

My Culinary Art
Pulpety opiekane z suszoną śliwką w sosie curry 158

Meatballs baked with dried plums in curry sauce Składniki na pulpety: 0,5 kg łopatki wieprzowej0,5 kg szynki wieprzowej2 cebule1 bułka namoczona w mleku1 jajko1 łyżka  kwaśnej śmietany 18%sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka maggi w płynie 1 łyżeczka majeranku roztartego w dłoniach śliwki suszone olej do smażenia Sos curry: 2 cebule 5 ząbków czosnku(...)masala garam masala sól 100 ml bulion z drobiu 100 ml śmietana 36% 400 ml mleko kokosowe Sposób wykonania : Pulpety obsmażane.Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka odcisnąć , przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. W trakcie mielenia mięs, zmielić również bułkę i cebulę. Przełożyć mięso do miski, dodać jajko

Kulinarny karnet Christophera
kurki+cukinia+płatki owsiane+ziemniaki=pyszny pasztet... 137

Składniki: 1 średnia cukinia, 3 sztuki ziemniaki surowe, 2 szklanki kurki, 1 sztuka cebula, 1 szklanka płatki owsiane, 1 szklanka tarta bułka, 3 sztuki jajka, 2 łyżeczki vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 3 łyżki masło cukinię utrzeć na tarce paseczki w blenderze lub na zwykłej tarce na grubszych oczkach startą ciut posolić i po 20 minutach wycisnąć dobrze(...)łyżkach masła /reszta do wysmarowania formy/ do cebuli dodać umyte i posiekane kurki, smażyć z 5 minut mieszając odciśniętą cukinię wymieszać z żółtkami, ziemniakami, cebulą z kurkami, płatkami, tartą bułką, przyprawami i dobrze wszystko wymieszać ubić pianę na sztywno i dodać do masy, delikatnie wymieszać keksówka 24x11 wysmarowana masłem i posypana tartą bułką do formy przełożyć masę i dobrze docisnąć

W Mojej Kuchni Lubię
kulki drobiowe w zupie majerankowej ze śmietaną... 154

Składniki: 1/2 kg mielone z drobiu, 1 sztuka jajka, 3 łyżki kasza manna, 4 łyżki tarta bułka, 2 łyżeczki kucharek, 1 mała cebula, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 3 litry woda, 1/2 pęczka włoszczyzna, 2 sztuki liście laurowe, 3 sztuki ziele angielskie, 2 łyżki majeranek, 1 szklanka śmietana słodka, 3 łyżki mąka pszennamielone wymieszać z kasza manną, tartą bułką, kucharkiem(...)pieprzem mielonym, cebulą pokrojoną w kostkę, jajkiem i dobrze wymieszać ręką jeśli mielone jest za luźne to dosypać tartej bułki zagotować wodę z zielem i liściem laurowym, dodać rozdrobnioną włoszczyznę, łodyżki selera - gotować z 10 minut dodać nieduże kulki mielone i gotować po wypłynięciu z 15 minut na mniejszym ogniu mielone wyjąć na talerz i do wywaru dodać majeranek, śmietanę

W Mojej Kuchni Lubię