CIECIERZYCY Z JAGODAMI GOJI autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Zupa soczewicowa z … zacierką autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Zupa z batatów i papryki z ciecierzycą autorka: KOLORgotowania | blog: kolorgotowania.pl Fit sałatka z ciecierzycą i fetą autorka: KOLORgotowania | blog: kolorgotowania.pl FASOLKA PO BRETOŃSKU -WEGAŃSKA autorka(...)autorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI i pieczonej dyni autorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY Pomidorowa zupa z czerwonej soczewicy z batatami autorka: Dorota Frida | blog: Smaczny zeszyt
Weekendy w domu i ogrodziesłodkim sosem sojowym. Bardzo apetycznie podane i zarazem smaczne. Warto pamiętać, że minimalna ilość rollsów, które można zamówić to dwie sztuki. Spring rollsy Równocześnie dostajemy: Nemy wegetariańskie - bataty, tofu, fasola mung, makaron sojowy, grzybki mun, kiełki, 3,50 zł/szt Nemy wieprzowina-krewetki-krab, makaron sojowy, grzybki mun, kiełki, 4,90 zł/szt Minimalna ilość nemów, które można(...)pozycja menu, która jest polecana przez Pyzę made in Poland , więc jest obowiązkowym punktem naszego kulinarnego programu. Kaczka Cesar Roll Drugi jest łosoś po tajsku pieczony w soli z batatami i ryż jaśminowy (33,- zł). To był zdecydowany numer jeden naszej uczty ! Ryba była bardzo delikatna i soczysta w środku. Dawno nie jadłam tak idealnie przyrządzonego łososia. Potem próbujemy krewetki
Kulinarne przygody GatityMięciutkie, z chrupiącą skórką – idealnie sprawdzają się jako dodatek do mięsa, jak i główne danie, podane z surówką. Składniki (na dużą porcję – przynajmniej 30 kotlecików): 1 batat 2 duże pietruszki (korzenie) 3 duże marchewki 1 szklanka płatków owsianych (250ml) 2 ząbki czosnku pieprz olej do smażenia batata, pietruszki i marchewki pokrój na duże [...] Artykuł WARZYWNE KOTLECIKI Z PŁATKAMI
SandraFrej.comdotarło, że gapię się akurat w temacie, bo na woreczki z dziecinnym jedzeniem. A tu Didi w okolicy rozpoczęcia rozszerzania diety. To poczytałam. Fajnie! Organicznie, bez dodatków żadnych. Jak batat z borówkami, to batat z borówkami. Jak pietrucha z marchewka, to pietrucha z marchewka. Żadnych numerowanych dopełniaczy smaku, żadnych konserwantów. Chylę czoła. Zaimponowane oficjalnie... Fajnie tak, zdrowo i organicznie
Lejdi of the housepomidorowego. W razie czego smak możesz podrasować dodatkiem łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić mięso do miękkości. Grube kawałki schabu koło 45 minut, te cienkie wystarczy 30 minut podałam z pieczonym batatem(...)SMACZNEGO ! Uwagi: kmpletny obiad to porcja schabu+bataty+grapefriut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!weszły w nasze kuchenne menu. Dzisiaj przychodzimy do Was z zupą krem. Robi się ją naprawdę szybko, a w smaku jest zaskakująco smaczna. :) SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków 2 - 3 bataty (połowa wagi ziemniaków) 1 - 1,5 l bulionu drobiowego lub rosołu 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 0,5 łyżeczki mielonego chilli 0,5 łyżeczki tymianku sól pieprz DODATKOWO(...)wędzonego boczku 1 kromka ciemnego pieczywa lub gotowe grzanki koperek do posypania opcjonalnie kwaśna śmietana Bulion podgrzewamy. Ziemniaki i bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nie muszą być to idealne kostki, bo i tak zostaną zmiksowane. Doprawiamy paprykami, tymiankiem, pieprzem i solą i gotujemy ok. 20 minut, aż wszystko zmięknie. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż się
Kuchnia od dwojgaprzełóż z powrotem do misy, posmaruj z wierzchu oliwą, szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Krok 2 Umyj i pokrój warzywa: kapustę w plastry centymetrowej grubości, batata i buraczki w grube plasterki. Solidnie skrop olejem rzepakowym, posyp przyprawami: kuminem, oregano, majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przełóż na tackę do pieczenia. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni(...)blendera i zmiksuj. Dopraw do smaku solą (ostrożnie, bo ser jest słony), pieprzem i cytryną. Wyłóż pesto na wierzch tarty. I gotowe! Smacznego! Artykuł Czwartek: tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpatelni rozgrzać masło. Smażyć kotleciki z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Na koniec podlać białym winem i dusić następne kilka minut do zagęszczenia sosu podałam z pieczonymi batatami (gratin z batatów w następnym poście) i brokułem SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się powtarzam, ale uwielbiam takie proste i szybkie przepisy. Ta tarta czekoladowa to jest mega sztos a mus z awokado jest jednym z moich ulubionych zaraz po tym z batata (przepis na mus z batata TUTAJ ). Ciasto jest pyszne, proste w przygotowaniu i KAŻDY z nim sobie poradzi! Na dodatek możecie zamieniać więkoszść składników – więcej słodzidła, dowolne orzechy, zmiast
PaleoLifektóry swoją drogą jest baaardzo pikantny dzięki czemu perfekcyjnie podkreśla smak delikatnej zupy. Idealna propozycja na chłodne, już zimowe niemalże wieczory. Składniki (na 2 - 3 porcje): 400 gram batata 200 gram marchewki 1 szklanka gęstego mleka kokosowego 2 szklanki bulionu szczypta szafranu 2 łyżki oleju Wielkopolskiego Chili szczypta soli i pieprzu 1 cebula(...)ząbek czosnku 1 lampka białego wina prażone pestki dyni W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek z szafranem. Batata i marchew obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż pozostałe warzywa z poprzednimi. Wlej wino oraz bulion i gotuj zupę 10-15 minut, do momentu aż warzywa zmiękną zupełnie. Wlej mleko kokosowe. Zmiksuj krem za pomocą
Mango Papajaprzyprawy. Zupa jest aromatyczna i obyło się tym razem bez marudzenia. Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 250 g wędzonego boczku 1 duża marchew 1/2 dużego selera 1 duży batat pół cebuli 3 ząbki czosnku ¾ czerwonej soczewicy kilka suszonych pomidorów z oliwy, dobrze odsączonych, pokrojonych w kostkę 2 łyżki suszonych płatków papryki (można pominąć) duża szczypta pieprzu kajeńskiego(...)gałązki posiekanej natki pietruszki łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżki wędzonej słodkiej papryki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%sól i pieprz Boczek i warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę (batata nieco grubiej). Zagotować w bulionie. Kiedy warzywa zmiękną dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przepłukaną soczewicę, pomidory i płatki papryki. Dodać wszystkie zioła i przyprawy, a na końcu wlać śmietankę. Ewentualnie dosolić
Czerwień i błękitksylitolu -szczypta soli Dyniowo-orzechowy krem -850g ugotowanej na parze słodkiej dyni/batata -5-6 łyżek masła orzechowego (albo więcej :) -150g niesiarkowanych moreli -cukier kokosowy (jeśli dynia lub batat jest za mało słodki) Kokosowo-dyniowy krem -połowa śmietanki z jednej puszki mleka kokosowego -4-5 łyżek wcześniejszego kremu dyniowo-orzechowego -ksylitol (indywidualne preferencje) Karmel kokosowy - druga połowa śmietanki(...)biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Podzielić na 3 równe blaty. DYNIOWO-ORZECHOWY KREM Morele namoczyć na kilka minut do napęcznienia w gorącej wodzie. Przestygniętą dynię lub batata, morele i masło orzechowe zmiksować blenderem na gładką masę (najlepiej w termomixie). 4-5 łyżek zostawić do kolejnego kremu. KOKOSOWO-DYNIOWY KREM Połowę śmietanki z jednej puszki mleka kokosowego zmiksować
Candy Pandascodziennie można jeść to samo, a jednak coś innego. Dlatego lubię takie śniadania. Wystarczą jajka i moja wyobraźnia… i stan wypełnienia lodówki ;) W dzisiejszej frittacie gościnnie wystąpił batat, cukinia, kalafior romanesco i brokuł. Główną rolę, poza jajkami, grał ser provolone. Tarty na dużych oczkach dodałam do masy jajecznej, a na koniec posypałam jeszcze jedną porcją, tartą na drobnych oczkach(...)Plastry batata stworzyły swoisty spód dla mojej frittaty, przez co mogłam chwilę poudawać, że na śniadanie jem pizzę
KucharzycaNajlepsza na rozgrzanie, bogata w karoten , słodka i pożywna zupa krem z marchewki, batata z dodatkiem soku z pomarańczy ! Zdecydowanie jesienny "must cook " :) SKŁADNIKI: 4 duże marchewki 1 batat 2 ząbki czosnku sok z połowy pomarańczy 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 700 ml bulionu warzywnego olej kokosowy PRZYGOTOWANIE: Czosnek podduszamy na odrobinie
Marcepanowa kuchniaSkładniki: -filet z dorsza -pomidor -koperek -olej konopny -bataty -marchew -korzeń pietruszki -zielona pietruszka -oliwa z oliwek extra virgine -łuskany słonecznik Przygotowanie: Filet z dorsza gotujemy na parze. Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry. Kroimy w kosteczkę. Dodajemy poszatkowany koperek, olej konopny i słonecznik. Bataty, marchew oraz korzeń pietruszki gotujemy na patrze, lekko przestudzamy
Szkrab Je Sam