bulion jarzynowy - 477 przepisów (strona:22/32)

Lato 2017: Zupa jarzynowa z pieczarkami 111

Zupa była gotowana na wywarze mięsnym. Zupa jarzynowa z pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, garnek, łyżkę, chochlę. Przygotuj składniki: 2 marchewki lub 1 dużą marchew, 1 średniej wielkości pietruszkę, ok. 10-cio cm kawałek jasnozielonej części pora, 4 większe pieczarki, 4-5 ziemniaków, 1-1,5 l wody, bulionu lub wywaru mięsnego, sól, 4-5 ziarenek pieprzu

blog.moje-pasje.info
Akademia Kulinarna GoCook  i przepis na najlepszą zupę minestrone 149

minestrone, prosty i pyszny przepis.   Włoska jarzynowa zupa minestrone alla Bogdan Magierski   Składniki: cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku drobno posiekanego 150 g wędzonego boczku w kawałku pokrojonego w kostkę papryczka chili 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę pół selera pokrojonego w kostkę marchewka pokrojona w kostkę 2 litry bulionu cukinia pokrojona w kostkę pół kapusty włoskiej

Ugotowane pozamiatane
Kremowa zupa z selera naciowego 111

przykład prostej, a sycącej domowej zupy jarzynowej, która posmakuje każdemu. Potrzeba zaledwie kilka łodyg selera naciowego, cebulę, pora oraz ugotowane ziemniaki i odrobina mleczka kokosowego, które sprawią, że konsystencja zupy będzie przypominała krem. Polecam! Składniki: 6 łodyg selera naciowego 2 ziemniaki (około 250-300 g) 1 cebula 1 por 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody 1/3 szklanki mleka kokosowego

Lamarida.pl
Chorwacka zupa ogórkowa 146

robi. No, chyba że akurat nie mam jajek w lodówce lub gotuje u mnie ktoś inny. Ale to się raczej nie zdarza...! :))) Chorwacka zupa ogórkowa Składniki: - ok. 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku, - kawałek selera, - 1 pietruszka, - 2 duże ziemniaki, - 3 ziarenka ziela angielskiego, - 5 ziaren pieprzu, - 1 liść laurowy, - kilka średnich ogórków kiszonych(...)ogniu ok. 10 minut. Z garnka z bulionem i warzywami odlać pół szklanki, dodać serek topiony i dokładnie rozrobić go wywarem za pomocą trzepaczki lub morgensterna, mieszając dopóki się nie roztopi, następnie ostudzić w zimnej wodzie, dodać łyżkę mąki i połączyć, żeby nie było grudek. Dodać do gotującej się zupy startą na jarzynowej tarce marchewkę do zupy gotować kolejne

Kuchnia Prezydentowej
Kremowa zupa z cukinii i zielonej fasolki szparagowej 142

Składniki: 2 młod e cukinie 1 woreczek mrożonej zielonej szparagówki 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2

Czerwień i błękit
Sałatka śledziowa warstwowa 235

twardo. Marchewkę wykorzystałam z gotowania bulionu warzywnego. śledzie kroję paski małe, połowę przekładam do miski, dodaję śmietanę jedną łyżkę, jabłko pokrojone, cebulę pokrojoną drobno, natkę, sól, pieprz i mieszam. W miseczce układam folię spożywczą i mocno dociskam do brzegów. Na samym dnie wykładam śledzie w śmietanie, następnie dodaję startą na tarce jarzynowej marchewkę. Pozostałe śledzie kroję tez w paski, dodaję

wesoła kuchnia
Barszcz biały z grzybami 122

Najlepszy barszcz biały powstaje na domowym zakwasie. Podstawą takiego barszczu są suszone grzyby i czosnek, którego do tej zupy nie żałuję. Składniki: zakwas na barszcz biały

Czerwień i błękit
Kremowa zupa z patisona 116

Składniki: 1 żółty patison (średnica ok. 12 cm) 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 duża marchew 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku

Czerwień i błękit
Zupa krem z borowików wg Aleex 132

wywaru dodać warzywa starte na tarce jarzynowej I około 5 dag grzybów pokrojonych na kawałki. Ponieważ ja użyłam mrożonej zupy borowikowej, z mieszanki powybierałam kawałki grzybów, a resztę dodałam do wywaru. Doprawić solą i pieprzem. 5. Gdy warzywa będą już miękkie, odlać do garnuszka dużą część wywaru. W garnku pozostawić warzywa i trochę bulionu. Zmiksować na dość gęsty krem. Gęstość

W mojej kuchni
Muślinowy chłodnik z kozim serkiem 69

liśćmi 600 ml bulionu warzywnego 4 ogórki ½ pęczka rzodkiewek ½ pęczka koperku 2 łyżki octu jabłkowego 250 ml maślanki naturalnej 200 g serka mascarpone Sól i pieprz do smaku Szczypta cukru do smaku   Sposób przygotowania: Buraczki w całości umyć, odciąć liście, obrać i pokroić w kostkę, liście odłożyć. Pokrojone buraczki włożyć do rondelka zalać bulionem, zagotować i dolać ocet jabłkowy(...)talerz a resztę zmiksować blenderem, doprawić solą, szczyptą cukru oraz pieprzu do smaku. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie włożyć na 2 godziny do lodówki.  Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej , tak samo rzodkiewkę , listki z buraczków drobno posiekać. Maślankę zmiksować z serkiem ogórkami i rzodkiewką i dodać do zupy, doprawić do smaku.  Rozlać na talerze, udekorować resztą gotowanych buraczków

Wanilia i Kardamon
Kuchnia na trudne czasy. Ziemniaki 55

twarogiem. Z włoszczyzny można zrobić bulion warzywny, który posłuży jako baza do zup i sosów, Można też przygotować domowe kostki rosołowe tzw. bulionetki, które można zamrozić. Z ziemniaków można ugotować zalewajkę , a z batatów, czyli słodkich ziemniaków można ugotować pyszną zupę. Z gotowanych warzyw z rosołu i ziemniaków proponuję też przygotować pyszną sałatkę jarzynową . Z ziemniaków można przygotować całą masę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem z pieczonej marchewki 149

każdej dobrej zupy jest bulion lub rosół. Do moich zup przygotowuję najczęściej rosół drobiowy. Zawsze jest esencjonalny, złocisty i klarowny. Gotuję go z udek lub podudzi, bo skórki, chrząstki stawowe i kości to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz w zupie jest najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć się(...)pierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami chili, czarnuszką, natką pietruszki jest charakterny i wyrazisty

Smakowity Blog Kulinarny
ZUPA Z KASZY MANNY MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA 127

płynu. 1 szkl.bulionu jarzynowego 10dag.masła 150gr .kaszy manny  1 cebula 1 seler 1 por 1 łyżka natki,koperku lub innych ziół   oregano lub majeranek sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Masło rozgrzewamy w rondlu i wrzucamy do niego starte lub drobno pokrojone warzywa czyli marchewkę,seler,por,cebulę.Zasypujemy kaszą manną  i zasmażamy na złoty kolor.Zalewamy bulionem i gotujemy aż wszystko

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Barszcz czerwony czysty (na zakwasie) 182

kapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja 2 ) 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie kminek mielony 1 łyżka octu majeranek suszony sól Sposób wykonania: 1. Buraki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy wrzątkiem 1 cm powyżej

Kuchnia domowa Ani
Zagęszczanie sosów, zup mąką, masłem,śmietaną lub jajkiem 164

Wykorzystuję ten sposób do zup jarzynowych. Surowy ziemniak również może nam uratować przesoloną zupę. Dodajemy surowego ziemniaka do zupy on wchłania sól po czym takiego ziemniaka usuwamy. PUREE Z WARZYW I OWOCÓW Różne rodzaje warzyw np takie jak seler, marchew, dynia, korzeń pietruszki nadają się do zagęszczenia sosu lub zupy. Pokrojone i zagotowane w bulionie po czym zmiksowane nadadzą wyjątkową

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania