przepadamy za jego smakiem), pomijam także ziemniaki. Sałatka jarzynowa w naszej wersji zawiera dużo pietruszki, marchewki, ogórków i jajek. Ma także bardzo wyrazisty, konkretny, lekko pikantny smak. Warzywa na sałatkę gotuję już obrane, dodaję do nich natkę, liście pora i selera naciowego. Warzywa mają smak rosołowy, a ja mam dodatkowo bulion, który wykorzystuję jako bazę do zup. Taki bulion jest
Smaczne ZdroweKolejna żółta kremowa zupa na moim blogu. Składniki: 1 młody kabaczek 1 mały seler 1 duża marchew 1 duża pietruszka 3 ząbki czosnku 5 szklanek bulionu
Czerwień i błękitZiemniaki – 200g Marchew – 2 sztuki Woda lub wywar jarzynowy – 250-300ml Serek mascarpone – 1 łyżka Ser feta – 2-3 łyżki Ryż dziki Risana – 200g Sól, pieprz, czosnek Wykonanie: Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do nich różyczki brokułów i umyty szpinak. Całość zalać wodą lub bulionem i gotować do miękkości. Następnie wszystko zmiksować
Kuchnia Bon Appetituwielbiam i polecam! 1/2 litra wywaru jarzynowego 1 puszka kukurydzy 1 cebula 2-3 łyżki masła/oleju papryka słodka papryka ostra gałka muszkatołowa (odrobinka, do smaku) 1-2 szczypty kurkumy (opcjonalnie - dla koloru) sól, pieprz Dodatkowo: groszek ptysiowy płatki migdałowe Cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie masła/oleju. Bulion połączyć z kukurydzą (z zalewą) i całość podgotować
Di gotujeSkładniki: 100 g świeżego szpinaku 1 zielona papryka 1 mały seler 1 pietruszka 1 bakłażan 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu
Czerwień i błękitswojemu i zjedliśmy zupę z wielkim smakiem! Zupa jarzynowa po karaibsku 4 pomidory (bez skórki i pestek) lub puszka pomidorów w zalewie (bez zalewy) 400 g batatów, obranych i pokrojonych w ćwiartki a następnie w grube plasterki 300 g dyni, bez pestek i skóry, pokrojonej w kostkę 1 l warzywnego bulionu 200 g konserwowej kukurydzy, odcedzonej sól, pieprz, chili
Dzieje kuchennej Wiewiórysamego konca z talerza.Przepis na ta zupe znalazlam tu. Autor nazwal ja zupa jarzynowa, ale dla mnie chyba bardziej jest to zupa fasolowa. Zwal jak zwal, najwazniejsze jednak jest to, ze zupa zasmakowala nam wszystkim i jeszcze nie raz zagosci na naszym stole. Jarzynowa z curryskladniki: 3 lyzki oleju slonecznikowego 2 lyzki curry szczypta cynamonu, galki muszkatalowej, kurkumy i imbiru(...)marchewki - kostka 2 cebule - kostka 2 posiekane zabki czosnku 2 ziemniaki - kostka 2 cukinie - kostka 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasoli bialej 1 litr bulionu 200 ml gestej smietany sol natka pietruszki wykonanie:W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy oliwe, wsypujemy przyprawy i podsmazamy przez okolo 1 minute.Dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy tak by pokryly sie przyprawami. Podsmazamy
Przysmaki KarolkiZupa była gotowana na wywarze mięsnym. Zupa jarzynowa z pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, garnek, łyżkę, chochlę. Przygotuj składniki: 2 marchewki lub 1 dużą marchew, 1 średniej wielkości pietruszkę, ok. 10-cio cm kawałek jasnozielonej części pora, 4 większe pieczarki, 4-5 ziemniaków, 1-1,5 l wody, bulionu lub wywaru mięsnego, sól, 4-5 ziarenek pieprzu
blog.moje-pasje.infominestrone, prosty i pyszny przepis. Włoska jarzynowa zupa minestrone alla Bogdan Magierski Składniki: cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku drobno posiekanego 150 g wędzonego boczku w kawałku pokrojonego w kostkę papryczka chili 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę pół selera pokrojonego w kostkę marchewka pokrojona w kostkę 2 litry bulionu cukinia pokrojona w kostkę pół kapusty włoskiej
Ugotowane pozamiataneprzykład prostej, a sycącej domowej zupy jarzynowej, która posmakuje każdemu. Potrzeba zaledwie kilka łodyg selera naciowego, cebulę, pora oraz ugotowane ziemniaki i odrobina mleczka kokosowego, które sprawią, że konsystencja zupy będzie przypominała krem. Polecam! Składniki: 6 łodyg selera naciowego 2 ziemniaki (około 250-300 g) 1 cebula 1 por 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody 1/3 szklanki mleka kokosowego
Lamarida.plrobi. No, chyba że akurat nie mam jajek w lodówce lub gotuje u mnie ktoś inny. Ale to się raczej nie zdarza...! :))) Chorwacka zupa ogórkowa Składniki: - ok. 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku, - kawałek selera, - 1 pietruszka, - 2 duże ziemniaki, - 3 ziarenka ziela angielskiego, - 5 ziaren pieprzu, - 1 liść laurowy, - kilka średnich ogórków kiszonych(...)ogniu ok. 10 minut. Z garnka z bulionem i warzywami odlać pół szklanki, dodać serek topiony i dokładnie rozrobić go wywarem za pomocą trzepaczki lub morgensterna, mieszając dopóki się nie roztopi, następnie ostudzić w zimnej wodzie, dodać łyżkę mąki i połączyć, żeby nie było grudek. Dodać do gotującej się zupy startą na jarzynowej tarce marchewkę do zupy gotować kolejne
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: 2 młod e cukinie 1 woreczek mrożonej zielonej szparagówki 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2
Czerwień i błękittwardo. Marchewkę wykorzystałam z gotowania bulionu warzywnego. śledzie kroję paski małe, połowę przekładam do miski, dodaję śmietanę jedną łyżkę, jabłko pokrojone, cebulę pokrojoną drobno, natkę, sól, pieprz i mieszam. W miseczce układam folię spożywczą i mocno dociskam do brzegów. Na samym dnie wykładam śledzie w śmietanie, następnie dodaję startą na tarce jarzynowej marchewkę. Pozostałe śledzie kroję tez w paski, dodaję
wesoła kuchniaNajlepszy barszcz biały powstaje na domowym zakwasie. Podstawą takiego barszczu są suszone grzyby i czosnek, którego do tej zupy nie żałuję. Składniki: zakwas na barszcz biały
Czerwień i błękitSkładniki: 1 żółty patison (średnica ok. 12 cm) 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 duża marchew 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku
Czerwień i błękit