bataty - 3178 przepisów (strona:24/212)

Krem śniadaniowy z batata, chia i rokitnika 149

Pomysł na ten krem z batata zrodził się z przypadku. W domu były dwa bataty, które miałam gotować do dziecięcej zupki (przy następnym gotowaniu też ją pokażę, pyszna!). Wykorzystałam do niej połowę, więc przyszło mi na myśl, by z resztą poeksperymentować... I muszę przyznać, że warto było kombinować, bo ten krem (niczym dżem) wyszedł pyszny i cała porcja poszła jednego(...)śniadanie, druga na kolację ;) część zjedliśmy z naleśnikami, resztę z bułką. Jest bardzo uniwersalny i to, do czego go wykorzystamy zależy wyłącznie od naszego pomysłu i wyobraźni. Lubisz bataty ? Jeśli tak, to polecam Ci ten krem! Ja lubię bardzo! :) Najbardziej kremowe zupy z ich znaczącym udziałem, ale też niedawno na kolację spróbowałam smażyć batatowe placki i... już je uwielbiam :) jedyne

Kolorowy Przepisownik
Frytki z batatów wraz z dodatkiem sezamu + filmik 181

Frytki z batatów wraz z dodatkiem sezamu to pomysł na prosty do przygotowania i bardzo sycący wegetariański obiad. Całe danie jest przygotowane w piekarniku. Batatów przed pieczeniem nie trzeba obgotowywać. Pamiętajcie o tym, że frytki przygotowane w piekarniku nie będą tak mocno chrupiące, jak te usmażone na głębokim tłuszczu :) Składniki na porcję dla 2 osób: 3 średniej wielkości bataty(...)łyżki pikantnego oleju* 2 łyżki jasnego sezamu 1 płaską łyżeczki soli, np. himalajskiej różowej *jeżeli nie macie takiego oleju to dodajcie zwykły olej + 1 łyżeczkę ostrej papryki Bataty umyć, obrać, pokroić w plasterki, a następnie w słupki. Przygotowane bataty przesypać do miski. Dodać sezam, sól i olej. Całość dokładnie wymieszać. Przygotowane bataty przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec

Ugotować
Zapiekanka z batatów i mięsa z groszkiem 168

Spotkałam w sklepie bataty na wagę i nie mogłam się im oprzeć, bo wszystkie były jednakowej wielkości, takie nie za duże i nie za małe. Najczęściej kupuje się już pokowane, a tam jest np. jeden duży i dwa małe. No więc postanowiłam od razu, że będzie to zapiekanka(...)Bataty są lekko słodkawe, sos mięsny powinien mieć w związku z tym wyrazisty, ostrzejszy smak. Zapiekanka wyszła pysznie. Składniki: • 4 średnie bataty • 500 g mięsa mielonego z indyka • 1 opakowanie mrożonego groszku zielonego • 1 cebula • 3 łyżki oliwy • 1 puszka pomidorów krojonych • 2 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka majeranku • 150 g sera

To co kocham
Polędwiczki w sosie śliwkowym podawane na purée z batatów 160

olędwiczki w sosie śliwkowym na purée z batatów to propozycja dla tych, którzy lubią mięso w słodkim akompaniamencie. Kremowe słodkie ziemniaki, sezonowy sos ze słodkich węgierek ze szczyptą chili i aromatem wanilii oraz cynamonu i oczywiście soczysta polędwica wieprzowa tworzą trio doskonałe. Jeśli zaś wolicie bardziej wytrawne połączenia, to bataty zamieńcie na ryż — też fajnie będzie się komponował(...)śliwkami. Zachęcam do wypróbowania. ;) * SKŁADNIKI Polędwiczki: 500 g polędwiczek wieprzowych gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka klarowanego masła czarny pieprz sól morska Purée z batatów: 2 duże bataty 3 łyżki śmietanki kokosowej szczypta gałki muszkatołowej sól Sos śliwkowy: 1 kg śliwek węgierek 1 laska wanilii 1 laska cynamonu szczypta płatków chili 1 łyżka octu winnego 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka

Food Square
Sałatka z brokułami, serem feta, batatem i brązowym ryżem 186

Znudziły Ci się sałatki z pomidorem i ogórkiem? To propozycja dla Ciebie! Tym razem pyszna jesienna sałatka z brokułami, pieczonym batatem, serem feta, brązowym ryżem, mixem sałat i słodką suszoną żurawiną, a to wszystko polane prostym sosem winegret. Niskokaloryczna i bogata w smaku sałatka z brokułami, która jest doskonałym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację. Składniki Ilość porcji(...)Brązowy ryż – 100 g Brokuł – 150 g Mix sałat – 120 g Ser feta – 150 g Batat – 100 g Suszona żurawina – 50 g Ocet winny Ząbek czosnku Oliwa z oliwek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Bataty obierz i pokrój w kostkę. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W dużej misce wymieszaj bataty i brokuły

ale Pysznie
Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami 189

jadam go często, ale uważam, że gdy już pojawi się na stole, to koniecznie w towarzystwie jakichś pysznych dodatków. Tym samym podałam do nich przyprawione na ostro purée z batatów oraz słodziutkie marchewki glazurowane w miodzie. Danie jest dość słodkie, więc jeśli nie lubicie takich smaków w połączeniu z mięsem, to polecam zamiast marchewek jakiś bardziej wytrawny dodatek(...)przekładamy na talerz, by "odpoczęło" i wchłonęło wszystkie soki. Nie ważcie się go kroić przed upłynięciem przynajmniej 5-7 minut! Gdy to zrobicie mięso straci całą soczystość! Purée z batatów: ok. 600 g batatów kumin, chilli, sól i pieprz Do dużego garnka wlewamy wodę i wstawiamy go na gaz, by się zagotowała. #Przydatne info:  Wodę osólcie dopiero po zagotowaniu

Cooking Monster
Ostre kremowe curry z batatami i kurczakiem 213

Uwielbiam tego typu kuchnię ale te danie wyjatkowo podeszło mi. Ostre, ale też nie palące i z bogactwem smaków. I ze względu na bataty bardzo sycące. Jesli ktoś lubi kuchnię hinduską / tajską / lankijsko / nepalską (to jakiś fusion tak mi się zdaję) to polecam zdecydowanie spróbować. A robi się je wbrew pozorom bardzo prosto (całość około 40-45 minut myślę(...)starczy) Fotka niezbyt zachęcająca (ale nie potrafię robić fotek) ale danie jest naprawdę rewelacyjne! Co potrzebujemy : 0.5 kg piersi z kurczaka 0.5 kg batatów  1-2 papryczki czilli (ja użyłem czuszki) 2-3 ząbki czosnku pół szklanki bulionu warzywnego 100-150 ml passaty pomidorowej olej kokosowy (najlepiej ale myślę że nada się kazdy) puszka duża mleka kokosowego

Snejkusiowe Przepisy
Curry z batatów z kuskusem kalafiorowym 177

Bataty mam zawsze w spiżarni, -3 sztuki, ale zawsze. Moje już trochę się należakowały, więc czas był je ograć. Zrobiła, tak pyszne curry (dzień wcześniej), że sama musiałam się karcić, żeby nie wyżreć wszystkiego na obiad następnego dnia. Wyjątkowo dodatkiem był pieczony kalafior. Składniki na 4 porcje: 1 porcja: 380 kcal/10 g białka/52 g węglowodanów/14 g tłuszczu(...)duży lub dwa małe kalafiory 2-3 bataty 200 ml mleka kokosowego z puszki 4-5 ząbków czosnku lub łyżeczka suszonego około 300 g ugotowanej ciecierzycy (u mnie była z puszki) 400 ml puszka pomidorów lub 3-4 świeże 2 cm kawałek imbiru lub łyżeczka suszonego (jeżeli nie lubicie imbiru można zastąpić kardamonem) 1 cebula (najlepiej czerwona) łyżeczka pieprzu ziołowego

greenscarf
Bataty z piekarnika z sosem tahini 142

Bataty, słodkie ziemniaki to świetna przekąska dla osób próbujących schudnąć, gdyż na długo dają  uczucie sytości. Pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych znacznie przewyższają tradycyjne ziemniaki. Są soczyste, delikatne o lekko słodkim smaku, także nie jest trudno je polubić. Pomarańczowy, energetyzujący kolor jeszcze inntesywniejszy po upieczeniu również zachęca do degustacji. Bataty są źródłem karotenoidów, w tym luteiny - substancji, która(...)siarka, chlor,  jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają także witaminy z grupy B (głównie B6), witaminę C, E, K, kwas foliowy. Przygotowanie batatów zajmuje mniej czasu niż tradycyjnych ziemniaków, bo i dużo szybciej się gotują i pieką również. Pyszne są pieczone tylko z solą i pieprzem, a z dodatkiem sosu tahini z dodatkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faszerowane bataty 167

Uwielbiam bataty, można z nich robić cuda, bo trochę to pyra, trochę dynia a trochę marchew. Idealnie nadaje się do pieczenia i smażenia, gotowany do zupełnej miękkości robi się trochę mdły. Dziś w mojej ulubionej formie, czyli zapiekany z farszem, śmiało do tej potrawy można użyć zwykłych ziemniaków, robiłam już to wcześniej, ale ze zwykłych ziemniaków, to lubię robić latem(...)młode ( tu znajdziecie przepis ). Składniki na 2 porcje: 2 średnie bataty 200 g tofu naturalnego kilka ząbków czosnku puszka kukurydzy 200 ml mleka roślinnego łyżeczka soli łyżeczka pieprzu pół łyżeczki gałki muszkatołowej   Przygotowanie: Bataty wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół i ugotuj na pół twardo (u mnie parowar 15 minut). Podgotowane bataty wydrąż, tak aby została otoczka około

greenscarf
Zakręcone puree z batatów z dodatkiem tahiny 182

Już nie raz wspominałam, że uwielbiam bataty. Zauważyłam, że przepisy z ich udziałem bardzo się Wam podobają, a zwłaszcza przepis na pikantne puree z batatów, który jest jednym z najpopularniejszych wpisów na blogu. W związku z tym przygotowałam dla Was nowy pomysł na batatowe puree, tym razem w nieco łagodniejszej wersji, za to dwukolorowe i zakręcone :) SKŁADNIKI (4 porcje(...)bataty 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego gałka muszkatałowa słodka papryka sól morska czarny sezam sos tahini 4 łyżki jogurty naturalnego 2 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bataty obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Trwa  to ok. 20-25 minut. Gdy bataty

DefinicjaSmaku
Filet z halibuta z frytkami z batata 218

Postnie nie znaczy, że nie może być smacznie i efektownie. Dzisiaj proponuję rewelacyjny sposób na pysznego halibuta z frytkami z batatów oraz sałatką. Danie urzeka nie tylko wspaniałym smakiem i estetyką, ale posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, typowe dla morskich ryb. Do przygotowania dania użyłem: 2 filetów z halibuta,  2 batatów, sałaty rzymskiej, 400 gram pomidorków cherry, 1 cytryny(...)ząbka czosnku, 2 liści laurowych, 2 gałązek świeżego rozmarynu, 2 łyżeczek suszonego cząbru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania zacząłem od przygotowania frytek z batatów, które potrzebują najwięcej czasu, aby się upiec. Dwa bataty umyłem i obrałem ze skórki, a następnie pokroiłem je w długie, dość grube (o grubości około 1 centymetra) frytki. Blachę wyłożyłem papierem do pieczenia

Wyprawy kulinarne
Bataty pieczone po meksykańsku 185

Przepis inspirowany jest jedną z potraw Jamiego Olivera. Drodzy mięsożercy: zamiast batatów, możemy przygotować stek wołowy, karkówkę wieprzową, lub wymieszać naszą fasolkę z mięsem mielonym. Danie posmakuje również weganom - wystarczy pominąć dodatek jogurtu naturalnego :) Zapraszam w podróż do Meksyku!  Składniki dla dwóch osób: 1 duży batat 1/2 marchewki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki(...)podania: jogurt naturalny (opcjonalnie) krążki papryczki chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Cebule kroimy w piórka, marchewkę w pół-talarki, kawałek papryczkę drobno siekamy (pestki wyrzucamy!), batat kroimy na 4-6 grubych plastrów (o grubości około 3-4 cm), a czosnek w cienkie plasterki. 2. W małym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy

My Culinary Art
Bataty z piekarnika 269

Szczerze mogę przyznać się, że po raz pierwszy kupiłam bataty. Niestety nie należą do tanich, ale z myślą o swoich dzieciach kupiłam je. Jestem zdania, że trzeba wszystkiego smakować. Dlatego kupiłam bataty aby zobaczyć czym różnią się od zwykłych ziemniaków. Moja córka stwierdziła, że nie są to ziemniaki tylko taka gruba marchewka (wspomnę,  że córka nie przepada za marchewką(...)tych dwóch i wybrałam pierwszy sposób. Jak dla mnie były za słodkie, ale dzieciaki zjadły wszystkie a to jest dla mnie najważniejsze :)  Składniki:     3 bataty     tymianek     sól morska     pieprz świeżo mielony     1 łyżka masła Przygotowanie:    Bataty dokładnie myjemy,osuszamy i kroimy w ósemki

Amatorka kuchenna
Zupa krem z batatów z tahini 197

Zupa krem z batatów z tahini oraz mleczkiem kokosowym. Coś dla osób, które nie boją się ciekawych połączeń – zupa jest słodko-ostra, a smaki grają w niej niesamowicie. Słodycz batatów, kokosa i sezamu łączy się z pikantnością chili i imbiru. Wspaniale rozgrzewa i syci. Możemy podać ją z samymi ziarnami lub tak jak ja – z krewetkami, które wspaniale(...)się tutaj odnajdują. Chili, imbir i krewetki to afrodyzjaki, dlatego nie bez powodu umieszczam przepis na taką zupę w okolicach Walentynek. Zupa krem z batatów z tahini: 2 słodkie ziemniaki – ok. 1 kg przed obraniem (np. bataty, pataty) 1 duża cebula 1 papryczka chili (można zastąpić chili w proszku) 3 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek świeżego imbiru

Poezja smaku