bulka - 3613 przepisów (strona:39/241)

Grzanki z boczniakami 151

miał gęstą konsystencję. Odstawiamy. W misce roztrzepujemy 2 jajka i dodajemy do nich usmażone boczniaki. Mieszamy. Na dużej blaszce do pieczenia układamy przekrojone na 2 lub 3 części bułki. Każdą z bułek smarujemy sosem pomidorowym, na górze układamy masę z jajek i boczniaków. Na koniec posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika na około 10-15minut aż bułki będą chrupiące

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sałatka z serem camembert 184

kiedy nie mamy nic na kolacje... sałatka zawsze rozwiązuje takie problemy :) Potrzebujemy: paczkę mix'u sałat opakowanie pomidorków cherry 1 mała czerwona cebula sos sałatkowy francuski 2 sery camembert bułka tarta 1 jajko 1 łyżka żurawiny lub ewentualnie 1 łyżka miodu oliwa z oliwek olej do smażenia Do dużej miski wrzucamy opakowanie mix'u sałat. Pomidorki kroimy na połówki, cebulę(...)kroimy w piórka i również wrzucamy do miski. Teraz smażymy ser. Ser kroimy na ćwiartki, panierujemy w jajku i w bułce tartej. Serki muszą być porządnie pokryte bułką tartą. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kawałki sera na złoto. Zajmuje to około 2 minut. Zdejmujemy z patelni na papier aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepły ser wrzucamy do miski. Sos przygotowujemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kotlety schabowe 202

wśród naszych rodaków. Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami naszym sposobem na kotleciki. Polecam! Kotlety schabowe Składniki: 0,5 kg schabu, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 2 jajka, bułka tarta, olej. Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i dzielimy na kawałki. Każdy kawałek schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlety z obu stron posypujemy solą, pieprzem, paprykami(...)głębokim talerzyku roztrzepujemy jajka a na drugi, płytki talerz sypiemy bułkę tartą. Każdy kotlet obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany olej.     Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor.         Smacznego

paapilotkaa
Pieczeń rzymska z jajkiem 149

wersji na zimno, jako przystawkę lub danie obiadowe, niewiele pracy, a urozmaicenia pożądane i wskazane Składniki: 1 kilogram łopatki wieprzowej 4 duże ugotowane jajka 2 surowe jajka 1 bułka kajzerka 2 ząbki czosnku 1 cebulka majeranek, kminek mielony, papryka słodka, gałka muszkatołowa, mielona kolendra sól, świeżo zmielony pieprz bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremki Wykonanie: Mięso płuczemy, mielimy(...)surowe jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystkie przyprawy oraz namoczoną w mleku następnie odciśniętą kajzerkę. Dokładnie wyrabiamy ręką na jednolita masę. Połowę masy przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, na mięso układamy wzdłuż ugotowane obrane jajka oraz przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. Pieczeń wykonaniu Krystyny Smacznego

kgwjanczewo
Klopsiki ...oszukane gołąbki 180

proc. korzenia chrzanu. kawałek młodej kapusty 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg płatków ryżowych 2 jajka 1 łyżka chrzanu   WSP "Społem ' 2 -3 łyżki  bułki tartej   Oleofarm sól ziołowa Rafex 1 l wody wegeta 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany bulionetka do sosu cebulowego Knorr Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki(...)ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia  z gotującą się wodą,  dodać marchewkę i przyprawy.Gotować do miękkości. .Na koniec dodać śmietanę i mąkę oraz bulionetkę

Moje domowe kucharzenie
Klops z jagnięciny z czosnkiem niedźwiedzim, pieczeń rzymska jagnięca 181

jagnięciny*, 1 cebula, 1 łyżeczka tymianku, 30 g czosnku niedźwiedziego, 1 bułka kajzerka, 100 ml bulionu baraniego lub innego, 1 jajko, sól, pieprz, otrzewna**, Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru. Bułkę namoczyć w bulionie. Czosnek posiekać. Zemleć mięso z cebulą i bułką. Wymieszać dodając czosnek niedźwiedzi oraz doprawiając solą i pieprzem. Następnie

królestwo garów
Burgery z buraków z kaszą jaglaną oraz salą paprykowo - pomidorową. 161

tego kasza jaglana, a to w połączeniu z salą z pomidorów i pieczonej papryki Nic tylko zrobić i zajadać.   SKŁADNIKI : (porcja na burgery z buraków ok 9 szt) bułki razowe, grahamki duże 2 duże świeże buraki  1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 jajko  1 pęczek natki pietruszki  1 małą cebulę  1 ząbek czosnku(...)gałązki tymianku  2-3 łyżki bułki tartej  sól, pieprz, gałkę muszkatołową do smaku   pół papryczki chili  sałatę kilka liści  kiełki rzodkiewki lub brokułu salsa pomidorowa z papryką pieczoną  1 czerwoną i żółtą paprykę  1 mała czerwona cebula  2 pomidory  1-2 łyżki oliwy  1 łyżeczka octu balsamicznego  sól

Basia w kuchni
Pasztet z mięsa wołowego 195

Składniki : 80 dag chudego mięsa wołowego 30 dag wątróbki wieprzowej 40 dag tłustego boczku wieprzowego 2 cebule imbir, sól, pieprz czarny i ziołowy suszona bazylia i estragon bułka grahamka 3 duże jajka Przygotowanie : Mięsa włożyć do wrzącej wody wraz z obranymi cebulami w całości. Ugotować do miękkości, wątróbkę i cebulę wyjąć wcześniej, bo ugotują się najprędzej.  Bułkę namoczyć(...)lekko wystudzonym  rosole Po wystudzeniu wszystko zmielić, doprawić do smaku solą i ziołami, dodać wyciśniętą bułkę Wbić jajka i dokładnie wyrobić, jeśli masa zbyt sucha ( a taka będzie ze względu na wołowinę ) dodać tyle rosołu by masa się nie rozpadała Przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia Piekłam około 1 godz. w prodiżu. Z tych składników

Proste Potrawy
Pieczeń Rzymska z Pieczarkami 157

mięso mielone (ja użyłam wieprzowego z łopatki)1kg cebula 200g pieczarki 300g czosnek 3 ząbki jaja gotowane na twardo 2 szt = 100g jajo surowe do mięsa 1 szt = 50g bułka tarta bezglutenowa 4 łyżki przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska Gotuję dwa jaja na twardo.   Cebulę i pieczarki kroję w drobną kostkę, duszę na patelni kilka minut bez użycia(...)miski wkładam mięso, mieszam z drobno posiekanym czosnkiem,  przyprawami i duszoną cebulą z pieczarkami.    Po dokładnym wymieszaniu wbijam do miski jajo i dodaję 3 łyżki bułki tartej. Ponownie dokładnie mieszam.    Doprawiam do smaku.   Foremkę (tzw. keksówkę) wykładam papierem do pieczenia, na spód wysypuję równomiernie 1 łyżkę bułki tartej,wykładam połowę mięsa.    Układam

IzaGotuje
Śniadanie lub Kolacja 300 kcal - wersja II 183

Podstawą drugiego zestawu śniadań/kolacji są  kanapki na bułce graham. Wiem, że niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania/kolacji  bez bułki , dlatego postarałam się również o taki posiłek.   Wykaz szczegółowy surówek możecie znaleźć tutaj ,  korzystajcie z niego a nuda i monotonia wam nie grozi,  pamiętajmy tylko o kaloryczności porcji - 50 kcal .   Koniecznie proszę zapoznać się(...)informacji na temat kiełków,  powinny być nieodłącznym elementem kanapek!   Kiełki są bombą witaminową , równocześnie ich wartość kaloryczna jest znikoma.   Śniadanie lub Kolacja 300 kcal Bułka grahamka 1 średnia sztuka = 80g = 200 kcal Serek kanapkowy   do smarowania lub pasta ze sklepu łyżeczka = 12 kcal Chuda wędlina drobiowa   2 plastry = 30g = 36 kcal Surówki warzywne

IzaGotuje
Frytki z cukinii z sosem czosnkowym 156

Składniki: 1 średnia cukinia 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 duży czosnek (2 małe) 1-2 garście otrębów   do obtoczenia garść bułki tartej do obtoczenia Przygotowanie (10 minut bez pieczenia) - kroimy cukinię w paseczki- jak frytki. Najlepiej całą cukinie podzielić na 4 części, następnie każdą część pokroić na paseczki w pionie a następnie w poziomie(...)prostopadłe do siebie cięcia - jajko roztrzepujemy z solą, rozgniecionym czosnkiem, papryką - mieszamy bułkę tartą z otrębami - kawałki cukinii maczamy z każdej strony w jajku a następnie obtaczamy w bułce i otrębach - obtoczone kawałki układamy na blaszce - pieczemy 20 minut w 200 stopniach Warto sprawdzać co jakiś czas stan frytek (żeby cukinia się nie spaliła). Frytki powinny być zarumienione

Pora na pora i pomidora
Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym 161

podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 płaskie łyżki mąki + kilka łyżek do panierowania 1 kostka rosołowa 1 łyżka masła pęczek koperku sól, pieprz olej do smażenia (opcjonalnie 2 łyżki śmietany(...)odstawić na kilka minut. Następnie zagnieść i odcisnąć nadmiar soku. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. Do kapusty dodać mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sol i pieprz. Wyrobić masę i uformować niewielkie kotleciki. Panierować je w bułce tartej, wymieszanej pół na pół z mąką. Kotlety usmażyć, a później zalać na patelni wrzątkiem (około

Trzeci talerz
Burgery z niespodzianką 148

środku kryją smakowitą niespodziankę.  Potrzebujemy: 300 g mielonej wołowiny 1 duży, pieczony burak szczypta posiekanego koperku kilka plasterków ogórka kilka grubych plastrów pomidora 3 bułki pełnoziarniste rukola ziemniaki olej do smażenia śmietana 100g sera pleśniowego domowej roboty ketchup sól, pieprz Przed przygotowaniem burgerów, buraka obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Mieszamy go z drobno posiekanym koperkiem. Solimy(...)możecie usmażyć frytki. Jeśli chcecie, aby były naprawdę niezwykłe przygotujecie je w toskańskim stylu wg. Nigelli -> przepis znajdziecie tutaj Gdy burgery będą gotowe wystarczy już tylko złożyć całość. Bułka, rukola, ogórek, pomidor, mięso, trochę sera i znów bułka. Czy można życzyć sobie czegoś więcej? Burgery podawajcie z domowej roboty ketchupem lub prostym sosem który powstanie z wymieszania śmietany

Okolice Palnika
Pasztet z gęsi z żurawiną 130

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ugotowane mięso z gęsi (korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko), wątróbka z gęsi, 100 gram żurawiny suszonej, 50 ml nalewki żurawinowej, 2 jajka, ½ suchej bułki, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, Żurawinę zalać nalewką i odstawić. Bułkę namoczyć w wodzie. Wątróbkę podsmażyć na tłuszczu gęsim.   Żołądek pokroić w słupki. Resztę mięsa zemleć z żurawinami(...)odciśniętą bułką. Wymieszać, doprawić do smaku. Dodać jajka, pokrojony żołądek i dokładnie wymieszać. Następnie dodać trochę tłuszczu gęsiego – 4-6 łyżek i wymieszać (ponieważ użyte mięso było chude należy dodać tłuszcz).   Przełożyć do formy „keksówki” (25x10cm). Polać dwiema łyżkami tłuszczu gęsiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Można podawać na ciepło lub zimno. Polecam inne

królestwo garów
Pasztet z dzika 89

jałowca, 6 owoców ziela angielskiego, 12 ziaren pieprzu czarnego, 2 listki laurowe, gałązka rozmarynu, cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka,   1 kg wątróbki z gęsi,   100 g suchej bułki, 6 jajek, 3 zmielone owoce jałowca, 100 ml żubrówki, sól, pieprz, tłuszcz – najlepiej gęsi Mięso włożyć do dużego garnka, dodać włoszczyznę, przyprawy, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryła(...)gotować na niedużym ogniu do miękkości. Ostudzić. Mięso przełożyć na półmisek. Do wywaru włożyć suchą bułkę. Wątróbkę usmażyć na tłuszczu (najlepiej gęsim) na różowo w środku. Mięso zemleć razem z wątróbka i odciśniętą bułką - trzykrotnie. Dokładnie wymieszać, dodać żubrówkę, doprawić do smaku pieprzem, solą i jałowcem. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia

królestwo garów