bataty - 3178 przepisów (strona:43/212)

Zupa krem z ziemniaków 87

dobrze sprawdzają się builiony rybne oraz robione na mięsie. Kremowa zupa z ziemniaków to propozycja zupy krem w wersji wegetariańskiej. W zupie tej połączyłam ze sobą dwa rodzaje ziemniaków, bataty oraz kartofle czyli zwykłe ziemniaki. W zupie wykorzystałam także mieszankę kilku ziół takich jak cząber oraz kurkuma, a także papryczkę chili. Jako, iż same ziemniaki mają raczej mało intensywny smak(...)bataty są nieco słodkawe w smaku, zioła oraz odrobina pikantności świetnie z tym prostym smakiem i słodyczą ziemniaków się komponują. Do moich zup typu krem lubię dodawać śmietankę i nie inaczej było i w tym przypadku. Gotową zupę serwuję na pierwsze danie obiadowe , chociaż często zdarza mi się podawać także samą zupę, gdyż jest ona dość sycąca. Zachęcam

MeCooks
Zupa z batatów z chorizo i kolendrą 40

ZUPA Z BATATÓW SKŁADNIKI pół litra domowego bulionu warzywnego; 500 gramów batatów; 150 gramów miękkiej kiełbasy chorizo; cebula; marchewka; 2 łodygi selera naciowego; przyprawa curry; ostra papryczka chilli; świeża kolendra; limonka; 1-2 ząbki czosnku; sól, pieprz; przepis na zupę z batatów z chorizo i kolendrą Artykuł Zupa z batatów z chorizo i kolendrą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Bataty pieczone z masłem czosnkowym 81

BATATY PIECZONE SKŁADNIKI kilogram batatów; oliwa z oliwek; sólo morska gruboziarnista; przepis na bataty pieczone z masłem czosnkowym Artykuł Bataty pieczone z masłem czosnkowym pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Bataty zapiekane z serem i speckiem 33

BATATY ZAPIEKANE Z SEREM SKŁADNIKI 4 niezbyt duże podłużne bataty; 150 gramów dobrego specku; 200 gramów sera raclette; oliwa z oliwek extra vergine; suszone płatki chili; sól, pieprz; przepis na bataty zapiekane z serem i speckiem Artykuł Bataty zapiekane z serem i speckiem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Puree z batatów z kolendrą i fetą 39

PUREE Z BATATÓW Z KOLENDRĄ SKŁADNIKI 1 duży batat (lub dwa średnie) 1-2 nieduże ziemniaki ser feta świeża kolendra pieprz przepis na puree z batatów z kolendrą i fetą Artykuł Puree z batatów z kolendrą i fetą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Puree z selera i batata 47

PUREE Z SELERA I BATATA SKŁADNIKI 2 spore selery korzeniowe; 1-2 bataty; masło; mleko; gałka muszkatołowa; sól, pieprz; przepis na puree z selera i batata Artykuł Puree z selera i batata pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Kurczak pieczony z warzywami – błyskawiczny przepis na obiad 154

trzeba będzie je obrać i pokroić. Z czym podać kurczaka pieczonego z warzywami? Jest to danie, do którego nie trzeba podawać żadnych dodatków, gdyż zarówno mięso jak i ziemniaki, bataty i inne warzywa już się w nim zawierają. Jeśli jednak chcecie jeszcze więcej warzyw, można przygotować surówkę np. z kapusty pekińskiej.   Składniki na kurczaka pieczonego z warzywami(...)łyżka oleju sól, pieprz, papryka ostra   Warzywa: około 1 kg mrożonych warzyw na patelnię, w skład których wchodzą: ziemniaki, cukinia, cebula, fasolka szparagowa, kukurydza, papryka szparagowa 1 kg batatów   Przygotowanie Najpierw przygotowujemy marynatę do kurczaka. Musztardę mieszamy z sosem sojowym, olejem, solą, pieprzem i ostrą papryką. Umyte i wysuszone udka z kurczaka smarujemy tak powstałą marynatą, przekładamy

e-PrzepisyKulinarne
Pieczone podudzia z kurczaka na batatach 48

toleruje mięso, to po prostu powinien wybierać te najlepszej jakości i nie przesadzać z jego ilością w diecie. Wszystkich mięsożerców zapraszam serdecznie na pyszne pieczone podudzia z kurczaka na batatach. Jeden z szybszych i smaczniejszych obiadów . Przepyszny i prosty w przygotowaniu pomysł na obiad Składniki (4 porcje): podudzie z kurczaka ze skórą, 4 sztuki, 2 bataty, 2 cebule, 3 łyżki(...)łyżki), musztardą oraz przyprawami. Następnie gotową marynatą natrzyj mięso z każdej strony i włóż je do lodówki na około 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Później batata pokrój w kostkę, a cebulki posiekaj. Na koniec warzywa ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i skrop je łyżką oliwy z oliwek. Na warzywa ułóż zamarynowane podudzia. Danie zapiekaj w rozgrzanym

Natka Pietruszki
Jakie mięso wybrać na hamburgery? 69

Ostatnio byłam na meczu Polska – Szwecja w pubie znanym pod nazwą O’Learys. Jadłam tam chrupiące frytki z batatów , sałatkę Cezar i wołowe hamburgery. Nie powiem, wszystko było smaczne, nie super smaczne, ale co za małe porcje. Doszłam do wniosku, że moje domowe hamburgery są wcale nie gorsze w smaku, a już na pewno sycą na dłużej. Najczęściej(...)się by dodatki podkreśliły dodatkowo smak mięsa. Pewnie myślicie, że spędziłam cały dzień w kuchni przygotowując to danie dla 4 osób. Otóż poszło mi całkiem zwinnie, bo frytki z batatów piekłam w piekarniku. Nie musiałam więc przy nich warować. Dressing zrobiłam wcześniej, a mięso tylko zmieliłam i doprawiłam przyprawami. Brioszki miałam dawno gotowe i zamrożone, więc je jedynie rozmroziłam

codojedzenia
Kurczak zagrodowy w pomarańczach z batatami 97

trwa minimum 56 dni, co sprawia, że rozwija się i rośnie naturalnie. Jest to drób bardzo wysokiej jakości. Więcej szczegółów znajdziecie TUTAJ. Jak przygotować kurczaka zagrodowego w pomarańczach z batatami Składniki kurczak zagrodowy 2 pomarańcze 3 bataty świeży rozmaryn odrobina oleju suszony rozmaryn garść suszonej żurawiny główka czosnku sok z 1/3 cytryny pieprz 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu(...)szczypty soli, pieprzu, soku z cytryny i miodu przygotowujemy marynatę. Nacieramy nią kurczaka, a następnie odstawiamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Układamy go w brytfance, obkładamy pokrojonymi batatami, pomarańczami, przekrojoną na pół główką czosnku. Dodajemy suszoną żurawinę oraz gałązki tymianku. Kurczaka pieczemy w 180 st. C przez ok. 1 godzinę 20 minut, aż do uzyskania rumianego koloru

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pęczotto z batatami i jarmużem 91

Składniki: 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 szklanka bulionu warzywnego (lub 1 szklanka osolonej wody) 2 bataty (około 350 g po obraniu) 100 g liści jarmużu (bez twardych łodyg) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 135 g sera feta 3 ząbki czosnku pół lub 1 cała ostra papryczka (do smaku) 3 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)zalewamy bulionem i gotujemy przez 25 minut od zagotowania (na wolnym ogniu i pod przykryciem). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego obrane i pokrojone w kostkę bataty. Smażymy około 3-4 minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie kroimy w kostkę paprykę, szatkujemy drobno cebulę oraz czosnek. Wsypujemy rozdrobnione warzywa do smażących się batatów

Qchnia po prostu
Zupa meksykańska z batatami i kurczakiem 72

Zupę meksykańską z batatami, kurczakiem i czerwoną soczewicą można podać na pierwsze danie lub kompletny obiad. To prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna zupa. Pachnie kminem rzymskim i kolendrą. Możesz ją podać ze świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Jest rozgrzewająca i pięknie prezentuje się na talerzu. Jeśli lubisz, dodaj do zupy niewielką ilość posiekanej świeżej ostrej papryczki. Zupa meksykańska(...)batatami i kurczakiem SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka – 380 g ½ większego batata – 320 g 70 g czerwonej soczewicy 1 litr bulionu lub rosołu 1 łyżka oliwy 1 nieduża cebula 3 małe ząbki czosnku 70 ml szklanki śmietanki 30% ½ płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego, słodkiej papryki, mielonej kolendry oraz oregano większa szczypta kurkumy i ostrej papryki sól i pieprz

Zasmakuj Kuchni
Indyk w sosie pieczarkowo-musztardowym / Turkey in mushroom and mustard sauce 66

więc, że na blogu również nie może zabraknąć tego duetu. Tym razem jest to jednak tercet, ponieważ w daniu występuje jeszcze filet z indyka :) Całość polecam podać z pieczonymi batatami. Smacznego! :) Składniki: (2 porcje) 400 g. filetu z indyka 2 cebule 10 szt. pieczarek 2 łyżki musztardy (najlepiej dijon) 2 łyżki oleju 1 szkl. śmietanki 30% 1 łyżeczka masła sól(...)pieprz natka pietruszki do posypania (opcjonalnie) Pieczone bataty 2 mniejsze bataty 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól, pieprz Indyka pokrój w dużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, dodaj łyżkę oleju i wymieszaj. odstaw na 30 minut. Na patelnię wlej łyżkę oleju, usmaż mięso na dużym ogniu, aż się przyrumieni. Smaż krótko, około 4 minut. Zdejmij indyka

Delicious Place
Pasta z zielonej soczewicy i pieczonych batatów 86

słuchajcie! To jest jedna z lepszych past, jakie robiłam. Zostało mi z ostatniego obiadu trochę ugotowanej zielonej soczewicy i batat. Wykombinowałam, że zrobię z tego pastę. Jest genialna! Do kanapek najlepsza. Z przypraw to dodałam trochę chili i sól. Także poniżej podrzucam Wam przepis na pastę z zielonej soczewicy i batatów. Inspirowałam się tym ... Czytaj dalej Pasta z zielonej soczewicy(...)pieczonych batatów Artykuł Pasta z zielonej soczewicy i pieczonych batatów pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope

Proponowane wyszukiwania