Tajska zupa curry z batatem, kurczakiem oraz papryką, na mleczku kokosowym... to rozgrzewająca, jesienna zupa pełna aromatów, o kolorze, który z pewnością ożywi jesienne szarości i poprawi nasz nastrój 😉 Jest to wersja łagodna zupy tajskiej, powiedziałabym nawet, że trochę słodkawa za sprawą batata oraz mleczka kokosowego. Osobom chcącym podostrzyć jej smak polecam dodać świeżą papryczkę chili, pokrojoną w plasterki(...)półplasterki. Jej wykonanie zajmuje nie więcej niż 40 minut! Zachęcam do spróbowania 😀 Składniki: 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 batat 1 papryka czerwona 1 filet z kurczaka 200 ml mleczka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka przyprawy curry 1-2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie
Kuchnia MagdaLenyszczęście lubi czerwone curry! Dodałam do niego tuńczyka, gdyż miałam go na stanie i nawet nie wyczuł że to ryba! Do kompletu dodałam jeszcze fasolkę szparagową i bataty, które podnoszą jego sytość i atrakcyjność tego dania. Obiad w 30 minut, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Danie nie jest zbyt pikantne, chociaż jeżeli ktoś lubi to można dodać ekstra chilli(...)polecam gorąco! Jeżeli posiadasz Tefal Cusine Companion to praktycznie wykona od to danie za Ciebie Wskazówki poniżej. Scroll down for recipe in English Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki, pokrojone w plasterki 2 łyżki czerwonej curry pasty 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki mleka kokosowego
karmelowySałatka z batatów i czerwonych buraczków to kolejny prosty przepis na sałatkę na każdą okazję: świetnie nadaje się na lunch, jako dodatek do obiadu czy smakowitą i zdrową przekąskę w ciągu dnia na “nagłego głoda”. Mój niemowlak także nią nie gardzi i chętnie wybiera bataty trenując przy okazji chwyt pęsetkowy Jednym słowem, uniwersalna sałatka dla każdego! Składniki: 1 batat (słodki(...)ziemniak amerykański) 2 średnie buraki czerwone 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Wykonanie: Bataty i buraki obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam silikonowej maty wielokrotnego użytku – wystarczy po pieczeniu umyć, wysuszyć i jest gotowa do ponownego użycia). Posypujemy papryką
Lamarida.plmożna zrobić tylko z soi albo z orzechów. Aż natknęłam się na ten prosty przepis Anji z Cooking with Plants i nie mogłam uwierzyć, że płatków owsianych i batatów można zrobić pyszny, zdrowy i naturalny w składzie ser! Jest on wielkim hitem w naszej rodzinie i pojawia się regularnie na naszym stole. Nawet naszym krewnym – koneserom żółtego sera(...)wegański ser, że przyrządzają go sami w domu! A więc wy nie czekajcie, tylko sami wypróbujcie Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka słodkich ziemniaków (batatów) 1 cała marynowana grillowana papryka 1/2 szklanki nieaktywnych drożdży 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 2 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżeczka cebuli w proszku 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Lamarida.plwiecie, co jest w nich najlepsze? Robią się migusiem! Na prawdę. Polecam spróbować, a gwarantuję, że jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu. Oczywiście punktem obowiązkowym pozostają bataty i ich sposób przyrządzania, ale reszta składników, to już Wasza sprawa. Poniżej przedstawiam Wam moją propozycję. Smacznego! Składniki: bataty (1 sztuka na osobę) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta(...)kiełków stir - fry filet z kurczaka 1 opakowanie sera mozzarella z zalewy oregano i estragon suszony, sól olej roślinny Przygotowanie: Dokładnie umyj bataty i nakłuj je widelcem dookoła. Teraz czas na chwilę czarów! Wkładamy je na 3-5 minut do mikrofalówki. Zależy jaką moc macie ustawioną. Gdy chwilę ostygną, przekrój na pół i wydrąż środek nadając im kształt małych łódeczek
Karczma HonoriettyPulpeciki jaglane z batatem i botwinką polecam na obiad wszystkim wielbicielom tytułowych składników, osobom na diecie odchudzającej lub bezglutenowej i rodzicom gotującym dla swoich dzieci. Propozycja jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Batat i botwinka nadają całości słodyczy, dlatego szczególnie upodobały sobie to danie moje dziewczynki (i polecam wszystkim dzieciom), ale ja - jako jaglany kaszożerca ;) i wielbiciel zarówno batata(...)możesz dodać siekany koperek - ja nim oprószyłam już na talerzach, bo Zuzia ubóstwia koperek i do wszystkiego by go dała ;) a tu akurat rzeczywiście fajnie pasował. Pulpeciki jaglane z batatem i botwinką Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej 1/2 batata 1/2 pęczka botwinki 2 jajka 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej sól
Kolorowy PrzepisownikDzisiaj zapraszam na placki nietypowe, placki plantanowe z batatem. Pisałam niedawno o plantanach i obiecałam wtedy kilka nowych przepisów. Najprostszym z nich są placki . Placki plantanowe są bardzo smaczne, lekko słodkie i dlatego pasują z jogurtem i świeżymi owocami. Co prawda plantan zawiera sporo skrobii to ja jednak dodałam odrobinę mąki do masy. Dobrze zrobiłam, bo placki od razu ładnie(...)się smażyły nie straciwszy przy tym na puszystości. Piękny pomarańczowy kolor zawdzięczają oczywiście batatowi. Do placków można użyć świeżego lub pieczonego batata . Ja tym razem wykorzystałam świeży batat. Placki plantanowe Składniki: na 20 placków 2 plantany, dojrzałe 1 batat, około 250 g 2 jajka 100 ml mleka 80 g mąki 1 łyżeczka soli olej do smażenia Dodatkowo cukier puder truskawki
codojedzeniadodatek do chrupiących skrzydełek, czy grillowanych żeberek. Chili, czyli absolutna klasyka kuchni amerykańskiej, w nieco innym i bezmięsnym wydaniu wędruje prosto ze Słonecznej Kuchni :) Wyrazisty smak potrawki uzupełniają słodkie bataty pieczone w całości, jogurt przełamany odrobiną płatków chili i świeże awokado - całkowita eksplozja smaków tworząca głębokie i spójne połączenie wielu wymiarów. I to wszystko w niezwykle prosty sposób możecie przyrządzić(...)swoich własnych przestrzeniach kuchennych! :D Ważnym elementem jest to, aby podczas gotowania używać naczynia, które można wstawić także do piekarnika. Do dzieła więc! Zapiekane chili z fasoli z pieczonymi batatami Potrzebujesz: 2 marchewki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki płatków chili puszka białej fasoli puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów 100ml
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJeśli smakowały Wam grzanki z dyni piżmowej (tutaj przepis) , ale nie mogliście jej ostatnio kupić to zdradzę Wam, że plasterki batatów to równie pyszne bezglutenowe grzanki. Są doskonałe, a robi je się dosłownie 10 minut. Składniki: 2 duże bataty pokrojone w plasterki grubości ok. 1 centymetra 100 g tartego żółtego sera kupny sos pesto zielenina do dekoracji(...)mnie koperek, ale mogą być listki bazylii, szczypiorek itp. pieprz Jak przygotować grzanki z batatów z serem żółtym i pesto? Bataty zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni po 5 minut na każdą stronę plasterka, aż będą miękkie (sprawdzamy widelcem). Wyłączamy piekarnik. Każdy plaster smarujemy odrobiną pesto i dekorujemy garstką sera. Wkładamy do ciepłego jeszcze piekarnika na kilka
Ugotowane pozamiataneOpis: Bataty są znacznie zdrowsze niż klasyczne ziemniaki ponieważ zawierają dużo więcej składników odżywczych. Są źródłem witaminy E, B i C, zawierają dużo beta-karotenu, zatem korzystanie wpływają na wygląd skóry oraz funkcjonowanie narządu wzroku. Frytki z batatów to doskonała przekąska, która z powodzeniem może zastąpić klasyczne frytki. Choć wiele osób uważa, że są to po prostu słodkie ziemniaki, mało(...)dużo zdrowsze od klasycznych kartofli. Składniki: 4 bataty (średniej wielkości) 2 łyżki oleju rzepakowego Ostra papryka w proszku Tymianek Sól, pieprz Opis przygotowania: Na początku bataty musimy obrać ze skórki. Siekamy je w słupki, identycznie jak na klasyczne frytki. Pokrojone słodkie ziemniaki wrzucamy do większej miski. Następnie dodajemy do tego olej oraz przyprawiamy ostrą papryką, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOpis: Bataty są znacznie zdrowsze niż klasyczne ziemniaki ponieważ zawierają dużo więcej składników odżywczych. Są źródłem witaminy E, B i C, zawierają dużo beta-karotenu, zatem korzystanie wpływają na wygląd skóry oraz funkcjonowanie narządu wzroku. Frytki z batatów to doskonała przekąska, która z powodzeniem może zastąpić klasyczne frytki. Choć wiele osób uważa, że są to po prostu słodkie ziemniaki, mało(...)dużo zdrowsze od klasycznych kartofli. Składniki: 4 bataty (średniej wielkości) 2 łyżki oleju rzepakowego Ostra papryka w proszku Tymianek Sól, pieprz Opis przygotowania: Na początku bataty musimy obrać ze skórki. Siekamy je w słupki, identycznie jak na klasyczne frytki. Pokrojone słodkie ziemniaki wrzucamy do większej miski. Następnie dodajemy do tego olej oraz przyprawiamy ostrą papryką, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewszystko polane sosem na bazie masła orzechowego, tahini czy greckiego jogurtu i posypane ziarnami. Czy może być coś smaczniejszego? Moje pierwsze podejście to kurczak w ziołach, chrupiące frytki z batatów w parmezanowej skorupce, a do tego pieczarki, ogórki, pomidory, feta i pyszny sos orzechowy. Wszystko stworzyło niebiańsko dobre danie! Musicie spróbować! :) Z podanych poniżej porcji wyjdzie obiad(...)osoby lub dla 2 osób na 2 dni. Frytki z batatów w chrupiącej skorupce z parmezanu: 2 duże bataty 3 jajka + odrobina wody ok. 200 g tartego parmezanu 1 łyżeczka kuminu 3 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki skrobi ziemniaczanej sól i pieprz Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie w paski. Przygotowujemy 2 miseczki, do jednej wbijamy jajka
Cooking MonsterLekka sałatka z batatami, quinoa i sałatą…Taka sałatka nigdy się nie znudzi. Jest w niej wszystko co lubię! Słodki batat , bogata w białko quinoa (komosa ryżowa), mnóstwo zieleniny i pyszny sos winegret. Przyrządziłam ją wczoraj na kolację. Resztę zapakowałam do pojemnika na dzisiaj do pracy. Oczywiście sałatka nie może się obyć bez sosu. Ja jak zwykle przyrządzam lekkie(...)sezonowych warzyw czy owoców. Nie brakuje ich przez resztę roku. Lekka sałatka pasuje o każdej porze nawet zimą. Lekka sałatka Składniki: 2 porcje 150 g gotowanej czarnej quinoa 1 batat, ok. 350 g 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 1 duże jabłko 150 g zielonej sałaty, np. rukola, rzymska, szpinak i sałata lodowa 4 łyżki natki pietruszki, grubo
codojedzeniaBataty to słodkie ziemniaki. Mają delikatny smak i pieką się bardzo szybko, szybciej niż zwykłe ziemniaki. Zaliczane są do najbogatszych w składniki odżywcze warzyw. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. Są naprawdę pyszne i idealne do mięsa z grilla, tak też je jedliśmy. Składniki: • 2 bataty • 1/3 szklanki oliwy dobrej jakości(...)Ellea • sól, pieprz do smaku • kilka gałązek rozmarynu Wykonanie: • Bataty obrać i pokroić w paski a la długie frytki. • Oliwę rozmieszać z solą, pieprzem i posiekanymi igiełkami rozmarynu. • Marynować bataty w oliwie przez kilka godzin w lodówce. • Piekarnik nastawić na 180 st.C. • Bataty wyłożyć na blachę na papier
To co kochamwalorach zdrowotnych batatów pisałam przy okazji sałatki z batatów. Pieczone bataty wyglądają i smakują trochę jak puree ziemniaka z marchewką. Same są dość mdłe, ale rozmaryn, orzechy i ser z niebieską pleśnią nadają im charakteru. Chrupiące orzechy i ostry ser uzupełniają teksturę przekąski. Składniki na 8-10 plastrów: • 1 duży batat • garść(...)orzechów pekan • 100 g sera z niebieską pleśnią • sól, pieprz do smaku • kilka igiełek świeżego rozmarynu • 2 łyżki oliwy Wykonanie: • Bataty umyć, wyszorować skórkę i pokroić w 1 cm plastry. • Plastry posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. • Na każdym plastrze położyć po kilka orzechów. • Piec w temp. 180 st.C przez
To co kocham