bataty - 3178 przepisów (strona:80/212)

Argentyna - Kukurydziany gulasz (Locro) 107

chyba jedna z najsmaczniejszych potraw na świecie! Niestety, wygląd tym razem nie idzie w parze ze smakiem... Locro Składniki (2-3 porcje) - puszka kukurydzy - 1 cukinia - 1 mały batat - pół dyni piżmowej - ząbek czosnku - łyżeczka oleju - 1 łyżka koncentratu pomidorowego i pół opakowania pomidorów z puszki - pół szklanki bulionu i pół szklanki wody - po łyżeczce papryki wędzonej, słodkiej i ostrej(...)sól, pieprz Przygotowanie: 1) Dynię piżmową i batata kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i wstawiamy na mały ogień. 2) Cukinię kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i dorzucamy do garnka.. Dodajemy około 1/5 opakowania kukurydzy, pomidory z puszki, koncentrat i przyprawy. Dokładnie mieszamy. 3) Do kielicha blendera wrzucamy pozostałą cześć kukurydzy, olej i bulion

Roślinożerni urlopowicze
Argentyna - Kukurydza duszona w sosie z brzoskwiniami i gruszką (Carbonada) 105

bezmięsna wersja jest wystarczająco ciekawa.  Składniki (4 porcje): - łyżka oleju - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 2 pomidory - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 150 ml białego wina - 3 ziemniaki - 2 bataty  - 200 g dyni lub dyni piżmowej - 2 szklanki wody - 1 zielona papryka - 2 brzoskwinie lub puszka  - 1 gruszka - 2 kolby kukurydzy - łyżeczka oregano - sól, pieprz,  - natka pietruszki(...)kroimy i smażymy na wolnym ogniu. 2) Pomidory drobno kroimy i wrzucamy do garnka, dodajemy koncentrat i wlewamy wino. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut. 3) W międzyczasie ziemniaki, bataty i dynię kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do garnka.Wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy przez 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. 4) Paprykę kroimy w sporą kostkę

Roślinożerni urlopowicze
Aksamitny, słodko-ostry krem z batatów 77

Każdy z nas ma swoje skojarzenia, gdy pierwszy raz słyszy jakąś nową nazwę. Do dziś pamiętam moje, gdy usłyszałem o batatach. Batat? A może ktoś

Vegan Taste
Sałatka z rukolą i batatami 227

Absolutnie rewelacyjna sałatka z rukolą, batatem i granatem. Przepis znalazłam na niezastąpionej Kwestii Smaku, ale nieco zmodyfikowałam zgodnie ze swoim gustem 🙂 Przepis na dwie duże porcje. Bataty obrać

Bullio
Pieczona polędwica z warzywami 160

tego jest mięsem chudym, więc przygotowanie jej w wersji #FIT wcale nie będzie trudne. Dziś proponuję pieczoną polędwicę z warzywami. Czego potrzebujemy? 1 polędwica wieprzowa 3 średniej wielkości bataty 4 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki dobrej oliwy pęczek koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)pieprzymy z każdej strony. Tak przygotowaną polędwicę obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony na lekko złoty kolor. Podsmażać wystarczy po 3 minuty z każdej strony. Wszystkie warzywa: bataty, marchewki i pietruszki kroimy na podobnej wielkości kostkę. Pokrojone warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego. Dodaję rozmaryn, paprykę słodką, paprykę ostrą, 2 łyżki oliwy, wyciśnięte oba ząbki czosnku oraz sól

Cookery.pl
Zupa krem z batatów i marchewki z rozmarynem 226

mogłabym jeść codziennie, jak nie na obiad to na kolację. Są sycące a jednocześnie bardzo zdrowe i zawsze mają piękny kolor, zwłaszcza kremy! Dzisiaj przepis na pyszny krem z batatami o bardzo energetycznym kolorze :) Czy nie wygląda zachęcająco? Komu miseczkę? Jeszcze troszkę zostało :)  Składniki na kilka porcji: zupa : 2 duże bataty 3 ziemniaki 3 pomarańczowe marchewki 1 korzeń pietruszki

Ze smakiem i z pasją
Bliskowschodnia sałatka z kaszą bulgur i hummusem z batatami 148

zamiast krwi, w moich żyłach płynie hummus 🙂 Uwielbiam bawić się tymi smakami i tworzyć nowe połączenia. Jednym z nich jest ta bliskowschodnia sałatka z kaszą bulgur i hummusem z batatami. Zdrowa, pożywna i Read More Artykuł Bliskowschodnia sałatka z kaszą bulgur i hummusem z batatami pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny

Flymetothespoon
Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych 209

Pyszne, zdrowe frytki z piekarnika, czyli frytki z batatów, ziemniaków, marchewki i pietruszki podawane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu (lub z ketchupem). Aby przygotować frytki z piekarnika należy wszystkie warzywa pokroić w słupki jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się w tym samym czasie. W przeciwnym wypadku cieńsze frytki zrobią się szybciej, podczas gdy grubsze będą surowe w środku(...)się jako dodatek do obiadu, jako danie samodzielne na obiad czy kolację, lub jako forma przystawki czy przekąski w większym gronie. The post Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Pieczona polędwica z warzywami 174

tego jest mięsem chudym, więc przygotowanie jej w wersji #FIT wcale nie będzie trudne. Dziś proponuję pieczoną polędwicę z warzywami. Czego potrzebujemy? 1 polędwica wieprzowa 3 średniej wielkości bataty 4 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki dobrej oliwy pęczek koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)pieprzymy z każdej strony. Tak przygotowaną polędwicę obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony na lekko złoty kolor. Podsmażać wystarczy po 3 minuty z każdej strony. Wszystkie warzywa: bataty, marchewki i pietruszki kroimy na podobnej wielkości kostkę. Pokrojone warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego. Dodaję rozmaryn, paprykę słodką, paprykę ostrą, 2 łyżki oliwy, wyciśnięte oba ząbki czosnku oraz sól

Cookery.pl
Zupa-krem z czerwonej soczewicy i batatów 123

Zupa-krem z czerwonej soczewicy i batatów to bardzo rozgrzewające i lekko pikantne danie, które świetnie sprawdzi się przy mroźnej pogodzie. Do tego ma piękny, pomarańczowy kolor, a dodatek mleczka kokosowego i świeżej kolendry sprawia, że zaczynam myśleć o egzotycznych krajach. Continue reading... Artykuł Zupa-krem z czerwonej soczewicy i batatów pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Bataty ze szpinakiem i twarożkiem 161

poprzedniego przepisu zostało mi trochę nadzienia. Postanowiłam pod nim zapiec słodkie ziemniaki. W sam raz na szybki weekendowy obiad. Pyszne! Składniki: kilka batatów średniej wielkości twarożek śmietankowy 2 garście swieżego szpinaku 2 cebule szalotki tłuszcz do smażenia sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bataty myjemy, przekrawamy na pół i umieszczamy na blasze do pieczenia. Umieszczamy w nagrzanym do 160/170 stopni piekarniku

Szybko Tanio Smacznie
Aksamitny, słodko-ostry krem z batatów 96

Każdy z nas ma swoje skojarzenia, gdy pierwszy raz słyszy jakąś nową nazwę. Do dziś pamiętam moje, gdy usłyszałem o batatach. Batat? A może ktoś miał ma myśli banan? Patat? Czy to ma coś wspólnego z patatajaniem? Jak się szybko okazało – byłem w błędzie

Vegan Taste
Kurczak z batatami z wolnowaru 164

Kurczak z batatami to kolejna, pyszna potrawa z wolnowaru. Wolnowar to przydatne w domu urządzenie, pozwala przygotować wspaniałe dania bez … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Kurczak z batatami</span> z wolnowaru pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Sałatka z batatem 164

kolację. Ostatnio jestem bardzo zabiegana. Mam napięty grafik. Dlatego gotuję coś prostego, nieskomplikowanego z zaledwie kilku składników. Ta sałatka ‘chodziła’ już za mną od dawna. Zachwycająca kolorami z pieczonych batatów i buraków. Idealna do przygotowania w pochmurny październikowy dzień jak dziś. Główną zaletą tej sałatki jest to, ze smakuje równie dobrze na ciepło jak i spakowana do lunchboxa i wzięta(...)pracy czy szkoły.     Artykuł Sałatka z batatem pochodzi z serwisu Fit Food Brunetki

Fit Food Brunetki
Gulasz z batatami 190

końcu nadeszło nieuniknione, czyli chłodne, jesienne dni. Na rozgrzewkę zaserwowałam na obiad pyszny gulasz mięsny z dużą ilością cebuli i ciekawym akcentem w postaci słodkich ziemniaków, czyli inaczej batatów. Koniecznie musicie spróbować, bo pyszny ;-) SKŁADNIKI 850 g mięsa wieprzowego z łopatki 2 czerwone cebule 2 żółte cebule 1 duży por oliwa 1 kg słodkich ziemniaków (batatów) 4 liście laurowe

Passions hobbies life