warzyw które wybierzecie do swojej zupy krem. To wręcz nie może się nie udać. Tym razem postawiłam na słodką i pyszną marchewkę oraz słodkie ziemniaki czyli coraz bardziej popularne bataty. Wystarczy je obrać, pokroić w grube kawałki i ugotować z dodatkami. A jak już będą mięciutkie to w ruch idzie blender i z warzyw zrobicie pyszny krem. Co zostaje(...)Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE 59,00 zł Dodaj do koszyka Zapraszam do innych moich przepisów na zupy kremy: KREM Z MARCHEWKI I BATATÓW Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: – 700 g marchewki – 2 średnie bataty – 1 l domowego bulionu lub rosołu – 1 cebula – 2-3 ząbki czosnku – 1 cm świeżego imbiru
nietylkopasta.plPomysł na przemycenie ryb i warzyw w diecie dziecka - rybne burgery nadziane batatem i koperkiem. Danie proste i szybkie do przygotowania. Dodatkowo burgery upiekłam w piekarniku i dzięki temu nie są tłuste w smaku. Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,3 kg filetu z białej ryby (np. dorsza, miruna) 1 batat 1 łyżka posiekanego koperku 1 gałązka świeżego(...)majeranku oliwa z oliwek 1 jajko 3-4 łyżki surowej kaszy manny pieprz, ewent. sól Składniki na burgery przed wymieszaniem Batata obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać 2 łyżkami oliwy. Całość przemieszać. Na wierzchu położyć gałązkę świeżego majeranku. Piec bez przykrycia około 20 minut (aż do miękkości; podczas pieczenia bataty należy
UgotowaćIndyjska zupa curry z ciecierzycą i batatem to pyszna i pożywna zupa wegetariańska. Dzięki różnorodnym przyprawom jest bardzo aromatyczna i pachnie Indiami. Przyjemnie rozgrzewa, idealnie sprawdzi się w zimne dni. Bardzo polecam! Składniki: 1 średni batat 3 średnie ziemniaki 200 g ugotowanej ciecierzycy 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka mleka kokosowego(...)płaska łyżeczka mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz świeża kolendra do posypania Przygotowanie: W moździerzu utrzeć kmin rzymski i ziarna kolendry. Batata i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojonego batata, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili (bez nasionek), starty imbir
Oryginalny smakwiele różnych sposobów. W wersji bezmięsnej z kalafiorem i ciecierzycą, w wersji z kurczakiem i cukinią, albo kurczakiem i pomidorami. A dziś przyszła pora na bezmięsne curry z batatami, szpinakiem i soczewicą. To jeden z moich ulubionych przepisów Zawsze robię ten obiad na dwa dni i nikomu się nie nudzi. Takie curry jednego dnia można zjeść w wersji z ulubioną(...)dwóch małych szkrabów bardzo cenię sobie takie rozwiązania Wam także polecam ułatwiać sobie sprawy również te związane z gotowaniem A teraz już zapraszam do przepisu Składniki (4 porcje): 2 bataty, 200g szpinaku, 6 łyżek czerwonej soczewicy, 1 cebulka, 2 ząbki czosnku, 2cm kawałek imbiru, łyżka oleju rzepakowego, 1 szklanka mleka kokosowego (polecam z firmy Real Thai z kartonika), około
Natka Pietruszkikolację. Sprawdzą się także jako dodatek do obiadu. W mojej kuchni często one goszczą. W zasadzie to danie można przygotować wykorzystując niemalże każde warzywo. Tym razem był to pieczony batat i ziemniaki z cebulą. Wyszło pysznie, szybko i zdrowo, czyli tak jak lubię najbardziej Zapraszam do protego przepisu, dzięki któremu kolejny raz udowadniam, że zdrowa dieta wcale nie jest(...)droga, ani tym bardziej czasochłonna. Pieczony batat i ziemniaki z cebulą – składniki (dla dwóch osób): 4 małe ziemniaki, 1 średni batat, mała czerwona cebulka, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 125g sera mozzarella, szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw porządnie szorujemy batata i ziemniaki. Następnie kroimy warzywa w kostkę razem ze skórką. To właśnie
Natka PietruszkiDzisiejszy pomysł na potrawkę ze słodkich ziemniaków i szpinaku lub jarmużu to wynik eksperymentu pt. “co by tu jeszcze zrobić z batatami i szpinakiem/jarmużem”? Jarmuż i szpinak wykorzystuję zamiennie, dlatego na zdjęciach częściowych jest jarmuż, a na końcowych szpinak :)! Najczęściej z tych dwóch składników przygotowuję bataty nadziewane szpinakiem, ale dla urozmaicenia dodałam do nich -tym razem(...)czosnek w plasterki. Na głębokiej patelni lub w dużym rondelku rozgrzać olej i wrzucić cebulę i czosnek oraz kmin, paprykę i kolendrę. Smażyć na małym ogniu aż cebula zmięknie. Bataty obrać i pokroić na półplasterki lub jeśli mamy duże bataty to w grubą kostkę. Dodajemy do podsmażonej cebuli i podsmażamy, kilkakrotnie mieszając około 5-10 minut. Dodajemy opłukany szpinak
UgotujmyTo.plBurgery z łososiem, salsą z surowego jarmużu i frytkami z batatów to pyszne, sycące i mega zdrowe danie obiadowe . Łosoś pieczony w piecu na skórce z pomarańczy nabiera delikatnej cytrusowej nuty, która idealnie komponuje się z salsą z jarmużu z dodatkiem filetów z pomarańczy. Dzięki obecności plastrów awokado burger nie jest suchy, a dzięki salsie z pomarańczami – soczysty. Oczywiście samego(...)całemu daniu. Do salsy z jarmużu dodawana jest cała czerwona papryczka chilli, ale dzięki pozbawieniu jej pestek i błonek nie wyróżnia się w daniu. Sytości całemu daniu dodają upieczone bataty. Jeśli użyjecie bezglutenowego pieczywa, otrzymacie wersję bezglutenową. Danie jest proste do przygotowania i trafia na listę naszych często powtarzanych dań. Po pierwsze za pyszny smak (razem z Mężem, pomimo uczucia
Moja DelicjaKwiaty cukinii nadziewane krewetkami Krewetki smażone w miodzie i imbirze Spaghetti ze smażonymi pomidorami i krewetkami Risotto z fasolką szparagową i krewetkami Grillowane krewetki z czosnkiem Krewetki z batatami i zielonym groszkiem Krewetki z batatami i zielonym groszkiem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g batatów 1 szklanka mrożonego zielonego groszku ( w sezonie świeżego) 1 spora cebula 3 ząbki(...)kolendry Wykonanie: Krewetki rozmrażamy. Cebulę, czosnek i imbir obieramy. Czosnek i imbir drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na szerokiej i głębokiej patelni na rozgrzanym oleju. Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobiną wody, szczelnie przykrywamy i dusimy, aż bataty będą miękkie. W momencie kiedy będą al dente dodajemy mrożony lub świeży
Kulinarne przygody GatityBurgery BBQ z batata i soczewicy 🍔 Ostatnio były bułki, a dziś jak obiecałam "wkładka" 😃 Pyszna, wegetariańska wersja. Dzięki dodatkowi sosu BBQ mają fajny, mięsny posmak. Składniki na ok. 8 kotletów: 1 batat 150 g soczewicy żółtej lub czerwonej 1 jajko 8 łyżek bułki tartej 2 łyżki sosu BBQ 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki kurkumy Oliwa(...)olej Sól, pieprz Przygotowanie : Soczewicę zalewamy zimną wodą na ok. 3h. Batata szorujemy. Kroimy na grube plastry. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej batata, skarpiamy go oliwą. Posypujemy solą. Pieczemy ok. 20 min. Wystudzonego obieramy ze skórki. Soczewicę po upływie czasu gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Zgniatamy ją wraz z batatem. Dodajemy
Czarnawisienkasurowe owoce morza. Nie będzie jednak nietaktem zrobienie ceviche w wersji wegańskiej, z pieczarkami lub sercem palmy. Dzisiaj proponujemy ceviche de champiñones, czyli wersję pieczarkową. Składniki (4 porcje): - 4 bataty - 250 g pieczarek - 1 czerwona cebula - sok z 6-7 limonek - garść posiekanych liści kolendry - 3 łyżki oliwy - chilli (do smaku, świeże lub suszone) - sól, pieprz Przygotowanie(...)garnku zagotowujemy wodę z solą. Bataty myjemy, obieramy i gotujemy w całości przez około 25 minut, aż będą całkowicie miękkie. 2) Cebulę kroimy w cienkie krążki i następnie krążki na pół. Następnie cebulę przekładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na bok na jakieś 10 minut. 3) Pieczarki kroimy w cienkie plastry, przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Następnie
Roślinożerni urlopowiczeCarry wegetariańskie może być bardzo pożywne i pełne wartościowych składników. Bataty nadają delikatną słodycz, przyprawy wzmacniają smak i aromat. Podajemy z sypkim ryżem. CURRY WEGETARIAŃSKIE Z BATATAMI Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 35 min Czas całkowity 45 min Ilość porcji: 2 Składniki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego przyprawy: 1 łyżeczka imbiru(...)łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki kminu rzymskiego w całości, ⅓ łyżeczki cynamonu 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka wody ½ szklanki czerwonej soczewicy 500 g batatów 1 puszka groszku zielonego 200 g kalafiora 250 ml mleka kokosowego sól i pieprz do smaku Do podania : ugotowany ryż Wykonanie Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki cienkie. Bataty obieramy
Apetyt na ZieloneDzisiaj proponuję Wam proste, smaczne i zdrowe danie wegetariańskie na zimę z makaronem, batatem i orzechami. Słodkie ziemniaki są zdrowsze od tradycyjnych, zawierają bowiem wiele witamin z grupy B oraz dużą ilość witaminy A (w formie roślinnego beta-karotenu), chronią zatem przed nowotworami i chorobami serca, dostarczają również wiele cennych pierwiastków: magnez, potas, fosfor, mangan i miedź. Są także bogate(...)oraz witamin. Podobnie olej z orzechów włoskich, obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Czas przygotowania: 25 min. Czas gotowania: 25 min. Porcja dla 4 osób: ● 400 g spaghetti ● ½ batata ● 1 pęczek natki pietruszki ● 1 ząbek czosnku ● 40 g orzechów włoskich + kilka orzechów do podania ● 8 łyżek oleju z orzechów włoskich ● sól, pieprz Przygotowanie: Batata obierz. Pokrój w drobną kostkę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawyjątki, ale prawdą jest to, że ciężko było znaleźć interesujące danie, któremu można byłoby dodać przymiotnik "burkiński". Po długim czasie odwlekania przyszedł czas na Burkinę Faso! Składniki: - 3 bataty - puszka mleczka kokosowego - spora garść szpinaku - 1 pomidor - 2 czubate łyżki masła orzechowego - garść fistaszków - szczypta chilli, pieprz, sól - liście kolendry - mała czerwona cebula - pół szklanki wody - łyżeczka oleju (do smażenia(...)Przygotowanie: 1) Drobno kroimy cebulę, w garnku rozgrzewamy olej. W międzyczasie bataty kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut. 2) Dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe, wodę i przyprawy. Gotujemy przez kilka minut. 3) Drobno kroimy pomidora i wrzucamy do garnka. Gotujemy przez kolejne kilkanaście minut, aż bataty zmiękną. 4) W oczekiwaniu na bataty, drobno siekamy
Roślinożerni urlopowiczeZupa-krem idealna dla osób, które chcą jeść nieco więcej warzyw. Pomarańczowy krem przygotowany z marchewki i batata. Aby zupa była nieco inna w smaku dodałam do niej ser pleśniowy typu brie. Jeżeli lubicie delikatniejsze smaki to zmniejszcie ilość dodanego sera pleśniowego. Składniki na 3-4 porcje: 150 g serka pleśniowego, np. brie 1 duży batat (około(...)masła 1 łyżka oliwy z oliwek 50 ml śmietany 30% sól, pieprz Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Batata obrać i pokroić w mniejszą kostkę. Por pokroić w cienkie talarki. W garnku podgrzać masło wraz z oliwą z oliwek. Następnie przesmażyć cebulę, czosnek i pora. Gdy warzywa lekko się
Ugotować