bataty - 3178 przepisów (strona:20/212)

Przepis na frytki z batatów 69

Frytki z batatów   Dawno dawno temu istniały sobie frytki, były to frytki z ziemniaków lub jak kto woli frytki z kartofli i nie maiły one żadnej konkurencji, żadnej alternatywy... Potem nadeszły czasy, w których pojawiły się różne frytki z warzyw, frytki z marchewki, frytki z selera itp. itd. i też frytki z batatów... Dziś mamy duży wybór różnorodnych frytek(...)które warto przygotować tylko po to by sprawdzić czy przypadną do gustu. A jak się spodobają to można robić częściej. Tak też może być z frytkami z Batatów  👉Jak zrobić frytki z batatów w piekarniku❓  Przygotowanie frytek z batatów nie wiele różni się od zrobienia innych frytek z piekarnika Link do filmu z przepisem Przepis na frytki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
ZUPA KREM Z BATATÓW Z SERKIEM RICOTTA 57

Dziś przepis na pyszną, aromatyczną, delikatną zupę krem z batatów z serkiem ricotta . Doskonała nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci. To coś dla miłośników kremowych zup. Jest naprawdę szybka do przygotowania i potrzeba do niej dosłownie kilka składników. Uwielbiam bataty pod każdą postacią, zarówno w zupie jak i puree, frytki, chipsy czy te pieczone w piekarniku. Szkoda tylko(...)warzywo jest tak mało cenione przez wielu. Jednak zachęcam do wprowadzenia batatów w swojej diecie. Zupa krem z batatów z serkiem ricotta - składniki: * 900 g batatów * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * odrobina oleju do smażenia * 1 litr bulionu mięsnego * szczypta ostrej mielonej papryki * opcjonalnie sól do smaku * serek ricotta do podania na wierzch zupy na talerzu Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić

Zrób to smacznie
Frytki z batatów 62

Frytki z batatów to świetny dodatek do dań obiadowych, kotletów drobiowych, potraw z ryb. Śmiało podasz je do mięsa z grilla lub ot tak, same posypane ziołami z ulubionym dipem. Do pysznych i chrupiących frytek pasują sosy na bazie pomidorów, sos czosnkowy, sos tysiąca wysp , jogurtowy z dodatkiem świeżych ziół (natki, koperku, kolendry) lub zwyczajnie ketchup. Poniżej przepis na dwie(...)wersje frytek z batatów: smażone i pieczone oraz wiele porad. Zapraszam po niezwykle prosty i sprawdzony sposób na przygotowanie domowych frytek, czyli smaczną przekąskę. SKŁADNIKI: 2 bataty słodka i ostra papryka, sól, pieprz 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej olej do smażenia kostki lodu PRZYGOTOWANIE: Bataty obierz, umyj i pokrój w cienkie długie frytki. Możesz kroić je wzdłuż dłuższej części

Zasmakuj Kuchni
Pieczona makrela z batatami 82

niespodziankę. Tym razem na tapetę wezmę świeżą makrelę. Postanowiłam ją przyrządzić bardzo prosto, czyli tak jak najbardziej lubię przygotowywać ryby. W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie zrobiłam pieczoną makrelę z batatami z dodatkiem czosnkowego masła i świeżego tymianku. To pyszny pomysł na szybki i prosty letni obiad. Pieczona makrela z batatami Pieczona makrela z batatami Czas przygotowania: 45 minut Składniki(...)świeże wypatroszone makrele 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 1 średni batat 1/2 cebuli oliwa z oliwek EV sól pieprz świeży tymianek cytryna   Wykonanie: Bataty kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i układamy w żaroodpornym naczyniu. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.  Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i listkami tymianku

Kulinarne przygody Gatity
Bakłażan faszerowany soczewicą i batatem 87

Bakłażan faszerowany soczewicą i batatem to samo zdrowie. Możesz go zrobić w wersji wegetariańskiej, albo z kurczakiem, tak jak w przepisie. Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Cechą charakterystyczną bakłażana jest to, że sam w sobie nie ma smaku, za to fantastycznie wchłania cudze smaki. Dlatego pysznie smakuje faszerowany. Zazwyczaj napychany jest mięsem mielonym. Nasz bakłażan faszerowany(...)soczewicą i batatem to zdrowia odmiana standardowej wersji. W farszu znajdziesz mięso – delikatny filet, wcześniej ugotowany – ale możesz go pominąć jeśli bakłażan faszerowany soczewicą ma być w wersji wege. Przygotowanie dania zajmuje trochę czasu, głównie ze względu na dość długi czas przygotowywania farszu. Można go jednak skrócić. Jeśli chcesz, żeby bakłażan faszerowany soczewicą był na twoim talerzu w pól godziny

Niedzielny kucharz
Spaghetti z cukinii z pieczoną cieciorką i batatem 82

spaghetti z cukinii będzie doskonałym rozwiązaniem. Danie jest chrupiące, bardzo świeże i soczyste. Wyraziste pesto z suszonych pomidorów daje mdłej ze swej natury cukinii prawdziwego kopa, a cieciorka i batat – ognia. Warto dodać do nich trochę pieprzu kajeńskiego, żeby podkręcić danie. Tu uwaga: cieciorkę i batata możesz upiec w piekarniku. Nastaw temperaturę na 220 stopni i piecz warzywa przez(...)dostawą do domu! To super proste! Po prostu dodaj je do koszyka klikając przycisk poniżej. Nie doliczamy do tego żadnej marży! Składniki: 2 średnie cukinie 400 ml cieciorki 1 batat 1 łyżka wędzonej lub słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 2-3 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki oleju Sól Pieprz Pesto 6 suszonych pomidorów zalewy

Niedzielny kucharz
Sałatka z jarmużu i cieciorki, z wege pulpetami 106

Sałatka z jarmużu i cieciorki oraz batata z pulpetami z cieciorki, fasoli i kaszy jęczmiennej, to piękne wegetariańskie danie, które nasyci największego nawet mięsożercę. Czas przygotowania : 35 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji : 2 solidne Sałatkę z jarmużu i cieciorki oraz batata można zrobić w dwóch wersjach: mega prostej i szybkiej oraz nieco bardziej złożone i wymagającej więcej(...)pieczoną cieciorką , wegetariańska sheperd’s pie z boczniakami i cieciorką , spaghetti z pieczoną cieciorką i rozmarynem .   Składniki: Sałatka Jarmuż – 250 g 1 puszka (400 g) cieciorki 1 batat 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzy kajeńskiego 1 łyżeczka suszonego czosnku 2 łyżki oleju Sól Dresing ½ szklanki jogurtu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku

Niedzielny kucharz
Pieczone bataty z jarmużowym pesto, fetą i pestkami granatu 77

Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, które są bardzo smaczne, bogate w wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Bataty można jeść ze skórką, wystarczy je umyć i dobrze wyszorować. Szczególnie smaczne są grillowane lub pieczone. Taka upieczona skórka staje się chrupiąca, krucha i jest doskonałym źródłem błonnika. Składniki na 2 porcje 2 bataty 4 łyżki pesto z jarmużu lub innego * 4 łyżki(...)pestek granatu 100 g fety garść orzeszków nerkowca 4 łyżeczki oliwy sól pieprz Wykonanie Bataty myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Możemy batata od strony miąższu ponacinać ostrym nożem . Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 40 minut lub do miękkości. Bataty

Tajemnice Smaku
Bataty z żurawiną 124

Jadłam bataty z granatem i strasznie mi posmakowały. Niestety “u nas na wiosce” ;P ciężko kupić granat, więc trzeba sobie jakoś radzić. Żurawina godnie go zastępuje. Bataty z żurawiną Drukuj przepis Składniki 2 duże bataty garść żurawiny 1 kostka fety paczka rukoli 2 gotowane buraki sos balsamiczny sól pieprz listonic_name = "Bataty z żurawiną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme(...)addToShoppingList1"; listonic_content = "2 duże bataty garść żurawiny 1 kostka fety paczka rukoli 2 gotowane buraki sos balsamiczny sól pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Bataty pokroić w grube plastry, przyprawić solą i pieprzem i piec 20 minut bez termoobiegu, podwójna grzałka. Zalać żurawinę wrzątkiem i odstawić na parę minut. Potem wylać wodę. Krok 2 Upieczone bataty posypać rukolą, pokrojonymi

CoolinarniePL
Bataty pieczone z pesto rukoli, fetą i płatkami migdałów 147

Dzień dobry :-) Jeśli lubicie dania bez mięsa i bataty to polecam Wam ten przepis. Pomysł na te bataty znalazłam tutaj ( klik ), od siebie dodałam płatki migdałów, szkoda tylko, że ich nie podprażyłam, bo smak byłby jeszcze lepszy. Nasze bataty bardzo proste w przygotowaniu, a smakują rewelacyjnie. U nas na obiad były tylko one, bo są naprawdę syte. Polecam i miłego(...)dnia życzę :-) Składniki: 3 średnie bataty 100 g sera feta rukola 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli oliwa z oliwek orzeszki nerkowca starty ser garna padano sok z połowy cytryny sól pieprz płatki migdałów 1. Bataty dobrze myjemy, osuszamy ręcznikiem. Każdego kroimy na 3 plastry, smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy w 200 stopniach na termoobiegu jakieś

kruche babeczki
Kopytka z batatów 95

Kopytka z batatów Kopytka z batatów Składniki 300g batatów (1 sztuka) jajko 150-200 g mąki ½ łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki pieprzu łyżeczka soli Wykonanie: Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Po przestudzeniu batata przegniatamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną(...)kopytka na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy go na mniejsze kawałki. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Artykuł Kopytka z batatów pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Niedzielny obiad ze smakami świata 113

przywołać smaki Maroka, Tajlandii i Południa USA. Ciekawe jest to, że mieszanki znamy w wersji mokrej jako pikante pasty, a tu mamy przyprawy w proszku. Będzie zupa krem z batatów i gulasz z warzyw podawany z szaszłykami z salsą z mango Mieszanka Cajun Knorr do drobiu, ryb i owoców morz ma przywołać smak Południa Stanów przez połączenie papryki, oregano, pieprzu(...)cynamonu, która wzbogaci smak zup i gulaszu z warzyw. Czerwone Curry kojarzy się ze smakiem Tajlandii. Jest to mieszanka papryki, imbiru, galangalu, kolendry, cayenne i trawy cytrynowej. Krem z batatów Składniki: 4 bataty opakowanie przyprawy sypkiej Harissa Knorr 2 pory 300 g liści szpinaku puszka pomidorów pelati 3 łyżki masła orzechowego 3 ząbki czosnku cytryna łyżka mąki pszennej

Ugotowane pozamiatane
Kurczak zapiekany z warzywami i batatami 320

Składniki (na 1 porcję) - 1/3 opakowania mieszanki warzywnej mrożonej (ok. 150 g), - mały batat (ok. 200 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - mięso z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - przyprawy: papryka słodka, kurkuma, oregano, tymianek, sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Warzywa rozmrażamy. 2. Batata obieramy i kroimy w kostkę. 3. Batata(...)marynujemy w łyżeczce oleju, tymianku, szczypcie soli i pieprzu. 4. Batata przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach C (bez przykrycia). 5. Filety z kurczaka, kroimy na mniejsze porcje, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, kurkumie, oregano, szczypcie soli i pieprzu. 6. Do podpieczonego batata dodajemy rozmrożone warzywa. Na wierzchu rozkładamy filety

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pieczone bataty z fetą i ciecierzycą 223

Składniki: – 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) – 100 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) – 2 duże garście świeżego szpinaku – 150 g gotowanej ciecierzycy – 1 ząbek czosnku – sól i pieprz, – 1 łyżeczka kminu rzymskiego, – 1/2 łyżeczki suszonego oregano, – 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, – 1/3 łyżeczki – ostrej – 1/3 wędzonej Przygotowanie(...)Bataty dokładnie myjemy, wycieramy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, (przyprawiamy solą i pieprzem opcjonalnie) i pieczemy przez ok. 40 – 50 minut w temperaturze ok. 200°C. Ciecierzycę gotujemy wg instrukcji (wcześniej moczymy w wodzie najlepiej przez całą noc), lub używamy już ugotowanej z puszki lub słoika. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania