bataty - 3178 przepisów (strona:32/212)

Burgery BBQ z batata i soczewicy 83

Burgery BBQ z batata i soczewicy 🍔 Ostatnio były bułki, a dziś jak obiecałam "wkładka" 😃 Pyszna, wegetariańska wersja. Dzięki dodatkowi sosu BBQ mają fajny, mięsny posmak. Składniki na ok. 8 kotletów: 1 batat 150 g soczewicy żółtej lub czerwonej 1 jajko 8 łyżek bułki tartej 2 łyżki sosu BBQ 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki kurkumy Oliwa(...)olej Sól, pieprz Przygotowanie : Soczewicę zalewamy zimną wodą na ok. 3h. Batata szorujemy. Kroimy na grube plastry. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej batata, skarpiamy go oliwą. Posypujemy solą. Pieczemy ok. 20 min. Wystudzonego obieramy ze skórki. Soczewicę po upływie czasu gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Zgniatamy ją wraz z batatem. Dodajemy

Czarnawisienka
Peru - Ceviche z pieczarek (Ceviche de champiñones) 98

surowe owoce morza. Nie będzie jednak nietaktem zrobienie ceviche w wersji wegańskiej, z pieczarkami lub sercem palmy. Dzisiaj proponujemy ceviche de champiñones, czyli wersję pieczarkową. Składniki (4 porcje): - 4 bataty - 250 g pieczarek - 1 czerwona cebula  - sok z 6-7 limonek - garść posiekanych liści kolendry - 3 łyżki oliwy - chilli (do smaku, świeże lub suszone) - sól, pieprz Przygotowanie(...)garnku zagotowujemy wodę z solą. Bataty myjemy, obieramy i gotujemy w całości przez około 25 minut, aż będą całkowicie miękkie. 2) Cebulę kroimy w cienkie krążki i następnie krążki na pół. Następnie cebulę przekładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na bok na jakieś 10 minut. 3) Pieczarki kroimy w cienkie plastry, przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Następnie

Roślinożerni urlopowicze
Curry wegetariańskie z batatami 92

Carry wegetariańskie może być bardzo pożywne i pełne wartościowych składników. Bataty nadają delikatną słodycz, przyprawy wzmacniają smak i aromat. Podajemy z sypkim ryżem. CURRY WEGETARIAŃSKIE Z BATATAMI   Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 35 min Czas całkowity 45 min   Ilość porcji: 2 Składniki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego przyprawy: 1 łyżeczka imbiru(...)łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki kminu rzymskiego w całości, ⅓ łyżeczki cynamonu 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka wody ½ szklanki czerwonej soczewicy 500 g batatów 1 puszka groszku zielonego 200 g kalafiora 250 ml mleka kokosowego sól i pieprz do smaku Do podania : ugotowany ryż Wykonanie Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki cienkie. Bataty obieramy

Apetyt na Zielone
SPAGHETTI Z ORZECHOWYM PESTO I BATATEM 98

Dzisiaj proponuję Wam proste, smaczne i zdrowe danie wegetariańskie na zimę z makaronem, batatem i orzechami. Słodkie ziemniaki są zdrowsze od tradycyjnych, zawierają bowiem wiele witamin z grupy B oraz dużą ilość witaminy A (w formie roślinnego beta-karotenu), chronią zatem przed nowotworami i chorobami serca, dostarczają również wiele cennych pierwiastków: magnez, potas, fosfor, mangan i miedź. Są także bogate(...)oraz witamin. Podobnie olej z orzechów włoskich, obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Czas przygotowania: 25 min. Czas gotowania: 25 min. Porcja dla 4 osób: ● 400 g spaghetti ● ½ batata ● 1 pęczek natki pietruszki ● 1 ząbek czosnku ● 40 g orzechów włoskich + kilka orzechów do podania ● 8 łyżek oleju z orzechów włoskich ● sól, pieprz Przygotowanie: Batata obierz. Pokrój w drobną kostkę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Burkina Faso - Bataty w sosie fistaszkowo-kokosowym 90

wyjątki, ale prawdą jest to, że ciężko było znaleźć interesujące danie, któremu można byłoby dodać przymiotnik "burkiński". Po długim czasie odwlekania przyszedł czas na Burkinę Faso! Składniki: - 3 bataty - puszka mleczka kokosowego - spora garść szpinaku - 1 pomidor - 2 czubate łyżki masła orzechowego - garść fistaszków - szczypta chilli, pieprz, sól - liście kolendry - mała czerwona cebula - pół szklanki wody - łyżeczka oleju (do smażenia(...)Przygotowanie: 1) Drobno kroimy cebulę, w garnku rozgrzewamy olej. W międzyczasie bataty kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut. 2) Dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe, wodę i przyprawy. Gotujemy przez kilka minut. 3) Drobno kroimy pomidora i wrzucamy do garnka. Gotujemy przez kolejne kilkanaście minut, aż bataty zmiękną. 4) W oczekiwaniu na bataty, drobno siekamy

Roślinożerni urlopowicze
Krem z marchewki i batata z dodatkiem sera brie 105

Zupa-krem idealna dla osób, które chcą jeść nieco więcej warzyw. Pomarańczowy krem przygotowany z marchewki i batata. Aby zupa była nieco inna w smaku dodałam do niej ser pleśniowy typu brie. Jeżeli lubicie delikatniejsze smaki to zmniejszcie ilość dodanego sera pleśniowego.  Składniki na 3-4 porcje: 150 g serka pleśniowego, np. brie 1 duży batat (około(...)masła 1 łyżka oliwy z oliwek 50 ml śmietany 30% sól, pieprz Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Batata obrać i pokroić w mniejszą kostkę. Por pokroić w cienkie talarki. W garnku podgrzać masło wraz z oliwą z oliwek. Następnie przesmażyć cebulę, czosnek i pora. Gdy warzywa lekko się

Ugotować
Tort marchewkowy z kremem z batatów 85

Ciasto marchewkowe chyba każdy lubi… A tort z marchewkowych biszkoptów przełożonych zdrowym i pysznym kremem z batatów to uczta dla podniebienia Polecam gorąco! Polecam również tort makowy z brzoskwiniami , tort czekoladowo-truskawkowy , jogurtowy , tort owocowy na zimno , tort z japońską herbatą matcha , tort Oreo , bezglutenowy tort czekoladowy . Składniki: Biszkopt (proporcje na 1 biszkopt, a potrzebujemy 2 sztuki): 1 szklanka(...)brązowego cukru) 1/4 szklanki (60 ml) oleju roślinnego 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego 100 g surowej marchewki Krem: 600 g surowych obranych batatów (amerykańskich słodkich ziemniaków) 1/3 szklanki (80 ml) stałej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez 1-2 doby (najlepiej użyć mleka z wysoką zawartością tłuszczu ~20%) Dodatkowo

Lamarida.pl
Kopytka z batatów 76

nią na naszych stołach pojawią się rozgrzewające i sycące dania. Ja wraz z jesienią wracam do moich ukochanych kluch. Tym razem dodałam do nich trochę koloru. Kopytka z batatów przygotowuje się dokładnie tak samo, jak nasze klasyczne kopytka. W moim przepisie nie podałam Wam dokładniej gramatury mąki, bo każda mąka się inaczej zachowuje, a także bataty po upieczeniu mogą mieć(...)skropione olejem, żeby się nie posklejały. Na blogu znajdziecie także przepis na: bazyliowe kopytka   kopytka, ziemniaczane kluseczki zielone gnocchi   gnocchi z pesto z rukoli   Kopytka z batatów Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 800 g upieczonych batatów 1 jajko 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej ok. 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Wykonanie: Upieczone bataty obieramy ze skórki

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak pieczony z czosnkiem i ziołami. 121

cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz czarny Do podania użyłem sosu z czosnkiem od  Roleskiego   Pieczone frytki z batatów:   2 średniej wielkości bataty 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka przyprawy curry w proszku sól(...)oraz oliwą. Wmasuj przyprawy w kurczaka. Piecz w podanej wyżej temperaturze, około 90 minut. Skórka powinna być rumiana, a mięso odchodzić od kości.   Bataty obierz ze skórki. Pokrój w grubsze frytki, przełóż do miski. Polej oliwą, posyp pozostałymi przyprawami i posiekanym czosnkiem (nie musisz go nawet obierać

kuron.com.pl
SAŁATKA Z PIECZONYMI BATATAMI, AWOKADO I FETĄ 230

Przepyszna i elegancka sałatka, pięknie się prezentuje i smakuje extra! 👌 J est w  niej wszystko co uwielbiam: bataty pieczone z dodatkiem ostrej papryki: słodko - pikantne,  aksamitne awokado, kremowa i słona feta, soczyste ziarenka z owocu granatu, rukola z orzechowym posmakiem i chrupiące, prażone pestki słonecznika.  Do tego miodowo - musztardowy dressing i genialny posiłek gotowy. Upieczenie batatów zajmie(...)czasie zdążycie spokojnie przygotować resztę składników i sos. Także nie napracujecie się wiele, a najecie zdrowo i pysznie do syta  😋 Koniecznie wypróbujcie przepis! SKŁADNIKI: 1 duży batat (około 300 -350 g) 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki oleju lub oliwy 1 opakowanie rukoli 1 duże, dojrzałe awokado 100 g fety 5 łyżek słonecznika

Słodko-Słony Świat Ilony
KREM Z BATATA I DYNI 110

Prosta zupa krem z kilku składników... a w roli głównej batat i dynia. Gotowa w 20 minut! Gęsta i pożywna zupa o słodkawym smaku z delikatną nutą ostrości. Idealna na jesienne dni, gdyż potrafi porządnie rozgrzać organizm od wewnątrz. Jeśli ma być to zupka dla dzieci rezygnujemy wtedy z papryczki chili, a imbiru dodajemy tylko szczyptę. Z pewnością przypadnie(...)gustu niejednemu dziecku, ze względu na słodki smak, który zawdzięcza ona batatowi. Można ją podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami, a także prażonymi pestkami dyni lub ziarnami słonecznika.... Składniki: 1 duży batat ok. 500 g dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku ok. 1 litr bulionu 1 łyżka soku z cytryny szczypta papryki chili 1/4 łyżeczki imbiru sól, pieprz olej do smażenia

Kuchnia MagdaLeny
Krem z batatów 116

Sycący, rozgrzewający krem z batatów z dodatkiem mleka kokosowego, to moja propozycja na szybką  i pyszną zupę na zimowe dni.   Składniki: 2 duże bataty 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru 1 L bulionu 250 ml mleczka kokosowego gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obrać, umyć. Cebulę, marchewkę, bataty pokroić w kostkę. Czosnek i imbir pokroić(...)bardzo drobną kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę z marchewką, zeszklić. Następnie dodać czosnek, imbir, chwilę razem podsmażyć. Dodać bataty, zalać bulionem, dodać gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku. Gotować do momentu aż bataty zmiękną. Całość zmiksować na gładki krem. Na koniec wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Czwartek: Meksykańskie zapiekane słodkie ziemniaki 157

Aromatyczna i treściwa zapiekanka, po której nie trzeba zmywać naczyń. Zapiekane łódeczki z batatów świetnie nadają się na lunch do pracy. Bardzo też smakują dzieciom. Czas: 50 minut Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 filet z indyka (opcjonalnie) 1 mała cebula 1/4 szklanki jogurtu Kika(...)stopni. Umyj ziemniaki i przekrój wzdłuż na połowy. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut, aż nóż będzie łatwo wchodzić w miąższ batatów. Krok 2 W międzyczasie przygotuj indyka. Pokrój go w kostkę, posól i popieprz, dopraw słodką papryką i szczyptą kminu. Rozgrzej łyżeczkę oleju na patelni i smaż mięso przez

Niedzielny kucharz
KREM Z BATATA I DYNI 114

Prosta zupa krem z kilku składników... a w roli głównej batat i dynia. Gotowa w 20 minut! Gęsta i pożywna zupa o słodkawym smaku z delikatną nutą ostrości. Idealna na jesienne dni, gdyż potrafi porządnie rozgrzać organizm od wewnątrz. Jeśli ma być to zupka dla dzieci rezygnujemy wtedy z papryczki chili, a imbiru dodajemy tylko szczyptę. Z pewnością przypadnie(...)gustu niejednemu dziecku, ze względu na słodki smak, który zawdzięcza ona batatowi. Można ją podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami, a także prażonymi pestkami dyni lub ziarnami słonecznika.... Składniki: 1 duży batat ok. 500 g dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku ok. 1 litr bulionu 1 łyżka soku z cytryny szczypta papryki chili 1/4 łyżeczki imbiru sól, pieprz olej do smażenia

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej 109

pyszną i sycącą sałatkę wymyśliłem zeszłej zimy. Pieczone buraki oraz słodkie ziemniaki,  zielony jarmuż, prażone migdały oraz chrupiąca kasza gryczana czynią z niej sycące i rozgrzewające danie. Bataty podczas sezonu można również podmienić na dynie. Będzie równie pysznie! W tej sałatce zdecydowanie najlepszy jest dodatek prażonej kaszy gryczanej, która rewelacyjnie chrupie. Sałatkę podaję tym razem z odrobiną octu balsamicznego(...)równie mocno polecam sos sezamowy z tego przepisu . * SKŁADNIKI na 4 porcje 2 duże buraki 2 duże bataty 300 g jarmużu 100 g migdałów 200 g kaszy gryczanej ocet balsamiczny olej kokosowy sól morska * PRZYGOTOWANIE Upiecz buraki. W tym celu piekarnik nastaw do 200°C. Buraki umyj i zawiń w aluminiową folię. Piecz ok. 2 godziny do miękkości

Food Square

Proponowane wyszukiwania