eksperymentować. Z Królikami (Ww i D) będziemy się stołować u nas w domu dopiero późnym wieczorem, ale z opublikowaniem posta nie chcę czekać. Znając ich gusta, będzie dobrze. Pieczone bataty, masło orzechowe, sok z limonki, świeża kolendra, chili. Nie wiem czy jest nawet sens się produkować nad tym zestawem. Nie ma. Naprawdę nie ma sensu. TO JEST GENIALNE. Składniki(...)bulionu warzywnego 3 duże bataty 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła orzechowego 2 limonki 1 duża chili (lub więcej) parę liści świeżej kolendry garść orzeszków ziemnych sól olej rzepakowy (przepis na 6 sporych porcji) Bataty wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach, około godziny. Studzimy je, obieramy i kroimy w dużą
Kardamonovypieczonej czerwonej kapusty na ciepło z- idealną na chłodniejsze dni, rozgrzewająca, pożywna i zdrowa. Smakuje super, bo łączy w sobie chrupiącą cieciorkę i jarmuż al dente z miękkim batatem oraz upieczoną kapustą. W ogóle pieczona kapusta to coś absolutnie rewelacyjnego. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, to koniecznie zrób, a przekonasz się, że w wersji pieczonej nabiera ona zupełnie innego smaku. Spora(...)cukier w niej zawarty karmelizuje się podczas pieczenia. Obserwuj warzywa w piekarniku, żeby się nie przypaliły. Gdyby tak się działo, zmniejsz temperaturę. Składniki: ½ główki małej czerwonej kapusty 1 batat 400 ml cieciorki 2 garści jarmużu 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka oleju Sól Dresing 2 łyżki oleju 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka
Niedzielny kucharzwindow.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SMAŻONE PSTRĄGI 2 pstrągi tęczowe wypatroszone 1 cytryna 30 g miękkiego masła garść natki pietruszki świeżo posiekanej sól morska olej rzepakowy DODATKOWO DO PODANIA frytki z batatów sałatka z sosem vinegret (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: SMAŻONE PSTRĄGI TĘCZOWE Pstrągi umyj letnią wodą zarówno po wierzchu z łuskami, jak i wewnątrz ryby. Ręcznikiem papierowym osusz rybę(...)boki, zachowując tym samym ładny efekt grillowanych pasków i nienaruszoną skórkę. Usmażone ryby podawaj na ciepło, najlepiej natychmiast po usmażeniu. Do ryby zaserwuj upieczone w piekarniku frytki ze słodkich batatów i świeżą sałatkę, które stworzą razem wyśmienitą kompozycję. Uwagi: Staraj się nie smażyć ryby dłużej niż 4 – 5 minut z każdej ze stron. Pstrąg tęczowy podobnie jak inne ryby
ProstePesto.plKrem z batatów to zupa tylko z kilku składników. Szybka i prosta do zrobienia, wystarczy tylko pół godziny. Cudowna, aksamitna, aromatyczna, słodkawa ale z wyczuwalnym posmakiem czosnku i cebuli. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie musicie ją zrobić :) Składniki: * 2 większe bataty (moje po obraniu miały około 700g) * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * około 1 litra rosołu * 2 łyżki(...)opcjonalnie śmietana do dekoracji * groszki ptysiowe na wierzch (użyłam Brześć ) Wykonanie: Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z czosnkiem. Bataty obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone bataty, wszystko razem podsmażać na średnio rozgrzanym palniku grzewczym około 7-8 minut, co chwilę mieszając. Na koniec wlać rosół
Zrób to smacznieekspresowym tempie, ugotuj soczewicę osobno – w przypadku łamanej soczewicy (podzielonej na połówki), zajmie ci to kilka minut (tu znajdziesz poradnik jak ugotować soczewicę ), a następnie dodaj do podduszonych batatów i zalej sosem pomidorowym. I ostatnia kwestia: bigos z kapusty pekińskiej zawiera dość długa listę przypraw – niech to cię nie przeraża, a szczególnie dresing z suszonego pomidora. Możesz go sobie(...)odpuścić, ale jeśli go zrobisz, to poczujesz różnicę. Bigos z kapusty pekińskiej z soczewicą, batatem, cukinią i rzodkiewką Składniki: 1 mała pierś z kurczaka ½ szklanki soczewicy 2 szklanki passaty pomidorowej 1 mały batat 2 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej 1 mały pęczek rzodkiewki 1 mała marchewka 1 mała cukinia 1 czerwona cebula (lub żółta) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Sól
Niedzielny kucharzdomu bo wychodzą pyszne. Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – pieczone bakłażany – bataty z sosem awokado – kurczak z batatami – carpaccio z buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – frytki z batatów – chipsy z batatów – zbiór przepisów(...)odpowiedź na pytanie co jeść na diecie – sałatka z batatem i jakiem na miękko DUSZONY BAKŁAŻAN Z POMIDORAMI Przygotowanie: 30-40 minut Ilość porcji: 1-2 Składniki: – 1 średni bakłażan – 1 puszka pomidorów krojonych 400 g – 1 duży lub 2 średnie pomidory – 1-2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1 papryczka chilli
nietylkopasta.plmiażdżę w moździerzu w miarę potrzeby. Oprócz ancho rub do żeberek zawiera kmin rzymski, wędzoną paprykę w proszku, oregano i pieprz kajeński. Z czym jeść pieczone żeberka? Frytki z batatów to konieczność! Ostatnio chyba częściej przyrządzam frytki z batatów niż z ziemniaków. Czasami przyrządzam frytki z kalarepy . Frytki z batatów są naturalnie słodkie i świetnie pasują do ostrych żeberek. Pamiętajcie(...)godziny, odwracając je co jaki czas najlepiej co pół godziny. W międzyczasie przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pietruszką i solą do smaku. Usmaż frytki z batatów. Najlepszy przepis na frytki z batatów znajdziesz tutaj . Zawsze z niego korzystam. Ta metoda przyrządzania frytek sprawdza się również w przypadku ziemniaków. Upieczone żeberka podziel na kawałki wzdłuż kości. Podaj
codojedzeniaZapraszam do oglądania i gotowania! A jeśli podoba Wam się tez zbiór przepisów zjedźcie na sam dół i oceńcie go za pomocą gwiazdki Będę zobowiązana Naleśniki z tuńczykiem Pieczone bataty z jogurtem i miętą Sałatka meksykańska z kurczakiem Papryczki padron – Pimientos de Padron fritos Naleśniki z szynką parmeńską Placki z ziemniaków i marchewki Hummus z pieczonym kalafiorem Pieczone nadziewane ziemniaki(...)Tosty z serem i pomidorem Sałatka z burratą Pasta z bobu Hummus z mango Chlebek zapiekany z szynką i serem Bowl z hummusem Tacos z kurczakiem Sałatka z pieczonym batatem Steki z kalafiora Sałatka z wędzonym łososiem BABA GANOUSH – PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA Muhammara – pasta z pieczonej papryki Krewetki w maśle czosnkowym Szakszuka ze szpinakiem i serem korycińskim Gofry
nietylkopasta.plJeść zdrowo, jeść kolorowo, jeść smacznie i wyjątkowo. Ulubione warzywa oliwą okraszone, z dodatkiem przypraw w piekarniku upieczone. Kalafior na żółto kurkumą zabarwiony, batat papryką wędzoną doprawiony. Warzywa już swoimi kolorami zapraszają, a oczy na sam widok je zjadają. Obiad dla rodziny idealny, a w przygotowaniu banalny. To zdrowy, kolorowy, smakowy zawrót głowy :P Składniki: Oliwa z oliwek(...)Gallo Classico, 1 kalafior, 3 cebule czosnkowe, 1-2 młode cukinie, garść zielonych cienkich szparagów, 2 średniej wielkości bataty, sól himalajska, pieprz czarny świeżo mielony, papryka wędzona słodka mielona, 1 łyżeczka kurkumy, pęczek koperku, garść rukli. Przygotowanie: Warzywa obieramy, myjemy, Bataty kroimy na grubsze frytki, cukinie na plasterki ok. 2,5 cm, cebulę w ósemki, a kalafiora dzielimy na mniejsze
Moniki SmakołykiCurry, czy ja potrafię żyć bez tej przyprawy? Haha, chyba nie. Uwielbiam takie szybkie jednogarnkowe dania, curry zawsze robię w woku lub na dużej patelni. Uwielbiam połączenie słodkich batatów, czosnku, aromatycznych ziół, mleczka kokosowego i odświeżającego imbiru. To jest totalnie moja kuchnia i moje smaki. Curry z batatami i cukinią zrobisz w około 15 do 20 minut, jest przepyszne, proste(...)makaronem ryżowym to tez idealna propozycja jako posiłek do pracy. Jest sycące a zarazem lekkie nie obciąża żołądka. Jest pełne aromatu i smaku. Polecam! przepis na: CURRY Z BATATAMI, CUKINIĄ I KUKURYDZĄ - 2 porcje makarony ryżowego ( u mnie 1/2 opakowania ryżowego tagliatelle) - 2-3 ząbki czosnku - 1 średnia cukinia - 2 małe bataty - puszka kukurydzy wraz z zalewą - limonka - 2 łyżki
SMYKWKUCHNISkładniki: -2 średnie bataty -2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej -6 łyżek ulubionego oleju – mieszanka gotowych ziół toskańskich lub swoich ulubionych Przygotowanie: Bataty szorujemy i obieramy ze skórki. Obieramy i kroimy w równe słupki. Wrzucamy do naczynia i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na minimum 30 minut. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi z powierzchni ziemniaków(...)użyciu ręczniczków papierowych. Obtaczamy w oleju a następnie w przyprawach wymieszanych z mąką. Frytki układamy na blaszce w odstępach tak, żeby się nie posklejały ( u mnie z 2 batatów wychodzą dwie blaszki frytek). Pieczemy nasze frytki ok. 25 minut . Podawać solo lub z ulubionym dipem np. majonezowo – czosnkowym. Artykuł Frytki z batatów pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFECurry z batatami i szpinakiem Powiedzieć, że lubię kuchnię indyjską, to jak nie powiedzieć nic. Uwielbiam te smaki, bogactwo przypraw, częste połączenie pikantnego z delikatnym i łagodnym. Bajka! Wczoraj zawitał Wegański Butter Chicken , wcześniej chociażby dahl z czerwonej soczewicy i curry z cukinią . Są to dla mnie hiciory, które również obowiązkowo musisz wypróbować. Dzisiaj jednak skupimy się na curry(...)słodkich ziemniaków, czyli z batatów. Jakie jest curry z batatami i szpinakiem? Dla mnie jest połączeniem smaków o których wcześniej wspomniałem. Pasta czerwona curry nadaje pikanterii, natomiast mleczko kokosowe, masło orzechowe i bataty równoważą smak oraz nadają delikatnego akcentu. Uwielbiam to połączenie, tę symfonię smaków. Czy pasta czerwona curry jest konieczna? Nie jest niezbędna, ale naprawdę warto jej użyć. Jeśli
BlendmanSałatka z batata i pieczonej kapusty to jedna z najlepszych sałatek jakie jedliśmy. Super smakuje bez żadnego dresingu, ale jeśli chcesz możesz ją polać ulubionym sosem. Czas: 35 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: 1 duży ziemniak 2 puszki cieciorki (2×400 ml) Kawałek czerwonej kapusty Garść jarmużu (150 g) 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka(...)majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oleju Sok z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj batata i kapustę. Batat pokrój w większe kawałki, kapustę posiekaj nożem lub zetrzyj na tarce. Przepłucz cieciorkę na sicie. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż warzywa na tackę do pieczenia. Kapustę posyp majerankiem, batata rozmarynem
Niedzielny kucharzDelikatne kluseczki z puree z batata i ricotty. Lżejsze i bardziej miękkie niż tradycyjne gnocchi, przygotowane tylko z ziemniaków. Lekko słodkie, dlatego dobrze podać je z wyraźniejszym w smaku sosem, np. ze śmietanki i gorgonzoli. Dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. Wystarczy podsmażyć je na małej ilości oliwy lub masła, a na koniec posypać tartym parmezanem. Świetne jako dodatek(...)gulaszy. Ilość mąki dodanej do kluseczek, może się różnić, w zależności od tego, jak wilgotne będą bataty. Warto pamiętać, że im mniej mąki dodamy, tym gnocchi będą delikatniejsze i bardziej miękkie. SKŁADNIKI / 3-4 porcje GNOCCHI 1 batat (400 g) 250 g ricotty 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku SOS GORGONZOLA
cool and minty