Uwielbiam tego typu kuchnię ale te danie wyjatkowo podeszło mi. Ostre, ale też nie palące i z bogactwem smaków. I ze względu na bataty bardzo sycące. Jesli ktoś lubi kuchnię hinduską / tajską / lankijsko / nepalską (to jakiś fusion tak mi się zdaję) to polecam zdecydowanie spróbować. A robi się je wbrew pozorom bardzo prosto (całość około 40-45 minut myślę(...)starczy) Fotka niezbyt zachęcająca (ale nie potrafię robić fotek) ale danie jest naprawdę rewelacyjne! Co potrzebujemy : 0.5 kg piersi z kurczaka 0.5 kg batatów 1-2 papryczki czilli (ja użyłem czuszki) 2-3 ząbki czosnku pół szklanki bulionu warzywnego 100-150 ml passaty pomidorowej olej kokosowy (najlepiej ale myślę że nada się kazdy) puszka duża mleka kokosowego
Snejkusiowe PrzepisyBataty mam zawsze w spiżarni, -3 sztuki, ale zawsze. Moje już trochę się należakowały, więc czas był je ograć. Zrobiła, tak pyszne curry (dzień wcześniej), że sama musiałam się karcić, żeby nie wyżreć wszystkiego na obiad następnego dnia. Wyjątkowo dodatkiem był pieczony kalafior. Składniki na 4 porcje: 1 porcja: 380 kcal/10 g białka/52 g węglowodanów/14 g tłuszczu(...)duży lub dwa małe kalafiory 2-3 bataty 200 ml mleka kokosowego z puszki 4-5 ząbków czosnku lub łyżeczka suszonego około 300 g ugotowanej ciecierzycy (u mnie była z puszki) 400 ml puszka pomidorów lub 3-4 świeże 2 cm kawałek imbiru lub łyżeczka suszonego (jeżeli nie lubicie imbiru można zastąpić kardamonem) 1 cebula (najlepiej czerwona) łyżeczka pieprzu ziołowego
greenscarfBataty, słodkie ziemniaki to świetna przekąska dla osób próbujących schudnąć, gdyż na długo dają uczucie sytości. Pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych znacznie przewyższają tradycyjne ziemniaki. Są soczyste, delikatne o lekko słodkim smaku, także nie jest trudno je polubić. Pomarańczowy, energetyzujący kolor jeszcze inntesywniejszy po upieczeniu również zachęca do degustacji. Bataty są źródłem karotenoidów, w tym luteiny - substancji, która(...)siarka, chlor, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają także witaminy z grupy B (głównie B6), witaminę C, E, K, kwas foliowy. Przygotowanie batatów zajmuje mniej czasu niż tradycyjnych ziemniaków, bo i dużo szybciej się gotują i pieką również. Pyszne są pieczone tylko z solą i pieprzem, a z dodatkiem sosu tahini z dodatkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam bataty, można z nich robić cuda, bo trochę to pyra, trochę dynia a trochę marchew. Idealnie nadaje się do pieczenia i smażenia, gotowany do zupełnej miękkości robi się trochę mdły. Dziś w mojej ulubionej formie, czyli zapiekany z farszem, śmiało do tej potrawy można użyć zwykłych ziemniaków, robiłam już to wcześniej, ale ze zwykłych ziemniaków, to lubię robić latem(...)młode ( tu znajdziecie przepis ). Składniki na 2 porcje: 2 średnie bataty 200 g tofu naturalnego kilka ząbków czosnku puszka kukurydzy 200 ml mleka roślinnego łyżeczka soli łyżeczka pieprzu pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Bataty wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół i ugotuj na pół twardo (u mnie parowar 15 minut). Podgotowane bataty wydrąż, tak aby została otoczka około
greenscarfJuż nie raz wspominałam, że uwielbiam bataty. Zauważyłam, że przepisy z ich udziałem bardzo się Wam podobają, a zwłaszcza przepis na pikantne puree z batatów, który jest jednym z najpopularniejszych wpisów na blogu. W związku z tym przygotowałam dla Was nowy pomysł na batatowe puree, tym razem w nieco łagodniejszej wersji, za to dwukolorowe i zakręcone :) SKŁADNIKI (4 porcje(...)bataty 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego gałka muszkatałowa słodka papryka sól morska czarny sezam sos tahini 4 łyżki jogurty naturalnego 2 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bataty obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Trwa to ok. 20-25 minut. Gdy bataty
DefinicjaSmakudrugą próbą pominęłam je – polecam ten sam ruch wszystkim, którzy połączenie serka z nerkowców i orzechów włoskich uważają za orzechowy przesyt. Składniki: Na dolną warstwę batatowo-buraczaną: 1 średni batat (w sumie potrzebne są 2 bataty, patrz. „Na górną warstwę batatową”) 3 małe buraki (lub 2 średnie) ok. 40-50g wędzonego tofu (polecam z tej firm , najlepsze(...)tymianku, estragonu, ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej, sproszkowanej cebuli szczypta ostrej papryki (można pominąć) sól, świeżo mielony pieprz podprażone orzechy włoskie (opcjonalnie) Na górną warstwę batatową 1 średni batat 5-6 kulek pieprzu czerwonego* (można zastąpić szczyptą chili lub 1/3 łyżeczki papryki ostrej, ewentualnie 1/3 łyżeczki curry – potrzebne jest coś ostrego by zabić mdły posmak) 5 łyżek mleka kokosowego szczypta
Fill The BowlPostnie nie znaczy, że nie może być smacznie i efektownie. Dzisiaj proponuję rewelacyjny sposób na pysznego halibuta z frytkami z batatów oraz sałatką. Danie urzeka nie tylko wspaniałym smakiem i estetyką, ale posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, typowe dla morskich ryb. Do przygotowania dania użyłem: 2 filetów z halibuta, 2 batatów, sałaty rzymskiej, 400 gram pomidorków cherry, 1 cytryny(...)ząbka czosnku, 2 liści laurowych, 2 gałązek świeżego rozmarynu, 2 łyżeczek suszonego cząbru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania zacząłem od przygotowania frytek z batatów, które potrzebują najwięcej czasu, aby się upiec. Dwa bataty umyłem i obrałem ze skórki, a następnie pokroiłem je w długie, dość grube (o grubości około 1 centymetra) frytki. Blachę wyłożyłem papierem do pieczenia
Wyprawy kulinarnePrzepis inspirowany jest jedną z potraw Jamiego Olivera. Drodzy mięsożercy: zamiast batatów, możemy przygotować stek wołowy, karkówkę wieprzową, lub wymieszać naszą fasolkę z mięsem mielonym. Danie posmakuje również weganom - wystarczy pominąć dodatek jogurtu naturalnego :) Zapraszam w podróż do Meksyku! Składniki dla dwóch osób: 1 duży batat 1/2 marchewki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki(...)podania: jogurt naturalny (opcjonalnie) krążki papryczki chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Cebule kroimy w piórka, marchewkę w pół-talarki, kawałek papryczkę drobno siekamy (pestki wyrzucamy!), batat kroimy na 4-6 grubych plastrów (o grubości około 3-4 cm), a czosnek w cienkie plasterki. 2. W małym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy
My Culinary ArtSzczerze mogę przyznać się, że po raz pierwszy kupiłam bataty. Niestety nie należą do tanich, ale z myślą o swoich dzieciach kupiłam je. Jestem zdania, że trzeba wszystkiego smakować. Dlatego kupiłam bataty aby zobaczyć czym różnią się od zwykłych ziemniaków. Moja córka stwierdziła, że nie są to ziemniaki tylko taka gruba marchewka (wspomnę, że córka nie przepada za marchewką(...)tych dwóch i wybrałam pierwszy sposób. Jak dla mnie były za słodkie, ale dzieciaki zjadły wszystkie a to jest dla mnie najważniejsze :) Składniki: 3 bataty tymianek sól morska pieprz świeżo mielony 1 łyżka masła Przygotowanie: Bataty dokładnie myjemy,osuszamy i kroimy w ósemki
Amatorka kuchennaZupa krem z batatów z tahini oraz mleczkiem kokosowym. Coś dla osób, które nie boją się ciekawych połączeń – zupa jest słodko-ostra, a smaki grają w niej niesamowicie. Słodycz batatów, kokosa i sezamu łączy się z pikantnością chili i imbiru. Wspaniale rozgrzewa i syci. Możemy podać ją z samymi ziarnami lub tak jak ja – z krewetkami, które wspaniale(...)się tutaj odnajdują. Chili, imbir i krewetki to afrodyzjaki, dlatego nie bez powodu umieszczam przepis na taką zupę w okolicach Walentynek. Zupa krem z batatów z tahini: 2 słodkie ziemniaki – ok. 1 kg przed obraniem (np. bataty, pataty) 1 duża cebula 1 papryczka chili (można zastąpić chili w proszku) 3 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek świeżego imbiru
Poezja smakupasztet z ciecierzycy, batatów (słodkich ziemniaków) i marchewki to kolejny przepis pokazujący, że bezmięsny pasztet też może być smaczny. Nie, żebym była przeciwniczką mięsnych pasztetów, bo też je bardzo lubię. Jednak czasami jak nie mamy ochoty na mięso, to taki pasztet warzywny będzie idealny. W smaku pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki jest lekko słodki z pikantną nutą(...)można go sobie bardziej lub mniej pikantnie. Jeśli macie ochotę to polecam również Pasztet z fasoli i pieczarek czy Pasztet z ciecierzycy i dyni . Zapraszam na pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki. Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki Składniki: 1 puszka ciecierzycy 400 g 500 g słodkich ziemniaków 500 g marchewki 2-3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 4 ząbki
UgotujmyTo.plPrzepis zdobył I miejsce w konkursie "Bataty w blogosferze", organizowanym przez Telewizję Kuchnia+.Słodkie ziemniaki po raz pierwszy jadłam w formie deseru, w Aguas Calientes, małym miasteczku położonym u stóp Machu Picchu. Był to już kolejny dzień odkrywania Peru, kolejny dzień zachwytu nad bogactwem tamtejszej flory i różnorodnym jej zastosowaniem w kuchni, więc ziemniak w towarzystwie waniliowego budyniu(...)ryżu zaciekawił, ale już nie zdziwił. Różnorodna kuchnia peruwiańska i zdrowe pokarmy, z batatami na czele, którymi żywili się już Inkowie podbija Świat w nowej odsłonie, jako SuperFood, a jest w czym wybierać.Peruwiańczycy doskonale wiedzą „co w garnkach piszczy”, jak łączyć proste lokalne smaki i jak wykorzystać właściwości pokarmów. Nie bez powodu za jednego z lepszych kucharzy Świata uważa
SzczyptaSmaQCurry z batatów z ciecierzycą i mięsem kurczaka, to idealna propozycja na zaspokojenie głodu naszej rodziny:). To danie nie tylko smakuje wyśmienicie ale jest również bardzo syte, proste w przygotowaniu, bogate w składniki odżywcze. Bataty nadają zupie delikatny słodki smak, ciecierzyca sprawia, że danie staje się bardziej sycące, a mięso kurczaka dodaje mu intensywności i białka. Składniki 2 średnie bataty(...)przygotowanym bulionem.( można zostawić parę mniejszych kawałków do ozdoby kiedy będziemy podawać) Na patelnię włożyć pastę curry lub wsypać mielone curry, kumin, podprażyć. Wlać pozostałą oliwę, rozgrzać. Dodać bataty, razem wymieszać i smażyć kilka minut, stale mieszając. Całość przełożyć do garnka z bulionem, dodać posiekaną papryczkę i osączoną ciecierzycę( można zostawić 1-2 łyżki do posypania, kiedy będziemy podawać) Gotować
gotuj ze mnąkuchnią, w której właśnie uwielbiam bogactwo przypraw oraz różnorodność składników, które sprawiają, że mój brzuch jest pełny na dłużej. Uczucie pełności gwarantują dwa główne elementy gulaszu – fasola oraz bataty. A do tego, dla świeżości kropla cytryny, awokado, chłodny kokosowy jogurt oraz natka pietruszki. Składniki (na 4 duże porcje): 3 średnie bataty duża cebula 2 ząbki czosnku puszka czerwonej fasoli(...)smaku szczypta cukru 2 łyżki oleju Do podania: ugotowany ryż awokado jogurt – u mnie kokosowy cząstki cytryny świeża natka pietruszki lub kolendry Zaczynamy od przygotowania warzyw – bataty obieramy i kroimy w kostkę wielkości kęsa. Cebulę obieramy i siekamy w pióra. Czosnek obieramy i ścieramy. Czerwoną fasolę przekładamy na sitko i opłukujemy pod wodą, odstawiamy do odcieknięcia
Smaczna StronaTutaj nie ma wielkiej filozofii, w lodówce miałam dogorywające bataty i otwarte mleczko kokosowe. Szast prast i mamy bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupę. To taki rodzaj zupy, którym się nie napchacie, ale będziecie się nim delektować. I zjedzcie ją sobie z czym chcecie. U nas była bez wypełniaczy. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 2 średnie bataty 50 ml mleka kokosowego(...)mała cebula 1 ząbek czosnku szczypta mielonego imbiru szczypta suszonego jalapeno (można użyć zwykłej chili) 1 łyżeczka czarnego sezamu sól olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Bataty pieczemy w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 30 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek chwilę smażymy na oleju, dodajemy do nich bataty, smażymy
Kardamonovy