Uwielbiam bataty w każdej postaci. Dzisiaj mam dla Was przepis na cynamonowe frytki. Niech was nie zraża połączenie cynamonu z batatem, dzięki tej przyprawie frytki nabiorą słodkości i pięknego aromatu. Do tego są pieczone w piekarniku więc dużo zdrowiej niż smażone tradycyjnie na oleju. Do tego proponuję Wam sos na bazie jogurtu greckiego z odrobiną curry i cynamonu. Rewelacyjna przekąska(...)długie wieczory filmowe. składniki: 2 duże bataty 4 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: zioła prowansalskie - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka słodka papryka - 1 łyżeczka pieprz cayenne - szczypta ( jeśli lubicie bardziej ostre można dodać więcej, jednak uważajcie z tą przyprawą) cynamon - 2 łyżeczki Bataty obieramy i kroimy na frytki, pamiętajmy żeby nie były za cienkie bo łatwo się rozpadną
noteskulinarnyfigamyślimy, że niebawem trzeba będzie zmienić nasz blogowy profil na fit. Udostępnij Sałatka z ciecierzycy i buraka – składniki 400 g ciecierzycy w słoiku 2 średnie buraki 2 średnie bataty rukola Dressing: 5 łyżek oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Buraki umyć, ugotować(...)miękkości (ok. 40-50 minut). Bataty umyć, ugotować w osobnym garnku do miękkości – 20-25 minut. Warzywa po ugotowaniu wyjąć z wody, pozostawić do przestygnięcia, następnie obrać i pokroić w kostkę – buraki w mniejszą. Ciecierzycę odcedzić, opłukać, pozostawić na sicie do odkapania. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać składniki dressingu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem
niecodziennikparyPrzepyszny pomysł na kaszę - komosa ryżowa z warzywami. Karmelizowana brukselka, zielony groszek, pieczone bataty i pyszne pieczarki. To danie tu uczta smaków i aromatów. Takie proste, ale jak to zwykle bywa, diabeł tkwi w szczegółach. Jestem ciekawa czy lubicie brukselkę, jadacie? Często gości na Waszych stołach? Ja przez wiele lat unikałam tego warzywa, źle mi się kojarzyło. Dopiero gdzieś(...)każdemu! PRZEPIS NA KOMOSĘ RYŻOWĄ Z KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĄ - 1 szklanka suchej komosy ryżowej - 3 garście brukseli - 1/2 torebki mrożonego groszku zielonego - 150 g pieczarek - 4 ząbki czosnku - 2 małe bataty - masło/ oliwa z oliwek - przyprawa do ziemniaków lub do kurczaka - syrop klonowy lub z agawy - łyżeczka mąki ziemniaczanej Bataty obierz ze skórki, pokrój w grubą kostkę. Oprósz przyprawą do kurczaka
SMYKWKUCHNIktóre siedziały w zamrażalniku, zamrożonego na święta łososia, którego najwyższa pora byla zjeść, do tego kupionego przed tygodniem na przecenie brokuła. Do obiadów dokupiliśmy tylko pałki z kurczaka i bataty. Generalnie lista składników w tym tygodniu jest bardzo krótka i właściwie nie jest to zamierzony efekt – nie planowaliśmy zrobienia dań z kilku ingrediencji. Po prostu samo wyszło. I wyszło super(...)albowiem z jedzeniem czasem jest tak, że im jest prostsze, tym lepsze. Zobaczcie co ugotowaliśmy: Poniedziałek: Zdrowe kopytka z batatów Danie składa się z trzech składników: batatów, tartego parmezanu i odrobiny mąki ziemniaczanej. Jest bardzo zdrowe, bo słodkie ziemniaki to prawdziwa krynica odżywczych składników. Zobacz przepis Wtorek: Najlepszy smażony kurczak – adobo Tu składniki są cztery: podudzia, ryż, sos sojowy
Niedzielny kucharzDzisiaj prosty przepis na pieczonego kurczaka marynowanego w miodzie i musztardzie oraz słodkie bataty pachnące rozmarynem ... do tego słodka sałata i pyszne pieczarki na maśle - w smaku poezja! Składniki na 2 porcje: 2 udka (pałki) z kurczaka 1 duży batat mała główka sałaty 8 szt pieczarek 1/2 średniej cebuli 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka cukru sól i pieprz(...)wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Mięso pieczemy w temp. 200 st. (środkowa półka) pod przykryciem 50 min, następnie podlewamy marynatą i pieczemy kolejne 10 min bez przykrycia. Batata obieramy i kroimy w słupki Ziemniaka układamy w dużym naczyniu żaroodpornym - na wierzch kładziemy kawałki masła, posypujemy tymiankiem i solą. Bataty pieczemy (na półce obok kurczaka) bez przykrycia
Alutka-Gotujeskładników tej zupy została upieczona. Przygotowanie: 40 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Zupa krem pomidorowo-batatowa powstaje w bardzo prosty sposób: robisz zawiesisty sos pomidorowy, pieczesz batata i cieciorkę. Potem, jak w każdej zupie krem, miksujesz składniki i gotowe. Proste. Nasza zupa krem ma jeszcze jeden walor: kiedy ją przygotowujesz od razu, niemal z tych samych składników(...)Wstaw na kuchenkę podgrzewaj aż passata się zagotuje, zmniejsz temperaturę i gotuj bez przykrycia na bardzo małym ogniu. Krok 2 W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni, następnie obierz batata, pokrój w kostkę, przełóż na tackę do pieczenia. Obok wysyp przepłukaną w zimnej wodzie cieciorkę. Posyp ją łyżeczką słodkiej papryki i pieprzu kajeńskiego, posól, polej łyżką oleju, wymieszaj. Wstaw warzywa
Niedzielny kucharzcurry. Bardzo ją polecam. Dodaję ją do wielu potraw.Po pierwszym użyciu, wiem, ze nie zamienię ją na żadną inną. Do kupienia jest przez internet albo w sklepach ekologicznych. Pieczone bataty o smaku curry. 2 bataty duże 2-3 łyżeczki pasty curry Cosmoveda oliwa trochę sól do smaku Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy 2-3 łyżeczki pasty(...)curry i trochę oliwy i lekko solimy. Nacieramy bataty. Wstawiamy do pieca nagrzanego na 190-200 stopni C 15- 20 minut. Podałam z rukolą i pomidorkami
AZgotuj!części przepisu. Bo jak sugeruje autorka na wierzch można położyć dowolne ulubione dodatki. Sekretem jest tu jednak nietypowe ciasto. CIASTO NA PIZZĘ 235g czyli duży kubek tłuczonych batatów (jeden średni batat) 120g czyli ¾ kubka mąki ryżowej (jeśli nie musisz mieć przepisu bezglutenowego może być mąką pszenna) 40g czyli ¼ kubka mąki z tapioki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Olej(...)jeśli ciasto do pizzy będzie za suche DODATKI Ciecierzyca z puszki Świeży szpinak Ser wegański lub tradycyjny Sos do pizzy Oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Obierz i posiekaj batata na kawałki (około 3 cm) i gotuj w garnku z wodą przez około 10 minut lub aż batat zmięknie. Odlej wodę i ubij zawartość garnka za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodaj mąki
Fleksitarianizm.plIdealna na zimę - pomidorowa zupa z czerwonej soczewicy z batatami i marchewką i mnóstwem przypraw. Rozgrzewająca, gęsta zupa. Najlepiej zrobić cały gar, bo jest idealna do odgrzewania jak też mrożenia. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Pomidorowa zupa z czerwonej soczewicy z batatami 1 łyżka oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 marchewki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki ostrej papryki 2 litry wywaru warzywnego albo z kurczaka
Smaczny zeszytbrokuła. Na drugiej tacy znalazly się pokrojone w paski papryki: czerwoną i żółtą, a także krewetki. Po 10 minutach pieczenia krewetki zabraliśmy z tacy a ich miejsce zajęły: bataty pokrojony w kostkę, rzodkiewki posiekane w plastry i kalarepa pokrojoną w słupki. Ustawiamy temperaturę 200 stopni, włączamy termoobieg i – go! Czas pieczenia? To zależy od pieczonego składnika. Wspomnieliśmy, że krewetki(...)wyciągamy pierwsze, po 10 minutach. Krojonym paprykom, batatowi, cebuli, rzodkiewkom i kalarepie wystarczy 20-25 minut. Po pół godzinie wyciągamy kalafiora i brokuła. Najwiecej czasu potrzebują składniki zupy pomidorowej ze względu na marchewkę, która piecze się najdłużej. Po 45 minutach w tak wysokiej temperaturze nawet ona wymięka:) Dania z pieczonych warzyw Co zrobić z górą upieczonych warzyw? Są dwa sposoby
Niedzielny kucharzPolędwiczki z indyka z warzywami to bardzo szybkie, proste danie na pyszny obiad. Ta potrawa robi się praktycznie sama, od nas wymaga jedynie pokrojenia batata i odpowiedniego przyprawienia. Danie jest delikatne w smaku, zdrowe i jeśli aktualnie dbacie o linię to bardzo dietetyczne . Przepis znajdziecie poniżej… Składniki (na 4 porcie) 4 polędwiczki z indyka 1 batat (ok. 300g(...)paczki mrożonych warzyw (łącznie ok. 800g) oliwa z oliwek sól pieprz rozmaryn/tymianek zioła prowansalskie Polędwiczki z indyka z warzywami Batat obieramy i kroimy w paseczki jak frytki. Wkładamy go do miseczki, dodajemy 3-4 łyżki oliwy, rozmaryn/tymianek dokładnie mieszamy i pieczemy w formie żaroodpornej przez ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C. Warzywa mrożone przelewamy gorącą wodą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!super rozgrzewającą moc. Czas : 30 min Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: 1 puszka cieciorki 1 puszka pomidorów w zalewie 1 puszka mleka kokosowego 1 średniej wielkości batat 1 cebula 1 ząbek czosnku 11/2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki curry ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego (według uznania(...)Krok 1 Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Posiekaj drobno cebulę, wsyp na olej, smaż 5 minut. Odsącz z wody cieciorkę, obierz i pokrój w nie za dużą kostkę batata i wsyp na patelnię, przesmaż chwilę, a następie dodaj wszystkie przyprawy i smaż mieszając przez 3-4 minuty. Krok 2 Wlej do rondla z warzywami pomidory z zalewą. Rozdrobnij
Niedzielny kucharzMagda To już kolejny przepis, gdzie ugotowane dzień wcześniej ziemniaki znajdą swoje zastosowanie. I to w jakim połączeniu – podpieczona kiełbasa, słodki batat oraz chrupiące brokuły, a to wszystko pokryte słodko-pikantną miodowo-musztardową marynatą. Wierzcie mi lub nie, ale dla mnie to ostatnio najlepsze wykorzystanie ziemniaków i kiełbasy. A potwierdzeniem tego, że pyszne były komplementy od męża i oczywiście(...)wyczyszczone do najmniejszej drobinki talerze. Składniki (na 2 duże porcje): 1 pętko kiełbasy podwawelskiej 6 dużych różyczek brokułu 500g ostudzonych, ugotowanych ziemniaków w mundurkach – 1 duży batat 3 łyżki oleju Na marynatę: łyżeczka mustardy delikatesowej łyżeczka mustardy ziarnistej 2 łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku po pół łyżeczki suszonego oregano i bazylii Wszystkie składniki
Smaczna Strona