boczkiem były impulsem do obecnego hasła tygodnia. Miło, że patent Maćka na soczyste mięso poszedł w świat. Korzystajmy z niego! U mnie tym razem patyczki nadziane zostały wieprzowiną, batatami oraz cukinią. Tę ostatnią dla urozmaicenia pokroiłam w cienkie paski i złożyłam w harmonijkę. Mięso natomiast przygotowałam dzień wcześniej, aby dobrze przeszło aromatem przypraw. Składniki: 500 g wieprzowiny (u mnie(...)łopatka) 1-2 bataty 1 cukinia marynata: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz, kolendra, 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki na marynatę (pieprz i kolendrę utrzeć w moździerzu). Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Cukinię pokroić w paski. Bataty obrać i pokroić w kostkę. Nabijać
zadanie-gotowanieBataty - moja alternatywa dla frytek:) Mają słodkawy smak, dlatego najlepiej smakują w towarzystwie ostrego sosu np. czosnkowego. Pieką się szybko, a finalnie są bardziej miękkie niż frytki. P otrzebujemy: (porcja na 3 osoby) 1 większy batat kilka łyżek oliwy sól, pieprz, tymianek suszony lub świeży lub ulubione przyprawy i zioła Batata kroimy w większe frytki. Wkładamy(...)miseczki,skrapiamy oliwą, mieszamy aby tłuszcz równo się rozprowadził. Przekładamy do rozgrzanego piekarnika. Lekko solimy , pieprzymy, posypujemy ziołami. Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopni . (sprawdzamy czy batat nie ciemnieje). Podajemy z ostrym sosem, np. czosnkowym. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAryby. Od tego momentu chciałam zrobić coś, co chociaż trochę będzie przypominało mojego ulubionego łososia. Długo myślałam co by mogło tak jak seler imitować rybę. Ostatnio, gdy piekłam bataty zauważyłam, że po przekrojeniu na pół i wzdłuż przypomina filet rybny. Dodatkowo idealnie odzwierciedla kolor łososia. Stwierdziłam, że to własnie batat posłuży mi jako baza do jego zweganizowania. Wegański pieczony(...)łosoś" z batata Składniki: 1 duży batat nori 1/4 szkl oleju 1 szkl wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej sol, pieprz Przygotowanie: Do naczynia/pojemnika wlać wodę, olej, sos sojowy i dodać wszystkie przyprawy. Pokruszyć 2 arkusze nori i dodać do marynaty. Batata obrać i pokroić
wegujemyPieczone pstrągi tęczowe z gałązkami rozmarynu i suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz frytkami ze słodkich ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do pieczenia Składniki: 2 pstrągi tęczowe (wypatroszone) 1 duży batat 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sok z cytryny około 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Batata obieramy, kroimy w kształcie(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka wkładamy po gałązce rozmarynu, a nacięcia wypełniamy czosnkiem niedźwiedzim. Ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na około rozkładamy przygotowane bataty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 25 minut. Około 8 minut przed końcem pieczenia blaszkę przestawiamy na górną półkę piekarnika. Smacznego
Oryginalny smakteż i całkiem nowe. Na przykład zupa dyniowa z ciecierzycą staje się zupą pomidorową – wystarczy dodać więcej koncentratu pomidorowego, a na patelni lądują ziemniaki z botwiną i batatem. Obiad dla dwóch osób w trybie szybkim. Obrany batat raz, umyty młody ziemniak raz i raz pęczek dobrze wyczyszczonej botwinki. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry i wrzucamy na patelnię z olejem(...)kokosowym – najpierw młody ziemniak, po 5 minutach bulwa botwiny, po kolejnych 5 minutach batat – również pokrojony w plastry, nie muszą być tak cienkie jak ziemniaki. Na koniec łodyga i liście botwiny. Dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie – w sumie ok. 20 minut, jeśli ziemniaki pokroimy cienko. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe
KucharzycaZupa krem z batatami, kukurydzą czyli wiosna w kuchni. Zupę można zrobić w dwóch wersjach smakowych. Na słodko z jogurtem kokosowym, lub wyraziście z serkiem kozim. Krem jest bardzo ciekawą propozycją do podania na imprezie rodzinnej, towarzyskiej. Wygląda wykwintnie i smakuje wybornie. Składniki: 3 średnie bataty 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki(...)łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kurkumu 1/2 łyżeczki chili szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku Do podania: jogurt kokosowy, serek kozi, śmietana, mleczko kokosowe Wykonanie: Bataty obieramy. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz ostatniego (serka koziego/jogurtu kokosowego/mleczka). Gotujemy pod przykryciem ok.50 min. po tym czasie wyjmujemy z zupy marchew, por, pietruszkę, cebulę. Dodajemy serek
Apetyt na Zielonetrzeba dorosnąć, tak samo chyba jest z bakłażanem, którego od jakiegoś czasu uwielbiam i mam ambitny plan mieć we własnym ogrodzie jego uprawę. Już wiem, że niestety na własne bataty w naszym klimacie nie ma szans, czy te są naprawdę nikłe, ale kto wie, może podejmę wyzwanie. To danie jest zainspirowane przepisem, który znalazłam w najnowszym magazynie Goodfood, o którym(...)składniki. Jest pyszne, ale to chyba widać, bajecznie proste i szybkie w przygotowaniu (no, nie licząc czasu oczekiwania). Składniki na 2 duże porcje: 1 bakłażan 2 średniej wielkości wyszorowane bataty *(jeżeli nie lubicie możecie zastąpić używając 4 ziemniaków i 2 marchewek, suma summarum smak będzie bardzo podobny) 2 cebule płaska łyżeczka soli łyżka pasty curry (jeżeli nie macie to wymieszajcie
greenscarfpamiętacie, ostatnio faszerowałam bataty i odłożyłam do lodówki to co wydłubałam. Nadszedł dzień na wykorzystanie resztek. Jest to przewrotne curry, bo nie pływa w sosie, bo sosem napoiłam ryż. Składniki na duże porcje: około 1 batat litr soku pomidorowego (użyłam własnej roboty) 200 g suchego ryżu puszka ciecierzycy 1 rzodkiew (opcjonalnie) 1 cebula 200 g posiekanego jarmużu 2 ząbki czosnku(...)wymieszaj i dodaj batata. Po około 15 minutach dodaj rozdrobniony jarmuż. Duś wszystko razem kolejne 10 minut i dodaj ciecierzycę i sól. Dokładnie wymieszaj i smaż kilka minut aby batat był odpowiednio miękki. W tym czasie ryż powinien być już gotowy od jakiś 10 minut. Smacznego
greenscarfUpiekłam ostatnio bataty do obiadu, ale poniosło mnie przy obieraniu i było ich trochę za dużo. Za dużo na jeden obiad, za mało żeby wystarczyło na następny. Szkoda wyrzucać, rozejrzałam się po kuchni i znalazłam ogromnego selera. Tak powstał pomysł na zupę krem batatowo-selerową. Wyszła pyszna. Delikatnie słodka i lekko ostra zarazem. Zupa batatowo-selerowa. Składniki(...)porcji: 2 bataty 1 duży seler sól, pieprz, suszony rozmaryn i tymianek 2 łyżki śmietany 18% ok. 600 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek Bataty i selera obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Skrapiamy oliwą, posypujemy delikatnie solą, tymiankiem i rozmarynem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około
MiksturownikKremowa, rozgrzewająca zupa idealna na chłodne dni. Słodycz batatów doskonale przełamuje dodatek curry i chilli. 6-8porcji - 3 bataty - 2 litry bulionu warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczki przyprawy curry - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - szczypta wędzonej papryki Do podania: - dressing zielony(...)garnku na oliwie. Gdy cebula jest szklista dodaję kolendrę, curry, chilli i odrobinę wędzonej papryki. Całość przesmażam około 1 minuty a nastepnie dodaję pokrojone w kostkę bataty i jeszcze chwilę smażę. Następnie zalewam wszystko gorącym bulionemi i gotuję około 20 -25 minut. Zupę miksuję na gładki krem i doprawiam solą i pieprzem. Podaję
Simple DishPostanowiłam zweryfikować i powtórzyć przepis który już robiłam (ale teraz zmodyfikowałam go po swojemu) ja jako dodatek proponuje frytki z batatów i lekką sałatkę i takie połączenie idealnie pasuje do ostrości i kwaskowatości sosu w którym się dusi kurczak, złagodzone przez słodkość batatów i znów się zaostrzone smakiem winegretu w sałatce po prostu idealne połączenie dla mnie. Składniki(...)wszystkie zioła, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i mieszamy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 20-30 min w razie potrzeby podlewamy winem. Jako dodatek proponuje frytki z batatów i lekką sałatkę z miodowym winegretem
Piekielna Kuchnia Patisosie z dalekowschodnimi przyprawami i masłem orzechowym. Podany posypany uprażonymi orzeszkami ziemnymi i dymką, uszczęśliwi każdego głodomora Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem (4 porcje) Składniki: 300 g karkówki pokrojonej w 2 cm kostkę 2 średnie bataty, obrane i pokrojone w kostkę ¼ szklanki czerwonej soczewicy, opłukanej pod bieżącą wodą 2 pomidory, pokrojone(...)patelni i odstaw. Do tej samej patelni wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie wmieszaj czosnek wraz z imbirem i smaż kolejną minutę lub dwie. Dodaj bataty, soczewicę, paprykę, cukinię, pomidory, mięso i przyprawy, wymieszaj, po czym wlej bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu, aż warzywa zmiękną
karmelowypowodów nie mają czasu na przygotowanie posiłku. Tutaj danie robi się samo, wystarczy tylko znaleźć odpowiednie warzywa :) a potem dodać ulubiony sos lub chutney. Składniki : wybrane warzywa, u mnie: batat 3 ziemniaki małe fenkuły bordowa marchewka oliwa sól czarny pieprz Ziemniaki i batat obrać. Fenkuły i marchew dokładnie umyć. Batat,ziemniaki i marchew pokroić na podłużne kawałki (frytki). Warzywa ułożyć
Weekendy w domu i ogrodziePewnie nie zrealizujemy wszystkich potraw, ale na pewno będziemy co jakiś czas wracać do tego uniwersum. Na pierwszy ogień wzięliśmy coś bardzo prostego, ale nieziemsko dobrego – słodki chlebek z batatów, czyli „sweet potato bread”, który można nabyć od kupców i karczmarzy w Northrend. Dla ułatwienia sprawy: bataty są dostępne w popularnych dyskontach, także nie powinniście mieć problemu ze zdobyciem matsów(...)LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! duży kawałek 543 kcal | 8 g białka | 76 g węglowodanów | 23 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. PUREE Z BATATA (5 + 20 min) Batat obieramy, kroimy w średniej wielkości kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 20 min. Gdy ziemniak będzie gotowy, odlewamy wodę i rozgniatamy go widelcem na gładkie
Nerds Kitchenzaledwie pieczone słodkie ziemniaki.Powiem Wam, że depresja mnie dopadła i zamiast czekolady coś bardzo pożywnego i słodkiego :-) Niestety nie mam rozmarynu w gałązce a przydałby się bardzo do batatów dlatego użyłam suszonego ale polecam jednak użyć świeżego. Składniki: 1 kg batatów 2-3 łyżki oleju rzepakowego 2-3 ząbki czosnku łyżka ziół prowansalskich gałązka rozmarynu(...)Sposób przygotowania: Ziemniaki wyszorować, osuszyć, pokroić w grube paski. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Olej wymieszać z czosnkiem i ziołami. Połowę dodać do batatów i dokładnie wymieszać drugą zaś połową posmarować blaszkę. Piec ok 30 min.na wierz układając gałązkę rozmarynu. Podawać jako przekąska z sosami lub dodatek do obiadu. Smacznego
pieprzny smaczek