Bulion na żołądkach indyczych z pieczarkami Lekki i delikatny bulion , na indyczych żołądkach z pieczarkami , to bardzo smaczna zupa . Jest prosta w przygotowaniu , niskokaloryczna i lekko
Ogrodnik w podróżySkromna KOLACJA ,ale dość treściwa.Mamy sałatkę z jogurtem owocowym i do tego pyszny chleb razowy z ziarnami. 331 kcal.ma ta kolacja. 150 g.sałatki jarzynowe z majonezem laight ( ja użyłam warzyw z bulionu kurzego ) 1 mały pojemnik jogurtu truskawkowego 150.g. mała kromka chleba razowego 60 g. 200ml.wody przygotowanej 1 łyżeczka miodu ******************************************* Podajemy salatkę z chlebem brązowym,jogurtem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzepis na włoską zupę jarzynową, czyli minestrone z młodych letnich warzyw. Ale najpierw, jak to u mnie, zacznę od historii i kilku ogólnych zasad przygotowania minestrone, bo jak się zaraz dowiecie, jest to zupa, która nie ma jednego konkretnego przepisu! Trochę historii…. Minestrone to treściwa zupa jarzynowa, pochodząca z Włoch, przygotowywana zazwyczaj na bazie bulionu z dodatkiem cebuli, selera, marchewki
Chilli Czosnek i OliwaZupy to nasz chleb powszedni, bywają bowiem (z małymi wyjątkami) codziennie. Najczęściej rosół lub bulion do popicia, ale bywają także treściwsze. Taka zupa jarzynowa, to prawdziwa bomba witaminowa. No i taka zupa, to duży plus dla niejadków, szczególnie gdy dzieci kręcą nosem na warzywa. Moja Mała tak ostatnio właśnie robi... :-( Warzyw, które kiedyś zajadała z apetytem, teraz nawet nie chce(...)marchew, pietruszka, por, seler) - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 łodygi selera naciowego - 3 puszki pomidorów (u mnie domowa passata z bazylią ) - 1 szklanka lub więcej domowego bulionu, rosołu, itp. - sól, pieprz, szczypta chili do smaku - natka pietruszki - 1-2 łyżki oleju kokosowego (daję bezzapachowy) lub oliwy Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, pod koniec
Smaczne Zdrowełagodniejsza. Mąż nie był w stanie zidentyfikować jej smaku, może więc jeśli musicie jeść szpinak (żelazo), a nie bardzo Wam odpowiada jego smak, to dobre rozwiązanie. Jeśli macie gotowy bulion, to zrobienie zupy zajmie jakieś 20 min. Dla mnie zupa okazała się być świetnym i do tego smacznym sposobem na szpinak. W kolejnej odsłonie szpinaku, pewnie spróbuję go jakoś udusić(...)marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 200 g szpinaku po 1 jajku na osobę 1 szkl. mleka Wykonanie Warzywa obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Masło rozpuszczamy na patelni. Na masło wrzucamy warzywa i chwilę dusimy. Dolewamy bulion. Po ok. 10 min dodajemy poszatkowane liście szpinaku. Gotujemy jeszcze ok 5-10 min. W tym czasie gotujemy na twardo jajka. Do zupy
Mieszam w Garnkugarnka, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, wlewam wodę i gotuję na wolnym ogniu. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę na maśle, dodaję starte na tarce jarzynowej pieczarki i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem. Z bulionu wyjmuję marchewkę, ziele, liść a resztę miksuję blenderem. Do bulionu dodaję przesmażone pieczarki, serek, śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem. Makaron gotuję aldente. Zupę podaję z makaronem, marchewką
wesoła kuchniataki aperitif przed dobrym obiadem np. szparagami zapiekanymi pod beszamelem . Składniki na 10 babeczek : 300g ugotowanych lub pieczonych czerwonych buraków 100g czerwonej soczewicy 100g ugotowanej marchewki (może być z bulionu warzywnego lub z niedzielnego rosołu) 300g gotowanego brokuła (może być ugotowana do miękkości łodyga) 150g ziemniaków, pokrojonych w kostkę i ugotowanych 150g gotowanych białych warzyw korzeniowych (seler, pietruszka, pasternak(...)babeczek niezbędne będą blender (ja używam takiego z pojemnikiem i nożem rozdrabniającym i 10 silikonowych foremek na babeczki. Warzywa korzeniowe można ugotować w wywarze warzywnym, bulionie czy też przy okazji gotowania warzyw na sałatkę jarzynową. Przygotować warstwę czerwoną. Gotowane lub upieczone buraki zetrzeć na tarce, odcisnąć jeśli zawierają dużo soku i przełożyć do pojemnika blendera. Zmiksować na gładką masę
Dietolognapisem ,,Szukasz potraw kliknij poniżej") umieszczonych w prawym, bocznym pasku bloga. Sałatki Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z żółtym serem i ananasem Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka lwowska Sałatka krabowa z kawiorem Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z torellini i pesto Sałatka z fenkułem i orzechami Styryjska sałatka ziemniaczana(...)Kwaśnica na gęsinie Zupy jedzone w dniu następnym, wzmacniające osłabione siły i żołądek: Congee - zupa ryżowa Rosół lubczykowy Zupa miso Krem z białych warzyw Zupa jarzynowa z quinoa i wodorostami Pierożki wonton z aromatycznym bulionem Dietetyczna zupa z dyni i imbiru Congee z tofu, miso i glonami Bulion warzywny Dietetyczny krem z zielonych warzyw Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański Smacznego
Codziennik Kuchennyjarzyn, nacinając delikatnie łodygę od zwężonej strony i wyciągając twarde łyko z selera ręcznie. Wygląda trochę jak struny od gitary, prawda? Zagotowujemy wodę z kostką rosołową lub domowy bulion. Wrzucamy od razu wszystkie przygotowane wcześniej warzywa. Gotujemy je do miękkości pod przykryciem, około 25 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, całość blendujemy razem z naturalnym, topionym serkiem. Zmiksowaną zupę jeszcze(...)bulwa selera, ok. 300g 3 średnie ziemniaki, ok. 300g 1 mała marchew, ok. 60g 1 mała pietruszka, ok. 60g 5 szklanek wody albo domowego bulionu – 1,25l 1 kostka bulionowa – z kurczaka lub jarzynowa 1 serek topiony 100g, u mnie Mlekovita Mazowiecki Kremowy mielona gałka muszkatołowa sól pieprz natka pietruszki do podania grzanki lub groszek ptysiowy do podania
Karo in the KitchenDziś mam dla Was zupkę jarzynową z dodatkiem czerwonej soczewicy ;) składniki 1,5 litra bulionu pół selera 2 cebule 6 marchewek 2 papryki puszka pomidorów 0,5 szklanki czerwonej soczewicy kilka kropel soku z cytryny papryka słodka i ostra, oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz W dużym garnku podsmażamy pokrojone w kostkę seler,marchewkę, cebulę i czosnek przez
Cukier&PuderDynię kroję na kawałki razem ze skórką. W garnku przesmażam na oleju rzepakowy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodaję startą na tarce jarzynowej seler i przesmażam razem. Na końcu dodaję dynię i jeszcze chwile smażę. Wlewam bulion i gotuję pięć minut. Dodaję różyczki kalafiora i dalej gotuję, wsypuję sól, pieprz. Rybę kroję na kawałki, posypuje sola, pieprzem, chili. Układam
wesoła kuchniadorsza filetu 250 ml przecieru pomidorowego 250 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz czarny i czerwony natka pietruszki 750 ml bulionu warzywnego Marchewkę obieram kroję w krążki. Seler korzeń obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Seler naciowy kroję na kawałki. W garnku rozgrzewam olej, dodaję por, seler, marchewkę i przesmażam chwilę. Wlewam przecier pomidorowy
wesoła kuchniaDziś na blogu kolejny przepis na zupę. Nic na to nie poradzę, prostu uwielbiam je. Pyszna, jarzynowa z cukinią, brokułem i ryżem. Polecam:) Składniki: 2 L bulionu 2 marchewki 1 cukinia 1 brokuł 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki ryżu masło/olej 1/2 pęczka koperku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie
magiczna kuchnia Kasipieprzem, następnie smarujemy musztardą. Potem układamy plasterki boczku i oscypka. Przygotowujemy naczynie żaroodporne – smarujemy olejem. Zwijamy roladki, układamy w naczyniu ( można podlać bulionem) zapiekamy, są przepyszne i mięciutkie. Propozycja podania: z sałatką jarzynową
Moje Wyrobyzupę przygotowałam na bazie pomidorowego koncentratu od Winiary, który został już dodatkowo przyprawiony. 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 butelka (342 ml) pomidorowej koncentratu z przyprawami Winiary 1 puszka gotowanej ciecierzycy sól pieprz czarny papryka słodka mielona wędzona twaróg wędzony KREM PIETRUSZKOWY: pęczek natki pietruszki(...)pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozpuścić odrobinę oleju rzepakowego lub masła i przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, seler i startą na tarce jarzynowej marchewkę. Dodać upieczoną paprykę i rozgnieciony czosnek. Zalać wszystko gorącym bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec wlać przecier pomidorowy, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną. Zmiksować blenderem i wstawić ponownie
https:KKuchniaMniam