kuchnią marokańską. Danie to jest bardzo sycące i idealnie nadaję się do zabrania do pracy w pudełku na lunch nawet na zimno. Składniki (6 porcji): 400 g soczewicy 2 bataty 2 gruszki puszka groszku lub 300 gram świeżego 2 cebule 3 ząbki czosnku mały słoik koncentratu pomidorowego przyprawy po łyżeczce: sól, kminek, papryka słodka, suszona pietruszka lub pęczek świeżej Przygotowanie(...)dodać przyprawy. Po chwili dodać odsączoną soczewicę i zalać dwoma szklankami wody, wymieszać i przykryć garnek pokrywką- dusić pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie obrać i pokroić bataty oraz gruszki w równą 1 cm kostkę. Do soczewicy (po tych 15 minutach) dodać bataty, wymieszać i dusić około 15 minut aż ziemniaki zmiękną. Gdy już wszystko idealnie zmięknie dodać groszek
greenscarfLubicie bataty? Są to słodkie ziemniaki o pomarańczowej barwie. Przyznam, że jadłam je pierwszy raz :) Niektórym przypominają słodką, gotowaną marchewkę w smaku... ja sama nie wiem do czego bym je porównała, ale na pewno wiem, że są bardzo słodkie ;) Na pierwszy ogień poszły frytki z piekarnika :) Składniki: 2 bataty, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 piersi(...)kurczaka, kilka plasterków żółtego sera, suszone pomidory, kilka listków świeżej bazylii, bułka tarta ze złocistym siemieniem lnianym Oleofarm , 1 jajko, sól, pieprz. Przygotowanie: Frytki: bataty obieramy, kroimy wzdłuż w plastry, a następnie każdy plasterek kroimy na frytki. Mieszamy je z oliwą, rozmarynem i odrobiną soli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Kotlety : pierś
Aga w kuchnijest bardzo sycący. Pamiętajcie, że nie trzeba rezygnować z frytek czy tłuszczu, żeby schudnąć. Wystarczy wybierać zdrowsze alternatywy, jak np. dzisiejsza propozycja. SKŁADNIKI (2 porcje): FRYTKI Z BATATÓW (SŁODKICH ZIEMNIAKÓW) 200 g batatów (lub zwykłych ziemniaków) 2 łyżeczki oleju do posypania - sól, pieprz, ostra papryka GRILLOWANY INDYK 250 g filetu z piersi indyka 2 łyżeczki oleju sól, pieprz(...)zielona 1 puszka ciecierzycy (400 g, 240 g po odsączeniu) 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 mała cebula łyżeczka ostrej papryki FRYTKI 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 2. Bataty bardzo dokładnie wyszoruj (nie obieraj ze skórki) i pokrój w grube słupki, jak na frytki. 3. W misce wymieszaj olej z przyprawami, wrzuć do tego frytki i ponownie wymieszaj
Powiedz dietom nieswoje plusy i minusy ale znajda się bez wątpienia chętni :) Brownie z batata, bez mąki, mleka i cukru, ze śliwką ( przepis pochodzi z bloga Kornik w kuchni ) 700 g batatów 300 g śliwek kalifornijskich 150 g daktyli bez pestek 7 łyżek niesłodzonego kakao (+ dodatkowo do posypania) 2 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Bataty myjemy, zawijamy w folie(...)całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy kroimy. Posypujemy wierzch pozostałym kakao. i drugi batatowy wynalazek... Brownie bez mleka, mąki i cukru oraz jaj (przepis pochodzi z bloga WhitePlate) 600 g batatów 80 g mielonych migdałów 100 g mąki ryżowej lub gryczanej 14 dużych daktyli bez pestek (miałam suszone i namoczyłam je w gorącej wodzie) 4 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki syropu
Dzieje kuchennej WiewióryEkskluzywny Fish and chips Rekin z pieczonymi batatami SKŁADNIKI: 2 płaty rekina 1-2 bataty 2 jajka, bułka tarta sól, pieprz, kolendra, rozmaryn tymianek jogurtowy sos ziołowo- czosnkowy Rekina rozmnożyć, przepłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą pieprzem, kolendrą i odstawić na pół godziny. Następnie rybę oprószyć mąką obtoczyć w roztrzepanym jajku i opanierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym(...)tłuszczy do zarumienienia się panierki z obu stron. Bataty pokroić w talarki, wymieszać z oliwą z oliwek rozmarynem, solą i tymiankiem. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 30-40 minut. Na koniec można włączyć funkcje grill by się zrobiły bardziej chrupiące. Rekin okazał się całkiem smaczny. Ale jakoś dziwnie jeść żarłacza ludojada :) Smacznego
MarciochaKucharzySzybko, łatwo i przyjemnie, czyli nie mam czasu pisać dlaczego, ale za to napiszę jak. Czego użyłem? -bataty -udka z kurczaka -kilka małych pieczarek -świeży tymianek -szklanka białego muscatu -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -sól, pieprz -oliwa -sok z cytryny -dwa ząbki czosnku obrane, lekko zgniecione bokiem noża -cebula obrana, w ćwiartki pokrojona Na patelni, którą możemy włożyć do piekarnika, rozgrzewamy(...)oliwy, dodajemy czosnek i cebulę. Po chwili wrzucamy udka nasmarowane solą, pieprzem oraz papryką, smażymy z każdej strony do zrumienienia. Wrzucamy pieczarki. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 20 minut. Bataty kroimy w grube paski, dorzucamy do mięsa, przesmażamy chwilkę Dodajemy świeży tymianek oraz czosnek niedźwiedzi. Bataty skrapiamy sokiem z cytryny. Dolewamy wina, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika w funkcji
BaRepasLunch do pracy nie musi być nudny i skomplikowany, dlatego pokombinowałam z tym co miałam w czeluściach lodówki i przygotowałam zapiekankę z batatami z dodatkiem tymianku. Gdy pominiecie ser powstanie Wam fit zapiekanka :) Składniki na 2 porcje: 1 mała podwójna pierś z kurczaka 2 bataty (40 dag) Pół większej czerwonej cebuli Kilka pieczarek Sól Pieprz Olej rzepakowy Tymianek suszony(...)świeży Szczypta cayenne Opcjonalnie pół kulki mozzarelli Przygotowanie: Bataty pokroić w kostkę, pieczarki i cebulę w półtalarki, a czosnek posiekać. Pierś z kurczaka pokroić w plastry. Polać odrobiną oleju. Posypać solą, pieprzem, cayenne i tymiankiem. Wszystko wymieszać. Odstawić na 20 minut. Potem piec 180 stopniach do miękkości ziemniaków ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia możecie posypać zapiekankę odrobiną
Fabryka pomysłówćwiartki z kurczaka 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej (może być jak najbardziej świeża, mnie na galaretę ochota naszła wczoraj wieczorem i miałam tylko mrożoną) 1/2 opakowania mrożonej fasoli 1 duży batat 2 litry wody 1 opakowanie suszonego lubczyku pieprz czarny mielony (do smaku) żelatyna PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki (oprócz batatów i żelatyny) wrzuciłam do misy multicookera. Zalałam 2 litrami wody. Ustawiłam program(...)COOK i czas 1 godzina i 15 minut. Na 15 minut przed końcem dodałam pokrojone w kosteczkę bataty. Po upływie czasu z wywaru wyjęłam mięso i warzywa. Do dość ciepłej ale nie gorącej wody dodałam żelatynę. Mięso rozdziobałam na kawałki. Podzieliłam warzywa i mięso do trzech większych pojemników. Zalałam wywarem. Odstawiłam do całkowitego ostygnięcia, następnie do lodówki
ClauditteMissCookingowoców oraz urozmaicanie swojej diety. Proponowały samemu robić zamienniki drogich sklepowych „rarytasów” takich jak chociażby mleko migdałowe. Razem z panią Magdaleną Napierałą poczęstowały nas takimi potrawami jak brownie z batatami, napój pietruszkowy (istna bomba witaminowa) sałatki, pasta z tofu, chipsy z jarmużu (tak dobrze nam już znane), czy wege pesto podane z batatami. Mimo, że warsztaty zaczęły się z lekkim(...)mamy poczucie poszerzenia naszej wiedzy kulinarnej (i nie tylko). Z niecierpliwością czekamy na przepisy by móc je wypróbować w domu i podzielić się nimi z Wami :) Bataty z wege pesto. Na spotkanie przybyło naprawdę sporo osób. Prowadzące podczas przygotowywania pesto. Sałatki. \ Pogadanka o odkwaszaniu organizmu i zdrowym żywieniu
Kolizje SmakówSłodko- ostry krem z batatów, z delikatnym posmakiem serka topionego- treściwa, sycąca, w słonecznym kolorze i kapitalnym smaku. Użyłam serka śmietankowego, ale zupa ta bardzo fajnie komponuje się również z serkiem topionym z dodatkiem szynki, gdyż zupa ziemniaczana lubi dodatek mięsa :) Możecie też zupę przygotować na wywarze mięsnym- będzie miała jeszcze 'głębszy' smak- ja z reguły zup nie przygotowuję(...)mięsie, ale oczywiście są wyjątki, jak kapuśniak czy tradycyjna grochówka :) Szybka, łatwa, pyszna... * bulion warzywny- 1 litr * bataty- 800 g * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * serek topiony śmietankowy- 4 szt. * koncentrat pomidorowy- 1 czubata łyżka * suszona papryczka chili- po 1,5 łyżeczki * sól, pieprz, koperek- do smaku * olej do smażenia
Kraina Miodem PłynącaJeśli lubicie łączyć pikantne składniki ze słodkimi to ta sałatka zdecydowanie przypadnie Wam do gustu :) 2 bataty łyżka oliwy łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 50 g sera feta pół granatu 2 łyżki oliwy z chili 0/5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki czarnuszki Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej(...)Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Bataty obtaczamy w marynacie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w 190 stopniach (ok. 30 min). Upieczone mieszamy z fetą pokrojoną w kostkę i z ziarenkami granatu. Całość skrapiamy oliwą z chili i posypujemy przyprawami. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof
Mienta blogWeekend za nami. Walentynki zapewne udane ? Czas wracać do zwykłych zajęć w pracy, w domu. Dzisiaj pomysł na chili z sojowymi kotletami i do tego super frytki z batatów. Zapewne znane Wam danie, ale chcieliśmy pochwalić się naszą wersją. Zawsze próbujemy konstruować własne wersje i mamy nadzieję, że podobają się Wam nasze innowacje :) To co, lecimy do kuchni ? Pewnie, trzeba(...)coś upichcić :P Chili z sojowymi kotletami i frytki z batatów (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie kotletów sojowych 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 1 puszka soczewicy 1 czerwona papryka 1/2 bulwy selera 1 duża czerwona cebula 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek tymianek, pieprz cayenne, pieprz, czosnek niedźwiedzi, sos sojowy Kotlety
vegetanieodpychają – wręcz przeciwnie – mile zaskakują! ______________________________________________________________________________________________________ Zdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : MELANZANE AL FORNO P : PÂTÉ Z KURZYCH WĄTRÓBEK DANIA GŁÓWNE : JA : COQ AU VIN P : PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI DESERY: JA : TARTA CYTRYNOWA P : CRÈME BRÛLÉE ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem w cenie 109,99 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl/oferty/krakow/restauracja-aubergine/53315071 ______________________________________________________________________________________________________ Nie musieliśmy długo(...)świeża sałatka z pomidorkami koktajlowymi. Przepyszne danie, z ktorym niestety, ale nie poradziłam sobie w całości, mimo, że smakowało – porcja dla głodnego ( duży plus! ) PSTRĄG PIECZONY Z BATATAMI I MARTINI podawany z salsą śmietanową z kolendrą Bardzo delikatny w smaku, świeży, upieczony w całości pstrąg ( doskonale wybrany, bo z dużą ilością ” mięsa ” ), z pietruszką, czosnkiem
Ostra na Słodkosię je "upiłować" za pomocą noża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia rogów można w razie czego skleić na lukier).Warto spróbować, bo z takimi reniferami święta będą jeszcze weselsze :)Składniki:batat (słodki ziemniak)400 gjabłko1 duża sztmąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 golej4 łyżkisoda1 łyżeczkacukier puder2/3 szklankicukier waniliowy2 łyżeczkicynamon 1/2 łyżeczkikolendra, goździki, kardamonpo 1/4 łyzeczkikarob lub kakaożurawina suszona2 łyżeczki1/4 szklankido(...)całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut)Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, przyprawy i mąkę wymieszaną z sodą (lub proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania
głodny alergikdawno nic nie dodawałem a to wszystko przez moje podróżowanie. Już jestem i postaram się częściej coś nowego umieszczać na blogu.W sobotę na targu zakupiłem (oprócz standardowych produktów) bataty, czyli słodkie ziemniaki.Postanowiłem upiec je z rozmarynem. Oto przepis:Produkty:6 batatów,trochę oliwy z oliwek,gałązka świeżego rozmarynu (może być suszony),Sól,pieprz.Przygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180C. Bataty
cookpl