bataty - 3178 przepisów (strona:20/212)

Bakłażan faszerowany soczewicą i batatem 95

Bakłażan faszerowany soczewicą i batatem to samo zdrowie. Możesz go zrobić w wersji wegetariańskiej, albo z kurczakiem, tak jak w przepisie. Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Cechą charakterystyczną bakłażana jest to, że sam w sobie nie ma smaku, za to fantastycznie wchłania cudze smaki. Dlatego pysznie smakuje faszerowany. Zazwyczaj napychany jest mięsem mielonym. Nasz bakłażan faszerowany(...)soczewicą i batatem to zdrowia odmiana standardowej wersji. W farszu znajdziesz mięso – delikatny filet, wcześniej ugotowany – ale możesz go pominąć jeśli bakłażan faszerowany soczewicą ma być w wersji wege. Przygotowanie dania zajmuje trochę czasu, głównie ze względu na dość długi czas przygotowywania farszu. Można go jednak skrócić. Jeśli chcesz, żeby bakłażan faszerowany soczewicą był na twoim talerzu w pól godziny

Niedzielny kucharz
Spaghetti z cukinii z pieczoną cieciorką i batatem 90

spaghetti z cukinii będzie doskonałym rozwiązaniem. Danie jest chrupiące, bardzo świeże i soczyste. Wyraziste pesto z suszonych pomidorów daje mdłej ze swej natury cukinii prawdziwego kopa, a cieciorka i batat – ognia. Warto dodać do nich trochę pieprzu kajeńskiego, żeby podkręcić danie. Tu uwaga: cieciorkę i batata możesz upiec w piekarniku. Nastaw temperaturę na 220 stopni i piecz warzywa przez(...)dostawą do domu! To super proste! Po prostu dodaj je do koszyka klikając przycisk poniżej. Nie doliczamy do tego żadnej marży! Składniki: 2 średnie cukinie 400 ml cieciorki 1 batat 1 łyżka wędzonej lub słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 2-3 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki oleju Sól Pieprz Pesto 6 suszonych pomidorów zalewy

Niedzielny kucharz
Sałatka z jarmużu i cieciorki, z wege pulpetami 114

Sałatka z jarmużu i cieciorki oraz batata z pulpetami z cieciorki, fasoli i kaszy jęczmiennej, to piękne wegetariańskie danie, które nasyci największego nawet mięsożercę. Czas przygotowania : 35 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji : 2 solidne Sałatkę z jarmużu i cieciorki oraz batata można zrobić w dwóch wersjach: mega prostej i szybkiej oraz nieco bardziej złożone i wymagającej więcej(...)pieczoną cieciorką , wegetariańska sheperd’s pie z boczniakami i cieciorką , spaghetti z pieczoną cieciorką i rozmarynem .   Składniki: Sałatka Jarmuż – 250 g 1 puszka (400 g) cieciorki 1 batat 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzy kajeńskiego 1 łyżeczka suszonego czosnku 2 łyżki oleju Sól Dresing ½ szklanki jogurtu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku

Niedzielny kucharz
Pieczone bataty z jarmużowym pesto, fetą i pestkami granatu 85

Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, które są bardzo smaczne, bogate w wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Bataty można jeść ze skórką, wystarczy je umyć i dobrze wyszorować. Szczególnie smaczne są grillowane lub pieczone. Taka upieczona skórka staje się chrupiąca, krucha i jest doskonałym źródłem błonnika. Składniki na 2 porcje 2 bataty 4 łyżki pesto z jarmużu lub innego * 4 łyżki(...)pestek granatu 100 g fety garść orzeszków nerkowca 4 łyżeczki oliwy sól pieprz Wykonanie Bataty myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Możemy batata od strony miąższu ponacinać ostrym nożem . Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 40 minut lub do miękkości. Bataty

Tajemnice Smaku
Bataty z żurawiną 132

Jadłam bataty z granatem i strasznie mi posmakowały. Niestety “u nas na wiosce” ;P ciężko kupić granat, więc trzeba sobie jakoś radzić. Żurawina godnie go zastępuje. Bataty z żurawiną Drukuj przepis Składniki 2 duże bataty garść żurawiny 1 kostka fety paczka rukoli 2 gotowane buraki sos balsamiczny sól pieprz listonic_name = "Bataty z żurawiną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme(...)addToShoppingList1"; listonic_content = "2 duże bataty garść żurawiny 1 kostka fety paczka rukoli 2 gotowane buraki sos balsamiczny sól pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Bataty pokroić w grube plastry, przyprawić solą i pieprzem i piec 20 minut bez termoobiegu, podwójna grzałka. Zalać żurawinę wrzątkiem i odstawić na parę minut. Potem wylać wodę. Krok 2 Upieczone bataty posypać rukolą, pokrojonymi

CoolinarniePL
Bataty pieczone z pesto rukoli, fetą i płatkami migdałów 156

Dzień dobry :-) Jeśli lubicie dania bez mięsa i bataty to polecam Wam ten przepis. Pomysł na te bataty znalazłam tutaj ( klik ), od siebie dodałam płatki migdałów, szkoda tylko, że ich nie podprażyłam, bo smak byłby jeszcze lepszy. Nasze bataty bardzo proste w przygotowaniu, a smakują rewelacyjnie. U nas na obiad były tylko one, bo są naprawdę syte. Polecam i miłego(...)dnia życzę :-) Składniki: 3 średnie bataty 100 g sera feta rukola 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli oliwa z oliwek orzeszki nerkowca starty ser garna padano sok z połowy cytryny sól pieprz płatki migdałów 1. Bataty dobrze myjemy, osuszamy ręcznikiem. Każdego kroimy na 3 plastry, smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy w 200 stopniach na termoobiegu jakieś

kruche babeczki
Kopytka z batatów 103

Kopytka z batatów Kopytka z batatów Składniki 300g batatów (1 sztuka) jajko 150-200 g mąki ½ łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki pieprzu łyżeczka soli Wykonanie: Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Po przestudzeniu batata przegniatamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną(...)kopytka na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy go na mniejsze kawałki. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Artykuł Kopytka z batatów pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Niedzielny obiad ze smakami świata 122

przywołać smaki Maroka, Tajlandii i Południa USA. Ciekawe jest to, że mieszanki znamy w wersji mokrej jako pikante pasty, a tu mamy przyprawy w proszku. Będzie zupa krem z batatów i gulasz z warzyw podawany z szaszłykami z salsą z mango Mieszanka Cajun Knorr do drobiu, ryb i owoców morz ma przywołać smak Południa Stanów przez połączenie papryki, oregano, pieprzu(...)cynamonu, która wzbogaci smak zup i gulaszu z warzyw. Czerwone Curry kojarzy się ze smakiem Tajlandii. Jest to mieszanka papryki, imbiru, galangalu, kolendry, cayenne i trawy cytrynowej. Krem z batatów Składniki: 4 bataty opakowanie przyprawy sypkiej Harissa Knorr 2 pory 300 g liści szpinaku puszka pomidorów pelati 3 łyżki masła orzechowego 3 ząbki czosnku cytryna łyżka mąki pszennej

Ugotowane pozamiatane
Kurczak zapiekany z warzywami i batatami 334

Składniki (na 1 porcję) - 1/3 opakowania mieszanki warzywnej mrożonej (ok. 150 g), - mały batat (ok. 200 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - mięso z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - przyprawy: papryka słodka, kurkuma, oregano, tymianek, sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Warzywa rozmrażamy. 2. Batata obieramy i kroimy w kostkę. 3. Batata(...)marynujemy w łyżeczce oleju, tymianku, szczypcie soli i pieprzu. 4. Batata przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach C (bez przykrycia). 5. Filety z kurczaka, kroimy na mniejsze porcje, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, kurkumie, oregano, szczypcie soli i pieprzu. 6. Do podpieczonego batata dodajemy rozmrożone warzywa. Na wierzchu rozkładamy filety

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pieczone bataty z fetą i ciecierzycą 235

Składniki: – 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) – 100 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) – 2 duże garście świeżego szpinaku – 150 g gotowanej ciecierzycy – 1 ząbek czosnku – sól i pieprz, – 1 łyżeczka kminu rzymskiego, – 1/2 łyżeczki suszonego oregano, – 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, – 1/3 łyżeczki – ostrej – 1/3 wędzonej Przygotowanie(...)Bataty dokładnie myjemy, wycieramy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, (przyprawiamy solą i pieprzem opcjonalnie) i pieczemy przez ok. 40 – 50 minut w temperaturze ok. 200°C. Ciecierzycę gotujemy wg instrukcji (wcześniej moczymy w wodzie najlepiej przez całą noc), lub używamy już ugotowanej z puszki lub słoika. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy

I LOVE LIFE
Meksykańska zupa z batatami 229

wiele ciekawy przepisów, a specjalistką w ich wyszukiwaniu jest Madzia :) Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę. Będzie to meksykańska zupa z batatami i kurczakiem. Jako, że ma być meksykańska to będzie delikatnie na ostro… ale dzięki temu świetnie rozgrzeje nas w chłodne, zimowe popołudnia. Poniżej znajdziecie listę składników oraz przepis(...)porcje :) Do dzieła… Składniki pierś z kurczaka 1 średniej wielkości batat 1/3 szklanki soczewicy (najlepiej czerwonej) 1 l bulionu 2 ząbki czosnku cebula oliwa śmietana papryczka chilli 1/2 łyżeczki kminu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz Przepis na meksykańską zupę z batatami Batata i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone placki z batata i kalafiora 103

Przepis na te placki powstał spontanicznie z potrzeby wykorzystania batata i kalafiora, które już się o to prosiły. Myślałam jak połączyć te warzywa w coś smacznego i wpadłam na pomysł placków. Placki wyszły świetne, na pewno jeszcze do nich wrócę. Delikatne w smaku, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą batata. Więc jeśli lubicie smak batatów to te placki na pewno przypadną(...)gustu. Placki upiekłam w piekarniku dzięki czemu są bardzo lekkie i zdrowe, a co najlepsze robią się praktycznie same 😉 PLACKI Z BATATA I KALAFIORA Czas przygotowania 35 minut Z podanych składników wyszło 10 niewielkich placków Średni batat Pół kalafiora 2 jajka Łyżka mąki kukurydzianej Łyżka płatków jaglanych Sól, pieprz Batata obrać ze skórki Na dużych oczkach tarki zetrzeć batata

HealthyCreations
Pieczone bataty z miodem i chili 136

Pieczone bataty z miodem i chili Jeśli nie wiecie co zjeść przed treningiem, to nie musicie już dalej szukać. Zainspirowany przedtreningowym daniem od Barbell Kitchen postanowiłem przygotować swoją wersję optymalnej przedtreningowej przekąski w postaci pieczonego batata z miodem i chili. Bogata w cukry proste i złożone pobudzi Was do działania, utrzyma wysoki poziom energii i pomoże wznieść się na wyżyny(...)podczas ciężkich ćwiczeń. 1 Duży Batat 1 łyżka Miodu Sok z limonki 1/4 łyżeczki Suszonej Papryki Chipotle 1/4 łyżeczki Papryki Wędzonej Oliwa z oliwek (do posmarowania batatów) Szczypta soli Rozgrzej piekarnik do 200°C. Batata przekrój na pół, posmaruj oliwą i oprósz solą, papryką wędzoną i chipotle. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut. Wyjmij z piekarnika

Oslov.
Chipsy z batata z awokado 170

Chipsy z batata z awokado i pasowało mi pesto z bazylii Wczoraj byłam w Bolimowskim Parku Krajobrazowym na rowerach). Na stacji benzynowej kupiłam chipsy z batata i ... w paczce było ich tyle, że zmieściłam je na dłoni. Patrzyłam i nie wiedziałam jak to ugryźć;) Tylko rozdrażniona smakiem wieczorem zrobiłam swoje Przekąska z batata szybko się robi a Ty będziesz zdrowo(...)najedzona. batat sól himalajska olej rzepakowy awokado +szczypta soli himalajskiej czosnek sok z 1/2 limonki tymianek pesto z bazylii Batata umyj, poszatkuj na ok 1-2 mm  - polecam batata obrać  -  ja tego nie zrobiła i żałuję... Papier do pieczenia posmaruj olejem, rozłóż chipsy i upiecz w piekarniku 200 stopni 12 minut! Moje siedziały 15 minut i niektóre

AZgotuj!