zaszkodzi. W domowym pieczywie przynajmniej wiemy co jemy, w tym sklepowym niestety nie za bardzo. Dlatego ja pieczywa nie kupuję. Dla urozmaicenia codziennego menu chlebowego, co jakiś czas piekę bułki, teraz także bagietki. Przygotowanie pieczywa w domu nie zajmuje wiele czasu, dla mnie jest to chwila, a radość z uzyskanego efektu i zadowolone twarze domowników- bezcenne... :-) Z podanych składników wychodzą(...)bagietki (to nie jest wiele, choć może tak się wydawać). Można je przygotować tak jak te pszenne, podsypując mąką blat i bułki (mąka nadaje im super smak i wygląd) ale można również podsypać ziarnami tak dla urozmaicenia. U mnie podsypane sezamem i siemieniem lnianym. Mąkę pełnoziarnistą możemy zastąpić orkiszową jasną , wówczas musimy jej dać troszkę więcej niż pełnoziarnistej.Składniki:- 150g
Smaczne Zdrowebułeczki piekłam prawdę mówiąc kilka dni temu.jakoś teraz nie mam natchnienia na jakieś wypieki itd..i nawet na niedzielę ciasta żadnego nie upiekłam....Te bułki były pieczone w ramach Wypiekanie na śniadanie ..przepis na nie pochodzi stąd...Ja zwiększyłam proporcje i zrobiłam jeszcze inne bułki..postaram się je niedługo Wam pokazać.390 g mąki pszennej6 g drożdży(...)górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Można posypać makiem , sezamem. Zrobić głębokie nacięcia na środku
Moje domowe kucharzeniedała się zjeść niestety, tak paliło w gardle. Teraz piri-piri używam z rozwagą i w ilościach lilipucich ;)Składniki:pół kg mielonego mięsa - użyłam karkówki,1 sucha bułka,1 jajko,suszone śliwki - użyłam Kresto,czerwone wytrawne wino,sól,ostra mielona papryka - użyłam piri-piri,majeranek,bułka tarta do obtoczenia,tłuszcz do smażenia.2 -3 godziny wcześniej namoczyłam śliwki(...)razem z jajkiem i przyprawami. (Przyprawy dawkować według smaku.) Wszystko dokładnie wyrobić.Formować pulpeciki, umieszczając w środku po jednej śliwce wyjętej z wina. Takie kuleczki obtaczać w bułce tartej i smażyć na lekko złoty kolor na średnim ogniu.Klopsiki dobrze smakują nie tylko podane w tradycyjny sposób: do obiadu, z ziemniakami i surówką. Kiedy ostygną można je serwować
Codzienna kuchnia niecodziennamięsa mielonego1 czerstwa bułka1/2 szkl. mleka1 jajkoprzyprawy (sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego/kurczaka, vegeta,majeranek, papryka czerwona mielona)1 cebulaząbek czosnkubułka tartaCebulę i czosnek kroję w drobną kostkę, bułkę moczę w mleku. Do mięsa dodaję jajko, cebulę, czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawy i dokładnie mieszam, a raczej wyrabiam masę na kotlety (robię to ręcznie, ale można łyżką). Bułka namoczona(...)mleku sprawia, że kotlety są mięciutkie i ważne jest dobre wyrobienie masy szczególnie przy angielskim mięsie mielonym. Formuję kotlety i obtaczam delikatnie w bułce tartej i smażę na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu odkładam na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dodatki:Dla mnie świetnie komponują się mielone z ćwikłą i tak najczęściej je przyrządzam, ale oczywiście jest mnóstwo innych
NA MOIM TALERZUobiadek z ziemniaków, bo nasze Dzieciaki uwielbiają dania z ziemniaków.Co potrzebujemy?-ok. 2 kg ziemniaków-garść suszonych grzybów-4 pieczarki-2 cebule-2 jajka-mąkę pszenną-bułkę tartą-przyprawę warzywko-olej Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i studzimy.Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękły, płuczemy, wyciskamy i kroimyna drobne cząstki.Pieczarki też kroimy na drobne(...)Przygotowane ziemniaki dzielimy w misce na 4 części, jedną odkładamy a w powstałą lukęwsypujemy mąkę. Wbijamy 2 jajka, dokładamy podsmażoną cebulkę i wyrabiamy masę. Przygotowujemy tackę posypaną bułką tartą i talerz z bułką tartą do obtaczania placków. Moczymy dłonie w wodzie, nabieramy porcje masy ziemniaczanej, formujemy placki, panierujemy w bułce i układamy na tacy
Maminek kulinarnyKorzystamy z obfitości grzybów i robimy próbę przed Świętami. Obgotowane grzyby (ok. 0,5 kg) odsączamy, moczymy jedną suchą bułkę, dużą cebulękroimy w grube plastry. Cebulę posypujemy warzywkiem i rumienimy na oleju. Grzyby, odciśniętą bułkę i cebulę mielimy w maszynce. Dodajemy jedno jajko, pieprz i warzywko do smaku oraz tyle bułki tartej(...)masagrzybowa dała się formować.Robimy kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju, na którym podsmażaliśmycebulkę. Kiedy są rumiane z obu stron są już gotowe.Podajemy np. z frytkami i surówką z białej lub kiszonej kapusty.Idealnie pasują do bigosu wigilijnego.Smacznego
Maminek kulinarnydanie z popularnych pieczarek.Uzyskamy soczyste pieczarki z mięskiem w środku, otoczone chrupiącą skorupką.Musimy przygotować ok. 10 dużych pieczarek.-do wypełnienia - 30 dkg mielonego mięsa, jedno jajko, jedna sucha bułka, średnia cebulai przyprawy (barbecue i warzywko):-do panierki 2 jajka, przyprawy (barbecue, warzywko) i bułka tarta Pieczarki obieramy, wyłamujemy nóżki. Nóżki kroimy w plasterki. Do mielonego(...)mięsa dodajemy jajko, odciśniętą namoczoną bułkę, startą cebulkęi przyprawy. Wyrabiamy a następnie dodajemy plasterki z nóżek pieczarek. Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy przyprawy.Jajkiem smarujemy środki kapeluszy. Wkładamy przygotowane nadzienie. Moczymy w jajku i w bułce 2 razy.Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika o temp
Maminek kulinarnybułeczki:-1,5 kg ziemniaków-1 mała cebula-1-2 jajka-mąka pszenna-warzywko-olejSkładniki na farsz:-30 dkg pieczarek lub innych grzybów-1 duża cebula-1 jajko-bułka tarta( 1-2 łyżki)-warzywko lub sól-pieprz-olejZiemniaki obieramy,gotujemy w dobrze osolonej wodzie,studzimy i przepuszczamy przez maszynkę lub przez praskę do ziemniaków.Ugniatamy ziemniaki w misce,dzielimy(...)niewielkiej ilości oleju.Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem i smażymy przez kilka minut. Grzyby studzimy, dodajemy jajko i 1-2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy i gotowe. Przygotowujemy panierkę, czyli roztrzepane jajko (może być doprawione delikatem do mięs)i bułkę tartą. Na wilgotnej dłoni układamy placek z ziemniaków
Maminek kulinarnyDziś uczta: ciekawe kotleciki mielone oraz młode ziemniaczki i buraczki.Składniki:-ok. 1 kg mięsa wieprzowego-ok. 15 dkg żółtego sera-cebula-3 ząbki czosnku-1 czerstwa bułka-2 jajka-sól, pieprz i pieprz ziołowy-olej do smażenia-bułka tarta do panierowania Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)podsmażamy na patelni. Mięso, czosnek i namoczoną, odsączoną bułkę mielimy w maszynce. Do mięsa dodajemy jajka, cebulkę, pieprz, pieprz ziołowy i sól do smaku.Wyrabiamy. Ser kroimy na plastry o grubości ok 1/2 cm i wycinamy kawałki. Na dłoń nabieramy porcję mięsa, nakładamy kawałek sera i formujemy kotleta. Obtaczamy w bułce
Maminek kulinarnyJedne z najbardziej popularnych kotletów.Podamy naszą wersję. Składniki:-1/2 kg zmielonej łopatki-2 czerstwe bułki-2 jajka oraz jedno do panierki-sól, pieprz, przyprawa barbecue-czosnek granulowany-bułka tarta-olej do smażenia-2 łyżki mąki-3 łyżki mleka Bułki moczymy w zimnej wodzie i odciskamy.Przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka, wstępnie przyprawiamyi dokładnie(...)mieszamy. Dodajemy mięso, mieszamy, doprawiamy do smaku. Jajko roztrzepujemy z mąką, dodajemy mleko i delikatnie solimy.Formujemy kotlety, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamyna patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na średnim ogniu, kilka razy obracając. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnypyszną i aromatyczną pieczeń!Elegancki zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Składniki:1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki);3 średnie cebule;1 duże, surowe jajo;3 łyżki bułki tartej;4 łyżki mleka;Pęczek natki pietruszki;1 łyżeczka majeranku;Sól;Pieprz;Olej do podsmażenia cebuli.Dodatkowo:8 jaj ugotowanych na twardo;Margaryna do wysmarowania keksówki.Sposób przygotowania:Cebule obrać, pokroić(...)drobno posiekać.Jajka ugotowane na twardo obrać i poodkrawać końcówki tak, aby żółtko było widoczne z obu stron.W dużej misce wymieszać ze sobą mięso mielone, surowe jajo, natkę pietruszki, bułkę tartą, zimne mleko, podsmażoną cebulę i dokładnie wyrobić masę. Dodać sól i pieprz do smaku.Keksówkę wysmarować margaryną i na jej spód wyłożyć połowę przygotowanej masy mięsnej. Pośrodku wyłożonego mięsa
Gospodyni Miejskaśredniej cebuli;1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego;1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki;2 łyżki musztardy;1 jajo;2 ząbki czosnku;Szczypta słodkiej papryki;1 szklanka bułki tartej;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Natkę pietruszki umyć, dobrze osuszyć, drobno posiekać.Do miski włożyć mięso mielone. Dodać przyprawy(...)mięsa mielonego, słodką paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz).Następnie wbić jajo i dodać musztardę, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i 1/2 szklanki (125 ml) bułki tartej.Wszystkie składniki wyrobić ręką na jednolitą masę.Z masy formować okrągłe i płaskie kotlety.Kotlety obtaczać w pozostałej części bułki tartej.Obtoczone w bułce tartej kotlety smażyć z obu stron, na rozgrzanym
Gospodyni Miejskaprzywitałam z mini hamburgerami zjadłam ich sześć sztuk:)) a co tam malutkie pachnące domowe jak się temu oprzeć. Długo szukałam przepisu taki co by mnie zadowolił, aby ta bułka miała to coś była miękka pachnąca no i znalazłam. SKŁADNIKI; zrobiłam 16 mini bułeczek oraz 4 większe czas przygotowania ok 2h- 680 g mąki pszennej (użyłam(...)dodatkowo- jako do smarowania- sezam- do kotletów wykorzystałam łopatkę wieprzową, która zmieliłam- rukole- szalotkę- płaty kanapkowe z ogórka domowego wyrobu- paprykę czerwona świeżą- ketchup domowej robotySPOSÓB WYKONANIA BUŁEK - do miski wsypuję mąkę, która mieszam ze solą, w garnuszku rozpuściłam masło do niego dodałam wodę, mleko, i rozkruszyłam drożdże i dodałam cukru. Wszystko razem rozmieszałam i wlałam do mąki
Basia w kuchnizbyt popularne to danie żeby całkowicie zrezygnować z jego przygotowywania. Dziś polecam takie nadziane kalafiorkiem, bardzo fajnie smakująSkładniki:70 dag miesa mielonego 1 kalafior 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól,pieprz odrobina ziół powansalskich bułka tarta do panierkiWykonanie:Kalafiora dzielimy na rozyczki, obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Mięso mielone doprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą. Mieszamy. Bierzemy porcję(...)dłoń spłaszczamy, na środku układamy rózyczkę kalafiora, oblepiamy masą mięsną. Formujemy kształt kotleta. Panierujemy w bułce tartej, smażymy na głebokim oleju na rumiano
Z Majeczką w kuchniKOTLETY MIELONE Z KURCZAKASkładniki:- 4 udka z kurczaka- 3 liście laurowe- 4 kulki zioła angielskiego- 3 kulki owoców jałowca- 1 bułka- 1 cebula biała- 1 jajko- 1 łyżeczka czosnku w granulacie- 1 łyżeczka majeranku- 3 łyżeczki musztardy delikatesowej- bułka tarta- pieprz czarny mielony- przyprawa "Kucharek"- olej do smażeniaSposób przygotowania:W garnku gotujemy do miękkości udka z kurczaka(...)liśćmi laurowymi, 3 kulkami owoców jałowca oraz 4 kulkami zioła angielskiego. Ugotowane udka odstawiamy do wystygnięcia, obieramy mięso i mielimy w maszynce do mielenie mięsa. Bułkę namaczamy i również mielimy razem z mięsem. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę - dodajemy do mięsa. Doprawiamy czosnkiem, majerankiem, dodajemy jajko, musztardę i dokładnie mieszamy. Pieprz czarny oraz przyprawa "Kucharek" - dodajemy do smaku
Mentor Smaku