bulion jarzynowy - 477 przepisów (strona:17/32)

Risotto z kurczkiem o smaku borowikowym . 91

kurczaka  kawałek pora pokrojonego w półplasterki 2 marchewki obrane i starte na tarce jarzynowej 1 łyżka  Suszonej pietruszki od Skworcu   1 łyżeczka  Przyprawy  kurczak ziołowy   od Skworcu   sól , pieprz do smaku  około 1 litra dobrego bulionu z kurczaka   4 łyżki oliwy  Wykonanie : Pierś z kurczaka , umyj , osusz ręczniczkiem papierowym

Sama słodycz i szczypta chili
Szybka zupa jarzynowa czyli Zupowy Wtorek odc.63 206

czymś mi się kojarzy... i jest to skojarzenie bardzo miłe, letnie, z mamą w tle... Szybka zupa jarzynowa 2 łyżeczki oliwy 1 drobno posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku łyżka listków tymianku 5\po 500 ml passaty pomidorowej i bulionu warzywnego po 1 marchewce i pietruszce, obrane i starte na grubych oczkach 1 cukinia, umyta i starta na grubych oczkach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa ziemniaczano-serowa z parmezanem 95

Witam po kilkudniowej przerwie i zapraszam na pyszną zupę! Składniki: 2 litry bulionu warzywnego lub wody 1/2 dużego selera 3 ząbki czosnku pół dużej cebuli lub

Czerwień i błękit
Zapiekanka pasterska, czyli sposób na warzywa z rosołu 325

naszego credo – czyli twórczego przetwarzania raz przygotowanych produktów. Jeśli do tej pory Wasze warzywa trafiały do sałatki jarzynowej (która jest z kolei polskim klasykiem, choć o rosyjskich korzeniach) to może pora na małą odmianę? Stara, dobra, ale czy jedyna? Sałatka jarzynowa to temat rzeka – wdzięczny przedmiot przekomarzań o prawdziwy skład i potrawa „must have” w święta(...)rozbawiła nas relacja z jednej z rewolucji Magdy Gessler, która sałatkę jarzynową dodała do zrewolucjonizowanego menu.: „ Wszyscy ją znają, ale sałatka jarzynowa dzięki Gessler zyskała od teraz nowe życie. Próbujący jej goście przyznali, że taka sałatka, choć znają ją od lat, ma jeszcze lepszy smak. Sekretem sałatki jarzynowej Gessler są bowiem warzywa gotowane w rosole ”. Brzmi to jak fragment kroniki

Niedzielny kucharz
Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem papryki 176

zupę ogórkową z papryką. Wołowinę zastąpiliśmy kurczakiem -pierś, wykorzystaliśmy paprykę zieloną i czerwoną. Było też masło i bardzo dużo śmietanki 30%. Nie mieliśmy czasu aby zrobić rosół, więc wykorzystaliśmy bulion consomme , który doskonale podkreśla lub wydobywa smak potrawy. A że ogórków były śladowe ilości, była zupa delikatna, o lekko ogórkowym smaku. W oczach jurorów, nasz Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem(...)ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, warzywa dusimy na maśle i dodajemy do garnka z kurczakiem. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki wrzucamy do garnka, gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Dodajemy bulion Consommé , wrzucamy starte ogórki i gotujemy 2 minuty. Dodajemy paprykę  i gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy pasztet bez mięsa – pyszny i zdrowy 79

mięsa, ale za to kaszą, włoszczyzną, fasolą i cebulą jest pyszny, zdrowy i wegański. Zawsze kiedy robię bulion na zupę, zostają mi warzywa, z którymi nie wiadomo co zrobić, a szkoda wyrzucać. Najczęściej powstaje wtedy jakiś pyszny pasztet albo sałatka jarzynowa. Taki pasztet świetnie smakuje na kanapkach w towarzystwie pomidora czy kiszonego ogórka. Składniki na domowy pasztet bez mięsa

e-PrzepisyKulinarne
Zupa gulaszowa po węgiersku z polędwicą 88

kabanosów 1 polędwica wieprzowa 1 litr bulionu drobiowego sól, pieprz czarny i czerwony 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 papryczka chili ostra 1 łyżeczka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka rozmarynu natka pietruszki chleb na zakwasie olej rzepakowy Wykonanie: Seler, marchewkę, ziemniaki obieram. Seler ścieram na tarce jarzynowej, marchew i ziemniaki kroję w kostkę. Paprykę

wesoła kuchnia
Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa 104

Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/09\/zupa.jpg","recipeIngredient":["300 g dowolnych \u015bwie\u017cych grzyb\u00f3w\r","1 \u015brednia cebula\r","1,5 l wywaru (mi\u0119sny lub jarzynowy)\r","2 marchewki\r","1 pietruszka\r","kawa\u0142ek selera\r","3 ziemniaki\r","2 garstki \u0142azanek lub innego makaronu\r","2 ziela angielskie, 2 listki laurowe\r","s\u00f3l(...)mięsny lub jarzynowy) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 ziemniaki 2 garstki łazanek lub innego makaronu 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła natka ewentualnie śmietana do podania Sposób przygotowania Grzyby myjemy i kroimy. Cebulę szklimy na patelni na maśle. Dorzucamy grzyby i razem dusimy ok 10 min. Podlewamy grzyby bulionem, zagotowujemy

Mieszam w Garnku
Krem jarzynowy z imbirem 128

zupy krem. Konsystencja kremowa oraz ewentualne dodatki sprawiają, że danie staje się bardziej atrakcyjne. Krem jarzynowy z imbirem  2 cebule 3 marchewki  2 korzenie pietruszki połowa korzenia selera 4 ziemniaki 2 liście laurowe kilka różyczek kalafiora kilka fasolek szparagowych bulion (3 szklanki) sól, pieprz ziele angielskie imbir (korzeń) przyprawa słodka papryka 2 ząbki czosnku Dodatki: grzanki, słonecznik łuskany

Kuchnia moimi oczami
Kotleciki z ryżu i cukinii 231

oregano, natka pietruszki) Wykonanie: ryż ugotować wg wskazań na opakowaniu, ale zamiast w zwykłej wodzie w bulionie warzywnym. Bulion przygotowuję na bazie domowej vegety z przepisu  tutaj cukinię przekroić, łyżką wybrać gąbczasty miąższ z pestkami, odrzucić, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić, wymieszać i odstawić, by cukinia puściła jak najwięcej wody. Odsączyć cukinię na sitku obraną, pokrojoną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
zielona zupa jarzynowa 117

kapustą. Papryka dominuje smakowo, a czerwone pomidory pięknie przełamują kolorem zieleń kapusty i selera naciowego. zupa jarzynowa 4 duże cebule, 2 zielone papryki, 1 puszka pomidorów lub 3 duże dojrzałe, 1 pęczek selera naciowego, 1 kg kapusty włoskiej, 1 l bulionu wołowego, sól, pieprz, 1 łyżka oleju Na rozgrzanym oleju na małym ogniu smaż pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę

Eksperyment sobotni
"Polski przewodnik Paleo teoria, praktyka, przepisy". Iwona Wierzbicka, Katarzyna Kraus - Wysocka - recenzja 173

wykorzystać solo, takie, które są bazą do innych przepisów lub eksperymentów własnych :-). Znajdziemy tutaj przepisy na domowy bulion, naleśniki kokosowe, kasztanowe bez jaj i wiele innych. zupy - znajdziemy tutaj zupy ze wszystkich pór roku z warzyw sezonowych np. zupa z jarmużu, jarzynowa, czy żurek kasztanowy - mniam :-))) dania bezmięsne - znajdziemy tutaj przepis na chleb paleo bez zbóż, jarmuż z jabłkami

kruche babeczki
Zupa z mleczkiem kokosowym i curry 163

czasu miałam naprawdę niewiele.  Tymczasem znikam na pewien czas, życząc sobie i Wam udanego wypoczynku.  Jarzynowa z curry i mlekiem kokosowym składniki 800 g młodych ziemniaków 300 g marchewek 300 g zielonej fasolki 400 ml mleczka kokosowego 250 ml bulionu warzywnego 2 łyżki curry kawałek imbiru - 1,5 cm 1 ząbek czosnku 3 dymki sól, pieprz

Przysmaki Karolki
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków bez mięsa 67

mały por 2 łyżki masła 1 młoda marchew 1 mała pietruszka kawałek korzenia selera 4-5 ogórki gruntowe 2 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 i ½ litra bulionu warzywnego 4-5 sztuk ziemniaki kurkuma, ok. 1/3 łyżeczki sól i pieprz do smaku Natka pietruszki lub posiekany koperek (opcjonalnie) 2-3 łyżki śmietanki 30% Przygotowanie zupy: Bezmięsna zupa ogórkowa(...)minuty. Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy warzywa do garnka razem z drugą łyżką masła oraz kurkumą, mieszamy i smażymy przez około 2-3 minuty. W między czasie dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy gorący bulion warzywny i zagotowujemy. Jeśli ktoś nie ma bulionu a wykorzystuje kostki warzywne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezmięsna małosolna ogórkowa z papryką 84

łyżki masła 1 młoda marchew 1 mała pietruszka 1 czerwona papryka kawałek korzenia selera 4-5 ogórki małosolne 2 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 i ½ litra bulionu warzywnego 4-5 sztuk ziemniaki sól i pieprz do smaku Natka pietruszki i koperek 2-3 łyżki śmietanki 30% Przygotowanie zupy: Bezmięsnej małosolnej ogórkowej z papryką: Paprykę kroimy na pół(...)minuty. Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy warzywa do garnka razem z drugą łyżką masła, papryką, mieszamy i smażymy przez około 2-3 minuty. W między czasie dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy gorący bulion warzywny i zagotowujemy. Jeśli ktoś nie ma bulionu a wykorzystuje kostki warzywne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania