bulion jarzynowy - 477 przepisów (strona:5/32)

POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W CZERWONYM WINIE 129

niepotrzebnie- wyszło cudnie... Danie dla 4-6 osób (po 2-3 szt). Składniki: - 12 policzków wieprzowych - 1 większa cebula - 4 ząbki czosnku - 150ml czerwonego wina - 400-450ml bulionu jarzynowego (lub rosołu) - sól - świeżo mielony pieprz - 2 małe listki laurowe (lub 1 większy) - 3-4 kulki ziela angielskiego - 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) lub smalcu Mięso umyć, lekko(...)Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na tym samym tłuszczu, pod koniec dodać zmiażdżone ząbki czosnku. Przemieszać i lekko posolić. Do garnka wlać czerwone wino, dolać bulion (lub rosół), posolić (ja dałam ok.1/3 łyżeczki soli himalajskiej), zagotować. Do garnka przełożyć podsmażone kawałki mięsa, oprószyć świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Garnek zamknąć i umieścić w piekarniku nagrzanym

Smaczne Zdrowe
Risotto pomarańczowe z dynią i rozmarynem 119

smażenia 80 g pora (żółto-zielonej części) 125 g dyni surowej, pokrojonej w grubą kostkę 125 g soku wyciśniętego z pomarańczy 125 g wytrawnego, białego wina 500 ml bulionu jarzynowego  skórka otarta z jednej niedużej pomarańczy na tarce do ziemniaków lub na bardzo drobnych oczkach 2 łyżki igieł rozmarynu, posiekanych dość grubo 50 g sera peccorino lub parmezanu(...)ogniu. Dodajemy suchy ryż i smażymy aż zmieni kolor na szklisto-biały.  2. Wlewamy wino i sok pomarańczowy, mieszamy do wchłonięcia i odparowania. Następnie dodajemy po chochelce gorącego bulionu i mieszamy, aż ryż wchłonie płyn. Czynności powtarzamy, aż pozostanie ostatnia porcja bulionu.  3. Wtedy dodajemy rozmaryn, skórkę pomarańczową i resztę bulionu, kiedy płyn wyparuje do połowy, do patelni

Kuchnia Prezydentowej
Zupa krem z pomidorów 75

marchewka • 1/2 czerwonej papryki • 1 puszka pomidorów bez skórek ( pelati ) • 1 szklanka sosu pomidorowego ( passaty z kartonu lub butelki) • 500 ml bulionu jarzynowego • 1/2 jabłka • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30% • drobny makaron w kształcie gwiazdek lub ryż (nam bardziej(...)minut aż warzywa trochę zmiękną. Od czasu do czasu zamieszać. Dodać pomidory z puszki (sprawdzić czy nie mają skórek i szypułek), wlać sos pomidorowy oraz bulion. Zagotować, przykryć i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłko, gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę zmiksować na gładki krem

cucinare
Zupa krem z pomidorów 78

marchewka • 1/2 czerwonej papryki • 1 puszka pomidorów bez skórek ( pelati ) • 1 szklanka sosu pomidorowego ( passaty z kartonu lub butelki) • 500 ml bulionu jarzynowego • 1/2 jabłka • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30% • drobny makaron w kształcie gwiazdek lub ryż (nam bardziej(...)minut aż warzywa trochę zmiękną. Od czasu do czasu zamieszać. Dodać pomidory z puszki (sprawdzić czy nie mają skórek i szypułek), wlać sos pomidorowy oraz bulion. Zagotować, przykryć i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłko, gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę zmiksować na gładki krem

cucinare
Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą 115

ząbki czosnku, drobno posiekane 2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym 300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa) sok z 1/2 cytryny 4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka Krewetki rozmrozić, umyć, opłukać i osuszyć(...)rumieniąc, na małym ogniu, przez kilka minut. Dodać chilli, słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory w puszce, rozgnieść je widelcem. Zagotować, oliwę  następnie wlać bulion, sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż krewetki i ryba będą ugotowane. Podawać z makaronem

MarciochaKucharzy
ZUPA BROKUŁOWA Z JARMUŻEM I RICOTTĄ 132

kostkę 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry 1 mały brokuł podzielony na różyczki, łodyżki pokrojone 1 por umyty i pokrojony ( tylko biała i jasnozielona część) około 1 l gorącego bulionu jarzynowego, drobiowego lub wody 100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30% 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz OPCJONALNIE : 2-4 łyżki mleka kokosowego lub zwykłego krowiego(...)przez około 5 minut, aż por zmięknie. Nie rumienimy za bardzo. Dodajemy pokrojone ziemniaki, a po chwili także podzielony na różyczki brokuł wraz z drobno pokrojonymi łodyżkami. Wlewamy gorący bulion lub wodę i gotujemy, przez około 10 minut, aż brokuły i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy liście jarmużu i gotujemy kolejne 5 minut. Zupę miksujemy na gładki krem i ewentualnie dolewamy

cool and minty
BARSZCZ CZERWONY Z BOTWINKA I MLODYMI WARZYWAMI 134

przygotować barszcz czerwony z młodych warzyw - przepis krok po kroku. Polecam pięknie! Korzystajcie z tego przepisu i oczywiście ulepszajcie go :) Buziaki : ) K.K. SKŁADNIKI: 2,5 litra lekkiego bulionu jarzynowego ok. 200g mięsa np. wieprzowego pokrojonego w niewielką kostkę kilka młodych buraczków z botwinką 3-4 młode, niewielkie marchewki 3 młode ziemniaki ok. 2 garście fasolki szparagowej kilka listków selera(...)Najpierw przygotowujemy warzywa - myjemy, obieramy jeśli potrzeba i kroimy w kostkę, buraczki ścieramy na tarce, botwinkę, liście selera i  koperek siekamy. Krok 2. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy pokrojone w kostkę mięso - chwilę gotujemy. Krok 3. Do gotującego się wywaru dodajemy marchew, fasolkę szparagową, ziemniaki, buraczki oraz posiekany seler, doprawiamy do smaku - gotujemy na wolnym ogniu

Moja Książka Kucharska
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 100

oleju kokosowego, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę mielonej kurkumy, ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1 łyżeczkę przyprawy curry w proszku, 1 łyżkę świeżego startego imbiru, 1,5 szklanki bulionu jarzynowego, 1 puszkę (400 ml) mleka kokosowego. Mleko kokosowe otwórz i odłóż kilka łyżek (przydadzą się do dekoracji). Dynię umyj i obierz. Usuń z niej pestki, a miąższ pokrój(...)włóż dynię i ziemniaki. Całość dopraw szczyptą soli i smaż, mieszając. Po mniej więcej 5 minutach smażenia warzywa dopraw kurkumą, papryką curry i imbirem. Całość dokładnie wymieszaj i zalej bulionem. Zupę zagotuj, a następnie gotuj przez mniej więcej 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie warzywa powinny zmięknąć. Kiedy warzywa będą już miękkie, zupę zdejmij z ognia. Zupę zblenduj

blog.moje-pasje.info
Zupa z młodymi ziemniakami, bobem i koperkiem 178

zupę z młodymi ziemniakami, bobem oraz świeżym koperkiem. Idealna na początek lata. Wyśmienita w smaku i bogota w warzywa. Polecamy. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500ml bulionu jarzynowego 6 młodych większych ziemniaków ¾ szklanki ugotowanego bobu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku Ziemniaki obieramy, myjemy(...)umieszczamy olej i masło, stawiamy na gaz. Kiedy garnek się nagrzeje wrzucamy ziemniaki i obsmażamy kilka minut aż się zarumienią. Następnie dodajemy obrany czosnek, smażymy dwie minuty. Dolewamy gorący bulion, gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dorzucamy ugotowany, obrany bób. Po dwóch minutach wyłączamy gaz i dorzucamy koperek wraz ze szczypiorkiem. Nakładamy gorącą zupę na talerze i podajemy

Kolizje Smaków
Zupa tajska Tom yum z kurczakiem 73

Kurczak Tikka masala>>> Butter chicken>>> Tajska zupa Tom yum z kurczakiem składniki: Około 300g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę 1 litr lekkiego bulionu jarzynowego 1 łodyga trawy cytrynowej 3 listki limonki kaffir 3 ząbki czosnku, posiekane około 3cm kawałek galangalu, pokroić w plasterki 1 tajska papryczka chili, pokroić w plasterki 1 łyżka tajskiej(...)wierzchniej warstwy, białą część lekko zmiażdżyć tępą stroną noża i pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Krok 2.  Trawę cytrynową, listki kaffiru, czosnek, galangal i chili utrzeć w moździerzu. Zagotować bulion, dodać pastę z przypraw, sos sojowy, rybny i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie przecedzić. Krok 3. Na gotujący się wywar włożyć pokrojoną w kosteczkę pierś

Moja Książka Kucharska
Lasania z warzywami i grzybami 110

mleka 2 żółtka 7 łyżek śmietany sól świeżo utarta gałka muszkatołowa 2 cebule 100 g marchwi 100 g selera naciowego 200 g porów pół strąka czerwonej papryki 200 ml bulionu jarzynowego 100 g startego parmezanu pieprz 8 płatów lasanii masło do formy Przygotowanie Rozmroziłem obgotowane mrożone podgrzybki ( jeszcze lepiej wykorzystać świeże smardze lub prawdziwki ). Osączyłem na sicie. Cebule drobno posiekałem(...)pół wzdłuż i umyłem. Połówkę papryki oczyściłem z nasion, umyłem. Wszystkie warzywa drobno pokroiłem w kostkę. W garnku roztopiłem łyżkę masła, dodałem pokrojone marchew, seler i paprykę, wlałem bulion warzywny. Warzywa gotowałem na średnim ogniu 4 minuty, następnie dodałem pory i uduszone z cebulą grzyby. Sos doprawiłem do smaku solą, pieprzem i 40 g parmezanu. Płaty lasagne obgotowałem w dużej

R'n'G Kitchen
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 154

pyszną zupę chciałabym zaproponować Wam na jakiś uroczysty obiad. Intensywny szparagowy smak, tło z mocnego bulionu warzywnego i wyrazisty smak pomarańczowego pieprzu na koniec. Do tego piękny kolor i idealna, niezbyt gęsta konsystencja.                  Generalnie każda kremowa zupa szparagowa, według mnie,  emanuje jakąś elegancją(...)skórkę pomarańczową na pieprz. ;) A potem zmielić w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami; proporcje poniżej. Składniki (na 4 duże lub 6 małych porcji): ok. 1 l bulionu jarzynowego 500 g oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam zdrewniałe końce i obieram obieraczką do jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek

Kuchnia Prezydentowej
Zupa z soczewicy zielonej 65

generalnie nie stanowi to jakiegoś dużego problemu. Moczenie soczewicy może również ułatwić jej trawienie.      Składniki: 3/4 szklanki soczewicy 2 kolby młodej kukurydzy cukrowej 1,2 litra bulionu jarzynowego lub z kurczaka 2-3 posiekane ząbki czosnku 1/2 - 1 posiekana bez nasion papryczka chili 2 łyżki masła (sklarowane ghee ) 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu

Moja Książka Kucharska
PAELLA Z WARZYWAMI 112

Pyszna wegańska paella z dużą ilością warzyw: cukinią, kolorową papryką, świeżymi pomidorami, selerem naciowym, marchewką i czarnymi oliwkami. Pełna smaku dzięki dodatkowi wytrawnego białego wina i jarzynowego bulionu z szafranem. Przed podaniem skropiona oliwą wymieszaną ze startym czosnkiem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Serwowana z cząstkami limonki do wyciśnięcia. Całe danie przygotujecie na jednej patelni w mniej niż

cool and minty
Bulion warzywny 152

Bulion warzywny jest wykorzystywany w wielu potraw. Warto zatem wiedzieć jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny. Jak poznacie ten przepis, nigdy więcej nie skorzystacie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie curry z ziemniaków i groszku, z jogurtem i miętą 134

sporą ilością świeżej mięty. SKŁADNIKI 2 duże albo 3 mniejsze porcje 800g ziemniaków typu użytkowego B lub BC, waga po obraniu (więcej w przepisie) 500ml rosołu drobiowego lub bulionu jarzynowego 2 ząbki czosnku 250g cebuli, czerwona i żółta 130-140g zielonego groszku – świeży, mrożony albo z puszki 3 łyżki oleju kokosowego 3-4 pełne łyżeczki mieszanki przypraw curry

Karo in the Kitchen
ZUPA BROKUŁOWA - prosty przepis 104

dodać pokrojone ziemniaki, marchew, różyczki brokułu, listek laurowy oraz suszony lub świeży tymianek - oprószyć szczyptą cukru i zasmażać przez 3 minuty, często mieszając. Krok 3. Do garnka wlać gorący bulion jarzynowy lub drobiowy, zagotować. Gotować na niewielkim ogniu 12-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawić zupę do smaku solą oraz pieprzem. Gorącą zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy tartym serem

Moja Książka Kucharska
Kari ze szparagów 121

ząbek czosnku pieprz 700 g zielonych szparagów 500 g ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżki świeżo posiekanej pietruszki 2 łyżeczki przyprawy curry szczypta pieprzu kajeńskiego 250 ml bulionu jarzynowego 4 łyżki śmietany 4 łyżki kefiru Przygotowanie Wyłuskany groszek wrzuciłem na 10 minut do mocno wrzącej wody, odcedziłem. Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem w kostkę. Warzywa umyłem. Szparagi obrałem

R'n'G Kitchen
SLEDZIE PO GRECKU 157

osączonych z marynaty) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Posiekaną w piórka cebulę posypujemy szczyptą cukru i solą, szklimy na oliwie, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, podlewamy odrobiną wody lub delikatnym bulionem jarzynowym - dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Krok 2. Do warzyw dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego oraz solidną ilość ziół i przypraw - ma być pikantnie - chwilę podsmażamy, odstawiamy do wystudzenia

Moja Książka Kucharska
Krem ze szparagów 102

Składniki:  pęczek białych szparagów (mogą być również zielone)  1 l bulionu warzywnego  2 łyżki serka mascarpone  2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka mąki ziemniaczanej  sól , pieprz , gałka muszkatołowa  Wykonanie:  Szparagi umyć, odciąć główki i odłożyć na bok. Bulion jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone w kawałki. Szparagi

Aromatyczne Podróże
Risotto z kurkami i z boczkiem 149

mieszamy. Wlewamy 2- 3 łyżki wazowe wrzącego bulionu. Mieszamy, gotując całość na małym ogniu.   Nie dolewamy więcej płynu do chwili, gdy ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka – jeśli szybko podchodzi płynem, mieszamy dalej. Jeśli płynu nie ma – dolewamy nową porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia(...)szklanka ryżu Arborio, Vialone Nano, Carnaroli lub Originario 250g świeżych kurek 50g wędzonego surowego boczku 4 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 2-3 małe szalotki 6 szklanek bulionu jarzynowego domowego lub z 2 kostek (1,5l) ½ szklanki śmietanki 30% ½ szklanki startego sera Pecorino Romano lub Parmezanu ½ pęczka pietruszki sól pieprz

Karo in the Kitchen
Zielona zupa szparagowa z cielęcymi knedelkami 108

bułki tartej natka pietruszki żółtko sól pieprz 500 g zielonych szparagów (lub po 250 g zielonych i białych) pęczek młodej cebuli pęczek botwinki 30 g masła 1 3/4 l jarzynowego bulionu 150 g zielonego groszku sok cytrynowy   Przygotowanie   Mięso cielęce zmieliłem na małych oczkach. Wymieszałem ze śmietaną, bułka tartą, żółtkiem, posiekaną trybulą, solą i pieprzem. W szerokim garnku

R'n'G Kitchen
Kaszotto z boczkiem, porem i pieczarkami, cudnie kremowe 160

kaszę i zalewamy połową przygotowanego bulionu. Mieszamy całość, przykrywamy pokrywką, stawiamy na małym ogniu. Co jakieś 5-6 minut mieszamy. Kasza powinna równomiernie wchłonąć cały płyn. Gdy już tak się stanie, wlewamy pozostały bulion i gotujemy całość dalej na maluśkim ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kasza powinna zmięknąć, napęcznieć, wchłonąć prawie cały bulion. Potrawę próbujemy – solimy, pieprzymy. Kiedy(...)250g pieczarek 1 biała część pora (ok.130-150g) 2 cebulki szalotki (80g) 2 ząbki czosnku 200g kaszy pęczak 100g boczku wędzonego surowego, w cieniutkich plastrach 500ml wrzątku ½ kostki bulionu grzybowego ½ kostki bulionu jarzynowego 100ml jasnego piwa 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 30% 2-3 łyżki startego twardego żółtego sera 3 łyżki masła i olej do smażenia natka pietruszki do podania

Karo in the Kitchen
Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 277

minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do garnka z przesmażonym soffritto i ziemniakami wlewamy puszkę pomidorów razem z zalewą. Dodajemy szpinak lub jarmuż, zioła, wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem –zupa ma tylko mrugać, przez około 20-25 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy odcedzoną fasolkę i 3 łyżki startego parmezanu. Gotujemy razem jeszcze(...)albo pancetty 3 duże ząbki czosnku 1 cała puszka pomidorów krojonych, bez skórki 2 puszki białej drobnej fasolki , odcedzone, płyn wylewamy 100-150g młodego szpinaku lub jarmużu 1250ml bulionu jarzynowego lub drobiowego (może być z kostki, wtedy 1,5kostki na tą ilość płynu) 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 4 łyżki drobno startego parmezanu

Karo in the Kitchen