Cześć! Muszę Wam się do czegoś przyznać. Ostatnio zakochałam się w faszerowanych batatach. Mogłabym je jeść codziennie! Fajne jest to, że dowolnie można modyfikować nadzienie. Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na moje ukochane nadzienie – ciecierzyca podsmażona z ostrą i słodką papryką oraz szpinak z dużą ilością czosnku. Do tego sos na bazie kwaśnej śmietany z kolendrą(...)było dobre! Z podanych składników otrzymacie od 2 do 4 porcji. 1 batat = 1 porcja. Składniki (2 porcje): 2 bataty 2 duże garście szpinaku 2-3 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 plaska łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia) sól, świeżo zmielony pieprz 1 puszka ciecierzycy słodka i ostra papryka mielona (jeśli posiadasz w domu wędzoną paprykę
Moja pasja smakuOstatnio odkryłam fantastyczne i fantazyjne zarazem fioletowe bataty. Są to nieco mniej słodkie niż zwykłe bataty, które mają cudowny kolor! Polecam je, aby urozmaicić codzienną kuchnię nowymi barwami. Z tychże fioletowych batatów przyrządziłam gratin, czyli dość prostą zapiekankę ze śmietanką kremówką, która stanowi zwykle dodatek do dań mięsnych. Postanowiłam jednak, by gratin z fioletowych batatów stanowiła danie główne, dlatego urozmaiciłam(...)smażoną cebulką z boczkiem i ciekawymi przyprawami. Jeśli lubicie dania z piekarnika, sycące i rozgrzewające, dzisiejsza propozycja powinna przypaść Wam do gustu. Oczywiście zamiast fioletowych batatów można użyć zwykłych, pomarańczowych lub normalnych ziemniaków. GRATIN Z FIOLETOWYCH BATATÓW (porcja dla 6 osób) 350 g batatów fioletowych (lub zwykłych, pomarańczowych) 1/2 cebuli 100 g boczku 300 ml śmietany kremówki 1 jajko sól
W kuchni Karmel-itkitemu, bo jak już jem to tylko i wyłącznie domowej roboty i chyba nie było okazji, aby takową ówcześnie przygotować. I tak się złożyło, że posiadałam wcześniej ugotowane już bataty, zatem postanowiłam, że przygotuję pizzę właśnie na spodzie z batata . Do pizzy podeszłam całkowicie spontanicznie - albo się uda, albo nie. Jak pewnie się domyślacie udała się w 100%! Wyszła fantastyczna(...)Przepyszna , zarówno ciasto, jak i cudowny warzywny farsz. Coś niesamowicie smacznego, koniecznie zróbcie taką u siebie w domu. Ciasto: 250 g ugotowanego na parze batata 150 g mąki z niebieskiej kukurydzy (Blue Corn) 1 jajko szczypta soli i pieprzu Farsz: 1 papryka czerwona 1 cebula 1/2 cukinii 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól
Zdrowie na języku :Ppomysłowość i bogactwo smaków, a także dobór składników. Od siebie dodaliśmy krewetki, żeby danie było bardziej sycące. Te skorupiaki o jędrnym mięsie są wręcz stworzone do kompozycji z miękkim batatem i nieco bardziej al dente burakiem. Ale jeśli nie przepadacie za krewetkami lub chcecie obniżyć koszt lunchu – kozi ser też się sprawdzi w tej sałatce. Upieczone w niedzielę bataty, buraki(...)brukselki czekały już na nas w lodówce (po wystygnięciu i pokrojeniu włożyliśmy je do szczelnie zamkniętego pojemnika). Do przygotowania wtorkowego lunchu – sałatki, którą nazwaliśmy 3xB (od batatów, brukselek i buraków) potrzebowaliśmy już tylko krewetek i ciecierzycy. Pycha! Składniki: 300 gr krewetek tygrysich (jeśli nie lubisz krewetek możesz z nich zrezygnować, ale do tego dania pasują doskonale. Aby obniżyć koszt dania
Niedzielny kucharzwłaśnie, ja nie przepadam za klasycznymi frytkami z ziemniaków. Ziemniaki, owszem, ale ćwiartki zapieczone w marynacie ziołowej. A frytki to ja bardzo, ale z marchewki, pietruszki, buraka i batatów. Oczywiście nie każdą ilość, bo takie frytki dają uczucie sytości na długo, równocześnie nie sprawiają, że jesteśmy mega najedzeni i ociężali. Dodatkowo kolory na talerzu dodatkowo cieszą moje zielone oczy :) Kolejną(...)ciekawostką jest fakt, że mój niezbyt lubiący warzywa syn, polubił bardzo pietruszkowe i marchewkowe. Bataty też jadł, ale tylko raz kiedy okłamałam go, że to marchewkowe, a słodkie, bo przesadziłam z syropem klonowym :) Potem prawda wyszła na jaw i to były jego ostatnie frytki z batatów jakie jadł :) No, co? Przynajmniej poznał ich smak :) Dobra, teraz kilka uwag dotyczących przyprawiania
Blondynka GotujeBataty, znane również jako słodkie ziemniaki czy pataty to według rankingów jedne z najzdrowszych warzyw. Bulwy batatów maja pomarańczowy miąższ i słodkawy smak. Stanowią cenne źródło składników odżywczych ( zdecydowanie więcej niż białe ziemniaki ) i witamin: szczególnie A, C czy witamin z grupy B, zwłaszcza B6. Bataty to również dobre źródło błonnika, miedzi, magnezu, potasu czy żelaza. Bataty bogate(...)korzystnie wpływaja na nasz wzrok. Obecnie słodkie ziemniaki znajdziemy w każdym dyskoncie czy supermarkecie, na dziale z warzywami obok tradycyjnych ziemniaków. Cena: ok 8 zł/kg Należy wybierać bataty twarde, pozbawione uszkodzeń; przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) 1 porcja = ok 238 kcal
Atlas Smakówjednak było to o wiele częściej. Mama również kilka razy je zrobiła, natomiast ja sam dopiero teraz, pierwszy raz wziąłem się za nie i od razu wykonałem kopytka z batatów . Kilka dni wcześniej upiekłem bataty i na szybko, przed wyjazdem jeszcze, w skórce cisnąłem je do zamrażalnika. Jakie było moje zdziwienie, gdy wyciągnąłem je, a po kilku minutach już mogłem(...)zdjąć z nich skórkę, natomiast po kolejnych kilkudziesięciu były już miękkie i gotowe do działania. Jak widać u mnie kopytka z batatów są na wytrawnie. Pesto bazyliowe z wczorajszego przepisu świetnie się sprawdza! Czy kopytka z batatów są trudne? Ja, że nie jestem raczej osobą, która lubi sobie utrudniać życie, myślałem tylko jak małym nakładem sił i składników je zrobić
BlendmanBatat, czyli wilec ziemniaczany, nazywany inaczej słodkim ziemniakiem czy też patatem będzie fajnym i smacznym zamiennikiem naszego poczciwego ziemniaka. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, można go jeść po ugotowaniu lub pieczeniu. Dziś zapraszam na pieczone bataty z rozmarynem, podałam je z sosem jogurtowo-ziołowym . Pieczone bataty z rozmarynem Czas przygotowania: 45 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 3 bataty(...)oliwa z oliwek gruba sól morska czerwona ostra papryka kilka gałązek rozmarynu Wykonanie: Bataty dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę smarujemy dokładnie oliwą z oliwek, układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy ostrą papryką i grubą solą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bataty pieczemy około 40 minut, do momentu kiedy bataty będą miękkie. Na 10 minut przed końcem pieczenia
Kulinarne przygody GatityPrzepis na bataty w słodko-ostrym stylu. Oryginalny dodatek do dnia głównego z serii pokrój i włóż do piekarnika. Składniki (4 porcje jako dodatek): 2 bataty 4 łyżki oliwy 2 duże łyżeczki miodu 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie (7 minut bez pieczenia): - bataty kroimy w kostkę (niekoniecznie równą) i wkładamy(...)rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej - do rozpuszczonego miodu dodajemy oliwę, cynamon, paprykę i sól i dokładnie mieszamy - dodajemy sos do miski z batatami i mieszamy aż do przyklejenie się sosu do batatów - bataty wkładamy do naczynia żaroodpornego a następnie do piekarnika na 200 stopni na 15 minut
Pora na pora i pomidorarazem mam dla Was przepis na przepyszne pieczone bataty z pieczarkami, mogą one stanowić warzywny dodatek do mięsa lub ryb, albo samodzielne danie wegetariańskie. Gorąco Was namawiam do wypróbowania tego przepisu, bo bataty w tej wersji są naprawdę wyśmienite, jeśli raz ich spróbujecie, na pewno powrócicie do tego przepisu. Może to być również oryginalna propozycja dania na świąteczny stół. Przygotowanie(...)Pieczenie : 25 min. Porcja dla 4 osób : ● 4 bataty ● 500 g pieczarek ● 2 ząbki czosnku ● 40 g masła ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 300 g jogurtu greckiego (opcjonalnie) ● szczypiorek (lub natka kolendry lub pietruszki), opcjonalnie Przygotowanie : Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Umyj bataty, nie obierając ich, przekrój wzdłuż na pół, i ułóż na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPyszna, rozgrzewająca meksykańska zupa z batatami i kurczakiem z dodatkiem słodkiej kukurydzy, ostrych papryczek oraz soczewicy. Składniki: 1l bulionu 1 duży batat 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pół szklanki czerwonej soczewicy 0,5 kg polędwiczek z kurczaka natka pietruszki 2 papryczki chilli 2-3 łyżki śmietanki 30% łyżka masła przyprawy: po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, 1/3 łyżeczki(...)kurkumy, łyżeczka kolendry, pół łyżeczki oregano, sól i biały pieprz. Przygotowanie: Batata obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę również obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Przygotowujemy gar, w którym będziemy gotować naszą meksykankę. Wkładamy do niego batata, cebulę, czosnek oraz łyżkę masła i podsmażamy kilka minut cały czas mieszając. Uważamy, aby nie przypalić czosnku. Soczewicę
CityTaste - PrzepisyFrytki z batatów z sosem czosnkowym to chyba jedno z częściej pojawiających się dań w naszym domu. Frytki są aromatycznie, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Podczas przygotowywania po całym domu rozchodzi się aromat przypraw – rozmarynu, oregano, bazylii i tymianku. Do tego dania przygotowuję również delikatnie słodkawy sos czosnkowy. Takie frytki z całą pewnością zasmakują dzieciakom. Składniki(...)średniej wielkości bataty 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii 7 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku Składniki na sos czosnkowy 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Frytki z batatów z sosem czosnkowym – przepis Bataty dokładnie obieramy ze skórki. Następnie kroimy każdy z nich w paseczki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!