limonką, podwójnie suszone banany waniliowo - kokosowe czy suszone morele w amaretto. To tylko kilka przykładów i zdjęcia poniżej :-) Kolejny rozdział to suszone warzywa: mamy tutaj pomidory, rzodkiewki, czipsy z batatów o smaku barbecue, czosnkowe czipsy z cukinii, pomarańczowo - miodowe czpisy z buraków - mniam :-) Następny rozdział to ruloniki: ruloniki borówkowe z kremem cytrynowym, jabłkowo- marchewkowe, z masłem orzechowym i dżemem, jabłkowe(...)słodkie przepisy na zdrowe i pyszne ciasteczka, czy batoniki :-) Rozdział dwunasty to dania główne: sos do makaronu czy warzywne curry. Rozdział trzynasty to smakołyki dla naszych pupili: smakołyki z batatów, udka kurczaka, skórki z łososia. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego, nawet zwierzaki :-)))) Za książkę dziękuję
kruche babeczkismaku jest wyrazista, ta moja zupa krem słodko – ognista. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1,2 kg), 1 czerwona papryka, 3 średnie marchewki, 1 średni batat (0,4 kg), 2 łyżki oleju rzepakowego (smakowego) z papryką ostrą pomidorami i bazylią, 2 liście laurowe, 1 mini suszona papryczka chili, 1/3 płaskiej łyżeczki curry, 400 ml mleczka kokosowego, ponadto(...)swój kolor. Paprykę po upieczeniu zwijamy w folię spożywczą na kilka min, obieramy ze skórki i oczyszczamy z pestek i ogonka. W czasie pieczenia dyni przygotowujemy pozostałe warzywa. Batat i marchewki obieramy, kroimy na mniejsze części, marchewki w , ziemniaka w większą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej ( z papryką ostrą pomidorami i bazylią) , dodajemy marchew, batata i całość podsmażamy
Moniki SmakołykiSkładniki kalafior bataty pestki dyni bulion warzywny lub warzywno-mięsny* słodki sos chilli* mięso z rosołu* gałka muszkatołowa Przygotowanie: Kalafior i bataty (użyłam jednej główki kalafiora i jednego, większego batata) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie - razem. Odcedzamy i zostawiamy na trochę do ostygnięcia. Następnie wrzucamy do malaksera, blendera czy po prostu przecieramy przez sitko i łączymy w jednolitą, żółciótką
Karczma Honoriettytahini Długo zastanawiałem się jaki sos przygotować do następnych burgerów, które miały być z batatów. Po krótkiej konsultacji z siostrą i mamą doszedłem do wniosku, że smak powinien przechodzić w gorzki, więc sos tahini fajnie by się spisał. Oczywiście rewelacyjnie sprawdzi się nie tylko z burgerami. Możemy maczać w nim pieczone bataty , warzywka pokrojone w paski (idealnie będzie pasował świeży
Blendmanbędzie jeszcze prawdziwe lato? Tego nie wiadomo, ale już w sklepach pojawiają się pierwsze tegoroczne dynie. Na pierwszy ogień przygotowałam potrawkę w roli głównej z dynią i batatem. Polecam do wykonania! Składniki: 1/2 małej dyni 1 średni batat 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1 pomidor 1 cebula 2 skrzydełka kurczaka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej przyprawy: 2 liście laurowe
Truskawkowa FiestaDodatek słodkiego ziemniaka, pozostałego po gotowaniu innych potraw, doskonale podkreślił piękny słoneczny kolor. Składniki: 1 cebula 2 łyżki oliwy 300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 200g batatów, obranych i pokrojonych w kostkę 800-900ml gorącej wody 2 łyżki warzyw w proszku sól i pieprz do smaku grzanki lub migdałowa śmietanka do podania Cebulę pokrój(...)kostkę i wrzuć do garnka na rozgrzaną wcześniej oliwę. Zmieszaj i podsmaż chwilę, aż się zeszkli. Dorzuć kostki dyni oraz batatów, zalej wodą i wsyp warzywa w proszku. Zamieszaj, przykryj całość i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Zdejmij z ognia i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z grzankami
Roślinna - blog wegańskizupy krem i takie też gotuję najczęściej. Są zdecydowanie szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne. Nie trzeba się na przykład starać o to, żeby równo pokroić warzywa. :) Zupa krem z batatów to dla mnie mistrzostwo smaku. Zapraszam! Składniki: - 3 małe bataty (2 średnie lub 1 bardzo duży) - 3 średnie marchewki - 1 mała pietruszka (korzeń, opcjonalnie) - 1 cebula - 1 łyżeczka naturalnej przyprawy
Smakuje zdrowotytuł zaprzecza sam sobie, no bo przecież batat to słodki ziemniak, więc jakim cudem zupa jest pikantna? Czubrica czerwona, czubrica zielona i pieprz cytrynowy – to główni sprawcy tej pikanterii. Mój kolejny eksperyment, który przyjął się na dobre. Mąż nawet już sam kupuje składniki, co oznacza, że zupa smakuje. Żeby zupa była gęstsza podaję ją z makaronem – kokardkami. Składniki
Niebieski kubek z kawadelikatną białą quinoą. Krem świetnie komponuje się z gęstym jogurtem, kaparami i kładzionymi kluseczkami z czarną quinoą i tartym parmezanem ;) Składniki: 1/2 szklanki ziarna białej quinoy 1 duży batat 2 szklanki wywaru warzywnego 1 butelka pomidorowej passaty Łowicz kilka łyżek gęstego naturalnego jogurtu 2 łyżki kaparów 1 jajko 2 łyżki ugotowanej czarnej quinoy 30 gram tartego parmezanu 1/4 szklanki(...)owsianej bezglutenowej lubczyk pieprz sól Wykonanie: Batata obieramy, kroimy w gruba kostkę i gotujemy w wywarze warzywnym z dodatkiem lubczyku i białą quinoą, która należy wcześniej starannie wypłukać.Gdy batat będzie miękki dolewamy passatę, dodajemy pieprz i gotujemy 5 minut, w razie potrzeby doprawiamy solą. Następnie blendujemy zupę, aż uzyskamy gładką konsystencję. Kluseczki do zupy robimy z jajka, które dokładnie
Quinoa Raz!błonnikowi pozytywnie wpłyną na trawienie. Spróbuj także: Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Roladka z piersi kurczaka faszerowana szpinakiem kurczak szpinak ser Indyk z batatem i sosem czosnkowym indyk bataty czosnek
Fit&Fast Kitchenwyszły bardziej kotlety. Tak więc nie wiem jak je nazwać, bo faktycznie i za placki i za kotlety mogą robić. No to robią! Ale dziś kotletoplacki podawane z batatami, które ostatnimi czasy robią furorę w mojej kuchni (wciąż i niezmiennie przepisy nadganiam i na pewno batatowe przepisy się pojawią). Składniki na ok. 9 szt. 1 większa cukinia 1 mała cebula(...)mocno, ale nie na tyle, aby warzywa puściły sok. Poszatkowane warzywa łączę ze sobą, dodaję pozostałe składniki i mieszam ok. 15 sekund na obrotach 2-3. Kotlety serwowałam z batatami (widać), w bułce jako hamburgera, z bobem czy z pieczonymi warzywami (że niby warzyw wciąż mało). Jako placki fajnie smakują z jogurtem naturalnym przyprawionym solą, pieprzem i świeżymi ziołami
gutfutŚwietny dodatek do dań mięsnych lub jako samodzielna przekąska. Szybkie w przygotowaniu i bardzo ciekawe w smaku. Warto spróbować! Zapraszam :) Frytki z pieczonych batatów Składniki: 1 duży batat (słodki ziemniak) sól morska pieprz pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki oregano, słodkiej papryki łyżka oliwy Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w paski. Przyprawiamy, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Wkładamy
Tagebuch po polskuręką miał zawsze pierś z indyka lub kurczaka lub mięso wołowe (choć nie tak często jak drób). Zamiast ziemniaków lepiej używać pysznych, zdrowych i bogatych w beta-karoten batatów, a w zamrażalce zawsze mieć opakowanie mieszanki warzyw, które można szybko udusić na patelni. Oczywiście, jeśli pod ręką nie macie akurat świeżych warzyw. 4. Co lubisz chrupać/przegryza(...)roślinne np. sojowe lub migdałowe ryż Najlepiej basmati - szybko się gotuje, jest sypki i się nie skleja, do tego kawałek mięsa, dużo warzyw i pyszny obiad gotowy :) bataty/ziemniaki Bataty teraz są w naszej kuchni częstszym gościem niż ziemniaki, są dużo zdrowsze i bogatsze w cenne składniki, ale warto mieć w domu oba te warzywa, można z nich stworzyć pyszne zupy
Cooking MonsterKrem z batatów to lekko słodkawa, przyjemna zupa. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem czosnku, chilli, mlekiem kokosowym i pierożkami. Myślę że wersji na podanie tego kremu jest dużo. Dzisiaj podałam ją ze struklij, śmietanką i papryką(...)SKŁADNIKI : 1 batat średniej wielkości, obrany i pokrojony w kostkę 1 mała cebula 2 łyżki oleju kawałek selera, pokrojony 1 marchew, obrana i pokrojona 2-3 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz i papryka w proszku do smaku śmietana, papryka i szczypiorek do ozdoby W garnku na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilkę
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 1 spory batat 3 - 4 ziemniaki 200 g chudej szynki 1 cebula 200 g groszku, może być z puszki 2 jajka 150 ml śmietany 30 % 150 g sera żółtego 2 łyżki oleju sol, pieprz do smaku masło do wysmarowania formy szczypta gałki muszkatołowej parmezan do posypania(...)złoto. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ziemniaków, na to rozkładamy szynkę z cebulą, groszek i naprzemiennie ziemniaki z batatami. Zapiekankę zalewamy sosem śmietanowym i posypujemy tartym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy tartym parmezanem i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli