bulion jarzynowy - 477 przepisów (strona:15/32)

Zupa jarzynowa 115

jaką zupę będziemy jeść w weekend zadecydował młodszy syn. Do mojej jarzynowej zawsze dodaję mielony kminek. Latem dodaję jeszcze kalarepkę. I koniecznie koper! Składniki: 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 selera 1/3 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem 1/3 opakowania mrożonej ciętej zielonej szparagówki 2 ząbki czosnku 1/3 białej części pora 3-4 średnie ziemniaki 1/2 kalafiora (lub 1/2 opakowania

Czerwień i błękit
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 146

makaronem. Na gazie doprowadzamy bulion do wrzenia. Dodajemy do niego masło, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz pełną łyżkę musztardy. Całość dokładnie mieszamy i przygotowaną miksturą zalewamy makaron z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron będzie miękki i nasiąknie płynem, a z bulionu i fety zrobi się(...)wymieszane składniki zalane bulionem kompletnie ostudzić, przykryć całość folią i wstawić do lodówki, a upiec dopiero następnego dnia. Pamiętajcie tylko, żeby przed wstawieniem do pieca ogrzać ją do temperatury pokojowej. SKŁADNIKI 3,5 szklanki bulionu z kurczaka – domowy rosół lub bulion z kostki (na tą potrawę użyłam 1 kostkę z kurczaka i 0,5 kostki jarzynowej) 1 łyżka masła

Karo in the Kitchen
Tajska zupa z ananasem i krewetkami 137

czosnek drobno kroję. Ananasa obieram i też kroje w kostkę. Imbir ścieram na tarce jarzynowej małe oczka. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję cebule, czosnek , imbir, papryczkę chili pokrojoną i chwile smażę. Dodaję paprykę wędzoną, słodką, curry, sól, pieprz i mieszam. Dodaję batata, ananasa, wlewam bulion warzywny i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Na końcu wrzucam krewetki, wlewam mleczko

wesoła kuchnia
Letnia zupa jarzynowa / Summer vegetable soup 217

Jeżeli tak jak ja lubisz młodą kapustę polecam także inne pyszne przepisy ! Zapraszam. Scroll down for recipe in English Letnia zupa jarzynowa (4 porcje) Składniki: 1 mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki 1 łyżka oleju roślinnego 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej 1/2 szklanki groszku (może być mrożony) 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę(...)minutes. add tomato paste and cream, start P1 slow cook program for 3 minutes. Season with salt and pepper to taste and serve. Enjoy! Artykuł Letnia zupa jarzynowa / Summer vegetable soup pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Golonka z indyka duszona w warzywach 149

ocieplić i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym maśle ghee warzywa obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Por pokroić w półkrążki pokrojoną w piórka cebulę i posiekany imbir zeszklić na tłuszczu, dodać poszatkowane warzywa i poddusić razem przez kilka minut. Dodać bulion, przecier pomidorowy, listek laurowy i ziele angielskie na warzywach ułożyć obsmażone uda, rondel przykryć pokrywką i dusić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa kukurydziana kremowa 128

bulionu (może być z kostki) 2-3 łyżki soku z limonki 1 świeża czerwona papryczka chili sól, pieprz, papryka wędzona w proszku gęsta kwaśna śmietana, kolendra, plasterki limonki i krążki szczypioru do dekoracji 1. Bulion zagotowałam, dodałam łyżeczkę masła i cukru, wrzuciłam cebulę, marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę, gotowałam do miękkości. 2. Kukurydzę starłam na tarce jarzynowej -rzeczywiście(...)przełożyłam kukurydzianą masę na patelnię, smażyłam na niewielkim ogniu ok. 5 minut, przez cały czas mieszając - masa stała się kleista i szklista (a jaka pyszna!).  3. Przełożyłam do bulionu z warzywami, zagotowałam, gotowałam pod przykryciem ok. 5 minut. Doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z limonki.  4. Zestawiłam z ognia, zmiksowałam na gładko, przelałam do miseczek, dodając do każdej

Kuchnia Prezydentowej
Ogórkowa z zielonych ogórków 159

czerwonym i odstawiam na 30 minut do lodówki. Na patelni przesmażam na maśle cebulę, dodaje ziemniaki i dalej przesmażam minutę. Wlewam bulion, dodaję mięso z indyka i gotuję na wolnym ogniu 15 minut. Ogórki obrane ścieram na tarce jarzynowej i dodaje do zupy. Gotuję jeszcze pięć minut. Na końcu wlewam śmietanę, dodaję koper, doprawiam według uznania. Zupę podaję z grzankami

wesoła kuchnia
Włoska zupa – stracciatella z cukinią. Jak podkręcić bulion z kostki? 124

Kiedy wiemy już, co chcemy na danym bulionie ugotować, jakich składników użyjemy, jaki ma być ostateczny smak zupy – warto taki bulion podkręcić. Nie oszukujmy się, że kosteczka po rozpuszczeniu w wodzie to szczyt smaku i kulinarnej finezji, ok? Do efektu „wow” w takim wypadku droga jest bardzo krótka – na 1,5 litra bulionu z kostki wystarczyło dodać(...)buduje tu smak. 15 minut gotowania pod przykryciem i efekt liftingu wyszedł tak dobrze, że miałam ochotę wlać sobie do wielkiego talerza sam bulion. Podrasujcie bulion, bez tego zupa wypadnie bardzo lekko i blado. Gotowy bulion przecedzamy przez sito do większego garnka – w którym połączymy wszystkie składniki zupy – i trzymamy w cieple. CUKINIA Cukinie do tej zupy najlepsze będą

Karo in the Kitchen
Zupa serowa 103

łyżki soku z cytryny natka pietruszki gałka muszkatołowa sól pieprz kilka kromek czerstwej bułki Wykonanie: Żółty ser ścieram na tarce jarzynowej. W rondlu roztapiam masło, wsypuję mąkę i robię zasmażkę, uważając by się nie zrumieniła. Delikatnie wlewam bulion przez cały czas mieszając i gotuję ok 5 min. Dodaję śmietanę, lecz nie dopuszczam do wrzenia. Dodaję utarty ser i ogrzewam, przez

Bea(u)ty kitchen
Bulion drobiowo-warzywny 174

Bulion-podstawa wielu zup i sosów. Jeśli jest intensywny, wspaniale wzbogaca ich smak. Sama wolę przyrządzać zupy na bazie bulionów niż wody, bo takie są o wiele smaczniejsze. Oczywiście przygotowanie bulionu zabiera duzo czasu, ale spokojnie możemy przygotować większą ilość, zamrozić i użyć kiedy będzie potrzebny. Przepisów na doskonałe buliony jest wiele, sama wypróbowałam kilka-niektóre lepsze, inne gorsze. Ostatnio(...)godzinach gotowania, gdy mięso i warzywa będą miękkie doprawiamy bulion solą i pieprzem. Nie ma potrzeby używania popularnej przyprawy warzywnej, bo tak przygotowany wywar jest już wystarczająco aromatyczny i intensywnie żółty. Bulion przelewamy przez sitko. Mięso oraz warzywa możemy wykorzystać do zrobienia np. potrawki z indyka lub sałatki jarzynowej

Zawsze głodna!
Gołąbki z młodej kapusty 170

łyżki sosu ajwar 1 małą śmietanę 18% sól, pieprz świeżo mielony 3/4 l bulionu warzywnego Wykonanie: Kapustę parzymy w gotowanej wodzie, oddzielamy liście, odkładamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na sypko studzimy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle. Marchewkę obieramy trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do wystudzonego ryżu dodajemy mięso, podsmażoną cebulę, startą marchewkę przeciśnięty czosnek przez praskę

kgwjanczewo
Ryba po grecku II 145

natka pietruszkimąkacukier olejsól, pieprz3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegoSposób przygotowania:1. Cebulę posiekać, resztę warzyw obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.2. Cebulę zeszklić na łyżce oleju, dodać warzywa, koncentrat pomidorowy i pół łyżeczki cukru. Dolać bulion, aby uzyskać konsystencję sosu. Dodać też ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok 25 minut

Kuchnia domowa Ani
Krem grzybowo serowy 205

Zupa którą zrobimy w 25 minut. Na fajnym aromatycznym koncentracie bulionu warzywnego Krakus , który to skraca nam czas przygotowania potrawy.Dodałam grzyby leśne, ale można dodać pieczarki. Zupa jest fajna aksamitna i bardzo szybka i prosta do zrobienia. 300 ml koncentratu bulion warzywny Krakus 900 ml wody 1 cebula 1 por biała część 2 marchewki 70 dkg podgrzybków 4 trójkąty(...)Grzyby myję, kroję. Cebulę obieram i drobno kroję. Marchewkę obieram i ścieram a tarce jarzynowej, por kroję. Do rondla wlewam olej i przesmażam na nim cebulę, dodaję por, marchewkę i przesmażam chwilę, na końcu dodaję grzyby i smażę. Kilka grzybów przesmażonych wykładam do dekoracji. Wlewam bulion, wodę i gotuję na wolnym ogniu około  pięć minut. Na końcu dodaję serki

wesoła kuchnia
Zupa jarzynowa z kładzionymi kluskami 48

Wczoraj właśnie odwekowaliśmy ostatni słoik tej zupy. Genialna. Znacie kogoś kto nie lubi jarzynowej? Ja nie. Z reguły jadłam ją zawsze z ziemniakami, tym razem wylądowały w niej kluski kładzione. Nie no, super, naprawdę super. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 300 g mrożonego kalafiora pół pęczka natki pietruszki(...)mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli wyszło Wam za gęste, dolejcie wody, jeżeli za rzadkie, odrobinę mąki. Marchewki, białą pietruszkę i seler kroimy w kostkę tej samej wielkości, wrzucamy do bulionu, gotujemy jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie łyżeczkę zanurzamy w gotującej zupie, nakładamy nią porcję ciasta

Kardamonovy
Węgierskie kuleczki w sosie słodko-kwaśnym. 109

łyżki masła szczypta chili 2 ząbki czosnku 1/2 l przecieru pomidorowego 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżka słodkiej papryki 10 łyżeczek cukru sól pierz do smaku 100 ml słodkiej śmietanki 12 % Wykonanie : Cebulę, por obrać, umyć i drobno pokroić,marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, zeszklić na maśle. Do miski przełożyć mięso,przecisnąć przez praskę czosnek

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania