Pyszna zupa z cukinią i czerwoną soczewicą, którą podasz jako pierwsze danie lub kompletny obiad. Treściwa, mocno warzywna, na dobrym i aromatycznym bulionie. Zupę jarzynową z cukinią i czerwoną soczewicą chętnie zjadają dzieci. Jest kolorowa i zdrowa. SKŁADNIKI: 1,250 ml bulionu ½ cukinii ¼ selera 2 marchewki 2 pietruszki 2 ziemniaki 5 łyżek czerwonej soczewicy 1 łyżka masła klarowanego 2 kulki
Zasmakuj Kuchniwrzątku łyżka masła pół cebuli pół łyżeczki kozieradki sól pieprz 3 gałązki natki pietruszki 3 "trójkąciki" serka topionego Bulion 3 marchewki pół pietruszki ćwiartka selera mała cebula pół łyżeczki kozieradki łyżeczka suszonego lubczyku suszona papryczka sól Ciasto 600 ml bulionu 2 łyżki masła 600 ml mąki pszennej uniwersalnej + mąka do podsypania 2 żółtka Dodatki jajko 2 białka bułka tarta(...)soli i pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Warzywa na bulion obrać i zalać 800 ml wody. Gotować do miękkości warzyw. Potem warzywa można przeznaczyć na sałatkę jarzynową . Sam bulion dobrze doprawić solą. Do 600 ml gotującego się bulionu dodać 600 ml mąki. Podgrzewać, cały czas mieszając. Gdy mąka będzie dokładnie wymieszana, zdjąć z palnika i odstawić do ostudzenia
Weekendy w domu i ogrodzieprepTime":"PT30M","cookTime":"PT30M","totalTime":"PT1H","recipeCategory":["Zupy"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"190 cal"},"recipeIngredient":["1 litr bulionu jarzynowo - drobiowego lub jarzynowego","1 kg mi\u0105\u017cszu dyni Hokkaido","2 soczyste i twarde jab\u0142ka","1 cebula","2 marchewki","30 g mas\u0142a","100 ml \u015bmietanki kokosowej lub \u015bmietanki deserowej 30 %","s\u00f3l, pieprz, imbir(...)Gotowanie 30 min. Kalorie 190 kcal Jesienna rozgrzewająca zupa krem z dyni i jabłka. Przyprawiona rozgrzewającymi przyprawami, wyśmienita i kremowa zupa z dodatkiem śmietanki. Składniki: 1 litr bulionu jarzynowo – drobiowego lub jarzynowego 1 kg miąższu dyni Hokkaido 2 soczyste i twarde jabłka 1 cebula 2 marchewki 30 g masła 100 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki deserowej 30 % sól, pieprz
ProstePesto.plinnego dania. W przepisie jest 1,5 litra bulionu, ja zwykle dodaję ok. 1-1,25l, przy makaronie ryżowym ta ilość jest wystarczająca. Nie chcę, by zupa była zbyt rzadka. Przy makaronie udon, musiałam wlać 1,5 litra, więc najlepiej dolewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zwykle nie mam też, aż tyle bulionu, uzupełniam ilość gorącą wodą i dodaję sól(...)malutkich) - 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku - 1 łyżeczka brązowego cukru (ja nie daję wcale) - 1 łyżka sosu rybnego - 1-1,5l rosołu drobiowego lub bulionu np. jarzynowego - 200ml mleczka kokosowego - 100g makaronu udon lub chow mein lub ryżowego - kilka przekręceń chili z młynka, gdy preferujemy potrawy bardziej pikantne (nie trzeba) dodatkowo, do podania: czerwona cebula (szalotka), świeża kolendra, limetka
Smaczne Zdrowełyżeczka curry 1 łyżeczka garam masala 2-3 strąki, świeżego chilli ( przyprawy możecie ograniczyć , jeśli wolicie delikatne smaki ) 2 ząbki czosnku 2,5 l wody 3 kostki rosołowe jarzynowe lub bulion łyżka klarowanego masła sól do smaku Gęsty jogurt do dekoracji , ewentualnie parę listków kolendry Cebulę, chilli , marchew i ziemniaki , obieramy , kroimy , podsmażamy na klarowanym maśle z wszystkimi przyprawami
Ogrodnik w podróżyJESIENNA ZUPA JARZYNOWA Jesienna zupa na przecierze jarzynowym, którą z powodzeniem możecie przygotować w domu - przepis krok po kroku. Przecier jarzynowy z cukinii, cebuli i jabłek dodajemy do zupy zamiast śmietany lub zasmażki z mąki pszennej. Zupa jest gęsta i bardzo smaczna :) Zupę doprawiamy ulubionymi przyprawami, ale niezbędny jest tutaj kwas z ogórków kiszonych, dzięki niemu smak jest lepszy - przypomina(...)otrzymacie zupę krem z Waszymi ulubionymi dodatkami. Polecam Wam przepis na tą pożywną, jesienną zupę jarzynową, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknego dnia :) K.K. SKŁADNIKI ok. 3 litry bulionu drobiowo-jarzynowego 2 ziemniaki 1 marchew garść fasolki szparagowej 6 łyżek ryżu 1 cebula 1/2 pora (tylko biała część) 1 niewielka cukinia (bez skórki i nasion) 2 pomidory (bez skórki
Moja Książka KucharskaPewnie zależy to od tego, jak się je przygotowuje. U mnie w domu nigdy nie zaciągało się zup mąką, zasmażką, itp. Do przygotowania zupy wystarczy nam dobry bulion (mięsny lub jarzynowy), świeże lub mrożone warzywa, odrobina dobrej śmietany (choć i to nie zawsze) i mamy pyszną, zdrową, pożywną zupę. Pozostaje tylko kwestia nauczenia dzieci jadania zup, bo wiem(...)uwielbia... Na szczęście to już za nami- nie wiem co się stało, ale od jakiś 2 tygodni moje Dziecko domaga się codziennie bulionówki zupy jarzynowej...💪👍 Składniki: - ok. 0,5-2l dobrego bulionu (u mnie zwykle 0,5l, reszta to woda +sól) - 2 łodygi selera naciowego - 1 korzeń pietruszki - 3 marchewki - kawałek białej części pora - 0,5kg obranych ziemniaków
Smaczne Zdrowemiesiąc przed Wigilią i trzymać w lodówce. W dniu imprezy wystarczy dodać bulion warzywny z jabłkiem i gotowe. Jeśli nie mamy czasu to gotowy zakwas można kupić w sklepie ekologicznym, ale robi się go bardzo prosto. Składniki na barszcz: litr zakwasu z buraków 2 litry bulionu warzywnego kwaśne jabłko obrane i pokrojone na kawałki łyżka majeranku Składniki(...)wyrzucamy, można z nich zrobić pyszną surówkę. Jak zrobić barszcz z zakwasu? Przygotowujemy bulion warzywny z porcji warzyw na rosół, które gotujemy z listkiem laurowym, 2-3 kulkami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu. Bulion odcedzamy. Warzywa możemy zostawić sobie na sałatkę jarzynową (tu przepis) . Do bulionu dodajemy jabłko i majeranek. Przed samym podaniem zagotowujemy bulion i wlewamy
Ugotowane pozamiatanedużą ilością warzyw, na drugie danie wypróbujcie mój gulasz z kurczaka z warzywami w wersji fit : Przepis na zupę szparagową z parmezanem, składniki: 1.5 - 2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego, pęczek zielonych szparagów, 3 ziemniaki, mała cebula, ząbek czosnku, kilka czubatych łyżek startego parmezanu i/lub ulubionego żółtego sera, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% lub mleka natka pietruszki, szczypiorek(...)parmezanem, przygotowanie: Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Ziemniaki zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec smażenia dodać cebulę, a gdy się zeszkli, czosnek. Zalać całość bulionem, gotować około 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w plasterki szparagi, gotować do miękkości wszystkich składników. Zmiksować na krem, dolać mleko lub śmietankę i starty ser do smaku, doprawić
Lekcje w kuchniDziś zapraszam na przepyszną włoską zupę pomidorowo-jarzynową , czyli Minestrone . To świetny pomysł na obiad z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Włoska zupa Minestrone to absolutny klasyk, przepisów na nią jest jednak wiele i żaden nie jest taki sam (na moim blogu znajdziecie kilka jej rodzajów). To dlatego, że w takiej włoskiej pomidorowej znajdziemy to, na co akurat jest sezon. Wiosenna, letnia(...)smakuje z makaronem lub ryżem. Polecam, smacznego:) Jeśli lubicie włoską kuchnię, polecam też mojego kurczaka a la pizza : Przepis na włoską zupę Minestrone, składniki: 1.5-2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego, cebula, ząbek czosnku, pół czerwonej papryki, mała cukinia, puszka pomidorów (400 g) lub passata albo świeże pomidory, czubata łyżka koncentratu pomidorowego, garść świeżego szpinaku, kilka łyżek świeżej bazylii
Lekcje w kuchnibiałym winie - sprawdzony przepis krok po kroku. Zainspiruj się przepisem i ulepszaj go :) Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 1 kurczak podzielony na części 300ml białego wina (np. półsłodkie) 300ml bulionu drobiowego lub jarzynowego (może być z koncentratu) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu 1 szklanka małych, marynowanych cebulek 1 ząbek czosnku sól do smaku
Moja Książka KucharskaPRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-7 Składniki na krem: 8 średnich ziemniaków, średnia marchewka, mały por, mała pietruszka, 750 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego, 2 łyżki śmietany (opcjonalnie), łyżka oleju, szczypta pieprzu cayenne, papryka słodka, lubczyk, suszona natka pietruszki, curry. Składniki na klopsiki: 4 jajka ugotowane na twardo + 1 surowe, sól
JejKuchniaskórki otartej z cytryny 1 marchew, starta na tarce do jarzyn na dużych oczkach 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 2 szklanki bulionu drobiowego lub jarzynowego 3/4 szklanki gęstej śmietany sól oraz pieprz do smaku Prosty przepis na potrawkę z kurczaka PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pokrojone w kostkę mięso z kurczaka podsmażamy w rondlu(...)łyżce oliwy, dodajemy posiekaną cebulę - dusimy razem przez około 2 minuty. Krok 2. Do rondla dodajemy pietruszkę, marchew, liście laurowe i jeszcze chwilę zasmażamy, cały czas mieszając - wlewamy gorący bulion, gotujemy na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Krok 3. W miseczce mieszamy śmietanę i mąkę. Krok 4. Pod koniec gotowania do wrzącego wywaru z kurczakiem, dodajemy startą skórkę
Moja Książka KucharskaYoutube Mięso mielone z fasolą i kukurydzą, składniki: 500 g mięsa mielonego, cebula, 2 ząbki czosnku, 3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), puszka białej lub czerwonej fasoli, kilka czubatych kukurydzy z puszki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, oregano, słodka i ostra papryka (świetnie pasuje tu wędzona papryka), opcjonalnie szczypta(...)kukurydzą, przygotowanie: Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Doprawić. Dodać koncentrat. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Pod koniec duszenia dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku. Posypać natką. Chcesz być na bieżąco
Lekcje w kuchniserem wspaniale smakuje z grzankami, odrobiną śmietanki i mieszanką pestek. Polecam na chłodne dni, smacznego:) Przepis na zupę cebulową z ziemniakami i serem: ok. 1- 1.5 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę), 5-6 dużych cebul, 2 średniej wielkości ziemniaki, marchewka, 1-2 ząbki czosnku, kilka łyżek startego żółtego sera lub parmezanu(...)posiekanej natki pietruszki, ulubione dodatki do zupy: grzanki lub/i pestki Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec smażenia dodając czosnek i przyprawy. Zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości. W międzyczasie pokroić cebulę, smażyć na małym ogniu, aż cebula mocno zmięknie i zmieni kolor (około 15-30 minut). Dodać do zupy, zmiksować
Lekcje w kuchni