bataty - 3178 przepisów (strona:75/212)

Pieczone warzywa według Yotam Ottolenhgi 171

bliskowschodnich. Dziś zapraszam moich czytelników na pyszne pieczone warzywa według Yotana. Jest też  wśród  nich coraz bardziej popularny pasternak, który ostatnio wraca do kulinarnych łask. Wraz z batatami tworzy bardzo smakowity   duet . Serdecznie Wam polecam  😊😋. Pieczone warzywa według Yotam Ottolenhgi Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 500 g pasternaku 2 bataty 1 główka czosnku 2 czerwone(...)pół. Warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy solidną porcją oliwy, posypujemy rozmarynem, tymiankiem i przyprawami. Dokładnie mieszamy i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.  Batatów nie obieramy, kroimy je w ósemki i skrapiamy oliwą, przyprawiamy i dodajemy do warzyw. Pomidorki kroimy na pół i również dodajemy do warzyw. Mieszamy i pieczemy przez kolejne 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
"Nasiona warzyw strączkowych na talerzu" - podsumowanie akcji 165

sosie kurkumowym z ryżem ; blog: rabarbarowo Pasztet: cieciorka z warzywami ; blog: Pij soki wyciskane Cieciorka w ricotcie ze szpinakiem i wędzonym łososiem ; blog: Gawron w rosole Pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką ; blog: Two Broke Sisters Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami ; blog: Czerwień i błękit Zupa krem z topinambura i ciecierzycy ; blog: La grande(...)Ciecierzyca w pomidorach à la fasolka po bretońsku ; blog: Mops w kuchni Hummus tradycyjny z ciecierzycy ; blog: Pati gotuje Zupa krem z białych warzyw z ciecierzycą ; blog: Smaczne-zdrowe Bataty i ciecierzyca w garam masala ; blog: Smaczne opowieści GROCH Groszek z marchewką i dynią ; blog: Czerwień i błękit Zupa grochowa ; blog: Moje domowe kucharzenie Zupa solferino (z groszkiem zielonym) ; blog

Weekendy w domu i ogrodzie
Frytki z batatów 185

Wprawdzie wszędzie tłusto i karnawałowo ale jakaś odskocznia być musi. W mojej kuchni po raz pierwszy zamiennik smażonych frytek na frytki z piekarnika w dodatku z batatów. Jednak jeśli chodzi o smak u mnie zdanie podzielone. Można zjeść ale trochę przereklamowane. Składniki: 2 bataty 2-3 łyżki oleju rzepakowego sól morska gruboziarnista tymianek Przygotowanie: Bataty obrać ze skórki, pokroić

Ala piecze i gotuje
Frytki z batatów 127

Obiadek z frytkami innymi  niz zawsze.   Składniki: bataty, olej rzepakowy, sól. Przygotowanie: bataty obrać, umyć, pokroić w paski jak na frytki. Przełożyć do miski, polać olejem i dokladnie wymieszać. Następnie przełożyć na blachę od piekarnika. Włożyć w nagrzany do 200 st piekarnik i piec 30 minut przy grzaniu góra dół. Jeżeli nie bedą zrumienione włączyc funkcję termoobieg(...)popiec jeszcze 10 minut. Posolić na talerzu. U nas do frytek z batatów była smażona tołpyga

Państwo Wojtczuk gotują
Zupa paprykowa z batatami 96

Bezmięsna zupa paprykowa Składniki 2 duże czerwone papryki 1 duża żółta papryka 2 średnie bataty sól czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4 gałązki tymianku 2 gałązki bazylii 2 łyżki oliwy puszka krojonych pomidorów bez skóry 600 ml bulionu pieprz     Przygotowanie   Papryki przeciąłem na pół, oczyściłem. Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C. Na blaszce wyłożonej folią, rozłożyłem papryki(...)przecięciem do dołu. Piekłem, aż skórka zaczęła czernieć. Wystudziłem, zdjąłem skórkę. Bataty obrałem, pokroiłem w kostkę. Wrzuciłem do wrzącej wody. Zaraz po nastawieniu posoliłem. Lekko posłodziłem. Gotowałem ok. 30 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Gotowałem pod przykryciem. Pokroiłem cebulę w talarki, czosnek i zioła posiekałem. Cebulę poddusiłem ok. 3 min. Na oliwie, dodałem czosnek, dusiłem

R'n'G Kitchen
Pikantna zupa paprykowa 136

Przepyszna, rozgrzewająca zupa. Słodko-kwaśna, lekko pikantna. Sycąca, choć lekka. Pyszna! W wersji wegańskiej smakuje równie dobrze :) 4 porcje: 2 duże czerwone papryki 2 mniejsze bataty 2-4 łyżki soczewicy 1 marchewka 1/2-1 papryczka chilli 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 180 ml mleka kokosowego (mała puszka, stała część plus woda) 1 duża pierś kurczaka przyprawy: sól, kolendra, garam masala Paprykę, bataty(...)marchewkę obieramy. Marchew ścieramy na tarce, bataty kroimy w kostkę. Paprykę oraz papryczkę chilli siekamy drobno lub mksujemy. Warzywa przekładamy do garnka zalewamy 1-1,5 l wody. Gotujemy. Dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy i mleko kokosowe. Kurczaka kroimy w kostkę lub paski (dowolnie) i dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i, gdy mięso będzie ugotowane, zupa jest gotowa. Smacznego

Kucharzyca
Sztamfowany groch ze batatym (Purée batatowo-grochowe) 190

tela 10 dobroci, że potyn niy trza wcale łajzić 11 do aptyki. Chciołech go ze czymś połōnczyć 12 , co by trocha złōmało jego smak i tak żech prziszoł na bataty- dlo tych, co ich niy znajōm, to sōm 13 take słodke kartołfle 14 , kere przijechały dō nołs 15 , jak i tyn normalny kartołfel, ze Ameryki, ale sōm ôd tamtego zdrowsze(...)Wyszło danie lekko słodkawe i delikatne, co to idealnie pasuje do dobrze prziprawiōnego miysa abo i ryby. Co potrza? 2 szolki 16 (ôd kafeju) łuskanego grochu 1 batat (30-40 dkg) 2 łeżeczki majeranku łeżka masła sōl i pieprz 2 liście bobkowe 17 4 szolki (ôd kafeju) wody Na sōm poczōntek zalyjcie wrzōntkym tyn groch we jakim gorku i ôstołwcie

Chop w kuchni
Cynamonowy kurczak z batatami, papryką w sosie mango 210

połączenie smaków zaowocowało fantastyczną zapiekanką. Delikatnie wyczuwalny sok z mango nadaje potrawie atrakcyjności, poza tym łatwo i szybko ją przygotować.     1 podwójna pierś z kurczaka 2 średnie bataty 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 czerwone cebule 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnkami gorczycy 200 ml soku z mango 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki soli pieprz(...)cynamon, musztardę, sól i   pieprz, wymieszać i ostawić. Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę i wrzucić do miski z marynatą z soku, pozostawić na około pół godziny. Bataty dokładnie wyszorować i pokroić na dość duże cząstki to samo zrobić z papryką. C ebule pokroić na ćwiartki. Mięso wyjąć z marynaty, a w pozostałej marynacie obtoczyć również bataty

Jadło i czytadło
CHLEBEK Z BATATÓW WG JAMIE'GO OLIVER'A 145

Najlepszy zaraz po upieczeniu albo (już później) z tostera lub odsmażany. Z masłem, masłem orzechowym, z dżemem. Albo jak tylko zechcecie. I kiedy ;)   Składniki ok 0,5 kg batatów 1 łyżeczka cynamonu sok z połowy pomarańczy szczypta  dobrej soli 0,5 szkl oliwy lub oleju z orzechów włoskich + 2 łyżki skórka otarta z pomarańczy 50 g zmielonych orzechów(...)jaja 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka przyprawy korzennej 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie posiekane orzechy do posypania Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 170 st. Bataty obierzcie, pokrójcie w 2-3 cm kostkę. Wymieszajcie z 2 łyżkami oliwy, sokiem z pomarańczy, solą i cynamonem i wyłóżcie na blachę do pieczenia. Pieczcie około 40 min do 1 godziny

OliveandThyme
Pieczone udka z kurczaka na warzywach 181

nagrodę otrzymujemy pełne danie, zdrowe i kolorowe, które można serwować od razu na obiad. U mnie w roli warzyw wystąpiła papryka czerwona i żółta, czerwona cebula, brukselka i batat. Możecie bataty zamienić na zwykłe ziemniaki, jednak wtedy czas ich pieczenia się wydłuży. Można ziemniaki troszkę przed pieczeniem podgotować, wtedy zachowamy jędrność warzyw. W sezonie dodałabym do mojego miksu jeszcze cukinię(...)dowolnym, preferowanym przez Was tłuszczem. Drukuj Pieczone udka z kurczaka na warzywach Składniki 2 udka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 10 brukselek 1 duża czerwona cebula 1 duży batat 2 łyżeczki oleju kokosowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie Do nacierania udek: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka, kminek mielony, majeranek Sposób przygotowania Udka natrzeć przyprawami. Na każdym

Mieszam w Garnku
Łosoś z sosem selerowym 127

Zdrowy obiad do tego lekki z łososiem, selerem naciowym i batatami w roli głównej. Zamiast smażonej ryby polecam pieczoną podaną z sosem z selera. Sosik jest pyszny. A obiad przygotujemy szybko. 2 kawałki łososia 1 cebula biała sól, pieprz 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka majeranku warzywa: 2 bataty 1 papryka zielona 1 papryka czerwona sól, pieprz 1 łyżeczka ziół(...)pieprz 1/2 sera camembert 1 łyżka masła klarowanego Łososia solę, pieprzę, posypuję majerankiem, przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, dolewam ocet winny i wstawiam do lodówki najlepiej na noc. Bataty obieram i kroję w paski, paprykę kroję też w paski, przekładam do miski, posypuję solą, pieprzem, ziołami, polewam oliwą i mieszam warzywa. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam warzywa. Wstawiam

wesoła kuchnia
In love with burgers 165

wystarczy do niego dodać kilka kropel oleju, bułki - my robimy podwójną porcję (12-14), bo zachowują świeżość kilka dni, a można je wykorzystać do przygotowania smacznego śniadania, frytki - użyliśmy batatów, bo akurat mieliśmy, ale jeśli komuś nie pasuje ich słodki smak, zwykłe ziemniaki też się sprawdzą. Natomiast nie polecam frytek mrożonych - jak już się decydujemy piec bułki, to pokrojenie kilku(...)szaszłyków i gotowe. Można dołożyć ostrych papryczek - świezych lub marynowanych, ogórka świeżego można wymienić na konserwowego. W przypadku warzyw marynowanych, zamiast majonezu doskonale sprawdza się musztarda. FRYTKI: 4 bataty lub ziemniaki sól olej Ziemniaki obieramy, kroimy, skrapiamy olejem, solimy i dokładnie mieszamy Bataty - myjemy dokładnie i kroimy ze skórką. Skrapiamy olejem, solimy i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni

Kuchnia od dwojga
Tajskie zielone curry wegetariańskie. Thai wege green curry. 244

oraz  szpinak wodny Składniki na około 4-6 porcji: 1 l śmietanki kokosowej 8-10 liści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 1 zielona papryka ćwiartka kalafiora ćwiartka brokuła 10 pomidorków koktajlowych puszka przekrojonych na pól grzybów słomianych  garść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon(...)limonki kafir i doprowadzić do wrzenia. Dodać warzywa kolejno wg ich twardości pamiętając, że mają one pozostać chrupkie. Nie powinny się rozgotować ani być zbyt miękkie. Ja zaczynam od batatów i bakłażanów, po kolejnych 3-5 min dodaję kalafior i brokuł, za chwilę grzyby, paprykę i cebulę. Spróbować czy smak się zgadza, jeśli nie dodać jeszcze łyżkę, dwie sosu rybnego

Jemy Pijemy
Krupnik z batatów 225

Moja Miśka pokochała tyle tą zupę, że jadła ją trzy dni z rzędu na obiad. No ok, mi też smakuje, nawet bardzo Składniki na 6-8 porcji: 2 duże bataty 3-4 marchewki 2 pory 1-2 pietruszki (u mnie to była skorzonera) 3-4 gałązki selera naciowego 4-6 nasion ziela angielskiego pieprz i sól do smaku szczypta papryki(...)przepisem na opakowaniu (u mnie była to kasza bulgur) Przygotowanie: Pory (możesz zastąpić cebulą, ale ja chciałam uzyskać łagodniejszy smak) pokrój w półplasterki i podsmaż przez 2-3 minuty. Bataty, marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce i dodaj do porów, duś całość przez 3-5 minut, dodaj drobno posiekany seler, przyprawy po czym i zalej wodą, około

greenscarf
Halibut pieczony z figą, suszonym pomidorem i orzeszkami nerkowca 183

się go przyrządza i jak smakuje taka zrobiona w domu ;-). Wymyśliłam, że zrobię z figą, suszonymi pomidorami i żeby młody był zadowolony, to dodałam orzechy nerkowca, do tego pieczone bataty i sałatka z rukoli, kukurydzy i pomidorów, posypana suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Tak mi jakoś fajnie to wyszło (taki mój przepis autorski), że wszyscy chcieli jeszcze(...)dzionka Wam życzę :-) Składniki: około 400 g filetu z halibuta 2 figi kilka suszonych pomidorów kilka orzechów nerkowca sól pieprz olej z ziołami z suszonych pomidorów Dodatkowo: 1 duży batat sól pieprz kilka pomidorów 1/2 puszki kukurydzy rukola suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką olej lniany Rybkę myję, oprószam z obu stron solą i pieprzem. Dzielę na porcje

kruche babeczki