Składniki na zupę: 50-60 dag ugotowanych lub upieczonych buraków, 5 łyżek oliwy, średniej wielkości cebula, 2 ząbki czosnku, tymianek, sól, pieprz, sok z 1/2 pomarańczy, 750 ml bulionu jarzynowego. Dodatkowo: 50 g fety, duża garść posiekanego koperku. Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekam, szklę na oliwie w garnku. Dodaję buraki pokrojone w kostkę oraz przyprawy - sól, pieprz i tymianek
JejKuchniaśredni kalafior 1,5 L bulionu warzywnego 3-4 duże ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego pół łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła DODATKI: Prażony słonecznik Grzanki Starty ser żółty lub parmezan Kleks śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Przygotować bulion jarzynowy. Z kalafiora usunąć liście i wyciąć
Calzonella.comkwaskowa, a wyczuwalna powinna być lekka pikantność. No to wymyślajcie danie główne, bo przystawkę już macie ;) Składniki: 700 g marchewki 1 pomarańcza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu jarzynowego 2 cm kawałek imbiru natka pietruszki oliwa jogurt naturalny (opcjonalnie) 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku do miękkości (około 5 minut). Dodać obraną
zadanie-gotowanieNadszedł czas bobu. Składniki 400 g bobu mała czerwona cebula 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/8 l bulionu jarzynowego szczypta zmielonego kminku łyżeczka świeżo posiekanej mięty sól morska 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki 2 łyżeczki soku cytrynowego 100 g sera pecorino peperoncino listki do garnirowania Przygotowanie Cebulę obrałem, pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem oliwę, smażyłem na małym ogniu
R'n'G KitchenservingSize":"6","calories":"115 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["1\/2 g\u0142\u00f3wki m\u0142odejzielonej kapusty","1 cebula","kilka ga\u0142\u0105zek koperku","100 g boczku parzonego","100 ml bulionu jarzynowego","kminek, ziele angielskie,li\u015b\u0107 laurowy, s\u00f3l i pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Cebul\u0119 i boczek kroimy i podsma\u017camy do zeszklenia. Wsypujemy posiekan\u0105
ProstePesto.plpokrojonej w kostkę 1 cebula, posiekana 1 marchew, pokrojona w kostkę 1 niewielki korzeń pietruszki, pokrojony w kosteczkę 2 ząbki czosnku, posiekane 500ml passaty pomidorowej ok. 1,5 litra bulionu jarzynowego 1 ćwiartka z kurczaka po kilka ziarenek pieprzu i ziela ang. 1 liść laurowy 2 łyżki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Suchą fasolę zalewamy
Moja Książka KucharskaSkładniki: łyżka oleju, łyżka masła, nieduża cebula, 1/2 mniejszego pora, opakowanie mrożonej zielonej fasolki szparagowej (450 g), 4 większe ziemniaki, 2 małe marchewki, mała pietruszka, około 1,5 l bulionu jarzynowego, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku, małe opakowanie śmietany 18% (180 g), łyżka posiekanego koperku, łyżka posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju z masłem szklę posiekaną
JejKuchniaPrzepis znaleziony tutaj . Składniki: - 1/2 pęczka zielonych szparagów (250g) - 1/2 kg młodych ziemniaków - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżki masła (dałam klarowane) - 1 litr bulionu jarzynowego (lub rosołu) - 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku - 200g kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 4 łyżki koperku - 4 łyżki szczypioru - ser feta - sól do smaku (gdyby była taka potrzeba
Smaczne Zdrowekremowe. Tradycyjnie dodaje się do niego włoski parmezan, ale dodatek sera wegańskiego również świetni się sprawdzi. Borowikowe risotto Składniki: opakowanie (20g) suszonych borowików Devaldano ok. 1 litr bulionu jarzynowego (nie musi być wykorzystany cały) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 200 g ryżu do risotto (np. Arborio) 1 łyżka płatków drożdżowych 1 łyżka jogurtu 1 łyżka(...)sól, pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby namocz według zaleceń producenta. Gdy będą już namoczone osusz je na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę. Wodę z grzybów wlej do bulionu i zagotuj. Cebulę i czosnek pokrój w małą kostkę (czosnek można wycisnąć przez praskę). W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej, na który wrzuć cebulę i czosnek
wegujemyreceptur, zawsze odpowiadam, że nie, bo każdy wykorzysta do przygotowania potrawy ten sam składnik, ale każdy włoży w to swoją część serca… Składniki 600 g marchewki 2 litry bulionu jarzynowego (marchewka, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, kapusta włoska, cebula) 400 ml mleczka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 4 – 5 łyżek śmietanki kremówki 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyzeczki imbiru(...)sól, pieprz płatki migdałowe Wykonanie Marchew obieramy, kroimy wzdłuż na kawałki i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 -200 C przez 15-20min. Gotujemy bulion warzywny. Do bulionu dodałam kilka małych marchewek, korzeń pietruszki, kawałek selera, połówkę pora, kawałek kapusty włoskiej i dużą cebulę. Po ugotowaniu usuwamy jarzyny. Do gotowego bulionu wkładamy pieczoną marchew, wiórki
Raj dla Podniebieniatego dorzucam nieco koperku by wzbogacić smak (i ilość witamin) oraz nieco zabielam (nie jest to konieczne :)). Wychodzi pysznie :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500ml bulionu jarzynowego 3 młodych większych ziemniaków 3 łyżki śmietany 18% (do zup) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku ½ pęczka koperku 1 gałązka lubczyku Ziemniaki myjemy w zimnej wodzie(...)garnku z grubym dnem umieszczamy olej i masło - podgrzewamy. Kiedy się nagrzeje wrzucamy pyry i obsmażamy kilka minut aż się zarumienią. Następnie dodajemy obrany czosnek, smażymy minutkę. Dolewamy gorący bulion, dorzucamy gałązkę lubczyku i gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dorzucamy posiekany koperek i wyłączamy. Do szklanki odmierzamy śmietanę i dodajemy po łyżce zupy, aż napełnimy całą szklankę
Kolizje Smakówciecierzycy , marchewka, 2 gałązki selera naciowego, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, pół małej papryczki chili (może być więcej lub mniej) czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 szklanki wody lub bulionu jarzynowego, kilka łyżek śmietanki (18, 30 lub 36 %), łyżeczka przyprawy garam masala , 3/4 łyżeczki curry (lub do smaku), 1/2 łyżeczki kurkumy (lub do smaku), kilka łyżek natki pietruszki lub kolendry(...)plasterki. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i marchew. Smażyć do lekkiego zarumienienia ziemniaków. Dodać drobno posiekany czosnek i indyjskie przyprawy, smażyć minutę. Zalać całość wodą lub bulionem. Gotować na małym ogniu około 15 minut (można dolać więcej płynu, gdyby za szybko wyparował). Dodać ciecierzycę, dusić kolejne 10-15 minut lub do preferowanej miękkości warzyw. Dodać koncentrat, wymieszać
Lekcje w kuchniczosnku 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sól 1 łyżeczka ziaren kolendry pół łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki suszonego tymianku 50 g mielonej wołowiny 100 g koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu jarzynowego lub wołowego masło do wysmarowania formy Przygotowanie Strąki okry umyłem, wytarłem do sucha, ogonki krótko przyciąłem, uważając żeby nie uszkodzić miąższu. Jedna trzecią masła rozgrzałem(...)roztarłem w moździerzu. Rozgrzałem następna jedną trzecią część masła, na średnim ogniu podsmażyłem mięso razem z cebula i czosnkiem. Wymieszałem z koncentratem pomidorowym, posoliłem, dodałem przyprawy i 100 ml bulionu. Dusiłem wszystko przez 10 minut. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Formę do zapiekanek wysmarowałem masłem. Na dnie rozłożyłem jedną trzecią mięsa, przykryłem je okrą. Na warzywach rozłożyłem resztę
R'n'G Kitchenłatwe w przygotowaniu. Polecam! SKŁADNIKI: 200g ryżu do risotto 200g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży, jędrny pomidor 1 szklanka białego, wytrawnego wina około 3 szklanki bulionu jarzynowego lub drobiowego 6 łyżek tartego parmezanu + parmezan do posypania potrawy 4 łyżki masła po gałązce melisy cytrynowej oraz tymianku (lub innych ulubionych, świeżych ziół) sól i pieprz do smaku (ewentualnie(...)wodą, połowę (najmniejsze kurki) odkładamy - możemy je wrzucić do naczynia z zimną wodą, łatwiej będzie je oczyścić. Większe kurki siekamy na około półcentymetrowe kawałeczki. Krok 2. W rondelku zagotowujemy bulion ( zostawiamy na ogniu, aby był gorący ). Krok 3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, gdy cebula zeszkli się, wrzucamy drobno pokrojone kurki, smażymy
Moja Książka Kucharskailości grzybów) grzyby leśne (dowolna ilość) 250 g ryżu do risotto np.Arborio białe wytrawne wino ( ja dałam sporo bo do dużej ilości grzybów około 400 ml ) 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego 5 łyżek masła 1-2 cebule 1 ząbek czosnku garść koperku lub natki pietruszki około 6-7 łyżek tartego parmezanu sól świeżo zmielony czarny pieprz Oto część moich(...)cebuli. Dołożyłam łyżkę masła i dusiłam je. Na osobną suchą patelnię wsypałam ryż. Podsmażyłam go chwilę. Dodałam wino i czekałam aż wyparuje. Wlewałam po łyżce gorącego bulionu, mieszając co chwilę ryż. Dodałam masło. Gotowałam go na bardzo wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Czynność powtarzałam bo ryż wchłaniał bulion. Gdy był już miękki, delikatny i kremowy
potrawyregionalnedomowa zupa z dyni jest zdrowa, łatwa do wykonania i smakuje fantastycznie. Jest ugotowana na lekkim rosole z kurczaka, choć świetnie sprawdzi się także bulion jarzynowy, lub po prostu woda. zupa z dyni jest łatwa do wykonania i smakuje niesamowicie nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne jest niedrogie i łatwo dostępne zupa utrzymuje się dobrze i następnego(...)posiekana cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki żółtej pasty curry 2 łyżeczki tahini 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu około 1,5 litra bulionu z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego sól i pieprz do smaku sok z limonki lub cytryny do smaku Przepis na zupę z dyni Krok 1. Dynię, czosnek i marchewkę ułożyć
Moja Książka Kucharska