inspiracją. U nas warzywa zmieniają się w zależności od tego, co akurat mam pod ręką. Składniki: - 2-3 marchewki - kawałek korzenia pietruszki - mały kawałek korzenia selera - 1 batat - 1 większa cebula - 1 malutka cukinia - kilka różyczek kalafiora (zwykle robiłam bez) - kilka ząbków czosnku (lub główka przecięta na pół) dodatkowo: - kilka łyżek oliwy z oliwek - oregano i/ lub tymianek(...)skóry) sos porowy: - 2-3 łyżki masła klarowanego - 2 białe części pora - sól do smaku - 2 łyżeczki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej - słodka kremówka Warzywa (marchew, pietruszkę, seler, batat) obieramy, kroimy w plastry. Obraną cebulę kroimy na 6-8 części, różyczki kalafiora rozrywamy na małe kawałki. Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w plastry. Wszystkie warzywa przekładamy do miski
Smaczne ZdrowePieprz Dresing 250 ml jogurtu 0 proc. 2 ząbki czosnku drobno starte 1 suszona papryczka chili (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Umyj wszystkie warzywa. Obierz batata i pokrój w kostkę. Podziel brokuła na różyczki, posiekaj cebulę w talarki, a rzodkiewki na pół. Wysyp cieciorkę na sitko i przepłucz. Odsącz. Przełóż warzywa na tackę do pieczenia. Posól(...)popieprz, polej olejem. Posyp tymiankiem cebulę i rzodkiewkę. Batat dopraw słodką papryką. Bakłażana i cieciorkę posyp majerankiem. Wymieszaj warzywa w poszczególnymi przyprawami oraz olejem. Wstaw warzywa do piekarnika. Piecz 20 minut. Krok 2 W międzyczasie: Odciśnij tofu z wody. Pokrój na kostki. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, smaż na nim tofu aż podsmaży się z każdej strony. Zdejmij z patelni
Niedzielny kucharzznajdźcie swój ulubiony! A może chcecie podzielić się swoim ukochanym przepisem w komentarzu lub na grupie na Facebooku? Zapraszam 🙂 Zupa krem z dyni Zupa krem z pora i batata Zupa krem z selera i pomidorów Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki Krem z cebuli i czerwonej soczewicy Warzywna zupa krem z curry i imbirem Zupa krem z pora Krem(...)warzyw korzeniowych i papryki Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki Zupa krem z kukurydzy Zupa krem z batatów i papryki Zupa krem z kalafiora Orientalna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym Zupa krem z mrożonego groszku Zupa z pieczonej papryki Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Zupa krem z cukinii Zupa krem z buraków Zupa krem cebulowa Zupa krem brokułowy
Kuchnia Bazyliijuż grudek mąki, dodaj starte warzywa. Pamiętaj, żeby były bardzo dobrze odsączone z soku, bo inaczej ryzykujesz zakalec. Z warzyw możesz użyć cukinii, dyni, marchewki, buraków, batatów i podobnych, z tym że o ile cukinia i dynia mają mało węglowodanów , to warzywa korzenne mogą ich mieć całkiem sporo. Do wyliczeń ilości węglowodanów poniżej użyłem właśnie jeden cukinii i dwóch marchewek(...)Chleb bananowy AIP (bez jajek) Chleb dyniowy AIP (bez jajek) Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną) Chleb bananowo-fasolowy Chleb z masła orzechowego (bez mąki) Chleb paleo z batatów Chleb bananowo-gryczany Chleb bananowy (z mąką gryczaną) Podyskutuj o tym i innych przepisach: polskie forum paleo . Zadaj pytanie albo pochwal się swoimi potrawami, podziel doświadczeniami i pomóż innym! Chcesz dostawać
PaleoSMAKmleczkiem kokosowym , to też ciekawa odmiana. Zapraszam Was oczywiście na pozostałe przepisy na rozgrzewające zupy krem – linki do przepisów znajdziecie niżej 🙂 Zobacz też: Zupa krem z pora i batata Zupa krem z selera i pomidorów Zupa krem z pora Krem z pieczonych pomidorów i papryki Zupa krem z kukurydzy Zupa krem z batatów i papryki Zupa krem pomidorowa
Kuchnia BazyliiSpróbujecie? Zerknijcie również na inne moje przepisy: Domowe frytki z piekarnika z kolorowych ziemniaków - klik . Marchewka z imbirem (dla diabetyków) - klik . Pieczone frytki z marchewki - klik . Pieczone talarki z batatów - klik . Serowe frytki z cukinii - klik . Frytki z batatów z czarnuszką i sezamem - klik . Frytki z selera i innych warzyw - składniki: (około 2-3 porcje) 1 seler (większy
Di gotujedoprawić zgodnie z własnymi preferencjami. Polecam! Zerknijcie również na inne moje przepisy: Domowe frytki z piekarnika z kolorowych ziemniaków - klik . Marchewka z imbirem (dla diabetyków) - klik . Pieczone talarki z batatów - klik . Serowe frytki z cukinii - klik . Frytki z batatów z czarnuszką i sezamem - klik . Pieczone frytki z marchewki - składniki: (około 2 porcje) 3 duże marchewki Moje przyprawy: papryka słodka
Di gotujePasztet pomidorowy z samych warzyw: cebuli, ciecierzycy, batata, pietruszki, selera i marchewki. 1 słoik ugotowanej ciecierzycy (350 gram w zalewie - zalewy nie wylewaj zrób deser: mus czekoladowy, albo majonez - przepis znajdziesz u mnie) 2 marchewki 1/2 średniego selera pietruszka korzeń cebula batat ( opcjonalnie) mały koncentrat pomidorowy (słoiczek) 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie
AZgotuj!mięso straci kolor surowizny. Cebulki oczyścić i poszatkować. To samo zrobić z czosnkiem. Do mięsa dorzucić cebulkę i czosnek smażyć aż cebulka zmięknie. Wlać wywar warzywny, dodać dynię i bataty pokrojone w kostkę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i gotować na małym ogniu aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Danie posypać prażonym słonecznikiem i orzeszkami. Najlepsze jest drugiego i każdego następnego
Kuchnia Pokoleńsmażonych placków, idealnie więc nadają się na kolację 😉 Trochę zdrowiej, ale równie pysznie 😋 Pieczone placki z cukinii - przepis na 4 porcje Do przygotowania placków będziesz potrzebować: 300g cukinii, 200g batata, 3 ząbki czosnku, białą część pora, jajko, 3 łyżki otrąb owsianych, łyżkę płatków owsianych, łyżkę oleju rzepakowego, łyżeczkę tymianku, pół łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku. 1. Czosnek(...)posiekaj. Warto to zrobić chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Batata obierz i wraz z cukinią zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odstaw na 15 minut, po czym odlej sok. 3. Do startych warzyw dodaj posiekanego pora, otręby, płatki, przyprawy i dokładnie wymieszaj. 4. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. 5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia
Z notatnika dietetykarazem w piekarniku. W niedzielę równocześnie upiekliśmy: buraczki do poniedziałkowej sałatki z kozim serem, cieciorkę i brukselkę do sałatki na wtorek, kurczaka do makaronu na wynos na środę oraz bataty i dynię do zupy na piątek. Tylko tartę ziemniaczaną upiekliśmy osobno – w środę. W niedzielę zamroziliśmy kurczaka do środowych noodli i bataty z dynią do przewidzianej na piątek zupy
Niedzielny kucharzwarzywami (przepis na dwie porcje) [350 kcal/ W: 100 g/ B: 11 g/ T: 4 g] 60 g marchwi 100 g ciecierzycy z puszki 60 g jarmużu 100 g batata Pół czerwonej papryki 100 g fasolki szparagowej (może być mrożona) 100 g ryżu sól, pieprz 400 ml bulionu warzywnego Marchew i batata obierz i pokrój w kostkę. Paprykę również pokrój
365 dni dookoła kuchni