Zdrowa i smaczna przekąska lub niesamowity obiad. Składniki: Bataty 2 szt. Wołowina mielona 20 dag Cebula czerwona 2 szt. Rodzynki 5 dag Czosnek 1 ząbek Ser żółty 10 dag Cytryna ½ szt. Miód prawdziwy 1 łyżka Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Świeża bazylia Wykonanie: Bataty dokładnie wyszorować, i gotować około 25 minut w zależności od wielkości, odcedzić(...)część odłożyć do dekoracji) i smażyć jeszcze przez 10 minut. Dołożyć rodzynki, dusić przez 3 minuty na małym ogniu. Przyprawić sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem do smaku. Bataty przekroić na pół, wydrążyć miąższ, rozgnieść widelcem, dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Nadziewać wydrążone bataty, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez około
Tradycyjna KuchniaSzybkie i proste posiłki są najlepsze! Uwielbiam warzywa, więc staram się je jeść przy każdym posiłku. Polecam idealny pomysł na pieczone skrzydełka z batatem i papryką. Składniki: 2 skrzydełka kurczaka 1/2 batata 1 papryka czerowna przyprawy: koperek suszony, czosnek granulowany, pieprz czarny, papryka słodka mielona, jarzynka bez soli Sposób przygotowania: Skrzydełka nacieramy przyprawami i odstawiamy na 2-3 godziny(...)lodówki. Batata i paprykę dokładnie myjemy; batata obieramy. Kroimy w paski i posypujemy przyprawami. Do natłuszczonej formy kładziemy skrzydełka i warzywa. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestamiała okazję tam pojechać i dokształcać się w tym, co kocham. Poniżej znajdziecie relacje z praktyk w postaci krótkiego filmiku :). Wracając do dzisiejszego przepisu- wegańskie i bezglutenowe brownie z batatów (tzw. słodkich ziemniaków). Wilgotne, mokre, ciężkie, mocne w smaku i bardzo czekoladowe, jakby wytrawne. Mnie zachwyciło swoją konsystencją (niezwykle kremową co widać na zdjęciach) w szczególności po schłodzeniu. Przepis(...)jest na niewielką porcję. Jeśli nie lubicie mocno czekoladowych ciast, zmniejszcie ilość kakao. Polecam! Składniki: Brownie: 1 batat (300 g) 1 mały banan 60 g daktyli bez pestek 25 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao (20 g) 1 kopiasta łyżka mąki ryżowej (20 g) 1 łyżka płynnego miodu (25 g) lub w wersji wegańskiej
Nastoletnie WypiekanieKreatywne gotowanie to dla mnie fajne wyzwanie. Trzy podstawowe składniki zostały wskazane i jedno przeze mnie dobrane. Marchew, śmietana, ciasto francuskie to składniki podstawowe, a ja dodałam bataty, bo dla mnie są w smaku wyjątkowe. Przypraw, ziół, czy składników roboczych ( sól, cukier, woda, olej do smażenia, ocet winny, oliwa, bułka tarta do panierowania żelatyna) można było używać do woli(...)jakie lubi, kto jakie woli. Ja na przystawkę postawiłam i na cieście francuskim masę z marchewki, śmietanki i batata zrobiłam. Całość fajnie została doprawiona, a następnie schłodzona. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok 26 cm: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 700 g obranej marchewki, 300 g obranego batata, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 250 ml wody
Moniki Smakołykiroślin strączkowych, kasz. Zawsze było dużo warzyw, ale szukam nowych ciekawych gatunków i sposobów ich przygotowania. Na samym końcu listy przepisów znajdziecie także FIT frytki – frytki pieczone z batatów lub warzyw, FIT chipsy – pieczone z batatów lub z ciecierzycy. Nie dość że są mniej kaloryczne, to jeszcze przepyszne. Ten zbiór będzie się na pewno sukcesywnie powiększał, na blogu(...)PIKANTNA ZUPA Z PORA I SOCZEWICY KREM Z FENKUŁA ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW I PAPRYKI KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI CHŁODNIK Z POMIDORÓW I ARBUZA PRZEPIS NA GAZPACHO FRYTKI Z BATATÓW FRYTKI Z WARZYW KOKTAJL ZE SZPINAKIEM KOKTAJL OCZYSZCZAJĄCY Z BURAKA NAPÓJ IMBIROWY NA ODPORNOŚĆ KOKTAJL Z JARMUŻU, JABŁKA I BRZOSKWINI PIECZONA CIECIERZYCA CHIPSY Z BATATÓW SER Z JOGURTÓW GRECKICH
nietylkopasta.plOstatnio bardzo polubiliśmy to danie, tak więc często gości na naszym stole. Bardzo proste w przygotowaniu, w przeciwieństwie do tradycyjnej lazanii. Bataty mogłabym jeść w każdej ilości, podobnie jak mój synek, ale tutaj – w połączeniu ze złotymi płatami makaronu i w towarzystwie czosnkowej nuty – smakują wyjątkowo dobrze. Składniki na naczynie o wymiarach 20x35cm: 250g płatów makaronu do lazanii 2 cebule(...)szalotki 1 duży batat 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju 2 szklanki warzywnego bulionu lub wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego sól i pieprz listki świeżej bazylii do podania Przygotuj warzywa: obierz szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę, obranego batata zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Olej rozgrzej na głębokiej patelni lub w garnku
Roślinna - blog wegańskiMasala w Warszawie. W menu znajdziesz zarówno dania mięsne, jak i jedzenie wegetariańskie. Na wzór serwowanych tam dań możesz przygotować własne posiłki – równie smaczne i aromatyczne. Chana dal z batatami, szpinakiem i pomidorami Chana dal to rodzaj łuskanej ciecierzycy, która bardzo często jest podstawą gęstych zup. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z pomidorami i szpinakiem, a dodatek batatów dodaje jej słodkiego(...)usuwając pianę. Pod koniec gotowania dodaj 1 łyżeczkę kurkumy. 2 łyżki oleju rozgrzej w większym garnku, dodaj posiekaną cebulę, starty czosnek i imbir. Po zeszkleniu, dodaj pokrojone w kostkę bataty (ok. 400 g) oraz wyłuskane w moździerzu nasiona zielonego kardamonu. Po chwili smażenia dodaj 400 g pokrojonych w kostkę pomidorów oraz 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala. Zagotuj. Do garnka
CookMagbiałych, czerwonych czy pomarańczowych. Każde z nich, oddzielnie, charakterystycznie smakują, a po połączeniu w zupie smakiem zaskakują. Składniki: 2 cebule białe, 2 cebule czerwone, 4 duże pomidory, 2 nieduże bataty, 1 papryka czerwona, 1 łyżka miodu, 3-4 ząbki czosnku, oliwki zielone całe, bez pestek, kto ile lubi, 1 puszka cieciorki bez zalewy (ok. 200 g), ½ papryki chili (do smaku(...)pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna. Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Obrane cebule, czosnek kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili bardzo drobno kroimy. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy olej, szklimy na nim cebulę, czosnek z dodatkiem miodu, często mieszamy. Dodajemy pomidory i dusimy. Dokładamy bataty, chili ( ostrożnie! lepiej mniej niż więcej
Moniki SmakołykiObiecuję Wam, że z każdym kęsem będziecie pragnąć kolejnego jeszcze bardziej... a w cieście nie ma ani grama cukru i ani mąki! :) Pierniko-brownie: 200g suszonych daktyli 4 średnie bataty (ok. 500-600g) 80g gorzkiej czekolady 3 wiejskie jaja 7 łyżek oleju kokosowego 4 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżeczki kawy zbożowej np. Inka 4 łyżeczki gorzkiego kakao(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 4 łyżki miodu 5 łyżek mąki kokosowej Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. W tym czasie obieramy bataty i ścieramy je na tarce na grubych oczkach do dużej miski. W małym rondelku umieszczamy połamaną czekoladę wraz z olejem kokosowym i rozpuszczamy na wolnym ogniu mieszając, tak by się nie przypaliła
Cooking Monstercałym szaleństwie przedświątecznym i ogromem ilości kolejnych świątecznych przepisów mam dla Was coś zupełnie nieświątecznego, za to smacznego i kolorowego. Zachwyciła mnie żółta marchewka, która w połączeniu z batatem jest w ogóle super. Grillowany kurczak, chips z szynki parmeńskiej czy uprażone pieczarki z rozmarynem to fajne dodatki, które powodują, że danie staje się niebanalne i bardzo smaczne. Składniki(...)porcje): Risotto z marchewką żółtą i batatem 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 100 gram parmezanu 1 szklanka ryżu Arborio 0,5 litra bulionu sólo i pieprz 2 żółte marchewki 1 mały batat garść świeżego szpinaku lampka białego wina Grillowana pierś kurczaka: 500 gram piersi kurczaka
Mango Papajawersji warzywnej z czerwonej soczewicy, cebulki, pomidorów i aromatycznych przypraw to strzał w dziesiątkę. Do tego tylko jogurt naturalny i mamy kompletne wegetariańskie danie. Palce lizać! Składniki: 2 bataty 100 g soczewicy czerwonej 1/2 szkl. passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kuminu szczypta chilli sól, pieprz oliwa dodatkowo: świeża kolendra(...)jogurt naturalny Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Bataty dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na połówki. Skropić oliwą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut, aż będą miękkie. W tym czasie przygotować nadzienie: Soczewicę przepłukać i wsypać do osolonego wrzątku. Gotować około 10 minut, aż zmięknie. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę
wyzwania kuchennePieczone bataty stanowią doskonały dodatek do obiadu lub możemy je spożywać solo. Mam do nich ogromną słabość, są pyszne i zdrowe w porównaniu do tradycyjnych frytek z ziemniaków. Składniki: 2 duże bataty 3-4 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Bataty obieramy ze skóry, kroimy w cienkie plasterki a następnie w paski. Do miski wlewamy olej, dodajemy sól(...)mieszamy i dodajemy bataty i dokładnie mieszamy tak żeby były dokładnie obtoczone w oleju. Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Przepis pochodzi z książki Dieta Przeciwzapalna - Wydawnictwo
Bajeczna KuchniaRozgrzewające jednogarnkowe danie na chłodne dni. Sycący gulasz w wersji lżejszej niż zwykle - z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem lekko słodkich batatów i czerwonej papryki. Składniki na 2 porcje: 500 g polędwiczki wieprzowej duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego duży batat papryka czerwona sól, pierz, mielona papryka słodka i chilli kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe natka pietruszki(...)łyżki oleju Polędwiczkę, batata i paprykę pokroić w grubą kostkę, a cebulę posiekać. Mięso oprószyć przyprawami i podsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Przełożyć je z patelni do garnka, w którym będzie gotował się gulasz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i również wrzucić do mięsa. Całość zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Następnie
wyzwania kuchenneRozgrzewające jednogarnkowe danie na chłodne dni. Sycący gulasz w wersji lżejszej niż zwykle - z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem lekko słodkich batatów i czerwonej papryki. Składniki na 2 porcje: 500 g polędwiczki wieprzowej duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego duży batat papryka czerwona sól, pierz, mielona papryka słodka i chilli kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe natka pietruszki(...)łyżki oleju Polędwiczkę, batata i paprykę pokroić w grubą kostkę, a cebulę posiekać. Mięso oprószyć przyprawami i podsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Przełożyć je z patelni do garnka, w którym będzie gotował się gulasz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i również wrzucić do mięsa. Całość zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Następnie
wyzwania kuchenneOMLET Z BATATEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM / OMELETTE WITH SWEET POTATO AND SMOKED SALMON Jajka – uwielbiam! W każdej postaci – jajecznica, sadzone, na miękko, na twardo, w koszulkach, omlety, frittaty… Wszystko W tygodniu nie mam czasu na poranne gotowanie, zazwyczaj albo jem jakąś szybką kanapkę albo kupuję sobie coś po drodze do pracy, ale w weekendy… Wtedy jest(...)made an omelette with what I had in the fridge, it came out quite good, bon appetit! SKŁADNIKI (2-3 porcje): 4 jajka 150 g wędzonego łososia 1/2 dużego batata 1/2 cebuli 8-10 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki mąki 2 łyżki mleka 1 łyżeczka majonezu koperek, sól, pieprz INGREDIENTS (2-3 portions): 4 eggs 150 g smoked salmon
Martyna Cooks