Krem z batatów to zupa tylko z kilku składników. Szybka i prosta do zrobienia, wystarczy tylko pół godziny. Cudowna, aksamitna, aromatyczna, słodkawa, a jednocześnie z wyczuwalnym posmakiem czosnku i cebuli. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie musicie ją zrobić :) Zupa krem z batatów- składniki: * 2 większe bataty (moje po obraniu miały około 700g) * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * około(...)łyżki oleju * opcjonalnie śmietana do dekoracji * groszki ptysiowe na wierzch Wykonanie: Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z czosnkiem. Bataty obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone bataty, wszystko razem podsmażać na średnio rozgrzanym palniku grzewczym około 7-8 minut, co chwilę mieszając. Na koniec wlać rosół
Zrób to smacznieZupa krem z czerwonej soczewicy, pomidorów, marchewki i batata zachwyciła mnie swoim smakiem i kolorem. Jest bardzo prosta, szybka w zrobieniu i niezwykle syta. Mam nadzieję, że Wam też będzie smakować! W pochmurne i chłodne dni aż chce się zjeść coś słonecznie ciepłego. Nic tak nie poprawia nastroju i nie rozgrzewa, jak zupa krem z czerwonej soczewicy . Możecie ją serwować(...)składniki: Kaloryczność: 90 kcal w 100 g. Moja szklanka to pojemność 250 ml. 1 litr wody 2 szklanki soczewicy czerwonej (380 g) puszka pomidorów (około 400 g) 1 batat lub średni ziemniak (150 g) 1 średnia marchewka (200 g) 1 nieduża cebula (około 120 g) 1 średni ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia cebulki łyżeczka kurkumy łyżeczka
Ania gotujesię nudne? Zastanawiasz się co można zrobić z nich kreatywnego i ciekawego? Polecam Ci dzisiejsze REWELACYJNE kotlety! Tym razem ukręciłem pyszne, domowe, wegańskie kotlety ze słodkich ziemniaków , czyli batatów. Kotlety z batata Bardzo często pakuję kotlety w bułę. Jest to mój ulubiony sposób ich podania. Dzisiejsze kotlety z batata podałem w towarzystwie sosu słodko-pikantnego, wegańskiego majonezu, ogórka konserwowego, kiełków(...)Moje surówkowe propozycje dla Ciebie to przede wszystkim klasyczna surówka z pomidora i cebuli , surówka z czerwonej kapusty w tajskim stylu oraz sałatka z ogórka po azjatycku. Kotlety z batatów – KĄCIK PORAD Chcesz zrobić bezglutenowe kotleciki? Użyj bułki tartej lub płatków owsianych bezglutenowych! Tandoori Masala może zostać przez Ciebie zastąpiona również mieszanką Garam Masala, ale… naprawdę warto sięgnąć
BlendmanZrobić frytki z batata tak, żeby chrupały, jak smażone frytki to jest pewna sztuka. Ale warto poświecić dla nich trochę czasu, bo są rewelacyjne chrupiące. Czas: 45 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji : 2 Cała uroda frytek jest w tym, że są przyjemnie chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie. Jeśli myślisz, że efekt taki można osiągnąć smażąc(...)trzeba je obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem octu (tu znajdziesz przepis na chrupiące frytki z piekarnika ). Metoda ta nie sprawdzi się w przypadku słodkich ziemniaków. Pieczone frytki z batata wrzucone po prostu do piekarnika są pyszne, ale miękkie i łamliwe. Bo inne nie mogą być. Wszystko to sprawka skrobi. Być może kojarzysz taki zabieg jak krochmalenie mankietów i kołnierzyków
Niedzielny kucharzWiecie co? Kompletnie oszalałam na punkcie frytek z batatów. Bataty, choć od dłuższego czasu dostępne są w prawie każdym sklepie, dopiero niedawno spróbowałam po raz pierwszy. Jakoś wcześniej nie mogłam sobie wyobrazić jak też mogą smakować słodkie ziemniaki. Trochę mi się to gryzło ze sobą, nie pasowało mi. Ale jak spróbowałam, zmieniłam zdanie o 180 stopni. Frytki podaję najczęściej(...)Bardzo mi pasuje ten słodki smak przełamany przyprawami. A Wy, lubicie? Jeśli jeszcze nie jedliście, zachęcam do spróbowania. Może polubicie je tak samo mocno jak ja 2 dość duże bataty olej – 3-4 łyżki granulowany czosnek mielona papryka słodka i szczypta papryki ostrej cynamon – około 1/3 łyżeczki oregano pieprz sól Bataty obieramy, kroimy na frytki. Zalewamy w garnku
Smaki Na TalerzuPieczone bataty z farszem to pomysł na pyszny obiad. Danie jest proste i nie ma przy nim wiele pracy. Składniki 2 bataty mięso mielone czerwona fasola ser żółty przyprawy Przygotowanie Bataty wyszorować, przekroić i piec 45 minut w 200 stopniach. Gdy bataty się upieką wydrążyć łyżką miąższ ze środka. Miąższ rozgnieść lekko widelcem i połączyć z usmażonym mięsem mielonym(...)fasolą czerwoną. Gotowy farsz nałożyć do wydrążonych łódek z batatów, posypać żółtym serem i wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 minut. Autor przepisu: Karolina Górska Artykuł Pieczone bataty z farszem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyduża Dodaj do koszyka Deska Gąska Aureliusz – duża Dodaj do koszyka Zachęcam Was do odwiedzenia innych przepisów: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – bataty z sosem awokado – kurczak z batatami – carpaccio z buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – frytki z batatów – chipsy z batatów(...)pikantne frytki z batatów – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie – sałatka z batatem i jakiem na miękko CHAPATI Przygotowanie: 1 h 20 minut Ilość porcji: 5-6 placków Składniki placki chapati: – 200 g mąki pszennej – 120 ml ciepłej wody o temperaturze około 70% (możesz zagotować i odstawić na około 5 minut) – pół łyżeczki
nietylkopasta.plPieczone bataty z ciecierzycą i sosem sezamowym Słodkie ziemniaki, chrupiąca ciecierzyca, świeże warzywa i kremowy, przyjemnie gorzki sos na bazie tahini… Takie połączenie smaków, to ja UWIELBIAM. Dzisiejsze pieczone bataty są pysznym, pięknie wyglądającym, pełnowartościowym i stosunkowo lekkim posiłkiem. Wyjmowanie środka z upieczonych batatów nie jest konieczne, ale moim zdaniem warto to zrobić. Dzięki wydrążeniu części miąższu, zmieścimy więcej(...)wspaniałych dodatków do środka, a pieczone bataty będą prezentowały się znakomicie. Z pozostałego miąższu, możesz zrobić smaczne i proste puree do następnego obiadu, ulepić domowe kopytka z batatów lub nawet ukręcić hummus – wystarczy dodać kilka łyżek i zblendować. Artykuł Pieczone bataty z ciecierzycą i sosem sezamowym pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
BlendmanBataty to jedne z tych warzyw, które zwłaszcza jesienią powinny często gościć na naszych stołach. Są bogate w szereg cennych witamin, minerałów i składników odżywczych, dzięki czemu posiadają moc korzystnych właściwości – od przeciwnowotworowych, po wspierające pracę serca i wzrok. Jeśli staracie się jeść codziennie minimum pięć porcji warzyw i owoców, to ucieszy Was fakt, że słodkie ziemniaki, w przeciwieństwie(...)tych tradycyjnych, najczęściej u nas jadanych, do owych pięciu porcji można śmiało zaliczać. A jeśli brak Wam pomysłu na wykorzystanie batatów, to upieczcie je z różyczkami kalafiora, posypane słodką papryką i suszonymi płatkami chilli – odrobina ostrości dobrze balansuje słodki smak tych pomarańczowych bulw. Do tego kilka łyżek dzikiego ryżu, garść rukoli, odrobina chrupiących pestek dyni lub orzechów, octowy winegret
Even Better Foodpomysł na steki z selera pieczone w piekarniku z pewnością będziecie wielokrotnie powtarzać. Zachęcam Was do odwiedzenia innych przepisów: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – bataty z sosem awokado – kurczak z batatami – carpaccio z buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – frytki z batatów – chipsy z batatów – pikantne frytki z batatów – zbiór przepisów(...)odpowiedź na pytanie co jeść na diecie – sałatka z batatem i jakiem na miękko Książka Zapach Świąt 45,00 zł Dodaj do koszyka e-book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00 zł Dodaj do koszyka STEKI Z SELERA Z SALSA VERDE Przygotowanie: 45 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 1 duży seler 2 łyżki oliwy
nietylkopasta.plTutaj nie ma wielkiej filozofii, w lodówce miałam dogorywające bataty i otwarte mleczko kokosowe. Szast prast i mamy bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupę. To taki rodzaj zupy, którym się nie napchacie, ale będziecie się nim delektować. I zjedzcie ją sobie z czym chcecie. U nas była bez wypełniaczy. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 2 średnie bataty 50 ml mleka kokosowego(...)mała cebula 1 ząbek czosnku szczypta mielonego imbiru szczypta suszonego jalapeno (można użyć zwykłej chili) 1 łyżeczka czarnego sezamu sól olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Bataty pieczemy w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 30 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek chwilę smażymy na oleju, dodajemy do nich bataty, smażymy
Kardamonovycytryny, zieloną pietruszką oraz czosnkiem. Ta wyrazista mieszanka znakomicie sprawdzi się w wegańskich kotletach, nadając im ogrom smaku i żywy koloryt. Kasza jaglana posłuży tu za odżywczą bazę, bataty – naturalnie słodkie spoiwo. Całość jest niezwykle aromatyczna, delikatnie pikantna, pełna charakteru, a przy tym odżywcza i bogata w wartościowe składniki. Przepadniecie już z pierwszym kęsem Składniki na około 8 kotletów(...)szklanki suchej kaszy jaglanej (+ 1 szklanka wody) około 150 g upieczonego miąższu batata (tj. mniej-więcej jeden nieduży batat) 1 łyżka mąki ryżowej, 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 nieduży ząbek czosnku skórka otarta z 1 dużej cytryny (niewoskowanej) 1 łyżka soku z cytryny garść natki pietruszki 1 papryczka chilli bez pestek (ilość według uznania, można wykorzystać również pestki, jeśli kotlety
Even Better Foodmiętowy na bazie jogurtu – możecie użyć zwierzęcego lub roślinnego, zależnie od preferencji. Składniki na około 12 niedużych kotletów: 2/3 szklanki suchej komosy ryżowej (quinoa) + 1 1/3 szklanki wody 1 batat (słodki ziemniak) o wadze około 320 g 3 czubate łyżki mąki kokosowej 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól i przyprawy: 1-2 łyżeczki mielonego(...)się wody, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, nie mieszając, aż komosa wchłonie cały płyn (około 20 minut). Ugotowaną komosę pozostawić do wystudzenia. Batata dokładnie wyszorować pod zimną wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o i piec do miękkości (około 35 – 45 minut, zależnie od wielkości ziemniaka) – wykałaczka lub cienki nożyk powinien
Even Better Foodmiętowy na bazie jogurtu – możecie użyć zwierzęcego lub roślinnego, zależnie od preferencji. Składniki na około 12 niedużych kotletów: 2/3 szklanki suchej komosy ryżowej (quinoa) + 1 1/3 szklanki wody 1 batat (słodki ziemniak) o wadze około 320 g 3 czubate łyżki mąki kokosowej 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól i przyprawy: 1-2 łyżeczki mielonego(...)się wody, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, nie mieszając, aż komosa wchłonie cały płyn (około 20 minut). Ugotowaną komosę pozostawić do wystudzenia. Batata dokładnie wyszorować pod zimną wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o i piec do miękkości (około 35 – 45 minut, zależnie od wielkości ziemniaka) – wykałaczka lub cienki nożyk powinien
Even Better Food