bulion jarzynowy - 477 przepisów (strona:9/32)

Krem z selera naciowego / Cream of Celery Soup 63

płatkami uprażonych migdałów, ale pasują do niego tez wszelkie zdrowe pestki. Smacznego:) ok. 6 dużych gałązek selera naciowego, 3 średnie ziemniaki, 1 - 1 i 1/2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego, cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, granulowany czosnek, suszony tymianek (do smaku), kilka łyżek śmietanki (opcjonalnie), grzanki, garść uprażonych migdałów lub pestek, listki selera Wszystkie warzywa pokroić i delikatnie

Lekcje w kuchni
Zapiekanka z makaronem spaghetti, pieczarkami i kiełbasą / Spaghetti Casserole with Sausages and Mushrooms 71

makaronu spaghetti, 6 małych kiełbasek, duża czerwona papryka, por lub duża cebula, 2 duże ząbki czosnku, 500 g pieczarek, 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego lub jarzynowego), przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, oregano, bazylia, majeranek ok. 200 g startego sera, kilka łyżek bułki tartej Kiełbasę i warzywa pokroić na średniej

Lekcje w kuchni
Wegetariański Strogonow z boczniaków i pieczarek brunatnych 237

przez kolejne 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie łączymy go z grzybami i płynem. Wsypujemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy całość –mąka zacznie się zasmażać, później zagęści sos. Wlewamy bulion, dodajemy musztardę i sos Worcester. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Sos w miarę odparowywania podczas gotowania zacznie gęstnieć – mieszamy zawartość rondla(...)jajecznym makaronem – koniecznie posypany dużą ilością drobno pokrojonej natki pietruszki. SKŁADNIKI proporcje na 4 porcje 750g grzybów – u mnie 500g pieczarek brunatnych i 250g boczniaków 350ml bulionu grzybowego lub jarzynowego 60ml białego wina (nada się nawet słodkie!) 75g gęstej kwaśniej śmietany albo jogurtu greckiego 2 łyżki masła 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 1 czubata łyżka mąki pszennej T500

Karo in the Kitchen
Dan dan noodles – makaron z wieprzowiną po syczuańsku 206

się tylko zblanszować, zachować kolor i zmięknąć. Od razu po ugotowaniu odcedzamy.   Do każdej z misek wlewamy po 1/4 bulionu, mieszamy ze „smakiem” – rozdzielamy makaron z blanszowaną kapustą. Na wierzch wysypujemy usmażone mięso. Podlewamy makaron pozostałym bulionem, posypujemy grubo pociętym szczypiorem i prażoną soją lub orzechami i podajemy od razu. UWAGA! W oryginale zamiast pasty z tamaryndowca mięso(...)PODANIA – 2 liście kapusty pekińskiej, mała sałata rzymska albo pak choy – 2 op. pszennego makaronu cienkiego do ramenu, paczkowany świeży taki jak ten – 200ml esencjonalnego bulionu drobiowego lub jarzynowego – 2 łyżki uprażonej w oleju na chrupiąco soi albo prażonych orzeszków ziemnych – grubo posiekany szczypior

Karo in the Kitchen
Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą 215

razem. Dodajemy na patelnię całą zawartość puszki – pomidory razem z pastą pomidorową. Jeśli używacie pomidorów w całości – zgniećcie je w dłoni na mniejsze kawałki. Wlewamy do nich rosół lub bulion, dodajemy sól, pieprz, cynamon, suszoną bazylię i suszone oregano. Dodajemy drobno posiekane kapary. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 7-8 minut, co jakiś czas sos mieszając(...)pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 1 duża cebula, biała lub czerwona 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła

Karo in the Kitchen
TRADYCYJNE GOLABKI Z PILZNA 140

smarujemy tłuszczem, kładziemy kilka plasterków boczku, układamy niewykorzystane liście kapusty, a na to ciasno gołąbki - wrzucamy kilka ziaren pierzu i ziela, listek laurowy, ziarna kminku, trochę soli i bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy na 2 godziny do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach.  Krok 5. Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem - pomidorowym lub grzybowym, dalej pieczemy

Moja Książka Kucharska
Gołąbki z kaszą orkiszową, indykiem i suszonymi grzybami 287

Gołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę możliwości jak najciaśniej i jak najbliżej siebie. Podlewamy gołąbki 200ml bulionu, na wierzchu kładziemy plasterki surowego masła i wstawiamy, z przykryciem, na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180⁰C. Pieczemy przez 2 godziny. Pozostały bulion posłuży jako baza do pomidorowego sosu. Wlewamy do niego pomidorową passatę, wsypujemy drobniutko usiekany koper i zagotowujemy, uważając(...)płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej typu ‘Vegeta’ lub kostka rosołowa, pokruszona kawałek zimnego masła do wysmarowania formy i pieczenia SKŁADNIKI SOSU 0,7 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego 700g passaty pomidorowej 3 pełne łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% 4 łyżki zimnej wody średni pęczek kopru sól pieprz

Karo in the Kitchen
Risotto z chorizo, oliwkami i suszonymi pomidorami 277

podgrzewamy rosół jarzynowy. Dodajemy do niego sos rybny albo granulowany bulion dashi, gałązki pietruszki, obierki z cebuli i oliwę z oliwek – dzięki temu uzyskamy smak podobny do bulionu rybnego, który wyjątkowo dobrze pasuje do chorizo. Gotujemy wszystko pod przykryciem około 8-10 minut, zmniejszamy płomień i podtrzymujemy temperaturę – bulion cały czas powinien być gorący. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Przeciskamy(...)czarnych oliwek, bez pestek 50g startego drobno parmezanu lub Pecorino Romano 2 pełne łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz mielony cząstki cytryny do skropienia 1 łyżka oliwy SKŁADNIKI BULIONU 1,3 litra rosołu jarzynowego 2 łyżki sosu rybnego lub 1 łyżeczka granulowanego dashi 1 łyżka oliwy z oliwek 3-4 gałązki pietruszki obierki z cebuli wykorzystanej do risotto

Karo in the Kitchen
Zupa jarzynowa z kalafiorem 95

Zupa jarzynowa z kalafiorem to szybka i prosta propozycja na zupę warzywną na bulionie warzywnym. Bez dodatku(...)mięsa, zabielona śmietaną lub śmietanką 30 %. To zupa, którą lubią dzieci i dorośli, przygotujesz ją przez cały rok ze świeżych lub mrożonych warzyw. Polecam przepis Zupa jarzynowa z kalafiorem SKŁADNIKI: 6 szklanek bulionu 2 marchewki 1 duża pietruszka 1/3 selera 1 mała cebulka 6 niedużych różyczek kalafiora garść fasolki szparagowej zielonej (lub żółtej – jak wolisz) 2 lekko czubate łyżeczki

Zasmakuj Kuchni
Szczawiowa z kluseczkami i chipsami 114

boczku wędzonego sól, pieprz, szczypta cukru olej kluseczki: 1 jajko 1/3 szklanki mąki pszennej sól szczypta Marchewkę, seler obieram. Marchew kroję w kostkę. Seler ścieram na tarce jarzynowej. Do garnka wlewam bulion, dodaję warzywa i gotuję około 10 minut. Szczaw myję, kroję i przesmażam na oleju. Dodaję do zupy. Jajka gotuję na twardo. Boczek przesmażam na patelni na chipsy

wesoła kuchnia
Kotlety z selera z żółtym serem 249

potrzebujemy dwóch. Plasterki łączymy w pary według kolejności krojenia. Odkładamy na deskę. W sporym garnku, najlepiej takim, żeby wszystkie plastry selera zmieściły się na pionowo, grzejemy tyle bulionu lub rosołu (drobiowego, jarzynowego) żeby po włożeniu selera prawie go przykrywał. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wkładamy sparowane plastry selera na pionowo, blokując je w tej pozycji kolejną parą – na sztorc

Karo in the Kitchen
Flaczki z boczniaków 153

jest godna polecenia nie tylko ze względu na jej walory smakowe.   Składniki :- 60 dag boczniaków- 2 marchewki, pietruszka, mały kawałek selera, biała część pora, cebula- 4 szklanki bulionu drobiowego (może być jarzynowy)- 2,5 łyżki masła- 1 łyżka oleju- łyżka mąki pszennej- pół szklanki śmietany 18%- przyprawy: majeranek, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, słodka papryka, imbir, gałka muszkatołowa, sól(...)masło z dodatkiem oleju, wrzuciłam pokrojone boczniaki. Smażyłam  ok. 10 minut, stale mieszając. Dodałam pokrojone warzywa oraz przyprawy. Na  przesmażone warzywa z boczniakami wsypałam mąkę, podrumieniłam. W międzyczasie,  zagrzałam bulion. Całość z patelni przełożyłam do garnka z gorącym bulionem, doprawiłam  śmietaną. Zagotowałam. Dodałam posiekaną świeżą natkę pietruszki oraz  tymianek.    Można podać z chlebem lub z bagietką, ale sama

mojewypiekiinietylko
Zupa curry z ryżem i warzywami / Curry Soup with Rice and Vegetables 93

komosy ryżowej, a nawet makaronu ryżowego. Dzięki sporej dawce węglowodanów jest naprawdę sycąca. W zupie curry sprawdzi się większość Waszych ulubionych warzyw. Tak naprawdę można by traktować ją jak jarzynową po indyjsku:) Zupa curry z ryżem i warzywami świetnie smakuje w wersji wegetariańskiej, ale możecie do niej dorzucić kawałeczki podsmażonego kurczaka. Aby nabrała egzotycznego charakteru, można dolać do niej odrobinę(...)więcej przepisów na dania kuchni indyjskiej:) Jeśli lubicie poznawać nowe smaki, polecam również mojego orientalnego kurczaka : Zupa curry z ryżem i warzywami, składniki: ok. 2-2.5 l bulionu / wywaru drobiowego lub jarzynowego, 5 łyżek ryżu (surowego),  3 ziemniaki, pół czerwonej papryki, cebula (lub por), 2 ząbki czosnku, 3 małe marchewki, 2 małe pietruszki, 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, mleka

Lekcje w kuchni
Kremowa zupa pomidorowa z tortellini 65

albo świeże tortellini. Używając świeżego tortellini, czas gotowania zupy należy odpowiednio skrócić.  Ta domowa zupa pomidorowa jest zdrowa, łatwa do wykonania i smakuje fantastycznie. Zupa jest ugotowana na lekkim bulionie, nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne, jest niedrogie i łatwo dostępne. Można korzystać z sezonowych składników. Latem doskonała będzie zupa na świeżych pomidorach, natomiast w zimie zupę(...)oliwek 1 cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku, starte na tarce 6-7 dużych, dojrzałych pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę 1,5 litra bulionu z kurczaka lub jarzynowego 800ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonych ziół : oregano, bazylia, tymianek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka śmietany kremówki 30% około 150-200g tortellini (z dowolnym nadzieniem) sól

Moja Książka Kucharska
Święta zero waste – jak nie marnować żywności na Boże Narodzenie 156

przerobić na farsz a część podać jako bigos na Wigilijny stół. Z suszonych owoców, które trafiły do kompotu z suszu można zrobić pyszny deser, z warzyw na bulion na barszcz – sałatkę jarzynową a ze śledzi, które zostały po wieczerzy pyszne kanapki na śniadanie dnia następnego. Zrób imprezę w 2. dzień Świąt Wtedy wszyscy znajomi wracają już z rozjazdów, więc

Ugotowane pozamiatane
Gęsty krupnik na wołowinie i żeberkach 168

dwudaniowy obiad! W garnku pod przykryciem rozgrzewamy bulion lub rosół z dodatkiem suszonych grzybów, ziela angielskiego i liści laurowych. Żeberka kroimy na kawałki z jedną kostką, mocno pieprzymy i lekko solimy. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju i mocno rumienimy żeberka z każdej strony. Przekładamy zrumienioną wieprzowinę do garnka z bulionem. Mięso wołowe oczyszczamy z tłuszczu i błonek(...)duże ziemniaki 200g 1 cebula 150-200g 2 duże ząbki czosnku 5g grzybów suszonych 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 litry bulionu wołowego, drobiowego lub jarzynowego 1 czubata łyżka mąki pszennej 150-200g kaszy pęczak olej rzepakowy do smażenia 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól pieprz

Karo in the Kitchen
Zupa jarzynowa z klopsikami 195

Dawno nie było przepisu na zupkę, ta co prawda była robiona jakiś czas temu..Pyszna zupka jarzynowa z dodatkiem pulpecików. bulion  2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 por  10 -20 dkg fasolki szparagowej sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta 3 kopiaste łyżki kaszy manny + 1/2 szkl.zimnej wody 25 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebulka majeranek

Moje domowe kucharzenie
Sałatki i surówki w diecie dr Dąbrowskiej. Część 3 444

cytryny Burak i ogórek kiszony Rzodkiew, marchewka, jabłko, burak, sok z cytryny Pomidor, grejpfrut, sałata karbowana, szczypiorek, sól czarna, pieprz biały Sałatka jarzynowa z ugotowanych w bulionie warzyw Tabuleh z kalafiora Pomidory marynowane w cebuli

To co kocham
Łatwa zupa jarzynowa 168

Uwielbiam zupy, a to jedna z moich ulubionych. Bardzo łatwa zupa jarzynowa, która uda się nawet początkującym kucharzom. Jest szybka w przygotowaniu, lekka, pełna warzyw, pachnąca latem...   Łatwa zupa jarzynowa Składniki: 2 l bulionu warzywnego 3-5 kulek ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 5-7 kulek pieprzu czarnego 1 cebula 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu

Kuchnia Prezydentowej
Pomysł na nori, Maraton Pisania Listów AI 203

font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Co zrobić z płatami nori pozostałymi po robieniu sushi? A można je pokruszyć i dodać do bulionu warzywnego lub zupy jarzynowej (po ugotowaniu zupy i odstawieniu jej z ognia).  Źródło: strona AI Trwa XIV Maraton Pisania Listów Amnesty International (14 i 15 grudnia w 400 miejscach w całej Polsce

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa czosnkowa 100 razy bardziej skuteczny niż antybioty 183

oliwek      2 duże cebule, posiekane      1 łyżka posiekanego świeżego tymianku      6 filiżanek (250 ml.) bulionu z kurczaka (zupa jarzynowa dla wegan)        3-4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,              3 szklanki pokrojonego

w mojej kuchni