bulion jarzynowy - 477 przepisów (strona:18/32)

Jak wykorzystać resztki jedzenia w kuchni 61

warzyw, które nie zostały wykorzystane. Można dodać pozostały ryż, makaron czy całe ziemniaki. Danie to można podlać bulionem z wczorajszego rosołu. Mięso z rosołu po zmieleniu i doprawieniu będzie idealnym farszem na pierogi. Warzywa ugotowane w rosole będą idealne na tradycyjną sałatkę jarzynową. Często panującym się produktem są świeże warzywa. Można z nich przygotować kompot, dodać do ciast czy racuchów

ProstePesto.pl
Jednogarnkowy kociołek z soczewicą i kabanosami 172

garnka wlać 2 łyżki oliwy, podsmażyć  cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone kabanosy oraz startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę, poddusić pod przykryciem 2-3 minuty. Wsypać suchą soczewicę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię, zalać wodą lub domowym bulionem, tyle aby zakryło warzywa, osolić do smaku i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu

Wanilia i Kardamon
Sałatka jarzynowa - "biedna", ale zdrowa i ekspresowa 332

kostki rosołowe . Po ugotowaniu część marchewki podałam na talerze, a to, co zostało zużyłam na sałatkę jarzynową.  Sałatka jest jednak "biedna", ale smaczna :) I bardzo szybko się ją robi. Dlaczego biedna? Bo nie ma ziemniaków i ogórka kiszonego. Do warzyw z bulionu dodałam tylko puszkę groszku i skroiłam białą część pora. Składniki:  marchew i pietruszka  z rosołu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gęsie udka w sosie z warzywami 143

muszkatałowej 3-4 goździki roztarte w moździerzu skórka otarta z cytryny kieliszek czerwonego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka powideł śliwkowych 2 łyżki gęsiego smalcu 250 ml bulionu Wykonanie: uda gęsie dokładnie wypłukać, pozbawić resztek piórek i namoczyć 2-3 godziny w zimnej wodzie mięso dokładnie osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i obranym, rozdrobnionym czosnkiem. Ułożyć nogi(...)obrane, umyte warzywa zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej gęsie uda ułożyć na nie za gorącej patelni i powoli wytapiać tłuszcz. Gdy skóra się zbrązowi, odwrócić uda na drugą stronę i wytapiać, do zbrązowienia skóry na dno garnka wylać 2 łyżki wytopionego tłuszczu, ułożyć starte warzywa i uda. Zalać szklanką bulionu, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa jarzynowa z kładzionymi kluskami 80

Wczoraj właśnie odwekowaliśmy ostatni słoik tej zupy. Genialna. Znacie kogoś kto nie lubi jarzynowej? Ja nie. Z reguły jadłam ją zawsze z ziemniakami, tym razem wylądowały w niej kluski kładzione. Nie no, super, naprawdę super. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 300 g mrożonego kalafiora pół pęczka natki pietruszki

Kardamonovy
Filet z kurczaka w botwinkowym sosie 155

Składniki na 3-4 porcje: 3-4 pojedyncze filety z kurczaka 3 buraczki z botwiną Kawałek pora lub 1 cebula 2 łyżki klarowanego masła Kuchnie Świata 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu 100 ml słodkiej śmietanki 22-30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g startego ostrego sera np. cheddar Natka pietruszki do posypania Sól i pieprz do smaku Mąka(...)ognia. Buraczki z botwiną umyć, buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, resztę pokroić nożem. Cebulę lub por pokroić w kostkę. Na drugiej głębszej patelni rozgrzać pozostałą łyżkę masła, wrzucić por lub cebulę i starte buraczki smażyć 3 minuty, po tym czasie dodać pokrojoną botwinkę, wlać bulion i dusić do miękkości.  Śmietankę wymieszać  z mąką ziemniaczaną, wlać

Wanilia i Kardamon
Klopsiki z indyka gotowane na parze 125

tartej 1 łyżka oleju oregano- opcjonalnie na sos: 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki pszennej 2-3 łyżki siekanego koperku sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny 2 łyżki jogurtu greckiego/śmietany Wykonanie: mięso zmielić na małych oczkach maszynki cukinię pozbawioną gniazd nasiennych zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej, posolić i odstawić, by puściła soki, następnie bardzo mocno odcisnąć(...)koszyka wyścielić podziurkowanym pergaminem Kupiłam gotowe przycięte na wymiar kosza) i ułożyć uformowane klopsiki. Przykryć pokrywą i parować około 20 minut w międzyczasie przygotować sos. Zagotować w rondlu bulion. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody i wlać do gotującego bulionu mieszając rózgą. Doprawić przyprawami. Na koniec wmieszać posiekany koperek i jogurt klopsiki przełożyć do sosu i zagotować razem podawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Minestrone – włoska zupa jarzynowa 52

często pojawia się we włoskich przepisach. Ja jednak najczęściej decyduję się na jedną z tych opcji. Przewagę mają jednak ziemniaczki, chyba w nawiązaniu do polskiej zupy jarzynowej. Drukuj Minestrone – włoska zupa jarzynowa Pyszna, pożywna i bardzo prosta zupa pełna warzyw to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Posiłek obiad, zupa Kuchnia śródziemnomorska, włoska Słowo kluczowe fit obiad, jarski(...)cebula zmięknie. Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę i seler naciowy. Dorzuć też pozbawione twardych elementów liście jarmużu oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez 5-7 minut. Dodaj bulion gorący bulion warzywny i gotuj przez 15 minut. Dodaj krojone pomidory i fasolę i gotuj na małym ogniu przez 10 minut albo aż wszystkie składniki będą miękkie/al dente. Podawaj

Na-talerzu.pl
Jaglane gołąbki bez zawijania 233

mąka do obtaczania olej do smażenia Składniki na sos: 400 g passaty pomidorowej 400 ml bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1/2 kubka śmietany   Wykonanie: ugotować kaszę wg  tego przepisu zmielić mięso z indyka. Kapustę zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej lub drobno poszatkować cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Zieleninę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z fasolki szparagowej 99

Taka zupa jarzynowa z dodatkiem fasolki szparagowej jest smaczna i lekka. Bardzo lubię tą zupę szczególnie latem kiedy mamy młode warzywa. Składniki: 0,5 kilograma fasolki szparagowej 3 litry bulionu  2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy i kroimy

Bajeczna Kuchnia
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 131

popularnością wśród wegan, wegetarian… i nie tylko. Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi.     Składniki: - ok. 3,5 litra bulionu (do wyboru drobiowy lub warzywny) - 3 marchewki z bulionu - 2 cebule - 2 pomidory - 4 małe słodkie papryki (czerwone i żółte) - czosnek (jak zawsze daję sporo, więc ilość pozostawiam do wyboru) - por (młode części(...)Smażymy chwilę do zeszklenia, dodajemy pokrojony w półtalarki por. Czosnek ścieramy na tarce jarzynowej (możemy drobno pokroić), dodajemy do cebuli, posypujemy dwoma łyżeczkami curry. Całość podsmażamy chwilę, aby uwolnić aromat. Soczewicę odcedzamy na sicie i dodajemy do garnka, posypujemy pieprzem ziołowym. Mieszając smażymy 10 minut. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę pod garnkiem i gotujemy 40 minut (tyle czasu

mojewypiekiinietylko
Wegańska sałatka jarzynowa 125

się zastanawiam, czy podawanie przepisu na sałatkę jarzynową w ogóle ma sens. Ciężko jest narzucać, ile wkroić marchewki, ile selera, a ile ogórków. Każda gospodyni z pewnością ma opracowaną swoją proporcję składników. Zdaję sobie też sprawę, że najczęściej wykorzystuje się warzywa pozostałe z gotowania bulionu, co oczywiście daje niemałą satysfakcję. Jeżeli jednak masz taką możliwość, spróbuj ugotować warzywa na parze(...)sukcesu. Uważam, że najtrudniejszy krok to odpowiednie doprawienie sałatki. I tu zaczynają się rodzinne niesnaski, bo każdy doprawiłby inaczej. Jest na to jeden sposób: odstawić do przegryzienia.  Sałatka jarzynowa to uosobienie prawdziwego domowego jedzenia: tradycyjnego, poruszającego, o wymiarze będącym ponad skąpymi i restrykcyjnymi daniami dyktowanymi zmieniającą się modą. Choć brak jej dostojeństwa, nie wydaje mi się, aby miała się

Roślinna - blog wegański
Arancini z pieczarkami 186

pomarańcza. Arancini z pieczarkami. Składniki na ok. 16 szt.: - 1,5 szklanki ryżu arborio-kleista odmiana ryżu do risotto (ja wykorzystałam pozostałość ryżu do temari sushi - 3 szklanki bulionu warzywnego - 1 cebula - 2 – 3 łyżki oliwy - 3 łyżki startego parmezanu - sól, pieprz (do smaku) - 1 jajko Farsz: - 250 g pieczarek - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek startego żółtego(...)Cały czas mieszając porcjami wlewamy (po ½ szklanki) gorący bulion. Jak zostanie wchłonięty przez ryż – wlewamy kolejną porcję. I tak postępujemy, aż do wyczerpania bulionu (cały proces potrwa ok. 20 minut). Następnie dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pokrojone w kostkę cebule oraz starte na tarce jarzynowej oczyszczone pieczarki podsmażamy na rozgrzanym oleju/oliwie. Dodajemy posiekany

mojewypiekiinietylko
Kurczak po japońsku z cukinią i marchewką 189

jest lekkie i bezglutenowe. Polecam jeść pałeczkami, moje dzieci miały niezłą zabawę :) 250 g makaronu ryżowego tagliatelle 2 filety z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 cukinia 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu ryżowego 1,5 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku świeży szczypiorek olej sezamowy do smażenia Makaron ugotować(...)tarce jarzynowej na dużych oczkach. Fileta z kurczaka pokroić na małe kawałki. W woku dobrze rozgrzać olej sezamowy i wrzucić fileta z kurczaka. Podlać 1/4 szklanki sosu sojowego i krótko obsmażyć. Ściągnąć z woka. Ponownie rozgrzać odrobinę oleju sezamowego, wrzucić cebulę, rozgnieciony czosnek i starty imbir. Kiedy cebula zmięknie oprószyć mąką i chwilę obsmażyć. Mieszając podlać bulionem, resztą sosu sojowego

https:KKuchniaMniam
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 99

majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane Przygotowanie : ok 1 h i 20 minut Składniki: – 500 białej kiełbasy surowej – 2 l bulionu lub domowego rosołu – 500 ml dobrego zakwasu na żurek – 2-3 listki laurowe

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania