przestoje ;) Z uściskami przesyłam pyszną jesienną zupę nie tylko z dyni. Składniki na 4-5 porcji Czas przygotowania : 40 min 1 dynia hokkaido 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 batat 1 czerwona cebula ok 4 szt. suszonych pomidorów bez zalewy Kilka suszonych grzybów 3 liście laurowe Sól, pieprz 1 łyżeczka wędzone ostrej papryki 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka(...)pietruszki Przygotowanie 1. Dyni nie trzeba odbierać, wykrawamy jedynie pestki i kroimy miąższ w większe kawałki, tak samo postępujemy z papryką 2. Cebulę obieramy i kroimy w pióra 3. Batata i marchew obieramy i kroimy na kilka części 4. Warzywa rozkładamy na blasze wyłożonej papierem, solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i papryki wędzone, skrapiamy oliwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Słodki Kompromisprzygotowania można wykorzystać zarówno orzechy ziemne jak i włoskie, a ściślej masło orzechowe :) Gotowe czekoladki można polać gorzką czekolada, ale oczywiście nie jest to konieczne :) Składniki: 1 batat, ugotowany 3 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 łyżki mąki kokosowej kropelka aromatu waniliowego 5 daktyli Daktyle namoczyć w wodzie i zmiksować, gdy będą miękkie. Połączyć za pomocą miksera
Chocolate Muffin BlogCzęsto łączę borówki z bananem, bataty z masłem orzechowym, borówki z masłem, banany z masłem... w poniższym daniu zrobiłam kombinacje wszystkich tych połączeń. Wyszło pysznie :) Czytaj więcej
Kasia SarnaBardzo słodkie (dzięki dodatkowi miodu i suszonych owoców), lekko chrupiące placki z batatów i kaszy jaglanej. Z podanych składników uzyskacie dziewięć średniej wielkości placków. Kaszę jaglaną zagotować do miękkości
BullioZupa dyniowa z ciecierzycą Składniki: 1 dynia 4 bataty 3 marhewki 1 cebula świeży imbir ok 3-4 cm 3 ząbki czosnku 250 g ciecierzycy oliwa z oliwek cynamon kardamon sól pieprz papryka mleko kokosowe Ciecierzycę zalewam wodą i odstawiam na całą noc do namoczenia, następnie gotuję do miękkości. Do garnka wlewam oliwę, rozgrzewam i dodaję cebulę oraz czosnek
nietadietazostało, na drugi dzień zabierałam do pracy - do podgrzania w mikrofali, często polana keczupem. Tym razem danie przygotowałam w zupełnie nowej, dotąd nie próbowanej odsłonie - frittata z cukinią, batatem, marchewką i makaronem. Wersja warzywna, do której zainspirowała mnie #Lubella przysyłając swoją nowość - MINI rurki 5 warzyw. Tak fajnego makaronu warzywnego, który kolorem i smakiem podbił serca moich Dziewczynek, postanowiłam
Kolorowy Przepisownikzjadłabym jesienną zupa, a jesienią coś wiosennego. Macie tak czasami? Dlatego gdy zobaczyłam w sklepie dynię piżmową pomyślałam czemu nie zrobić gęstego, rozgrzewającego kremu z dynią. Do tego kilka batatów, aromatycznych przypraw i powstała pyszna, szybka zupa. Obiad, że palce lizać. A przy okazji zupy chciałam was zachęcić do odwiedzenia w najbliższą niedzielę, a potem w tygodniu kina by zobaczyć
Bernika - moj kulinarny pamietnikpolubienia fanpage'a Fitkota . Byłoby miło mieć do kogo kierować posty ;) Jestem też na instagramie :) Karmazyn z warzywami na parze ok. 250 g karmazyna (tusza) 1 niewielki batat brokuł sól pieprz olej kokosowy koperek ostra papryka sok z cytryny Rybę oczyścić. Przełożyć do naczynia do gotowania na parze, doprawić pieprzem i koperkiem. Batata obrać ze skórki, umyć i pokroić
FitKotOryginalna przekąska, w której słodycz batatów łączy się ze słonym... Artykuł SŁODKIE ZIEMNIAKI Z HALLOUMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEprostu dodajcie więcej płatków drożdżowych. Uwielbiam takie frytki dodawać jako porcja węglowodanów do obiadu czy czasami po prostu przygotować je sobie i zjeść bez żadnych dodatków 😏 Składniki: 1 duży batat 1 duży ziemniaki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka płatków drożdżowych szczypta soli i pieprzu czarnego oraz cayenne Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój na kształt frytek. Wymieszaj
Zdrowie na języku :PŁagodne, pełne warzyw, sycące. Dostarcza wszystkich składników odżywczych. Na zdrowy obiad dla całej rodziny sprawdzi się idealnie. 😄 Składniki (3 porcje): 120 g kaszy jaglanej (Radix-bis) 1 duży batat 1 duża papryka czerwona 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze 1 brokuł 1 łyżka oleju kokosowego (Radix
Zdrowie na języku :Pbiałka, zebrać pianę łyżką cedzakową, ponieważ może ona zepsuć smak bulionu. Na końcu gotowania odcedzić 1 litr bulionu i przelać do osobnego garnka. 2. Warzywa do wyciśnięcia: Dynię i batat umyć pod bieżącą wodą i obrać ze skóry. Z dyni usunąć pestki za pomocą dużej łyżki. Pokroić na kawałki z uwzględnieniem otworu wlotowego wyciskarki. Warzywa przecisnąć, a uzyskany sok przelać
Pij soki wyciskaneSmaż jak szef kuchni - polecana przez Pascala Brodnickiego jest faktycznie taka dobra... i wysmażyliśmy dla Was soczyste kulki wołowe zatopione w aromatycznym i rozgrzewającym curry z batatów i kalafiora. Wołowinę wyrobiliśmy m.in. z sokiem z limonki, sosem rybnym i sosem sojowym, czyli płynami, które podczas smażenia powodują rewolucję na kuchence i pryskanie tłuszczu. Rama Smaż jak szef
SzczyptaSmaQJest smaczny i znacznie zdrowszy od hodowlanego, którego najlepiej omijać szerokim łukiem! Składniki na 2 porcje: 300 g filetów z dzikiego łososia 200-250 ml mleka kokosowego 1 duży batat 1 koper włoski 1/2 cytryny koperek pieprz, sól morska 2 łyżeczki oleju kokosowego 3/4 szklanki kolorowej komosy ryżowej Przygotowanie: Komosę dobrze wypłukać na sitku i ugotować w osolonej wodzie
Ze smakiem i z pasjągustu małym koneserom (i nie tylko im :)) Czas przygotowania: 5 minut + czas na ugotowanie warzyw Ilość porcji: 4 miseczki Składniki: 200g nieobranej dyni hokkaido (mniej więcej ¼) 3 małe ziemniaki Batat Mała marchewka 500ml bulionu Warzywa obieramy i umieszczamy w delikatnie osolonej wodzie. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i zalewamy bulionem. Całość blenderujemy i kosztujemy. Doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem
Kolizje Smaków