ieczone burgery z dorsza i batatów to nasza ulubiona wersja kotletów. Są pyszne, proste i same się pieką :). Do podania w bułce, z ziemniakami, frytkami, jak to lubi. Znakomicie smakują z domowym pesto pietruszkowym . Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 10 Składniki: 1 batat (ok. 400 g), 500 g płatów z dorsza, 80 g wędzonego boczku, 1 jajko, 1 szklanka ugotowanej
SzczyptaSmaQbatat) sól pieprz ziołowy szczypta trawy cytrynowej szczypta pieprzu cytrynowego 1 łyżka oliwy 1 polędwiczka słodka sól szczypta chili w płatkach pieprz staropolski ziołowy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy Batata obrać (ja oskrobałam) pokroić na kawałki, ocet, oliwę i przyprawy wymieszać, włożyć kawałki batata i wymieszać . Polędwiczkę pokroić na plastry o grubości ok 1,5 cm Marynatę wymieszać(...)namoczyć w niej kawałki polędwiczki. Bataty upiekłam we frytownicy ActiFry przez 20 min, w piekarniku trzeba ok 40 min. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć z obu stron polędiczki ok 2 min z każdej strony. Podawać z sałatką lub SALSĄ
Gotowanie jest łatwepół batata ok 200 g sól pieprz pieprz ziołowy musztarda 200 g śmietany 22% 1/4 szl mleka Polędwiczkę pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem i skropić oliwą. Ziemniaki i bataty ugotować osobno. Do ugotowanych batatów dodać łyżkę śmietany, doprawić solą i pieprzem i dokładnie utłuc na puree . Ugotowane ziemniaki doprawić 1 łyżką musztardy, dodać resztę śmietany , sól , pieprz , mleko
Gotowanie jest łatwezapiekanka warzywna to idealna propozycja. Ser feta możecie też zastąpić tofu. Do zapiekanki możecie podać dip jogurtowy z ulubionymi ziołami i przyprawami. Składniki: 1 burak 2 ziemniaki 2 małe bataty 1 czerwona cebula główka czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz szczypiorek 200 g sera feta Przygotowanie: Bataty, ziemniaki i buraka obieramy i kroimy w 2-centymetrową kostkę. Cebulę kroimy
Smakowity Blog Kulinarnysycące i bardzo rozgrzewające. Z mojego doświadczenia wynika, że nic nie rozgrzewa bardziej niż porządne indyjskie curry. Tym razem proponuję je w typowo jesiennej wersji, z kurczakiem, dynią, cukinią, batatami i jabłkiem z tradycyjnym dodatkiem chilli i mleka kokosowego. Polecam wszystkim zmarzluchom! Scroll down for recipe in English Jesienne curry z dynią i kurczakiem (6 porcji) Składniki: 2 piersi(...)łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka imbiru, świeżo startego 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego 300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 1 mały batat, obrany i pokrojony w kostkę (można zastąpić klasycznymi ziemniakami) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 400 g puszka krojonych pomidorów 2-3 chilli
karmelowyproduktów. W dzisiejszych czasach, w tradycji polskiej, zupa stała się pierwszym daniem obiadu. Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami. Składniki: - bulion drobiowy ok. 3 l - 8 ziemniaków - 1 duży batat (słodki ziemniak) - 2 marchewki - kawałek selera - por - 5 szalotek - 6 ząbków czosnku wędzonego - świeża ostra papryczka 1-2 - sól morska - pieprz czerwony - 1 łyżeczka mielonego cuminu - kilka suszonych prawdziwków - olej(...)potem gotujemy ok. 45 minut. Ugotowane odcedzamy na sitku zachowując wywar (dodamy go do zupy). W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej z pestek winogron. Warzywa – marchew, seler, batat, ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy najpierw marchew, seler – podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego batata i po chwili ziemniaki. Całość smażymy, często mieszając, ok. 10 minut. Następnie wlewamy bulion
mojewypiekiinietylkociała. Bo trening to nauka systematyczności, walki, panowania nad sobą, swymi myślami, swoimi lękami, przezwyciężanie bólu. Dbajmy o siebie i pracujmy nad sobą. Składniki: 3 małe bataty lub 1 duży (ok. 700/800g) 2 jajka M 4 łyżeczki stewii 3/4 awokado 4 łyżki kakao 100g truskawek Przygotowanie: Bataty dokładnie myjemy, kroimy w grube plastry i gotujemy ok. 30 minut
CzarnawisienkaZakochana :-) Tak tak, właśnie w burgerach z batatów i kaszy jaglanej. Za żadne skarby świata nie zamieniłabym na tradycyjnego z mięcha.Moja słodyca z kaszy i słodkich ziemniaków jest przede wszystkim bardzo zdrowy. Delikatnie słodki smak może być zachętą dla małych niejadków, tym bardziej że smażyłam na oleju kokosowym :-) Nie kombinowałam za bardzo z dodatkami, bo nie miałam czasu także(...)niezwykły w swojej prostocie. Dodatkowo dodałam tylko czosnek i koperek. Z tej proporcji wyszło mi 5 sztuk. Składniki: 100 g ugotowanej kaszy jaglanej 1 batat garść koperku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia 2 łyżki mąki kukurydzianej Poza tym : 5 okrągłych grahamek rukola, pomidor, ogórek świeży, kiełki
pieprzny smaczekGenialne w smaku, lekkie i bardzo smaczne frytki z batatów i marchewki. Przepis idealny dla osób, które dbają o swoje zdrowie, ponieważ warzywa nie są smażone na głębokim tłuszczu. Czas pieczenia trzeba uzależnić od własnych upodobań smakowych (ja lubię mało zarumienione dania:)). Po za tym słodkie ziemniaki są na prawdę pyszne w smaku! Składniki dla 2 osób: 1 duża marchewka(...)bataty oliwa z oliwek papryka słodka czosnek granulowany sól, np. różowa pieprz Warzywa obrać, umyć i pokroić w niezbyt grube słupki. Do garnka wlać wodę i gdy zacznie wrzeć partiami dodawać surowe warzywa. Gotować dosłownie kilka minut (dzięki temu frytki szybciej się upieką). Po ugotowaniu, warzywa od razu odsączyć z nadmiaru wody. Do miseczki wlać 3 łyżki oliwy
Ugotowaćfood to chyba najlepsza rzecz jaką ludzie wymyślili!! Soczysty wege kotlet idealnie komponuje się z chrupiącą bułką i świeżym zielskiem. A co do burgera? Frytki i chipsy! Burgery z batatów i żółtej soczewicy składniki na 4-5 burgerów: 1,5 łyżki mąki 1 batat 1 szklanka żółtej soczewicy 2-3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/4 szklanki wody szczypta czosnku
wegetalerzeswoje fałdy. A właściwie o to, by były nieco mniejsze... Zupa, którą zrobiłem, powinna być w tym pomocna ;) Jednym z warzyw, które wykorzystałem do zrobienia tej zupy, jest batat. Na średniej wielkości garnek wystarczy jedna duża bulwa. Pełna nazwa tej rośliny to wilec ziemniaczany. Pochodzi ona z Ameryki Południowej, ale dziś jest powszechnie uprawiana w strefie międzyzwrotnikowej. Należy(...)oraz uprawianego jako kwitnąca roślina ozdobna wilca purpurowego. Jadalną częścią batata są bogate w skrobię bulwy korzeniowe, które mogą ważyć nawet 3 kg. Po przekrojeniu mają one pomarańczową barwę. Batat, choć jest twardszy od ziemniaka, gotuje się krócej niż on. Jeśli chcecie, by zachował kształt, wrzućcie go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa batata
W SMAKSzybkie danie z piekarnika. Pokroić, wymieszać i wstawić do upiec. Potem pozostaje już tylko czekać. Pieknie pachnie. 1 – 2 bataty 5 – 6 udek* 2 cebule kilka ząbków czosnku 1 łyżeczka garam masala 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki oleju sól Bataty obrać i pokroić na małe kawałki.Cebulę pokroić w pióra. Czosnek podzielić
Polska Zupatracą żywych kolorów, znakomicie prezentują się na talerzu i pozwalają szybko przygotować zdrowe posiłki dla całej rodzin. Aromatyczne burgery z czerwonej fasoli gotowanej na parze i batatów to dietetyczna bomba białkowa, naszpikowana witaminami i składnikami odżywczymi dbającymi o nasze zdrowie. W przeciwieństwie do mięsa nie zawierają cholesterolu i wpływają na obniżenie jego poziomu w naszym organizmie(...)najlepiej własnego wypieku), 2 średnie upieczone buraki, 2 awokado, kilka łyżek konfitura z czeremchy z miętą i estragonem, sałata , kolendra. Puree z batatów zmiksować z przyprawami, dodać fasolę, szalotkę i kolendrę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować burgery i obtoczyć w sezamie. Na jwygodniej zrobić
SzczyptaSmaQpierzynka" ostrości jest dość konkretna). Zawijamy folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 15-20 minut (kontrolujemy stan "różowego") - góra-dół, termoobieg. /LENIWE Z BATATÓW: Przepis tutaj - KLIKNIJ . /BRUKSELKA: - brukselka, - odrobina soli, Gotujemy w osolonej wodzie. Nie podajemy czasu, bo to bez sensu. Wszystko zależy od brukselki, więc żeby uniknąć za twardej lub (co gorsza) papkowatej(...)domu ma swoich zwolenników. Chyba... lubimy obie zimne, grube ryby. Reasumując. Całe danie jest dietetyczne, nie tuczące. Gdy odchudzimy nasz talerz odejmując sos z miodem i leniwe z batatów, lub gdy te "dodatki" wylądują na talerzu w śladowych ilościach to proces odchudzania masy ciała i zdrowego funkcjonowania nabierze rozpędu. Mamy na talerzu: - Źródło białka i kwasów tłuszczowych Omega3 - łososia
Wypisz Wymalujnaczyniach krwionośnych, a także obniżają poziom złego cholesterolu. Naprawdę warto :-) Warzywa z parowaru z dipem Składniki: 1 marchew; 1 batat; papryka słodka mielona; tymianek świeży; 100 g twarogu; 2 łyżki jogurtu naturalnego; 1 ząbek czosnku; 4 listki bazylii; pieprz ziołowy; przyprawa Fit Up. Do dzieła(...)archew oraz batata obieram, kroje w słupki (podobnie jak na frytki), posypuję świeżym tymiankiem, słodką papryką i wkładam na 15 minut do parowaru. Po tym czasie batat będzie miękki, maślany a do tego słodziutki, a marchew lekko chrupiąca. Biorę się za dip. Twaróg, jogurt, listki bazylii i ząbek czosnku miksuję, a na koniec przyprawiam
Życie na widelcu