Youtube Mięso mielone z fasolą i kukurydzą, składniki: 500 g mięsa mielonego, cebula, 2 ząbki czosnku, 3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), puszka białej lub czerwonej fasoli, kilka czubatych kukurydzy z puszki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, oregano, słodka i ostra papryka (świetnie pasuje tu wędzona papryka), opcjonalnie szczypta(...)kukurydzą, przygotowanie: Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Doprawić. Dodać koncentrat. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Pod koniec duszenia dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku. Posypać natką. Chcesz być na bieżąco
Lekcje w kuchniserem wspaniale smakuje z grzankami, odrobiną śmietanki i mieszanką pestek. Polecam na chłodne dni, smacznego:) Przepis na zupę cebulową z ziemniakami i serem: ok. 1- 1.5 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę), 5-6 dużych cebul, 2 średniej wielkości ziemniaki, marchewka, 1-2 ząbki czosnku, kilka łyżek startego żółtego sera lub parmezanu(...)posiekanej natki pietruszki, ulubione dodatki do zupy: grzanki lub/i pestki Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec smażenia dodając czosnek i przyprawy. Zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości. W międzyczasie pokroić cebulę, smażyć na małym ogniu, aż cebula mocno zmięknie i zmieni kolor (około 15-30 minut). Dodać do zupy, zmiksować
Lekcje w kuchniegzotycznego charakteru. Kremowa zupa z pieczonych warzyw fantastycznie smakuje z czosnkowymi grzankami lub pestkami słonecznika albo dyni. Smacznego:) Przepis na krem z pieczonych warzyw: ok. 2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę), pół małej dyni, 2 marchewki, duża pietruszka (korzeń), cebula, 1/3-1/4 selera, opcjonalnie ząbek czosnku, przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony(...)skropić odrobiną oleju, czosnek zostawić w łupince), ułożyć na blaszce . Piec w 190 C około 30 minut lub do miękkości. Czosnek wycisnąć z łupinki. Warzywa z czosnkiem zmiksować z bulionem na krem - dolać tyle płynu, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku. Roasted Vegetables Cream of Soup Recipe: approx. 2 l of homemade chicken or vegetable stock
Lekcje w kuchnimielone z cukinią w sosie z curry, składniki: 500 g mięsa mielonego, mała cukinia, cebula, 2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, słodka i opcjonalnie ostra papryka, opcjonalnie kumin (kmin rzymski), opcjonalnie granulowany imbir (lub drobno posiekany(...)Dodać drobno pokrojoną cebulę i cukinię pokrojoną w kostkę, doprawić. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat, listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Doprawić do smaku. Jeśli sos jest za rzadki zagęścić go mąką / skrobią rozmieszaną
Lekcje w kuchnimięsa mielonego, duża czerwona papryka, mała cukinia, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi albo passatą), 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), opcjonalnie średnia marchewka, opcjonalnie 250 g pieczarek, opcjonalnie listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, tymianek(...)czosnek (jeśli dodajemy pieczarki podsmażyć je na patelni po warzywach). Dodać mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą. Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Doprawić do smaku. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku: Lekcje
Lekcje w kuchnigorąco. Przepis na 2 litry pysznej zupki. Składniki: - 150g kiszonej kapusty (lekko odciśniętej) - 100g białej kapusty - 80g cebuli - 1 ząbek czosnku - 20g oliwy z oliwek - 60g marchwi - ok.800g bulionu (u mnie jarzynowy) - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu - sól do smaku - 150g ziemniaków (obranych) - 150g kiełbasy pokrojonej w plastry (dobra śląska(...)lekko zmięknie, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany ząbek czosnku. Kiszoną i słodką kapustę drobno posiekać. Do garnka z cebulą i czosnkiem dorzucić rozdrobnioną słodką kapustę, wlać bulion, dodać także drobno pokrojoną marchew, koncentrat pomidorowy, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować ok. 10 minut. Następnie dodajemy drobno pokrojone ziemniaki i gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy podsmażoną, pokrojoną w półplasterki
Smaczne Zdrowejakości mała czerwona papryka, mała cukinia, cebula, 2 ząbki czosnku, 4-5 małych pomidorów lub puszka pomidorów, 1-2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, opcjonalnie szczypta cukru, jeśli sos byłby za kwaśny, przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, słodka i opcjonalnie wędzona papryka, tymianek, majeranek(...)paski papryki, doprawić. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać pomidory, koncentrat, pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę, listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Doprawić do smaku. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje
Lekcje w kuchnisoczewicy użyłam fantastycznych produktów BIO, które otrzymałam w paczce niespodziance od firmy Polskie Młyny:) Przepis na krem z dyni i soczewicy: ok. 1 - 1 1/2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę), ok. 2 szklanek dyniowego puree (zmiksowany miąższ z upieczonej i obranej ze skórki dyni), 2 marchewki, cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2-3/4(...)posiekana natka pietruszki do posypania zupy Marchewkę i cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Oprószyć przyprawami. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 30-60 sekund. Zalać warzywa bulionem i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, dodać zmiksowaną dynię i śmietankę, doprawić do smaku. Zupę nalać mi miseczek, posypać pestkami dyni i natką pietruszki. ENGLISH: Creamy Pumpkin Lentil Soup
Lekcje w kuchnimała cukinia, 250 g pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi w sezonie albo passatą), 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy, opcjonalnie listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, opcjonalnie szczypta cukru, jeśli sos byłby za kwaśny, przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, słodka(...)partiami). Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą. Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Doprawić do smaku. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką lub skrobią ziemniaczaną rozmieszaną
Lekcje w kuchnipiersi z kurczaka, mała czerwona papryka, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów lub kilka obranych, świeżych pomidorów, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), puszka czerwonej fasoli, kilka łyżek kukurydzy z puszki, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego (opcjonalnie) przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!) słodka(...)Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą. Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Pod koniec duszenia dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku. Opcjonalnie posypać świeżymi ziołami. Chcesz być
Lekcje w kuchnipokrojonego w kostkę kabaczka (lub mała cukinia), cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów lub kilka obranych, świeżych pomidorów, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), puszka czerwonej fasoli, kilka łyżek kukurydzy z puszki, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!) słodka(...)Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą. Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Pod koniec duszenia dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku. Chcesz być na bieżąco z nowymi
Lekcje w kuchnidyni i papryki, krem z dyni i soczewicy, krem z dyni piżmowej, krem z dyni i marchewki Przepis na zupę dyniową z ziemniakami: ok. 2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę), ok. 2 - 2 i 1/2 szklanki dyniowego puree (zmiksowany miąższ z upieczonej i obranej ze skórki dyni), 3 duże ziemniaki, cebula(...)Cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Oprószyć przyprawami, smażyć do zarumienienia ziemniaków. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 30-60 sekund. Zalać warzywa bulionem i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, dodać zmiksowaną dynię, doprawić do smaku, dolać sok z cytryny. Zupę nalać mi miseczek, posypać pestkami dyni i natką pietruszki, dodać grzanki
Lekcje w kuchnipłatkami uprażonych migdałów, ale pasują do niego tez wszelkie zdrowe pestki. Smacznego:) ok. 6 dużych gałązek selera naciowego, 3 średnie ziemniaki, 1 - 1 i 1/2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego, cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, granulowany czosnek, suszony tymianek (do smaku), kilka łyżek śmietanki (opcjonalnie), grzanki, garść uprażonych migdałów lub pestek, listki selera Wszystkie warzywa pokroić i delikatnie
Lekcje w kuchnimakaronu spaghetti, 6 małych kiełbasek, duża czerwona papryka, por lub duża cebula, 2 duże ząbki czosnku, 500 g pieczarek, 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego lub jarzynowego), przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, oregano, bazylia, majeranek ok. 200 g startego sera, kilka łyżek bułki tartej Kiełbasę i warzywa pokroić na średniej
Lekcje w kuchniprzez kolejne 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie łączymy go z grzybami i płynem. Wsypujemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy całość –mąka zacznie się zasmażać, później zagęści sos. Wlewamy bulion, dodajemy musztardę i sos Worcester. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Sos w miarę odparowywania podczas gotowania zacznie gęstnieć – mieszamy zawartość rondla(...)jajecznym makaronem – koniecznie posypany dużą ilością drobno pokrojonej natki pietruszki. SKŁADNIKI proporcje na 4 porcje 750g grzybów – u mnie 500g pieczarek brunatnych i 250g boczniaków 350ml bulionu grzybowego lub jarzynowego 60ml białego wina (nada się nawet słodkie!) 75g gęstej kwaśniej śmietany albo jogurtu greckiego 2 łyżki masła 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 1 czubata łyżka mąki pszennej T500
Karo in the Kitchen