Meatballs with dried plums. Składniki: 1,5 kg kurczak świeży 1 bułka 12 śliwek suszonych 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól, pieprz 2 cebule 1 ząbek czosnku 0,5 l bulion z kurczaka 150 ml śmietana kremówka 1,5 łyżeczki pasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka(...)wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę curry w proszku. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę dobrze wyrobić, podzielić na 12 części, uformować kulki, do każdej włożyć 1 suszoną śliwkę. Kulki obtoczyć w małej ilości bułki tartej. Smażyć na złoty kolor we frytkownicy, albo
Kulinarny karnet ChristopheraMeatloaf with egg. Składniki :0,5 kg łopatki wieprzowej0,5 kg szynki wieprzowej2 cebule1 bułka namoczona w mleku1 jajko2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi harissaolej do smażenia żółtkoSposób wykonania.Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko(...)takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć. W każdym kotlecie zrobić otwór małym kieliszkiem i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia w każdy otwór wbić żółtko
Kulinarny karnet Christopheraznaczy nudny:), trochę inwencji twórczej i można zaskoczyć domowników nowym wydaniem mielonego:) Składniki; 1/2 kg mięsa mielonego 1 kajzerka lub 2 kromki chleba 1 cebula 10 pieczarek kilka łyżek bułki tartej kilka łyżek oleju pieprz sól 1 łyżka masła Bułkę namoczyć w letniej wodzie, odcisnąć. Dodać do mięsa mielonego, wbić jajko, posolić i popieprzyć. Podzielić na 5 porcji. Pieczarki(...)opłukać, osuszyć, pokroić w talarki. Podsmażyć na oleju, zestawić z ognia, dodać po łyżce stopionego masła i bułki tartej. Farsz nałożyć na placuszki mięsne, zlepić je i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. źródło,,mięsa siostry Marii
Apetyczna babeczkasię rozpuści i utworzy kremowy sos. Zestawiamy garnek z palnika, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na kilka minut – w tym czasie zabieramy się za następny punkt. 4. SMAŻONA BUŁKA TARTA (1,5 min) Na patelni rozpuszczamy resztę masła (1 łyżkę), dodajemy 3 łyżki bułki tartej i rumienimy ją na brązowo na średnim ogniu. Pamiętajcie, że bułka nabiera koloru także przez chwilę(...)wyłączeniu palnika, dlatego zdejmijcie ją z ognia, kiedy nabierze lekko brązowej barwy. 5. PODANIE Do misek nakładamy sporą porcję mac & cheese i posypujemy je z wierzchu przyrumienioną bułką tartą. Bierzemy łychę z naszego niezbędnika i szamiemy. Po takim daniu odzyskacie 5 punktów życia, nabawicie się 3 punktów radiacji oraz otrzymacie perk „eksperta przetrwania”! OM NOM NOM! * zdjęcia Pip-Boya
Nerds Kitchenpozycja nie wymaga długiego opisu – chicken burger w wersji slow foodowej czyli soczysty kurczak w chrupiącej panierce + domowy sos barbecue + domowa bułka + wszystko w rozmiarze XXL = pełnia szczęścia! Przecież są dni, kiedy nie należy mówić o kaloriach! Tutaj przepis na sos BBQ a tutaj na bułki. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PIERŚ(...)jeśli usmażycie go na dużym ogniu to panierka się spali a w środek będzie surowy. Po usmażeniu odkładamy kurczaka na 2 minuty na talerz. 6. MONTAŻ BURGERA (2 min) bułkę kroimy na pół i tostujemy od środka obydwie połówki na suchej patelni przez 1 minutę. Na dolną część kładziemy sporą łyżkę sosu barbecue, następnie garść ulubionej sałaty (najlepiej pasuje rukola
Nerds Kitchenburger, może i wygląda na "Fast Food", ale na pewno nie jest "FAST". Zdecydowanie "Slow Food", zwłaszcza, że: po pierwsze - sos barbecue, to jedno posiedzenie, po drugie - bułki piekłam sama wg przepisu, który znajdziecie tutaj, (ja zamiast 12 bułeczek upiekłam z tej porcji ciasta 10) po trzecie - mięso zmieliłam samodzielnie, bo takiego gotowca, nawet jeśli oznaczonego 100% wołowiny(...)odwagi spróbować ...i jeszcze... po czwarte - cebulka była karmelizowana, na szczęście na szybko, bo już zaczęliśmy się robić głodni :) W bułce zatem mamy: burgera wołowego, sos barbecue, roszponkę, plasterek sera mimolette, karmelizowaną czerwoną cebulę, 2 plasterki podsmażonego wędzonego boczku i kilka plasterków papryczki jalapeño (z zalewy octowej).Burgery (na 4 sztuk ):500 gram mięsa wołowego gulaszowego (zmielić)1-2 łyżki
Delicious Titbitsrazem postanowiłam pokazać wam bułki które zrobiły u nas w domu furorę. Przepis pochodzi prosto z kuchni norweskiej a nazwa się kanelboller. Dostać można je w każdym sklepie spożywczym ale domowe jak wiadomo lepsze więc goszczą one na naszym stole bardzo często. Porcja starcza na 20 bułeczek i polecam je bardzo wszystkim którzy lubią cynamon. Nie są one bardzo słodkie(...)ciekawe oprócz cynamonu wyczuwalny jest maślankowy posmak samego ciasta. Jak dla mnie spełnia wszelkie drożdżówkowe walory. Acha, zapomniałam dodać, ja jak zawsze użyłam mąki pełnoziarnistej dlatego bułki wyszły dosyć ciemne:) Składniki: (20 bułek):ciasto:600 g mąki pszennej70 g cukrupół łyżeczki soli50 g drożdży świeżych100 g masła400 ml mleka2 jajkaNadzienie:150 g masła150 g cukru1
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki na trzy porcje. Składniki:500 g mielonej piersi z kurczaka1 żółtko1 czerstwa bułka namoczona w mleku2 łyżki masła1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzuBułka tarta do panierkiOlej do smażeniaDodatkowo:3 łyżki siekanej natki pietruszkiPrzepis:Mielone mięso łączymy z namoczoną bułką, żółtkiem, miękkim masłem, solą oraz pieprzem. Całość mieszamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie formujemy podłużne kotleciki(...)obtaczamy je z każdej strony bułką tartą. W przypadku dwóch kotlecików najpierw obtoczyłam je w natce pietruszki i dopiero potem w bułce tartej. Tak przygotowane kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto z każdej strony. Po usmażeniu kotletów, umieszczamy je razem z patelnią w piekarniku nagrzanym do 180C, na 5 minut. Kotleciki podałam w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i ogórków
Emcia PichciKOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM /własny; współpraca z Winiary; / na 8-10 kotlecików 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej 2 duże jajka (kl. L) lub 3 małe bułka tarta 1 pełna łyżka suszonego majeranku sól, pieprz ziołowy ew. odrobina mleka sos: 60g suszonych borowików 1 duża cebula 150 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietanki 12% 2-3 łyżki(...)gotuję w osolonej wodzie aż do miękkości. Następnie rozcinam woreczki, wysypuję zawartość do dużej miski i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Wbijam jajka, dodaję majeranek, sól, pieprz i bułkę tartą. Wyrabiam dość klejące, ale nie rozpadające się ciasto (jak na mięsne mielone). W tym przypadku ilość bułki tartej jest względna, stąd tego nie podaję. Z masy formuję kotleciki
W kuchni Karmel-itkiśredni koszt najtańszego burgera to ok 28zł.Ja dzisiaj udowodnię, że w domu można zrobić jeszcze lepszego Burgera :)Zaskoczeni? Nie ma czym... Co jest potrzebne na 2 Burgery: - 2 bułki (kupuję w Auchan są na prawdę świetne) - 250g mielonego mięsa wołowego - 2 plastry boczku wędzonego - ogórek kiszony - pomidor - ser żółty - sos I tutaj jest tajna receptura :) 2 łyżki majonezu(...)winnego, pół łyżeczki cukru, mały ogórek konserwowy bardzo drobno posiekany. wszystko starannie mieszamy i sos jest gotowy. Kotletów niczym nie doprawiamy, uformowane smażymy na patelni grillowej z plastrami boczku, bułkę obsmażamy ok 1 min. Proponuje następującą Kolejność: bułka, ser, sałata, kotlet, sos, boczek, pomidor, cebula, ogórek, bułka. Smacznego
Niezły Młynekporcji 800g filetów z białej ryby bez skóry i ości 3 łyżki posiekanej cebulki dymki 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku połowa namoczonej bułki pszennej w mleku (moczyć ok. pół godziny) 1 jajo sól, pieprz mąka lub bułka tarta do obtoczenia olej cytryna Wykonanie:Filety zmielić w maszynce do mięsa, dorzucić cebulkę, koperek, pietruszkę(...)również zmielić. Do zmielonej masy dodać jajko, odciśniętą z mleka bułkę, doprawić do smaku 1 łyżeczką soli i pieprzem. Wyrobić, aby powstałą zwarta masa. Zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki, następnie chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Mąkę lub bułkę tartą wysypać na talerz i obtoczyć w niej kotleciki. Rozgrzać olej i ułożyć na patelni kotleciki. Smażyć około 8 sekund
Gorący kąseksię zbyt dobrze, a nie zawsze mam ochotę robić mielone, czy grzanki. Jest jednak jeszcze jeden sposób. Przypomniało mi się o nim, gdy znalazłam w szafce wyschniętą na kamień bułkę. Zupa chlebowa! Nie potrzeba do niej wiele, większość składników zawsze mamy w domu. Jest to obiad niezwykle tani, szybki i smaczny. W sam raz na tą naszą niepogodę. Dziś(...)obiad... Zupa chlebowa z boczkiem i kwaśną śmietaną Świeżo zmiksowana i jeszcze spieniona,ale i tak ślicznie się prezentuje w białym talerzu :) Do jej przygotowania potrzebujemy: 3 razowe, żytnie bułki (lub odpowiednią ilość chleba) 1 cebulę 2 ząbki czosnku ok. 1,5 l bulionu lub rosołu ok. 200 g chudego boczku 2 łyżki masła przyprawy: kminek, majeranek, słodką mieloną paprykę
Ratunku obiadprzyjmą się u nas. W końcu nie są zbyt tanie, a i nie do wszystkich przemawia opis: "100% wołowiny. Wszystkie burgery to 200g świeżej grillowanej wołowiny podawanej w bułce wypiekanej według naszej wyjątkowej receptury i świeże warzywa od lokalnych dostawców oraz nasze wyjątkowe sosy. Do każdego burgera podajemy domowe, ręcznie krojone frytki". Cóż, pozostało mi się tylko przekonać jak jest(...)kozi, sos aioli) Najpierw otrzymaliśmy piwa, a po ok. 10-15 minutach nasze zamówione burgery. Podane były na drewnianych deseczkach, a frytki w emaliowanych kubkach. Od razu zauważyłam że bułki są mocno wypieczone, podobnie niestety jak wołowina. Spód bułki w moim burgerze się rozpadał, więc co chwila musiałam ratować go przez rozpadnięciem się. Jeśli chodzi o smak
Pasja Smakuósemki i podaje z czym kto ma pod ręką. Świetnie współgrają z serami, orzechami czy miodowym sosem. Dziś wybrałam szybką przekąskę na słono. Nic szczególnego, bo tylko wczorajsza bułka (nic się nie marnuje), ser żółty, figi, szynka parmeńska pokrojona na julienne, trochę tymianku cytrynowego, a na koniec parę kropel miodu i oliwy extra vergine Delicato Monini. Mówię Wam, niebo(...)gębie! Musicie koniecznie spróbować!! Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem Składniki na 2 osoby: 8 kromeczek bułki paryskiej 2 dojrzałe figi 8 plasterków sera żółtego 2 plasterki szynki parmeńskiej Świeży tymianek i lawenda Miód akacjowy i oliwa extra vergine Delicato Monini Zaczynamy od pokrojenia szynki na cienkie paseczki i podsmażenia jej na patelni z odrobiną oliwy extra vergine Delicato
Mia Cucina SofietaDzisiaj kolejny przepis na domowy fast-food. Tym razem propozycja bułki z parówką mówić kolokwialnie. Będą hot-dogi z dodatkami. Proste , szybkie a na pewno smakują lepiej niż z budki. Jeszcze muszę zrobić suszoną cebulkę - widziałam z firmy Prymat ale coś do mnie nie przemawia - i wtedy będą takie same jak z typowej budki z jedzeniem(...)Składniki : * bułki do hot-dogów * parówki najlepiej z szynki * kapusta pekińska * pomidor * ogórek konserwowy * cebula czerwona * majonez * ketchup Przygotowanie : Bułki podgrzewam w piekarniku . Parówki gotuję i uważam żeby nie pękły .Smaruję ciepłe bułki ketchupem i majonezem. Wkładam dodatki , parówkę. Polewam ketchupem. Podaje kiedy są jeszcze ciepłe
Magiczne Życie Marty