W sklepie kupiłam szparagi. Pomysł na zupę zrodził się później, kiedy kupiłam mleko kokosowe. Przygotowałam więc zupę krem ze szparagów z dodatkiem mleka kokosowego i podałam
Czerwień i błękitwypełniamy swoje obowiązki duchowe... Wydawnictwo - M (seria zdrowe zdrowie) Tytuł - Dieta Daniela - Detoks Autor - Don Colbert Oprawa - miękka Ilość stron - 256 Z podanych przepisów dziś przygotowałam smaczną zupę jarzynową z fasolą. Składniki; 1/2 szkl fasoli adzuki 2 marchewki 1 cebula 3 ziemniaki 1 pietruszka 2 łodygi selera 2 liście laurowe pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki oregano(...)zioła, pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Smażyć kilka minut aż lekko się zarumienią. Następnie wsypać odsączoną fasolę. Smażyć 2-3 min. A następnie wlać 3-4 szkl. wody lub bulionu. Dorzucić listki laurowe i gotować do miękkości fasoli. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiedy fasola będzie miękka dodać do zupy. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku, solą i pieprzem
Radość kipiąca uśmiechem.mięsa wieprzowo – wołowego 1 cebulka, posiekana i przesmażona bułka tarta jajko surowe sól, pieprz, majeranek suszony olej do smażenia sos: 1 łyżka masła, 2 łyżeczki maki, szklanka wywaru jarzynowego, 3 łyżki chrzanu, szklanka śmietanki 18%, sól, pieprz biały, łyżka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Do miski przekładamy mięso, cebulkę, dodajemy surowe jajko, bułkę tartą oraz sól, pieprz i majeranek. Masę(...)sposób postępujemy do wykończenia składników. Gotowe kotlety obsmażamy na patelni by powstała na nich chrupiąca skórka. Przygotowujemy sos: w garnku roztapiamy masło i wrzucamy mąkę. Zasmażkę zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę hartujemy odrobiną płynu i wlewamy do garnka. Do płynu dodajemy chrzan, sól, pieprz oraz natkę. Mieszamy. Do sosu wkładamy kotlety i na najmniejszym płomieniu gotujemy je jeszcze
Życie ze smakiemZupa jarzynowa z kurczakiem to ekspresowy pomysł na sytą zupę z dodatkiem warzyw i mięsa. Aromatyczna i gorąca rozgrzewa po całym dniu. Zupa z dodatkiem warzyw i mięsa to propozycja na pierwsze danie lub kompletny obiad dla dzieci. Do zupy możesz dodać posiekaną cukinię lub paprykę, będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka – 400 g 2 marchewki(...)ziemniaki 1 por – jasna część 1 łyżeczka masła klarowanego sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, szczypta mielonej przyprawy curry 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 l bulionu 2 łyżki śmietanki 30 % do podania: posiekany koperek lub natka PRZYGOTOWANIE: Mięso dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Piersi kurczaka oczyszczam i kroję w niewielką kostkę. Włoszczyznę obieram i kroję w kostkę
Zasmakuj KuchniMoja propozycja na zdrowy wiosenny obiad. Bazą zupy są liście szpinaku i rzodkiewki. Zupę doprawiłam aromatycznymi przyprawami, czosnkiem i zieleniną i podałam z pikantnymi grzankami. Składniki
Czerwień i błękitSałatka z kurczakiem i awokado. Uwielbiam takie sałatki i dość często staram się przygotowywać. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na sałatki jarzynowe, fit,z majonezem, mięsne, obiadowe itp. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Chętnie wysłucham Waszych rad, pomysłów i wszelkich podpowiedzi. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 2 średnie marchewki(...)limonki sól pieprz Sos 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka cukru sól pieprz sok z 1/2 limonki Wszystkie składniki sosu wymieszać. Pierś z kurczaka zalać bulionem, włożyć obrane marchewki i zagotować. Mięso wyjąć , kiedy będzie już ugotowane (po przekrojeniu białe w środku), a marchewkę gotować dalej do miękkości. Następnie kurczaka i marchewkę pokroić w kostkę. Cebulę drobno
O kuchni z uczuciemjeszcze właściwości posiada kasza bulgur. Źródło: Poradnik zdrowie.pl Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 1 kg ziemniaków z tartych 15 dag kaszy bulgur 1/2 litra rosołu ( może być bulion ) 1 słoik pomidorów z cebulą 1 szklanka wody 1 łyżka masła 2 cebule 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczkę papryki wędzonej 1 łyżka majeranku 1 łyżka natki pietruszki(...)minut na wolnym ogniu dodajemy posiekaną pietruszkę mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle żeby była szklista. Ziemniaki trzemy na tarce jarzynowej na drobnych oczkach odcedzamy z nadmiaru wody dodajemy kaszę podsmażoną cebulę posiekany drobno czosnek i resztę przypraw. Mieszamy dokładnie aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. W półmisek żaroodporny wlewamy pomidory
kgwjanczewoNajlepiej użyć do tego liście ze środka kapusty, które nie nadawały się do zawijania. Na liściach układać zawinięte gołąbki, najlepiej "zakładką" do dołu. Wlać około 250 ml wody lub bulionu (warzywnego najlepiej). Garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około 40 minut. Liście powinny zmięknąć. W tym czasie przygotować sos pomidorowy(...)łyżka oleju 5-7 ziaren ziela angielskiego ok. 250 ml wody Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skórki lub oskrobać. Zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Czosnek obrać i posiekać. W garnuszku rozgrzać olej i na średnim ogniu poddusić cebulę i czosnek. Dodać marchew, ziele angielskie i dusić mieszając przez około 2-3 minuty
Codzienna kuchnia niecodziennaZupełnie nie miałam pomysłu na zupę. Tym bardziej, że moi synowie coś ostatnio marudzą przy zupach. Młodszy stwierdził, że on nie lubi już pomidorowej, co najwyżej
Czerwień i błękitpieprz Czas przygotowania: 1 godzina Ilość: 1 kg seleryby, około 20 kawałków seleryby Przygotowanie W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy do niego sos sojowy oraz 1 liść nori . W międzyczasie obieramy seler i kroimy na mniejsze kawałki. Do ugotowanego bulionu dodajemy seler i gotujemy około 20-25 minut w zależności od grubości selera . Ugotowany seler odsączamy i w międzyczasie pozostałe(...)około 3 minut z każdej strony, dopóki się lekko nie zezłoci. Podczas smażenia warto dodatkowo posolić selerybę. Wegeświęta Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Pierniczki – szybki przepis Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Kulebiak z kapustą i grzybami Wegańskie ciasteczka cynamonowe Więcej świątecznych przepisów znajdziecie tutaj Artykuł Seleryba, czyli seler a’la ryba (wegańskie) pochodzi
WegePrzepisciepły sweterek, chustka, wygodne buty i szwędanie się po leśnych ścieżkach, następnie powrót do domu i pyszna ciepła zupa. A na taki obiadek polecam np. zupę z kurek lub jarzynową z boczniakami. Składniki: 700 ml wody 2 duże marchewki 2 pietruszki 1/4 niewielkiego seler biała część pora, pokrojona w paseczki 2 średnie białe cebulki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, przeciśnięte(...)natki pietruszki łyżka masła Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulkę wraz z czosnkiem. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki oraz przyprawy. Gotujemy bulion. Gdy warzywa będą półmiękkie wyjmujemy je i kroimy w kostkę i ponownie wrzucamy do garnka. Dodajemy również pokrojonego pora, pietruszkę oraz boczniaki. Gotujemy przez około 20 minut. Zupę doprawiamy
Życie ze smakiempolubiłam dopiero jako dorosła osoba. Dobry domowy rosół to podstawa większości zup oraz dań typu risotto, gulaszy i innych dań mięsnych i warzywnych. Wszędzie tam gdzie w przepisie znajdziecie bulion, najlepiej dodać domowego rosołu. Smak rosołu zależeć będzie od składników z których go przygotujecie. Mięso indyka doda słodyczy, podobnie marchewka w większej ilości. Mięso wołowe doda głębi smaku i ciemniejszego(...)także inne przepisy na tradycyjne zupy: – rosół z kaczki – flaki – pomidorowa z makaronem – pomidorowa z ryżem – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa PRZEPIS NA ROSÓŁ PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – 600-800 g wołowiny (antrykotu lub szpondra wołowego, najlepiej odrobinę jednego i drugiego, szponder ma bowiem mniej mięsa i więcej kości
nietylkopasta.plSałatka jarzynowa podczas diety dr Dąbrowskiej to uczta dla podniebienia. Można w tym samym czasie zrobić i rosołek warzywny, i sałatkę. Dodatek czarnej soli nadaje sałatce jajecznego smaku, a majonez zastępuje mus kalafiorowy z chrzanem. Składniki: – 3 marchewki – 2 pietruszki – 1/2 selera, 1 cebula – 2 jabłka – 4 ogórki(...)posolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Wyjąć z rosołku i pokroić w kostkę. Cebuli nie używać do sałatki, dodaje ona smak bulionowi. – Dodać obrane jabłko i ogórki kiszone pokrojone w kostkę. – Kalafior zetrzeć na tarce i ugotować w małej ilości wody, po czym zmiksować
To co kochamZgłębiając przepisy na włoską zupę minestrone nie znalazłam konkretnego przepisu. Za to dowiedziałam się, że jest to po prostu zupa jarzynowa i nie ma na nią jednego przepisu. Jej składniki można komponować dowolnie. Najważniejsze w tej zupie są warzywa, które powinny pozostać chrupkie. Tak więc powstała moja wersja włoskiej zupy. (function(...)a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1/2 szklanki kaszy jaglanej -1 l bulionu warzywnego -2 ząbki czosnku -1 cebula -1 czerwona papryka -1 cukinia o wadze ok.400 g -3 łodygi selera naciowego -cykoria -sok z połowy cytryny -sól, pieprz pesto do zupy
Kulinarne przemysleniajako jeden ze składników jarzynówki. Nigdy nie jadłam jej w innej postaci i tak na dobrą sprawę nawet nie wiedziałam jaki tak naprawdę ma smak po ugotowaniu. W zupie jarzynowej warzywa są tak wymieszane, że ciężko to ocenić. To też postanowiłam ugotować zupę gdzie kalarepa będzie numerem jeden. Dla towarzystwa dobrałam jej por i pietruszkę, a do ozdoby i zielony(...)chipsem z wędzonego boczku. Ale to sprawdzę przy następnej okazji. Krem z kalarepy składniki 2 kalarepy 1 korzeń pietruszki (średniej wielkości lub 2 małe) 1 por (tylko biała część) bulion warzywny śmietana 18% sól, pieprz 1 łyżka masła - opcjonalnie zielony groszek (mrożony) 2 łyżki na talerz wykonanie Pokrojoną kalarepę, pietruszkę i por zalewam bulionem i gotuję do miękkości. Miksuję blenderem
Przysmaki Karolki