bataty - 3178 przepisów (strona:71/212)

ZUPA SOCZEWICOWA Z BATATAMI I KALAFIOREM 89

Idealna na zimę, pyszna i rozgrzewająca zupka z batatami, kalafiorem i czerwoną soczewicą. Lekko słodkawa i pikantna jednocześnie. Doprawiona kminem rzymskim i mieloną kolendrą. Gotowa w 30 minut. Ugotowana na bulionie lub rosole, wyjdzie także na wodzie (np. z dodatkiem sosu sojowego). Na koniec zabielona mleczkiem kokosowym lub śmietanką 30%.  Polecam podać ją ze świeżą kolendrą, która dodatkowo podkręci(...)gorącego bulionu, rosołu lub wody (np. z sosem sojowym ) 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego  1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 mały batat (300 g) 1/2 główki małego kalafiora 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (suchej) mały kawałek papryczki chili / można zastąpić odrobiną chili w proszku lub płatkach przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, suszonego

cool and minty
Dania jednogarnkowe - 3 przepisy na prosty jesienny obiad 119

rozmarynowej  ➤czas przygotowania: 30-35 minut w 1 porcji: 518 kcal, B 14,9 g, W 32,6 g, T 38,2 g Składniki/ na 4 porcje: 1 batat (500 g) 1 czerwona papryka ok. 400 g brukselki 3 łyżki oliwy Monini Rozmaryn 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól, pieprz do smaku 8 surowych kiełbasek, u mnie(...)białe  Przygotowanie pieczonych warzyw i kiełbasek: Batata i czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Brukselki oczyść z brzydkich listków i przekrój na pół. Warzywa umieść w misce, dodaj 2 łyżki oliwy rozmarynowej, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dłońmi, następnie przełóż na blachę i rozłóż równo.  Na wierzchu ułóż kiełbaski i skrop pozostałą

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z dyni – pyszny jesienny przepis 109

cenach. Dziś zainspirowałam się przepisem na Krem z dyni – najlepszy! z bloga „Po prostu pycha” . Bardzo spodobał mi się pomysł autorki, aby dodać do zupy mleczka kokosowego i batatów. Efekt… coś cudownego. Polecam i Wam spróbować Oczywiście nie byłabym sobą, gdym odrobinę nie zmieniła przepisu Dlatego polecam Wam spróbować obu wersji. Moja zupa krem z dyni jest ciut(...)sami spójrzcie na przepis Składniki: 500 g dyni (waga po obraniu) 1,5 litry bulionu lub wody (użyłam lekkiego bulionu warzywnego) 1 duża lub 2 małe marchewki 2 małe bataty pół pęczka natki świeżej pietruszki (jeśli nie macie można zastąpić suszoną pietruszką) 0,5 łyżeczki curry szczypta ostrej czerwonej papryki lub zamiennie szczypta mielonego imbiru (dziś dodałam imbir) świeżo mielony

Słodkie okruszki
Makaron z wegańskim sosem orzechowym i batatem 111

Jesień to moc kolorów, czas dobrych, rozgrzewających i kremowych przepisów – mi pachnących już Halloween. Makaron z wegańskim sosem orzechowym i pieczonym batatem jest bardzo syty, wyjątkowo kremowy i smakuje jak sos śmietankowy – bez śmietanki. Do wykonania tego sosu użyłam orzechów włoskich, bo uwielbiam ich smak, ale możecie podmienić je na orzechy nerkowca i nadal będzie super. Orzechy łatwiej(...)stworzą jednolity kremowy sos, jeśli namoczycie je przez jakiś czas w gorącej wodzie np. przez 1 godzinę – nie jest to konieczne. Bataty nadają się idealnie jako dodatek do jesiennych potraw. Wyglądają pięknie, są słodkie i możecie z powodzeniem podmienić je np. na dynię. Ponadto słodkie ziemniaki s ą doskonałym źródłem beta-karotenu, witaminy C i potasu, co jest ważne

Słodkie Gotowanie
Poniedziałek: Soczewica z komosą i pieczonymi warzywami 113

Zdrowa i pyszna sałatka z soczewicy z dodatkiem komosy oraz pieczonym kalafiorem, brokułem, batatem, kalarepką, rzodkiewką i czerwoną cebulą. Pycha! Czas przygotowania : 15 minut Czas pieczenia : 30 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2-3 Składniki: 1 szklanka soczewicy całej 1/2 szklanki komosy 1/2 główki kalafiora 1/2 główki brokuła 1 mały batat 1 czerwona cebula 1 mała kalarepka(...)łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Umyj warzywa. Kalafiora i brokuła pokrój w różyczki, batata w kostkę, kalarepkę w słupki, rzodkiewki w plastry a cebulę w piórka. Wyłóż tackę do pieczenia papierem. Przełóż na nią warzywa, polej 3 łyżkami oleju, posyp oregano i tymiankiem. Wymieszaj

Niedzielny kucharz
Czerwone curry z batatem i kalafiorem 128

słabość do curry i czasami lubię pokombinować ze składnikami. Tym razem miałam do wykorzystania resztę kalafiora i bataty, co zaowocowało drobiowym czerwonym curry z wyżej wymienionymi warzywami. Pyszne i syte. Polecam podawać z  chlebkami naan  lub ryżem. Składniki (2 porcje) -400 g filetu z kurczaka -1 duży batat (ok. 250g) -300 g kalafiora -1 papryczka chilli -pół cebuli(...)grubszym dnem rozgrzać łyżkę oleju. Zeszklić cebulę. Ostrą papryczkę pokroić w kostkę lub półplasterki. Dodać do cebuli, przesmażyć minutę mieszając. Zalać bulionem. Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Batat obrać i pokroić w kostkę. Dodać do bulionu. Gotować około 15 minut. W międzyczasie przygotować mięso. Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem

Zielona Kuchnia
Pizza z dyni z pieczoną papryką, fetą i rukolą 115

Pizza z puree z dyni. Zamiast dyni można użyć pieczonego batata.  W wersji bezglutenowej zamiast mąki orkiszowej użyj mąkę owsianą + łyżkę skrobi ziemniaczanej. Ciasto: szklanka puree z dyni  piżmowej ( moja dynia była dość mała i upiekłam 1/2 sztuki) 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1,5 szklanki mąki orkiszowej + do posypywania płaska łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżką oliwy z oliwek(...)papryki 200 g. passata pomidorowa czosnek 1 ząbek bazylia 1 łyżeczka oliwa z oliwek 1 łyżka czerwona cebula (mała) feta owcza ok 50 gram pieprz do smaku Dynię lub batata owijamy w filię i pieczemy ok 40 60 minut. Obok układamy papryki polane oliwą. Papryki pieczemy 30 minut. Po tym czasie papryki przekładamy do worka, aby skórka lekko schodziła. Paprykę

AZgotuj!
Japoński gulasz wołowy 111

pręgi wołowej, około 500 ml bulionu dashi, ale w ostateczności można zastąpić go bulionem wołowym lub wodą 1 duża cebula 3-4 ziemniaki średniej wielkości lub 1 dość duży batat (około 300-400 g) 1 duża  marchewka 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki sake (lub czystej wódki) 1 łyżka mirinu (lub wiśniówki typu kirsch) 1 łyżeczka brązowego cukru(...)kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu zwłaszcza japońskiej, chińskiej, koreańskiej i indyjskiej można kupić w sklepach internetowych takich jak np. Kuchnie Świata   Japoński gulasz wołowy - przepis Ziemniaki (lub bataty) i marchewkę kroję w średniej wielkości kostkę, wołowinę w jak najcieńsze plasterki, a cebulę w półplasterki. Na patelni rozgrzewam olej i smażę mięso  na dość dużym ogniu, do czasu

Cztery Fajery
WYKWINTNE BATARELLO 110

Składniki na 8 sztuk: 100 g brązowego ryżu 1 batat (około 260 g) 5 łyżek sezamu 4 ząbki czosnku świeże listki bazylii przyprawy Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Przesypać do miski, dodać posiekany drobno czosnek i przyprawy, zostawić do ostudzenia. W tym czasie umyć, osuszyć batata i upiec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Następnie(...)również przestudzić. Dodać batata do ryżu i całość zblendować. Do gotowej masy wsypać posiekaną bazylię i wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować kulki i obtaczać w sezamie. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach C przez 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C i piec jeszcze około 10 minut. Podawać

Banana Smiles
placki z batata 128

szczęście pogoda też wróciła bo już ponownie burzowo się zrobiło. Tym czasem gdy nie macie pomysłu na obiad czy też późne śniadanie to serdecznie polecam placki z batata. Są bardziej słodsze niż zwykłe placki ziemniaczane, ale to oczywiście jego zasługa. Jednak jak dla mnie są mega pyszne i są wspaniałą odmianą gdy już zwykłe placki nam się znudziły. Placki robi(...)zależności jak długo będziemy miksować (czas 10 s jest już starciem mocnym ;)) Jednak smakują zawsze tak samo ! Składniki dla 1 osoby dorosłej i małego dziecka  1 średni batat (ok 300 g) 1 jajko  3-4 łyżki mąki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: batata obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub wkładamy do naczynia miksującego już

Gotowanie z pasją
placki z batata 138

szczęście pogoda też wróciła bo już ponownie burzowo się zrobiło. Tym czasem gdy nie macie pomysłu na obiad czy też późne śniadanie to serdecznie polecam placki z batata. Są bardziej słodsze niż zwykłe placki ziemniaczane, ale to oczywiście jego zasługa. Jednak jak dla mnie są mega pyszne i są wspaniałą odmianą gdy już zwykłe placki nam się znudziły. Placki robi(...)zależności jak długo będziemy miksować (czas 10 s jest już starciem mocnym ;)) Jednak smakują zawsze tak samo ! Składniki dla 1 osoby dorosłej i małego dziecka  1 średni batat (ok 300 g) 1 jajko  3-4 łyżki mąki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: batata obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub wkładamy do naczynia miksującego już

Gotowanie z pasją
Zupa minestrone 129

sycącej zupy niż ta – idealna na jednodaniowy, zdrowy obiad. Składniki (na 3-4 porcje): 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 batat 2 garści pomidorków koktajlowych połowa cukinii 50g drobnego makaronu szklanka passaty pomidorowej płaska łyżeczka suszonego tymianku i oregano liść laurowy 1l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku 2 łyżki(...)oliwy z oliwek parmezan do posypania   Marchewki, batata i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy i kroimy w podobnej wielkości kostkę co marchewki. Cukinię myjemy i także kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce.   Do dużego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę, marchewkę, seler naciowy oraz batata. Do tego

Smaczna Strona
Zupa z brokułów z serem cheddar 101

już kolejny przepis na blogu na zupę z brokułami, tym razem jednak do brokułów dołączyły bataty (słodkie ziemniaki) oraz bardzo przeze mnie lubiany ser cheddar. Dzięki tym dodatkom zupa wyszła pyszna, z mnóstwem smaków i aromatów. Musicie ją zrobić. Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: –  najlepsze przepisy na zupy kremy –  orientalna pomidorowa –  zupa(...)ZUPA Z BROKUŁÓW Z SEREM CHEDDAR PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 4-5 SKŁADNIKI: – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 mała cebula – 3 ząbki czosnku – 100 g batatów 1/4 łyżeczki wędzonej papryki – 150 g różyczek z brokuła – 700 ml bulionu warzywnego – 100 g sera cheddar – sól i pieprz Przygotowanie: Do garnka dodaj oliwę

nietylkopasta.pl
Menu na tydzień: Sycące sałatki na początek wiosny 111

Panzanella ze stekiem, makaronowa sałatka caprese, tajski makaron z dresingiem z masła orzechowego, miks soczewicowo-ryżowy z krewetkami, tortille z pieczonym batatem i awokado – na koniec zimy mamy dla Was pięć prostych, zdrowych sałatek (jedna zawinięta), które można zamrozić. Pozbądź się oponki zimowej Wiosna u nas za oknem, w sercu i w kuchni. Ukuliśmy nawet hasło, że czas pozbyć się(...)kurczaka. My użyliśmy makaronu gryczanego, ale można go zastąpić np. makaronem ryżowym. Piątek: Tortille z pastą batatowo-awokadową Sałatka zamknięta w opakowaniu z pieczywa domowego wyrobu. Nadzienie stanowi upieczony batat, ugnieciony z awokado z dodatkiem limonki, kolendry i szczypioru. Proteinowy wsad stanowią pieczone polędwiczki z indyka. To danie jest warte grzechu, ale nie zgrzeszycie jedząc je! Jest pełne Doriwia. Przepisy

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania