bataty - 3178 przepisów (strona:99/212)

Placuszki batatowo-cukiniowe 177

mała cukinia połowa średniego batata 2-3 łyżki mąki kukurydzianej jajko sól, tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Umytą, nieobraną cukinię zetrzeć na tarce, posypać solą i pozostawić na chwilę Obrany batat również zetrzeć Cukinię odcisnąć, połączyć z batatem, dodać mąkę, jajko, odrobinę soli- wymieszać Smażyć cienkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, najsmaczniejsze na ciepło

Proste Potrawy
Grillowane frytki z batatów 163

Majówka trwa w najlepsze, więc mam dla Was kolejną propozycję dania z grilla. Po grillowanym ananasie, przyszła pora na grillowane frytki z batatów. Są przepyszne, podane z sosem pomidorowym lub czosnkowo-koperkowym na serku feta - są obłędne. Składniki: - 1 duży batat - oliwa z oliwek - sól pieprz Batata dokładnie umyć i pokroić na ósemki. Dokładnie posmarować oliwą z oliwek i grillować

CookYourself
Burrito kurczakiem, awokado i batatem. 208

burrito? PS Przygotowanie z wyprzedzeniem większej ilości zawiniętych w folię smakołyków jest bardzo dobrym pomysłem na bezproblemowe przyjęcie. Składniki: 6 tortilli 1 pierś kurczaka 1 dojrzałe awokado 1 średni batat  1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 limonki ser typu feta 1 - 2 papryczki chilli 1 łyżeczka oregano natka kolendry 1 łyżka miodu sól i pieprz cukier(...)oliwa Wykonanie: Pierś z kurczaka natłuścić oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową. Tak samo postąpić z batatem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Kurczaka wyjąć po 1/2, a batata po 1 godzinie. Ostudzić. Batata obrać i rozgnieść na papkę dodając szczyptę lub dwie soli. Kurczaka pokroić lub porwać na kawałki

zadanie-gotowanie
Bataty po azjatycku z marynowanym burakiem, pestkami dyni ,jagodami goji i parmezanem 155

świątecznym nadmiarze mieszanek wszelakich ,polecam danie szybkie, zdrowe i pyszne! Poczujecie się lekko. Składniki 2 bataty lub 2 duży mieszanka azjatycka na patelnię z grzybami mun rzodkiewka jagody goji pestki dyni świeża bazylia olej kokosowy olej lniany parmezan marynowane plastry buraka sól himalajska drobna różowa  do smaku Olej kokosowy rozgrzej na dużej patelni, wrzuć mieszankę azjatycką i pokrojone(...)cząstki bataty. Dosmacz solą i pieprzem. Duś pod przykryciem. Gdy wszystko zmięknie zetrzyj po wierzchu rzodkiewkę, opcjonalnie. Dodaj świeże listki bazylii. Posyp prażonymi pestkami dyni, jagodami goji oraz parmezanem. Przed podaniem bezpośrednio na talerzach dosmacz całość olejem lnianym. Po dwie łyżeczki na talerz. Dodaj marynowane buraki pokrojone w paski. Smacznego i zdrowia

Z Kuchni Do Kuchni
Frytki z batatów 152

Ostatnio bardzo zasmakowały mi bataty czyli słodkie ziemniaki. Już od dłuższego miałam zrobić z nich właśnie frytki, ale jakoś zawsze odkładałam to na inną porę. W ostatnim tygodniu byłam z wizytą u przyjaciółki we Francji i przyrządziłyśmy sobie takie oto frytki. Wyszły pycha, a po powrocie do domu zrobiłam je jeszcze raz! Składniki  1 surowy batat oliwa z oliwek

Delusional Trine
Pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami 168

polecam pasztet z fasoli. Jeśli smakowały Ci paszteciki z marchewki ( zobacz przepis ) albo z soczewicy ( klik ), to fasolę też pokochasz. Pasztet fasolowy ma piękny pomarańczowy kolor (dzięki marchewce i batatowi) i smakuje śródziemnomorskimi pomidorami.   Składniki: 200 g ugotowanej białej fasoli Jaś 100 g pieczonych batatów 100 g upieczonej marchewki 3 cebule obrane i posiekane w piórka pół szklanki mielonych

Ugotowane pozamiatane
Frytki z batatów 144

Proste, smaczne i zdrowe <3 idealny dodatek do dań głównych. Składniki (dla dwóch osób) 2 średniej wielkości bataty 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz (do smaku)     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bataty myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w słupki, przekładamy do miski. Następnie dodajemy oliwę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Na wyłożoną

R'n'G Kitchen
Sos twarogowo-jogurtowy do pieczonych warzyw 189

pieczone warzywa czy frytki z piekarnika ? Idealnie sprawdzi się sos na bazie twarogu. Jest gęściejszy niż sos jogurtowy i dobrze komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw, takich jak marchew, batat czy dynia oraz inne. Taki sos twarogowy wykorzystać możesz także do sałatek, np z brokuła czy kalafiora, a także do jaj. Sprawdzi się także jako "smarowidło" ma kanapki. Sos twarogowy(...)naczynia blendera. Dodać jogurt, listki pietruszki i czosnek. Całość zmiksować na gładki sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos twarogowo-jogurtowy podawać do pieczonych frytek, np z batatów lub innych dań. Smacznego

kolorowotorcikowo
Placuszki z batatów i fety 185

pierwszy rzut oka placuszki wyglądają jak mielone kotlety, ale nie tym razem. Dzisiaj proponuję pyszną wersję bezmięsną kotlecików z batatów z dodatkiem natki pietruszki oraz sera feta. Świetny pomysł na obiad, kolację a nawet śniadania jeśli nie pierwsze to np. drugie. Składniki na około 10 placuszków: 1 bardzo duży batat 1 mała biała cebula łyżka natki pietruszki 100 gram sera

Życie zaczyna się w kuchni
Faszerowne bataty 184

Bataty, Uwielbiam w każdej postaci. Dziś faszerowane serem feta, żółtym, czosnkiem i zielonymi oliwkami. Szybkie i przepyszne! Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 3 słodkie ziemniaki ser- jeden i drugi wg uznania oliwki u mnie 3 na każdą połówkę, ale również wg uznania 2-3 ząbki czosnku zioła prowansalskie, papryka ostra sól, pieprz oliwa do pieczenia Przygotowanie: 1. Bataty dokładnie umyć, przekroić

FITBUuK
Potrawka z piersi indyka ze szpinakiem i pieczarkami 205

wymieszaj. Podawaj na przykład z makaronem. Spróbuj także: Dietetyczny gulasz z indyka indyk papryka kasza gryczana Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Indyk z batatem i sosem czosnkowym indyk bataty czosnek

Fit&Fast Kitchen
Zdrowe chipsy z warzyw :) 217

który dał też o sobie znać podczas jedzenia wpływa negatywnie na końcową ocenę.  Skąd  →  sklep   edena.pl CHIPSY WARZYWNE warzywa w zmiennych proporcjach (62%) - pasternak, marchew, batat - słodki ziemniak, burak ćwikłowy * olej słonecznikowy * sól morska (1%) Po otwarciu paczki pierwsze, co zrobiłam to powąchałam wnętrze opakowania. Zapach cudowny! Naturalny, warzywny. W środku znalazłam duże kawałki warzyw, niemalże(...)żadnych okruszków. Chipsy prezentują się bardzo dobrze, zachęcająco. W smaku również zadowalające. Chrupiące, lekko słone, tłustawe. I według mnie ta tłustość mogłaby być chociaż lekko zredukowana. Burak i batat są bardziej słodkie, natomiast marchew i pasternak już tylko w małym stopniu. Są świetne! Od teraz będę systematycznie kupować je na tygodniu bio w Lidlu. Polecam!  Skąd  → Lidl (tydzień

Zdrowie na języku :P
Placuszki batatowe z mąką kasztanową 172

Jakiś czas temu zakupiłam mąkę kasztanową, wreszcie doczekała się na moment jej użycia :) Składniki : mały batat 2 łyżki mąki kasztanowej łyżka mąki pszennej cebula 2 małe jajka sól, tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Batat obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki, tak samo potraktować cebulę Dodać mąki, sól, wbić roztrzepane jajka - wymieszać Na rozgrzanym tłuszczu smażyć niewielkie placuszki, z obu stron

Proste Potrawy
Faszerowane bataty 240

Bataty faszerowane szynką wieprzową i selerem, owinięte szynka parmeńską i podane z sosem jogurtowym. Składniki 250 g szynki wieprzowej 1/2 niedużego selera 8 plasterków szynki parmeńskiej 100 ml jogurty naturalnego … Czytaj dalej Faszerowane bataty

czarrna od kuchni