Najlepszy barszcz biały powstaje na domowym zakwasie. Podstawą takiego barszczu są suszone grzyby i czosnek, którego do tej zupy nie żałuję. Składniki: zakwas na barszcz biały
Czerwień i błękitSkładniki: 1 żółty patison (średnica ok. 12 cm) 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 duża marchew 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku
Czerwień i błękitwywaru dodać warzywa starte na tarce jarzynowej I około 5 dag grzybów pokrojonych na kawałki. Ponieważ ja użyłam mrożonej zupy borowikowej, z mieszanki powybierałam kawałki grzybów, a resztę dodałam do wywaru. Doprawić solą i pieprzem. 5. Gdy warzywa będą już miękkie, odlać do garnuszka dużą część wywaru. W garnku pozostawić warzywa i trochę bulionu. Zmiksować na dość gęsty krem. Gęstość
W mojej kuchniliśćmi 600 ml bulionu warzywnego 4 ogórki ½ pęczka rzodkiewek ½ pęczka koperku 2 łyżki octu jabłkowego 250 ml maślanki naturalnej 200 g serka mascarpone Sól i pieprz do smaku Szczypta cukru do smaku Sposób przygotowania: Buraczki w całości umyć, odciąć liście, obrać i pokroić w kostkę, liście odłożyć. Pokrojone buraczki włożyć do rondelka zalać bulionem, zagotować i dolać ocet jabłkowy(...)talerz a resztę zmiksować blenderem, doprawić solą, szczyptą cukru oraz pieprzu do smaku. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie włożyć na 2 godziny do lodówki. Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej , tak samo rzodkiewkę , listki z buraczków drobno posiekać. Maślankę zmiksować z serkiem ogórkami i rzodkiewką i dodać do zupy, doprawić do smaku. Rozlać na talerze, udekorować resztą gotowanych buraczków
Wanilia i Kardamontwarogiem. Z włoszczyzny można zrobić bulion warzywny, który posłuży jako baza do zup i sosów, Można też przygotować domowe kostki rosołowe tzw. bulionetki, które można zamrozić. Z ziemniaków można ugotować zalewajkę , a z batatów, czyli słodkich ziemniaków można ugotować pyszną zupę. Z gotowanych warzyw z rosołu i ziemniaków proponuję też przygotować pyszną sałatkę jarzynową . Z ziemniaków można przygotować całą masę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdej dobrej zupy jest bulion lub rosół. Do moich zup przygotowuję najczęściej rosół drobiowy. Zawsze jest esencjonalny, złocisty i klarowny. Gotuję go z udek lub podudzi, bo skórki, chrząstki stawowe i kości to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz w zupie jest najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć się(...)pierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami chili, czarnuszką, natką pietruszki jest charakterny i wyrazisty
Smakowity Blog Kulinarnypłynu. 1 szkl.bulionu jarzynowego 10dag.masła 150gr .kaszy manny 1 cebula 1 seler 1 por 1 łyżka natki,koperku lub innych ziół oregano lub majeranek sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Masło rozgrzewamy w rondlu i wrzucamy do niego starte lub drobno pokrojone warzywa czyli marchewkę,seler,por,cebulę.Zasypujemy kaszą manną i zasmażamy na złoty kolor.Zalewamy bulionem i gotujemy aż wszystko
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja 2 ) 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie kminek mielony 1 łyżka octu majeranek suszony sól Sposób wykonania: 1. Buraki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy wrzątkiem 1 cm powyżej
Kuchnia domowa AniWykorzystuję ten sposób do zup jarzynowych. Surowy ziemniak również może nam uratować przesoloną zupę. Dodajemy surowego ziemniaka do zupy on wchłania sól po czym takiego ziemniaka usuwamy. PUREE Z WARZYW I OWOCÓW Różne rodzaje warzyw np takie jak seler, marchew, dynia, korzeń pietruszki nadają się do zagęszczenia sosu lub zupy. Pokrojone i zagotowane w bulionie po czym zmiksowane nadadzą wyjątkową
Basia w kuchniDziś przepis na zupę z kapusty. W weekend zdecydowałam się na ugotowanie zupy gołąbkowej z włoską kapustą. Bardzo nam ta zupa smakowała, a dzieci prosiły o
Czerwień i błękitdrobnej tarce jarzynowej. Pekińską wystarczy drobno posiekać. Polecam : ) Składniki ( na 14 sztuk ) - 60 dag mięsa mielonego - mała kapusta pekińska ( ok. 50 dag ) - 1 woreczek ryżu ( 100 gram ) - 2 jajka - 2 ząbki czosnku - 3-4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny - majeranek, kminek mielony, suszona cebulka - sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: - 0,5 litra bulionu - 0,5 litra passaty
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry)- puszka mleka kokosowego 400ml- 3 dorodne pory- 2 marchewki- mały kawałek korzenia selera- ziemniaki (małe-sałatkowe)- sól morska- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- olej kokosowyDodatkowo- grzanki z chleba wieloziarnistego Pory bardzo dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Obrane marchewki – w półkrążki, seler ścieramy na tarce jarzynowej. W dużym garnku (najlepiej z grubym
mojewypiekiinietylkopozorna pospolitość niektórych warzyw sprawia, że myślimy o nich tylko w określonych kategoriach. Do czego może służyć pietruszka czy seler? Pierwsze co przyjdzie do głowy to rosół, zupa jarzynowa czy sałatka z majonezem. Są to jednak tak wdzięczne produkty, że śmiało można je samodzielnie piec z ziołami, przygotowywać puree czy proste zupy. Proste nie znaczy gorsze. Z pietruszki(...)Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Poddusić w garnku na oleju, na średnim ogniu. Dodać seler i pietruszkę obrane i pokrojone w średnią kostkę. Chwilę podsmażyć i podlać wodą (bulionem lub rosołem). Płynu powinno być tyle, aby tylko zakrył warzywa. Ugotować do miękkości. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do zupy, zagotować. Wszystko razem zmiksować
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 1 pęczek zielonych szparagów ok. 200 g świeżego szpinaku (lub 150 g mrożonego) 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 cebula lub kawałek pora
Czerwień i błękitkapustą i pieczarkami – farsz: 500 g kapusty kiszonej (nie kwaszonej) 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 2 łyżki masła lub oleju ¾ szklanki bulionu lub wody sól lub sos sojowy, pieprz Paszteciki z kapustą i pieczarkami – ciasto: 3 szklanki mąki 100 g rozpuszczonego masła 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml) 2 lekko czubate(...)kapustę zalewamy bulionem lub wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy (jeśli mamy, możemy dodać także dwa ziarenka jałowca). Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż do odparowania płynu (ok. 30-40 minut). Odstawiamy do ostudzenia. Wyjmujemy liść i ziele. Odciskamy z nadmiaru wody i siekamy nożem. Pieczarki dokładnie myjemy lub obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy
Poezja smakuZazwyczaj zupę brokułową przygotowuję w formie kremu i podaję ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Dzisiaj brokułowa z różyczkami tego zielonego warzywa w towarzystwie ziemniaków, marchwi
Czerwień i błękitUbiegły tydzień przeszedł do historii pod znakiem remont i przygotowania do urodzin syna. Dlatego "chwilę" mnie na blogu nie było. Dziś wracam z wpisem na smaczną
Czerwień i błękit