Bataty, które w piekarniku zostały upieczone, na plasterki pokrojone, świetnie z puree z zielonego groszku smakowo się komponują i do tołpygi idealnie pasują. Groszek, który jest na parze przygotowany, a potem zamrażany, w kilka min się gotuje i dzięki temu bardzo dobrze smakuje. To danie jest kolorowe i w smaku wyjątkowe. Składniki 6 porcji: p uree(...)groszku zielonego gotowanego na parze Bonduelle, 1 łyżka masła, sól do smaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku, ponadto: 2 bataty, ok. 370 g tołpygi (1 filet), 2 łyżki masła klarownego, masło do smarowania foli, 1 łyżka cukru brązowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 cytryna, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: Bataty myjemy i suszymy. Folię
Moniki SmakołykiCiasto, które dzisiaj przedstawię, nazwałam żartobliwie pier BATATnik, ponieważ dzięki przyprawie do piernika tak właśnie smakuje. Przygotowałam je – jak sama nazwa wskazuje - m.in. z batatów. Batat to inaczej patat, wilec ziemniaczany, słodki ziemniak. Z batatów można przygotowywać praktycznie to samo, co ze zwykłych ziemniaków – frytki, puree, kopytka. Możemy dostać odmiany o miąższu koloru żółto-brązowego, białego lub bladoczerwonego. Ja użyłam(...)kilogram. Są dość spore, dlatego za jedną średnią sztukę zapłacimy ok. 6 zł. Myślę, że warto czasem wydać parę zł i urozmaicić nieco swoją dietę. Szczególnie, że bataty zawierają duże ilości beta-karotenu, zapobiegającego chorobom serca, oczu i wielu nowotworom. Ponadto mają mnóstwo witamin z grupy B, witaminy E, potasu, magnezu, fosforu, sodu oraz wapnia. A tak oto wyglądają bataty
Powiedz dietom niewegetariański pasztet z batatów musi znaleźć się na Waszych wielkanocnych stołach. Koniecznie spróbujcie go z szybką konfiturą z żurawiny. Do tego świeżutkie chrupiące pieczywo. Jest przepysznie! Składniki: 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 cebula 600 g obranych batatów 2 jajka na twardo 2 jajka surowe 90 g mielonych migdałów 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego(...)kala namak pieprz 2 łyżki sezamu Konfitura: 200 g suszonej żurawiny KRESTO 2 łyżki miodu 1/2 szkl wody 1/2 szkl wytrawnego czerwonego wina skórka otarta z 1/2 cytryny Bataty kroimy w kostkę. Na oleju i maśle szklimy posiekaną cebulę, dorzucamy bataty i smażymy pod przykryciem na małym ogniu często mieszając (15 minut). Gdy bataty będą miękkie i zrumienione razem
Delicious PlaceOstra zupa curry z klopsikami, batatami i makaronem ryżowym. Z dodatkiem pasty curry, mleka kokosowego i masła orzechowego. Gęsta, syta, rozgrzewająca, taka jakich organizm domaga się zimą. Szczególnie teraz po kilku miesiącach zimy, szczególnie musimy się dobrze traktować, lekko zmęczeni i czekający na wiosnę. Talerz takiej zupy- gwarantuję postawi każdego na nogi(...)Zupa curry z klopsikami i batatem Składniki: 1 kg mięsa mielonego ( indyk lub wieprzowina) 1 cebula dymka ( cebulka wraz ze szczypiorkiem) 2+4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka bułki tartej 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 cebule 3 łyżki oleju 1 słodki ziemniak kawałek imbiru ( po starciu około jedna łyżka) 3 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasu curry 1 puszka mleka
Smaczny zeszytBataty to słodkie ziemniaki. Mają delikatny smak i pieką się bardzo szybko, szybciej niż zwykłe ziemniaki. Zaliczane są do najbogatszych w składniki odżywcze warzyw. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. Są naprawdę pyszne i idealne do mięsa z grilla, tak też je jedliśmy. Składniki: ? 2 bataty ? 1/3 szklanki oliwy dobrej jakości, np. Ellea ? sól, pieprz do smaku ? kilka gałązek rozmarynu(...)Wykonanie: ? Bataty obrać i pokroić w paski a la długie frytki. ? Oliwę rozmieszać z solą, pieprzem i posiekanymi igiełkami rozmarynu. ? Marynować bataty w oliwie przez kilka godzin w lodówce. ? Piekarnik nastawić na 180 st.C. ? Bataty wyłożyć na blachę na papier do pieczenia, polać olejem z marynaty. ? Piec 20 minut
To co kochamwalorach zdrowotnych batatów pisałam przy okazji sałatki z batatów. Pieczone bataty wyglądają i smakują trochę jak puree ziemniaka z marchewką. Same są dość mdłe, ale rozmaryn, orzechy i ser z niebieską pleśnią nadają im charakteru. Chrupiące orzechy i ostry ser uzupełniają teksturę przekąski. Składniki na 8-10 plastrów: ? 1 duży batat ? garść orzechów pekan ? 100 g sera z niebieską pleśnią(...)sól, pieprz do smaku ? kilka igiełek świeżego rozmarynu ? 2 łyżki oliwy Wykonanie: ? Bataty umyć, wyszorować skórkę i pokroić w 1 cm plastry. ? Plastry posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. ? Na każdym plastrze położyć po kilka orzechów. ? Piec w temp. 180 st.C przez 15 minut. ? Po upieczeniu posypać pokruszonym serem pleśniowym
To co kochamZostał mi w lodówce jeden dorodny batat i postanowiłam ugotować zupę ziemniaczaną. Podwójnie ziemniaczaną, bo oprócz naszych ziemniaków ma właśnie batata potocznie zwanego słodkim ziemniakiem. Piękny kolor, aksamitna konsystencja i smak trudny do zinterpretowania. Składniki: ? 4 ziemniaki ? 1 batat ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? kawałek selera i pora ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 1 płaska łyżeczka imbiru ? sok z 1/2 cytryny(...)łyżek oliwy ? 1/2 szklanki śmietanki Wykonanie: ? Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora i czosnek w plasterki. ? Seler, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki i batata obrać i pokroić w kostkę. ? Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę. Podsmażyć ok. 1 minuty. ? Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać
To co kochamsporo tych mąk używaliśmy. Z gryczaną jakoś tak najtrudniej było znaleźć porozumienie, ale znalazłam na nią sposób. Jest ok w daniach słodkich. Dlatego też te gryczane racuchy z batatów wyszły bardzo ok. Ciasto ładnie wyrosło dzięki dodatkowi drożdży a potem fajnie mi się je smażyło bez użycia tłuszczu w urządzeniu multigrill z płytą z fajnymi kształtami. PRZEPIS NA GRYCZANE RACUCHY(...)BATAÓW Składniki: 2 upieczone bataty 2 jajka 3 łyżki cukru 5 dag drożdży 3 łyżki oliwy 1 szklanka maki gryczanej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szkl mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej 1 szkl miksu bezgl do wypieków po 2 łyżki pestek dyni, słonecznika, lnu 1,5 szkl ciepłej wody Jak zrobić gryczane racuchy z batata: Bataty obieramy
Dorota Smakujewarzyw które wybierzecie do swojej zupy krem. To wręcz nie może się nie udać. Tym razem postawiłam na słodką i pyszną marchewkę oraz słodkie ziemniaki czyli coraz bardziej popularne bataty. Wystarczy je obrać, pokroić w grube kawałki i ugotować z dodatkami. A jak już będą mięciutkie to w ruch idzie blender i z warzyw zrobicie pyszny krem. Co zostaje(...)Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE 59,00 zł Dodaj do koszyka Zapraszam do innych moich przepisów na zupy kremy: KREM Z MARCHEWKI I BATATÓW Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: – 700 g marchewki – 2 średnie bataty – 1 l domowego bulionu lub rosołu – 1 cebula – 2-3 ząbki czosnku – 1 cm świeżego imbiru
nietylkopasta.plPomysł na przemycenie ryb i warzyw w diecie dziecka - rybne burgery nadziane batatem i koperkiem. Danie proste i szybkie do przygotowania. Dodatkowo burgery upiekłam w piekarniku i dzięki temu nie są tłuste w smaku. Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,3 kg filetu z białej ryby (np. dorsza, miruna) 1 batat 1 łyżka posiekanego koperku 1 gałązka świeżego(...)majeranku oliwa z oliwek 1 jajko 3-4 łyżki surowej kaszy manny pieprz, ewent. sól Składniki na burgery przed wymieszaniem Batata obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać 2 łyżkami oliwy. Całość przemieszać. Na wierzchu położyć gałązkę świeżego majeranku. Piec bez przykrycia około 20 minut (aż do miękkości; podczas pieczenia bataty należy
UgotowaćIndyjska zupa curry z ciecierzycą i batatem to pyszna i pożywna zupa wegetariańska. Dzięki różnorodnym przyprawom jest bardzo aromatyczna i pachnie Indiami. Przyjemnie rozgrzewa, idealnie sprawdzi się w zimne dni. Bardzo polecam! Składniki: 1 średni batat 3 średnie ziemniaki 200 g ugotowanej ciecierzycy 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka mleka kokosowego(...)płaska łyżeczka mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz świeża kolendra do posypania Przygotowanie: W moździerzu utrzeć kmin rzymski i ziarna kolendry. Batata i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojonego batata, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili (bez nasionek), starty imbir
Oryginalny smakwiele różnych sposobów. W wersji bezmięsnej z kalafiorem i ciecierzycą, w wersji z kurczakiem i cukinią, albo kurczakiem i pomidorami. A dziś przyszła pora na bezmięsne curry z batatami, szpinakiem i soczewicą. To jeden z moich ulubionych przepisów Zawsze robię ten obiad na dwa dni i nikomu się nie nudzi. Takie curry jednego dnia można zjeść w wersji z ulubioną(...)dwóch małych szkrabów bardzo cenię sobie takie rozwiązania Wam także polecam ułatwiać sobie sprawy również te związane z gotowaniem A teraz już zapraszam do przepisu Składniki (4 porcje): 2 bataty, 200g szpinaku, 6 łyżek czerwonej soczewicy, 1 cebulka, 2 ząbki czosnku, 2cm kawałek imbiru, łyżka oleju rzepakowego, 1 szklanka mleka kokosowego (polecam z firmy Real Thai z kartonika), około
Natka Pietruszki