bulka - 3613 przepisów (strona:20/241)

Kotlety z kaszy jęczmiennej 226

zewnątrz.O deliktanymi i miękkim wnętrzu.Z dodatkiem podsmażonej cebuli.Pycha!Składniki:200 g kaszy jęczmiennej;1 duże jajo;1 średnia cebula;2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli;4 łyżki bułki tartej;Sól;Pieprz;Bułka tarta do panierki;Olej do smażenia kotletów.Sposób przygotowania:Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę(...)podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki). Wystudzić. Dodać do kaszy.Do kaszy z cebulą dodać jajo, 4 łyżki bułki tartej, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę.Z masy formułować kotlety i panierować w bułce tartej.Kotlety smażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Masa na kotlety musi być zwięzła, nie może być rzadka

Gospodyni Miejska
Kotlety ryżowe z mięsnym nadzieniem 295

masy ryżowej i 1 do mięsa);1 łyżka masła;1/4 szklanki zimnej wody (do masy ryżowej);1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej np. vegety;Pęczek koperku;4 czubate łyżki bułki tartej (2 do masy ryżowej i 2 do mięsa);Sól;Pieprz;Bułka tarta do obtaczania kotletów;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. Lekko wystudzić.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Do przestudzonego ryżu wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, posiekany koperek, 1 pokrojoną cebulę, vegetę, masło oraz wodę i wyrobić ręką.Do mięsa mielonego wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, 1 drobno pokrojoną cebulę, przyprawić solą i pieprzem i dobrze

Gospodyni Miejska
Kotlety z marchewki i kukurydzy (pieczone) - ok. 420 kcal 233

kukurydzy z puszki (80g + 20g)60 g (1 sztuka) cebuli30 g kaszy jęczmiennej perłowej grubej 30 g (pół) kajzerki 25 g (pół) roztrzepanego jajka10 g (1,5 płaskiej łyżki) bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego, ew. sólPrzygotowanie:1. Gotujemy na sypko kaszę (gotowałam w parowarze przez 30 min - zalaną wrzątkiem trochę ponad poziom kaszy).2. Lekko blendujemy 80 g kukurydzy(...)całkowity krem) 3. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki (paski) 4. Cebulę siekamy 5. Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie. 6. Z marchewki wyciskamy sok (zrobiłam to normalnie biorąc bo garstce i zaciskając w pięści nad zlewem ;)) i dodajemy ją do kukurydzy (dosypujemy także pozostałe 20 g całej kukurydzy)7. Z bułki odsączmy wodę, rozrywamy i dodajemy

Malowane smakiem
POWRÓT DO SZKOŁY CZYLI KOTLECIKI Z JAJEK 161

zawsze całą górę, bo lubimy wszyscy i na zimno i na ciepło. Banalne, ale jakże smaczne danie :))Składniki:7 jajek ugotowanych1 jajko surowekoperek lub natka1 kajzerka lub odrobina bułki tartejcebulabułka tartasól,pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:Bułkę namoczyć, jajka ugotować na twardo, obrać i zmielić wraz z wyciśniętą bułką. Równie dobrze można je po prostu podusić widelcem - będzie szybciej. Dodać posiekaną(...)podsmażoną cebulę,sól,pieprz,koperek,wbić surowe jajko i  wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe, z ziemniakami i sałatą - jak u mnie

Walijskie Pichcenie
pietruszkowo-cebulowe mielone na patyku z party dip barbecue... 216

Składniki: 50 dag mielone wieprzowo-wołowe, 1 sztuka cebula, 1 pęczek natka pietruszki, 1 sztuka jajko, 1 łyżeczka jarzynka kucharek,1 łyżeczka pieprzu mielonego, - ile potrzeba tarta bułka, - ile potrzeba olej rzepakowy, 4 sztuki cebula, - ile potrzeba bułki grahamki, 1 opakowanie party dip barbecue Prymat + składniki cebulę zmiksować z natką pietruszki w pojemniku blendera pietruszkę wymieszać z mielonym, jajkiem, jarzynką(...)pieprzem i wszystko dobrze wyrobić wsypać tartej bułki tyle aby masa była nie za luźna patyczki przyciąć do średnicy patelni - na patyczkach formować owalne mielone i obsypać je lekko tartą bułką na patelni rozgrzać troszkę oleju i smażyć na rumiano z każdej strony mielone pod koniec smażenia wsypać talarki cebuli i wszystko podsmażać z 5 minut wymieszać opakowanie party

W Mojej Kuchni Lubię
mielone zrazy z łopatki z buraczkami i kaszą gryczaną... 209

Składniki: łopatka bez kości 60 dag, jajko 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, boczek wędzony 15 dag, cebula 1 sztuka, ogórek kiszony 2 sztuki, musztarda francuska 3 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 4 szklanki, kostki rosołowe Kucharek 1 sztuka, przyprawa w płynie - do smaku(...)buraczki zasmażane - w opisie mieloną łopatkę dobrze wymieszać z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, pieprzem mielonym i odstawić na 15 minut aby bułka tarta napęczniała wziąć porcję mięsam i na dłoni zrobić placek i posmarować musztardą nałożyć plaster boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka, cebulę nakryć porcją mielonego i uformować razem z tej ilości mięsa takie 3 zrazy duże

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielone z serem 206

Kotlety mielone z serem SKŁADNIKI: 400 g wołowina bez kości, 200 g bułka czerstwa, 600 g Wieprzowina -łopatka, 2 szt jaja, 100 g bułka tarta, 100 g cebula, 100 g ser żółty starty, smalec do smażenia, sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w kawałki. Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać, pokroić(...)plastry i usmażyć na części tłuszczu. Mięso, bułkę i cebulę zemleć w maszynce. Do masy mięsnej dodać jaja, pieprz, sól, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety, w środek kłaść po trochu sera żółtego, uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu

Kuchnia Danusi
Pasztet z królika babka 213

Pasztet z królika babka SKŁADNIKI: królik - 2 kg podgardle wieprzowe - 60 dag wątróbka - 40 dag jajka - 4 szt bułka kajzerka - 3 szt marchewka- 2 szt pietruszka - 1 szt seler -0,5 szt por - kawałek liście laurowe - 2 szt ziele angielskie - 4 ziarenka pieprz i sól gałka muszkatołowa cebula - 1 szt tłuszcz bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Podzielone mięso z królika opłukać, przełożyć(...)dodać razem z przyprawami i cebulą do mięsa, gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać podgardle i wątróbkę, gotować. Wyjąć mięso, ostudź , a następnie oddziel mięso od kości. Bułki namoczyć w wywarze mięsnym, odcisnąć. Królika , wątróbkę i podgardle oraz bułki zmielić dwa razy w maszynce do mięsa. Dodać do masy jajka, przyprawy, wymieszać. Wyrób masę, przełóż do dwóch form

Kuchnia Danusi
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 200

Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek czosnku, jeden filecik anchovis (można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę pieprzu kajeńskiego, łyżkę startego parmezanu i łyżkę kefiru. Bułka do hamburgera – tu pozostawiam wam wybór, od kajzerki, przez bułki z ziarnami, domowe wypieki, po dmuchane buły z marketu. Bułkę smaruję lekko olejem lub masłem i grilluję z wewnętrznej strony(...)Składanie burgera i dodatki – na dolną część bułki daję odrobinę dobrego ketchupu, liść sałaty rzymskiej, mięso z plastrem sera, zrobiony przez siebie sos, plaster pomidora, dwa krążki grillowanej cebuli, dwa plastry ogórka kiszonego. Bułkę, którą będę przykrywać, smaruję od wewnątrz sosem. Składam, jem, brudzę siebie i wszystko dookoła, świat jest piękny, a i diadem wydaje się trzymać na głowie bardziej

ladykitchen
Filet z kurczaka nadziewany mozzarella 6718

para ta jest jak najbardziej udana :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 8 małych kulek mozzarelli 50g masła 50g mąki 50g bułki tartej* 2 jajka Świeżo mielony pieprz. sól *ilość bułki tartej i mąki może się zmienić w zależności od faktycznego rozmiaru piersi z kurczaka Przygotowujemy trzy miseczki. Wsypujemy do nich odpowiednio mąkę(...)bułkę tartą oraz 2 jajka, które rozrabiamy widelcem. Piersi z kurczaka myjemy oraz odkrajamy błonki. Następnie w szerokiej części ostrym nożem robimy kieszonkę. Kulki mozzarelli przekrajamy na pół i do jednej kieszonki wkładamy 4 połówki. Brzegi mięsa ściągamy wykałaczką.  Oprószamy pieprzem oraz solą z obu stron. Na patelni rozgrzewamy masło. Pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku i bułce

Kolizje Smaków
Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem 200

mieszaniny jajeczno-mlecznej możecie dodać składniki smakowe, np. ekstrakt wanilii lub cynamon. Co do pieczywa, to najlepiej nada się tu czerstwa chałka, ale można też użyć pieczywa tostowego lub bułki wrocławskiej (a nawet wyschniętej drożdżówki - czemu nie?:)). A skąd miałam rabarbar pod koniec czerwca? Za radą Bei, postanowiłam pewną jego ilość zamrozić, aby cieszyć się dłużej jego smakiem i móc(...)pyszny deser w stylu francuskim. Kto się skusi?:) Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem na podstawie tego przepisuna 4 -5 tostówczas przygotowania: 30 min.Składniki: 4-5 kromek czerstwej bułki lub chałki 1 jajko 1 łyżka śmietany lub mleka 20 g masła opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cynamonu na pieczony rabarbar: 400 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki

Chilli Czosnek i Oliwa
Burgery z czerwonej fasoli 223

fasolą i wyszły pyszne. Nawet z wyglądu podobne do mięsnych burgerów. Dodatek czerwonej papryki i cebuli sprawił, że były jeszcze ciekawsze w smaku.Polecam eksperymentowanie z wege burgerami. Składniki: 8 bułek  1 pomidor kilka plasterków ogórków z curry (lub innych) 8 plasterków sera 8 listków sałaty 2 puszki czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 łyżki bułki tartej(...)odsączyć i zmiksować na gładką masę. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.Ostudzić i dodać do fasoli, jeszcze raz zmiksować. Masę przełożyć do miski, dodać bułkę tartą i przyprawy. Masę dobrze wyrobić ręką i uformować 8 kotletów. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Bułki przeciąć na pół i podpiec na patelni. Do każdego burgera włożyć liść sałaty

Pasja Smaku
Hamburger 193

dzisiaj użyłam pikantnego keczupu i gotowego sosu czosnkowego i chociaż się sprawdziły, to jednak będę chciała zrobić coś swojego. Zapraszam na przepis. Hamburger Jego Wysokość Hamburger Potrzebujemy: 4 bułki (mogą być zwykłe, nie musza być hamburgerowe) 500 g mielonego antrykotu wołowego 1 czerwoną cebulę 1 pomidora 1 szalotkę kilka listków sałaty kilka ogórków konserwowych pikantny keczup sos czosnkowy 1 niepełną(...)łyżkę musztardy oraz drobno posiekaną i najlepiej wcześniej zeszkloną szalotkę. Całość dobrze wyrabiamy i formujemy 4 kotlety. (Moje miały 1 cm grubości). Muszą mieć średnicę nieco większą niż nasze bułki, ponieważ w trakcie smażenia na pewno się skurczą. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Smażymy na odrobinie oleju z dodatkiem łyżeczki cukru. Cebulka powinna jednak zostać półtwarda. Pomidora wolę bez skórki

Ratunku obiad
Świąteczne bułeczki makowe 190

szklanka mleka  20 g drożdży  3 łyżki cukru  1 zapach śmietankowy  2 łyżeczki skórki z cytryny  1 jajko ( plus 1 żółtko do posmarowania bułek  ) gotowa masa makowa ( ja użyłam bakalland ) Lukier z białek  1 białko  4 łyżki czubate łyżki cukru pudru  2 krople soku z cytryny  Wykonanie lukru  Białka(...)godzinę . Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i zaczynamy kroić kawałki , wałkujemy delikatnie i w środek rozwałkowanego ciasta układamy łyżeczkę masy makowej i w ręku zaczynamy formować kształt bułki , tak aby na wierzchu naszej bułki pokazywał się mak,i układam w tortownicy wyłożonej papierem , bądź wysmarowana masłem i posypana mąką , postępujemy tak aż wypełnimy całą tortownicę , kiedy mamy tortownicę

Mój Smak
Rustykalne bułki z kapustą i grzybami leśnymi 224

średnich pieczarek 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka stołowa majeranku 1 łyżeczka cząbru szczypta lubczyku sól, pieprz do smaku olej (do smażenia) Składniki (na bułki): 320 gramów letniej wody  150 gramów + 350 gramów mąki pszennej 40 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju (do ciasta) plus odrobina (do smażenia(...)wyrośnięciu ciasto podziel na 16 części.  Z każdego kawałka uformuj owalny placek, nałóż na środek około 2 łyżki stołowe farszu i zlep brzegi ciasta (jak pierogi). Gotową bułkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Przykryj szmatką i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem, posyp usmażoną czerwoną cebulą.  Nagrzej piekarnik

Garniec Magalie

Proponowane wyszukiwania