Krem z batatów to zupa tylko z kilku składników. Szybka i prosta do zrobienia, wystarczy tylko pół godziny. Cudowna, aksamitna, aromatyczna, słodkawa ale z wyczuwalnym posmakiem czosnku i cebuli. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie musicie ją zrobić :) Składniki: * 2 większe bataty (moje po obraniu miały około 700g) * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * około 1 litra rosołu * 2 łyżki(...)opcjonalnie śmietana do dekoracji * groszki ptysiowe na wierzch (użyłam Brześć ) Wykonanie: Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z czosnkiem. Bataty obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone bataty, wszystko razem podsmażać na średnio rozgrzanym palniku grzewczym około 7-8 minut, co chwilę mieszając. Na koniec wlać rosół
Zrób to smacznieekspresowym tempie, ugotuj soczewicę osobno – w przypadku łamanej soczewicy (podzielonej na połówki), zajmie ci to kilka minut (tu znajdziesz poradnik jak ugotować soczewicę ), a następnie dodaj do podduszonych batatów i zalej sosem pomidorowym. I ostatnia kwestia: bigos z kapusty pekińskiej zawiera dość długa listę przypraw – niech to cię nie przeraża, a szczególnie dresing z suszonego pomidora. Możesz go sobie(...)odpuścić, ale jeśli go zrobisz, to poczujesz różnicę. Bigos z kapusty pekińskiej z soczewicą, batatem, cukinią i rzodkiewką Składniki: 1 mała pierś z kurczaka ½ szklanki soczewicy 2 szklanki passaty pomidorowej 1 mały batat 2 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej 1 mały pęczek rzodkiewki 1 mała marchewka 1 mała cukinia 1 czerwona cebula (lub żółta) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Sól
Niedzielny kucharzdomu bo wychodzą pyszne. Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – pieczone bakłażany – bataty z sosem awokado – kurczak z batatami – carpaccio z buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – frytki z batatów – chipsy z batatów – zbiór przepisów(...)odpowiedź na pytanie co jeść na diecie – sałatka z batatem i jakiem na miękko DUSZONY BAKŁAŻAN Z POMIDORAMI Przygotowanie: 30-40 minut Ilość porcji: 1-2 Składniki: – 1 średni bakłażan – 1 puszka pomidorów krojonych 400 g – 1 duży lub 2 średnie pomidory – 1-2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1 papryczka chilli
nietylkopasta.plmiażdżę w moździerzu w miarę potrzeby. Oprócz ancho rub do żeberek zawiera kmin rzymski, wędzoną paprykę w proszku, oregano i pieprz kajeński. Z czym jeść pieczone żeberka? Frytki z batatów to konieczność! Ostatnio chyba częściej przyrządzam frytki z batatów niż z ziemniaków. Czasami przyrządzam frytki z kalarepy . Frytki z batatów są naturalnie słodkie i świetnie pasują do ostrych żeberek. Pamiętajcie(...)godziny, odwracając je co jaki czas najlepiej co pół godziny. W międzyczasie przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pietruszką i solą do smaku. Usmaż frytki z batatów. Najlepszy przepis na frytki z batatów znajdziesz tutaj . Zawsze z niego korzystam. Ta metoda przyrządzania frytek sprawdza się również w przypadku ziemniaków. Upieczone żeberka podziel na kawałki wzdłuż kości. Podaj
codojedzeniaZapraszam do oglądania i gotowania! A jeśli podoba Wam się tez zbiór przepisów zjedźcie na sam dół i oceńcie go za pomocą gwiazdki Będę zobowiązana Naleśniki z tuńczykiem Pieczone bataty z jogurtem i miętą Sałatka meksykańska z kurczakiem Papryczki padron – Pimientos de Padron fritos Naleśniki z szynką parmeńską Placki z ziemniaków i marchewki Hummus z pieczonym kalafiorem Pieczone nadziewane ziemniaki(...)Tosty z serem i pomidorem Sałatka z burratą Pasta z bobu Hummus z mango Chlebek zapiekany z szynką i serem Bowl z hummusem Tacos z kurczakiem Sałatka z pieczonym batatem Steki z kalafiora Sałatka z wędzonym łososiem BABA GANOUSH – PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA Muhammara – pasta z pieczonej papryki Krewetki w maśle czosnkowym Szakszuka ze szpinakiem i serem korycińskim Gofry
nietylkopasta.plJeść zdrowo, jeść kolorowo, jeść smacznie i wyjątkowo. Ulubione warzywa oliwą okraszone, z dodatkiem przypraw w piekarniku upieczone. Kalafior na żółto kurkumą zabarwiony, batat papryką wędzoną doprawiony. Warzywa już swoimi kolorami zapraszają, a oczy na sam widok je zjadają. Obiad dla rodziny idealny, a w przygotowaniu banalny. To zdrowy, kolorowy, smakowy zawrót głowy :P Składniki: Oliwa z oliwek(...)Gallo Classico, 1 kalafior, 3 cebule czosnkowe, 1-2 młode cukinie, garść zielonych cienkich szparagów, 2 średniej wielkości bataty, sól himalajska, pieprz czarny świeżo mielony, papryka wędzona słodka mielona, 1 łyżeczka kurkumy, pęczek koperku, garść rukli. Przygotowanie: Warzywa obieramy, myjemy, Bataty kroimy na grubsze frytki, cukinie na plasterki ok. 2,5 cm, cebulę w ósemki, a kalafiora dzielimy na mniejsze
Moniki SmakołykiCurry, czy ja potrafię żyć bez tej przyprawy? Haha, chyba nie. Uwielbiam takie szybkie jednogarnkowe dania, curry zawsze robię w woku lub na dużej patelni. Uwielbiam połączenie słodkich batatów, czosnku, aromatycznych ziół, mleczka kokosowego i odświeżającego imbiru. To jest totalnie moja kuchnia i moje smaki. Curry z batatami i cukinią zrobisz w około 15 do 20 minut, jest przepyszne, proste(...)makaronem ryżowym to tez idealna propozycja jako posiłek do pracy. Jest sycące a zarazem lekkie nie obciąża żołądka. Jest pełne aromatu i smaku. Polecam! przepis na: CURRY Z BATATAMI, CUKINIĄ I KUKURYDZĄ - 2 porcje makarony ryżowego ( u mnie 1/2 opakowania ryżowego tagliatelle) - 2-3 ząbki czosnku - 1 średnia cukinia - 2 małe bataty - puszka kukurydzy wraz z zalewą - limonka - 2 łyżki
SMYKWKUCHNISkładniki: -2 średnie bataty -2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej -6 łyżek ulubionego oleju – mieszanka gotowych ziół toskańskich lub swoich ulubionych Przygotowanie: Bataty szorujemy i obieramy ze skórki. Obieramy i kroimy w równe słupki. Wrzucamy do naczynia i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na minimum 30 minut. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi z powierzchni ziemniaków(...)użyciu ręczniczków papierowych. Obtaczamy w oleju a następnie w przyprawach wymieszanych z mąką. Frytki układamy na blaszce w odstępach tak, żeby się nie posklejały ( u mnie z 2 batatów wychodzą dwie blaszki frytek). Pieczemy nasze frytki ok. 25 minut . Podawać solo lub z ulubionym dipem np. majonezowo – czosnkowym. Artykuł Frytki z batatów pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFECurry z batatami i szpinakiem Powiedzieć, że lubię kuchnię indyjską, to jak nie powiedzieć nic. Uwielbiam te smaki, bogactwo przypraw, częste połączenie pikantnego z delikatnym i łagodnym. Bajka! Wczoraj zawitał Wegański Butter Chicken , wcześniej chociażby dahl z czerwonej soczewicy i curry z cukinią . Są to dla mnie hiciory, które również obowiązkowo musisz wypróbować. Dzisiaj jednak skupimy się na curry(...)słodkich ziemniaków, czyli z batatów. Jakie jest curry z batatami i szpinakiem? Dla mnie jest połączeniem smaków o których wcześniej wspomniałem. Pasta czerwona curry nadaje pikanterii, natomiast mleczko kokosowe, masło orzechowe i bataty równoważą smak oraz nadają delikatnego akcentu. Uwielbiam to połączenie, tę symfonię smaków. Czy pasta czerwona curry jest konieczna? Nie jest niezbędna, ale naprawdę warto jej użyć. Jeśli
BlendmanSałatka z batata i pieczonej kapusty to jedna z najlepszych sałatek jakie jedliśmy. Super smakuje bez żadnego dresingu, ale jeśli chcesz możesz ją polać ulubionym sosem. Czas: 35 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: 1 duży ziemniak 2 puszki cieciorki (2×400 ml) Kawałek czerwonej kapusty Garść jarmużu (150 g) 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka(...)majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oleju Sok z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj batata i kapustę. Batat pokrój w większe kawałki, kapustę posiekaj nożem lub zetrzyj na tarce. Przepłucz cieciorkę na sicie. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż warzywa na tackę do pieczenia. Kapustę posyp majerankiem, batata rozmarynem
Niedzielny kucharzDelikatne kluseczki z puree z batata i ricotty. Lżejsze i bardziej miękkie niż tradycyjne gnocchi, przygotowane tylko z ziemniaków. Lekko słodkie, dlatego dobrze podać je z wyraźniejszym w smaku sosem, np. ze śmietanki i gorgonzoli. Dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. Wystarczy podsmażyć je na małej ilości oliwy lub masła, a na koniec posypać tartym parmezanem. Świetne jako dodatek(...)gulaszy. Ilość mąki dodanej do kluseczek, może się różnić, w zależności od tego, jak wilgotne będą bataty. Warto pamiętać, że im mniej mąki dodamy, tym gnocchi będą delikatniejsze i bardziej miękkie. SKŁADNIKI / 3-4 porcje GNOCCHI 1 batat (400 g) 250 g ricotty 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku SOS GORGONZOLA
cool and mintyróżnych wariantach na kilka dni jeżeli tylko mamy bazę. Baza, dla mnie to hummus, klasyczny, który dzięki dodatkom staje się czymś wyjątkowym. Dziś mam propozycję na LunchBox z ziemniakami, batatami, grillowanym bakłażanem i warzywami. Czego potrzebujemy? hummus 1 duży bakłażan 2 średnie bataty 2 ziemniaki 1 czerwona papryczka chili 1 mała główka czosnku jedna czerwona papryka ulubione kiełki pomidory koktajlowe(...)Całość bieduję do uzyskania jednolitej masy. Wszystkie warzywa dokładnie myję, paprykę, czosnek, papryczkę chili piekę w całości, wszystko smaruję bardzo dokładnie oliwą z oliwek i luźno układam na blaszce. Bataty i ziemniaki kroję w kostkę, dzięki temu nie trzeba ich piec dłużej od innych warzyw, nie obieram ich ze skóry. Bakłażana kroję w plastry. Również te warzywa bardzo dokładnie smaruję
Cookery.plBataty to rodzaj ziemniaków, z których też można zrobić placki. Przygotowuje się je w ten sam sposób, jednak będą one inaczej smakowały, ponieważ bataty są słodkie i z tego powodu nie wszystkim mogą przypaść do gustu. Podawać je możemy również ze śmietaną (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 batat (około 400 g) 1 nieduża cebula 1 większe jajko lub 2 mniejsze(...)łyżki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Batata obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. 2. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do batata. 3. Do miseczki z ziemniakiem wbić jajko, dodać przyprawy i mąkę. Wyrobić na jednolitą masę. 4. Na patelni rozgrzać 3 łyżki
Danka PichciSkładniki: bataty 3 sztuki większe, olej rzepakowy 1/2 szklanki, zioła prowansalskie 2 łyżeczki, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 1/2 sztuki Bataty obrać ze skórki, dobrze opłukać, pokroić jak frytki ok. 1 cm szerokości. Do formy 20x15 cm w której się będą piekły wlać olej rzepakowy, wsypać pokrojone bataty, wsypać zioła prowansalskie, sól czosnkową, wlać(...)Wszystko delikatnie przemieszać w formie, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić formę i piec35 minut, następnie na termoobiegu piec jeszcze z 5 minut, odparuje woda i bataty są chrupiące, można podawać z sosem czosnkowym, keczupem - bataty są słodką odmianą ziemniaków, doskonale smakują jak frytki z dodatkiem przypraw, soku z cytryny........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię