bulion jarzynowy - 477 przepisów (strona:8/32)

Krem z pieczonych warzyw / Roasted Vegetables Cream of Soup 98

egzotycznego charakteru. Kremowa zupa z pieczonych warzyw fantastycznie smakuje z czosnkowymi grzankami lub pestkami słonecznika albo dyni. Smacznego:) Przepis na krem z pieczonych warzyw: ok. 2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę), pół małej dyni, 2 marchewki, duża pietruszka (korzeń), cebula, 1/3-1/4 selera, opcjonalnie ząbek czosnku, przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony(...)skropić odrobiną oleju, czosnek zostawić w łupince), ułożyć na blaszce . Piec w 190 C około 30 minut lub do miękkości. Czosnek wycisnąć z łupinki. Warzywa z czosnkiem zmiksować z bulionem na krem - dolać tyle płynu, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku.  Roasted Vegetables Cream of Soup Recipe: approx. 2 l of homemade chicken or vegetable stock

Lekcje w kuchni
Mięso mielone z cukinią w sosie z curry 69

mielone z cukinią w sosie z curry, składniki: 500 g mięsa mielonego, mała cukinia, cebula, 2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, słodka i opcjonalnie ostra papryka, opcjonalnie kumin (kmin rzymski), opcjonalnie granulowany imbir (lub drobno posiekany(...)Dodać drobno pokrojoną cebulę i cukinię pokrojoną w kostkę, doprawić. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat, listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Doprawić do smaku. Jeśli sos jest za rzadki zagęścić go mąką / skrobią rozmieszaną

Lekcje w kuchni
Leczo z mięsem mielonym / Ground Meat 'Leczo' 97

mięsa mielonego, duża czerwona papryka, mała cukinia, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi albo passatą), 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), opcjonalnie średnia marchewka, opcjonalnie 250 g pieczarek, opcjonalnie listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, tymianek(...)czosnek (jeśli dodajemy pieczarki podsmażyć je na patelni po warzywach). Dodać mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą.  Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Doprawić do smaku. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku: Lekcje

Lekcje w kuchni
KAPUŚNIAK 152

gorąco. Przepis na 2 litry pysznej zupki. Składniki: - 150g kiszonej kapusty (lekko odciśniętej) - 100g białej kapusty - 80g cebuli - 1 ząbek czosnku - 20g oliwy z oliwek - 60g marchwi - ok.800g bulionu (u mnie jarzynowy) - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu - sól do smaku - 150g ziemniaków (obranych) - 150g kiełbasy pokrojonej w plastry (dobra śląska(...)lekko zmięknie, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany ząbek czosnku. Kiszoną i słodką kapustę drobno posiekać. Do garnka z cebulą i czosnkiem dorzucić rozdrobnioną słodką kapustę, wlać bulion, dodać także drobno pokrojoną marchew, koncentrat pomidorowy, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować ok. 10 minut. Następnie dodajemy drobno pokrojone ziemniaki i gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy podsmażoną, pokrojoną w półplasterki

Smaczne Zdrowe
Leczo z fasolką szparagową, cukinią i kiełbasą 69

jakości mała czerwona papryka, mała cukinia, cebula, 2 ząbki czosnku, 4-5 małych pomidorów lub puszka pomidorów, 1-2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, opcjonalnie szczypta cukru, jeśli sos byłby za kwaśny, przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, słodka i opcjonalnie wędzona papryka, tymianek, majeranek(...)paski papryki, doprawić. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać pomidory, koncentrat, pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę, listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Doprawić do smaku.  Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje

Lekcje w kuchni
Krem z dyni i soczewicy / Creamy Pumpkin Lentil Soup 85

soczewicy użyłam fantastycznych produktów BIO, które otrzymałam w paczce niespodziance od firmy Polskie Młyny:) Przepis na krem z dyni i soczewicy: ok. 1 - 1 1/2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę), ok. 2 szklanek dyniowego puree (zmiksowany miąższ z upieczonej i obranej ze skórki dyni), 2 marchewki, cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2-3/4(...)posiekana natka pietruszki do posypania zupy Marchewkę i cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Oprószyć przyprawami. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 30-60 sekund. Zalać warzywa bulionem i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, dodać zmiksowaną dynię i śmietankę, doprawić do smaku. Zupę nalać mi miseczek, posypać pestkami dyni i natką pietruszki. ENGLISH: Creamy Pumpkin Lentil Soup

Lekcje w kuchni
Leczo z kurczakiem i pieczarkami 77

mała cukinia, 250 g pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi w sezonie albo passatą), 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy, opcjonalnie listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, opcjonalnie szczypta cukru, jeśli sos byłby za kwaśny, przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, słodka(...)partiami). Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą.  Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Doprawić do smaku. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką lub skrobią ziemniaczaną rozmieszaną

Lekcje w kuchni
Gulasz z kurczaka po meksykańsku 69

piersi z kurczaka, mała czerwona papryka, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów lub kilka obranych, świeżych pomidorów, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), puszka czerwonej fasoli, kilka łyżek kukurydzy z puszki, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego (opcjonalnie) przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!) słodka(...)Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek.  Dodać mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą.  Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Pod koniec duszenia dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku. Opcjonalnie posypać świeżymi ziołami. Chcesz być

Lekcje w kuchni
Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem (chili) 62

pokrojonego w kostkę kabaczka (lub mała cukinia), cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów lub kilka obranych, świeżych pomidorów, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), puszka czerwonej fasoli, kilka łyżek kukurydzy z puszki, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!) słodka(...)Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek.  Dodać mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą.  Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Pod koniec duszenia dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku. Chcesz być na bieżąco z nowymi

Lekcje w kuchni
Zupa dyniowa z ziemniakami / Pumpkin Potato Cream Soup 90

dyni i papryki, krem z dyni i soczewicy, krem z dyni piżmowej, krem z dyni i marchewki Przepis na zupę dyniową z ziemniakami: ok. 2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę), ok. 2 - 2 i 1/2 szklanki dyniowego puree (zmiksowany miąższ z upieczonej i obranej ze skórki dyni), 3 duże ziemniaki, cebula(...)Cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Oprószyć przyprawami, smażyć do zarumienienia ziemniaków. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 30-60 sekund. Zalać warzywa bulionem i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, dodać zmiksowaną dynię, doprawić do smaku, dolać sok z cytryny. Zupę nalać mi miseczek, posypać pestkami dyni i natką pietruszki, dodać grzanki

Lekcje w kuchni
Krem z selera naciowego / Cream of Celery Soup 63

płatkami uprażonych migdałów, ale pasują do niego tez wszelkie zdrowe pestki. Smacznego:) ok. 6 dużych gałązek selera naciowego, 3 średnie ziemniaki, 1 - 1 i 1/2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego, cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, granulowany czosnek, suszony tymianek (do smaku), kilka łyżek śmietanki (opcjonalnie), grzanki, garść uprażonych migdałów lub pestek, listki selera Wszystkie warzywa pokroić i delikatnie

Lekcje w kuchni
Zapiekanka z makaronem spaghetti, pieczarkami i kiełbasą / Spaghetti Casserole with Sausages and Mushrooms 71

makaronu spaghetti, 6 małych kiełbasek, duża czerwona papryka, por lub duża cebula, 2 duże ząbki czosnku, 500 g pieczarek, 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego lub jarzynowego), przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, oregano, bazylia, majeranek ok. 200 g startego sera, kilka łyżek bułki tartej Kiełbasę i warzywa pokroić na średniej

Lekcje w kuchni
Wegetariański Strogonow z boczniaków i pieczarek brunatnych 237

przez kolejne 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie łączymy go z grzybami i płynem. Wsypujemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy całość –mąka zacznie się zasmażać, później zagęści sos. Wlewamy bulion, dodajemy musztardę i sos Worcester. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Sos w miarę odparowywania podczas gotowania zacznie gęstnieć – mieszamy zawartość rondla(...)jajecznym makaronem – koniecznie posypany dużą ilością drobno pokrojonej natki pietruszki. SKŁADNIKI proporcje na 4 porcje 750g grzybów – u mnie 500g pieczarek brunatnych i 250g boczniaków 350ml bulionu grzybowego lub jarzynowego 60ml białego wina (nada się nawet słodkie!) 75g gęstej kwaśniej śmietany albo jogurtu greckiego 2 łyżki masła 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 1 czubata łyżka mąki pszennej T500

Karo in the Kitchen
Dan dan noodles – makaron z wieprzowiną po syczuańsku 206

się tylko zblanszować, zachować kolor i zmięknąć. Od razu po ugotowaniu odcedzamy.   Do każdej z misek wlewamy po 1/4 bulionu, mieszamy ze „smakiem” – rozdzielamy makaron z blanszowaną kapustą. Na wierzch wysypujemy usmażone mięso. Podlewamy makaron pozostałym bulionem, posypujemy grubo pociętym szczypiorem i prażoną soją lub orzechami i podajemy od razu. UWAGA! W oryginale zamiast pasty z tamaryndowca mięso(...)PODANIA – 2 liście kapusty pekińskiej, mała sałata rzymska albo pak choy – 2 op. pszennego makaronu cienkiego do ramenu, paczkowany świeży taki jak ten – 200ml esencjonalnego bulionu drobiowego lub jarzynowego – 2 łyżki uprażonej w oleju na chrupiąco soi albo prażonych orzeszków ziemnych – grubo posiekany szczypior

Karo in the Kitchen