bulion jarzynowy - 477 przepisów (strona:13/32)

Zupa pomidorowa z pieczoną papryką i twarogiem wędzonym 249

zupę przygotowałam na bazie pomidorowego koncentratu od Winiary, który został już dodatkowo przyprawiony. 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 butelka (342 ml) pomidorowej koncentratu z przyprawami Winiary 1 puszka gotowanej ciecierzycy sól pieprz czarny papryka słodka mielona wędzona twaróg wędzony KREM PIETRUSZKOWY: pęczek natki pietruszki(...)pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozpuścić odrobinę oleju rzepakowego lub masła i przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, seler i startą na tarce jarzynowej marchewkę. Dodać upieczoną paprykę i rozgnieciony czosnek. Zalać wszystko gorącym bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec wlać przecier pomidorowy, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną. Zmiksować blenderem i wstawić ponownie

https:KKuchniaMniam
Kluski śląskie z potrawką z szynki 209

kuchni polskiej! Składniki: Kluski: 1 kg gotowanych ziemniaków około 25-30 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Potrawka mięsna: 1/2 kg szynki wieprzowej 1/2 litra wody lub bulionu rosołowego-używam domowej roboty, nie z kostek! 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 łyżki oleju 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki przyprawy(...)rondelku rozgrzewamy olej wrzucamy mięso z cebulą doprawiamy przyprawami i podsmażamy około 5 minut pod przykryciem, po tym czasie dodajemy startą na tarce jarzynowej obraną wcześniej marchewkę i pietruszkę zalewamy 1/2 litra wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie-około 45 minut, sos zagęszczamy zawiesiną z maki-rozrobionej w małej ilości wody.Zagotowujemy

Wanilia i Kardamon
Pomidorowa z makaronem 159

jest obowiązkowe. Daję Ci bazowy przepis a Ty zmień go według własnych upodobań Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy: – kwaśnica – najlepsza ogórkowa – kalafiorowa – zupa jarzynowa – zupa pieczarkowa – zupa grochowa w wersji fit – pikantna zupa z pora i soczewicy – zupa z zielonej soczewicy – zupa cytrynowa POMIDOROWA Z MAKARONEM PRZYGOTOWANIE: 50 minut SKŁADNIKI: – 3 podudzia(...)dopraw go do smaku jeśli zajdzie potrzeba. Z rosołu wyjmij kurczaka i jarzyny (możesz ich użyć do przygotowania pysznej sałatki jarzynowej ), a następnie za pomocą durszlaka przelej go do innego naczynia aby odcedzić przyprawy. Do ciepłego bulionu dodaj passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. To także czas na doprawienie zupy. Na koniec możesz zabielić zupę śmietaną jeśli lubisz. Pamiętaj aby zahartować

nietylkopasta.pl
Zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów 144

ilość oleju. Dodać posiekaną cebulkę, a następnie pokrojone grzyby. Dusić, aż woda wyparuje z grzybów. 3. Obraną marchew i selera zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać do grzybów i chwilę dusić. 4. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok 10 minut. Po tym czasie dodać suchy makaron i grzyby

Kuchnia domowa Ani
Bulion z kurczaka z kluskami kładzionymi 214

Zamiast nitek makaronu do bulionu z kurczaka i włoszczyzny dodałam kluski kładzione. Zupa była bardziej pożywna. Polecam przygotować również taki bulion z dodatkiem świeżych pomidorów lub

Czerwień i błękit
Bulion grzybowy z pierogami 106

Sezon grzybowy w pełni więc korzystamy ile się da. Esencjonalny grzybowy bulion podałam z pierogami nadzianymi farszem z kaszy, kapusty kiszonej i oczywiście grzybów. To połączenie okazało się mega pyszne i chyba zagości u nas na wigilijnym stole. Bulion grzybowy 2 litry wody 250 gramów grzybów leśnych 2 duże marchewki 1 spora pietruszka korzeń pól średniego selera 2 średnie cebule(...)dodać przyprawy i gotować na niedużym ogniu aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar przecedzić przez gęste sito. (warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki jarzynowej) Grzyby pokrojone na mniejsze części przesmażamy na maśle następnie dodajemy do bulionu warzywnego.Ponownie gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu.  Grzyby wyciągamy łyżką cedzakową lub można ponownie przelać przez sito, studzimy i kroimy w drobna

Andzia Pichci
Zupa flaczki z kani 145

koperek świeży 3 ziela angielskie 2 liście laurowe masło klarowane Marchew i seler obieram, myję i ścieram na tarce jarzynowej. Paprykę kroję w paski. Cebule drobno kroję i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję warzywa i dalej chwilę przesmażam, dolewam bulion, dodaję ,liść laurowy, ziele i gotuję do miękkości warzyw ale nie za długo. Kanie myję delikatnie kroję w paski

wesoła kuchnia
Zupa pieczarkowa. Przepis krok po kroku. 153

dostatek. Mamy całe mnóstwo rodzajów zup, a z każdego rodzaju ogrom wariacji. Możemy chociażby wyróżnić zupy:   Jarzynowe Kremy Gulaszowe Kapuśniaki Makaronowe Z kaszą , ryżem Chłodniki Owocowe Grzybowe Buliony Rosoły Na zakwasie   Można by długo wymieniać, a z każdej wychodzą kolejne modyfikacje. Gdzieś tam oczywiście znajduje się zupa pieczarkowa . Chyba już rozumiecie

kuron.com.pl
Kapuśniak rosołowy z drobiowymi pulpecikami 222

Bardzo lubię zupy tzw. rosołowe czyli gotowane na bulionie lub rosole w przeciwieństwie do ich oryginałów. Tak robię krupnik, jarzynową, kapuśniak z białej kapusty. Tym razem wzbogaciłam go ( kapuśniak) o małe pulpeciki z mielonego drobiowego. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Duszony schab w sosie ze świeżych ogórków z koperkiem 201

świeżych, gruntowych ogórków, w którym nie może zabraknąć koperku. Bardzo dobrze smakuje z młodymi ziemniakami. Pyszne, polecam! ok 5 plastrów schabu 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu drobiowego 500 g ogórków gruntowych sól pieprz czarny mielony 1 łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku Plastry schabu o grubości 1 cm lekko(...)dnem. Ząbki czosnku rozgnieść i zeszklić na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Przełożyć do kotletów ze schabu i wszystko zalać bulionem. Mięso dusić przez ok 50 min. Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Jeżeli są małe i młode można nie obierać ze skórki. Dusić jeszcze przez 20 min i zaprawić śmietanką wymieszaną z mąką. Zagotować

https:KKuchniaMniam
Zupa z selerem naciowym 136

korzenia 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielono czerwonej sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 litr bulionu drobiowego masło klarowane natka pietruszki Ziemniaki, marchew, seler obieram.Ziemniaki kroję w kostkę, marchew na talarki, a seler korzeń ścieram na race jarzynowej. Paprykę kroję w paski, seler naciowy kroję na małe kawałki. W garnku przesmażam chwilę na maśle klarownym ziemniaki, marchew

wesoła kuchnia
Roladki szynkowe z pieczarkami w galarecie 84

sztuk 100 g serka topionego naturalnego 400 g pieczarek 1/2 cebuli sól, pieprz  300ml rosołu lub innego bulionu 1 kopiasta łyżeczka żelatyny do dekoracji: ugotowana marchewka z rosołu, oliwki, ewentualnie zielona pietruszka Sposób wykonania: 1. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę posiekać. 2. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać starte pieczarki i dusić, aż woda odparuje. Doprawić

Kuchnia domowa Ani
Zupa brokułowa 78

angielskie Sposób przygotowania: 1. Cebulkę posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulkę i całość poddusić. Dodać marchew startą na tarce jarzynowej i razem chwilkę dusić. Dorzucić ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i łyżkę masła, wymieszać, poddusić. Wlać gorący bulion (lub wodę), dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. 2. W międzyczasie brokuł

Kuchnia domowa Ani
Bulion warzywny. 168

Dziś Kochani mam dla Was przepis na podstawowy składnik wielu zup i sosów, a mianowicie na bulion warzywny. Bulion (zwany także rosołem warzywnym) jest bardzo prosty do przygotowania, praktycznie sam się robi :), więc tym bardziej zachęcam Was do przygotowywania go samodzielnie,(zamiast korzystania z gotowej kostki). Najlepiej smakuje ugotowany z warzyw pochodzących z własnego ogródka, ale teraz, wczesną wiosną, ratujemy(...)zmniejszając ogień do minimum, gotujemy do miękkości warzyw (im dłużej, tym smak bulionu intensywniejszy, ale godzina to maximum). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Gotowe!      Jeśli potrzebujemy czysty wywar to bulion należy przecedzić przez gęste sito. Warzywa można zużyć do zrobienia sałatki jarzynowej, lub pokroić w duże kawałki, podsmażyć na maśle, doprawić solą, cukrem, ziołami

Rozpustne gotowanie
Kapusta pekińska duszona z warzywami - bigos wegeteriański 196

selery naciowe 2 łyżki smalcu/oleju 1 łyżeczka soli, pieprz 1/2 łyżeczki miodu majeranek sól, pieprz 1/2 puszki krojonych pomidorów 1/2 szklanki bulionu warzywnego - opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: warzywa obrać, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, seler naciowy i por cienko pokroić, kapuste pekińską poszatkować w grube paski pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na łyżce rozgrzanego smalcu. Dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!