ostatni przepis z dyniowego cyklu. Przepis na 6-8 porcji. Składniki: - 1,25l bulionu (1,25l wody + 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 dynia (ok. 1kg) - 1 duży batat - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1/2 łyżeczki chili (można więcej, ale uważajcie, by nie przesadzić! ) Przygotowujemy bulion. Dynię kroimy na pół, wydrążamy, kroimy w "uśmieszki", obieramy
Be Fit Be StrongSkładniki: na 4 porcje 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 cebuli 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego 2 pomidory sparzone bez skóry 500 g dyni pokrojonej w dużą kostkę 1 batat pokrojony w kostkę 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 250 g mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry cynamon chilli sól pieprz pół cytryny Przygotowanie: Przygotowujemy warzywa - myjemy, cebulę w drobną
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoplastry łopatki 200 g pieczarek 200 g papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki oleju 1/4 szkl wina czerwonego na pure 1 batat ok 400 g tyle samo dyni ok 400 g sól pieprz 4-5 kawałków pomidora suszonego z oliwą (1 łyżka) Mięso rozbić jak na kotlety schabowe. Pieczarki zetrzeć na tarce
Gotowanie jest łatweciasto 4 szkl mąki 1 kostka masła 200 g 4 żółtka 3 łyżki śmietany pół szkl cukru cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie 1 batat ok 400 g 1 szkl orzechów włoskich pół szkl cukru otarta skórka z cytryny cukier waniliowy 2 łyżki bułki tartej Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto. Batata ugotować , obrać ze skórki, rozgnieść
Gotowanie jest łatweSkładniki: batat (1 szt.) natka pietruszki (1 pęczek) woda Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Batata obieramy, myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy ok. 25 min. Następnie odcedzamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przy pomocy blendera zamieniamy w krem
Weganka gotujeSkładniki: batat (1 szt.) marchewka (1 szt. duża) mąka kukurydziana (5 łyżek) mąka ziemniaczana (1 łyżka) sok wyciśnięty z pomarańczy (3 łyżki) imbir (1 łyżka startego) olej (do smażenia) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Marchewkę i batata obieramy, myjemy i trzemy na drobnych oczkach tarki. Wsypujemy mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Imbir trzemy na drobnych oczkach
Weganka gotujeSkładniki: Ciasto: 1 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka sojowego 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki mąki pszennej olej ( do smażenia) Farsz: batat (1 szt.) kasza jaglana (100 g) pomarańcz (1/2 szt.) sok wyciśnięty z cytryny (3 łyżeczki) imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki) łuskane ziarna słonecznika (4 łyżki) olej (1 łyżeczka) Czas przygotowania: 40 min. Liczba
Weganka gotujeSkładniki: batat (1 szt.) gruszka (1/2 dużej lub 1 mała) kakao (1 łyżka) wiórki kokosowe (3 łyżki) płatki migdałowe (1 łyżeczka) woda Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Batata obieramy, myjemy kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Ugotowanego batata odcedzamy. Dodajemy kakao i wiórki kokosowe. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Masę Przekładamy do miseczki
Weganka gotujeSłoneczko zagląda mi w oczy już od 6 rano, więc szkoda dnia,zwlekłam się z wyrka i nasmażyłam na śniadanie placków z cukinii i batatów. Boże jakie to dobre, sama nie wiem ile zjadłam, grzech było liczyć------ ŁAKOMSTWO :-) Składniki: 1 mała cukinia 1 słodki ziemniak średniej wielkości pół czerwonej papryki 1 marchewka garść posiekanej
pieprzny smaczekmakaronu i smakowało bardzo ciekawie - te połączenie również polecam :) TORTELLINI Z WĘDZONYM TOFU Z PIECZONYMI WARZYWAMI przepis autorski // 1-2 porcje ~125g (pół paczki) tortellini z wędzonym tofu ~cukinia, batat, marchewka - ilość według upodobań :) ~sól, pieprz ~2-3 łyżki sosu sojowego ~oliwa z oliwek ~2 łyżki posiekanej natki pietruszki + do dekoracji ~czubata łyżka ziaren słonecznika Warzywa umyć (marchewkę obrać, opcjonalnie
chili & sugarwyglądają wiosenne talerze? Są pełne kolorów, kwiatów, ziół i smakowitych zapachów :) (zachęcam do zjedzenia roladek na słonecznym tarasie!) Roladki z batata nadziewane selerem i suszonymi pomidorami składniki: 1 batat 1/4 selera bulwiastego duża garść suszonych pomidorów olej sól
wegetalerzekrucha żeby utrzymać ciężar reszty warzyw. Sałatę zamieniłam na o wiele bardziej wytrzymałą sałatę rzymską i tak powstały wrapy z sałaty rzymskiej z pieczonym bakłażanem, pietruszką i batatami w towarzystwie słodko-ostrej pasty z pieczonej papryki, które mój tata tak podsumował: Możesz gotować
wegetalerzeBataty, szparagi i tofu- wszystkie ulubione składniki w jednym daniu! Zapieczone pod grubą warstwą beszamelu, tworzą bardzo sycącą zapiekankę. To idealne danie na ogrzanie się w marcowy, zimny, wietrzny i śnieżny (!) wieczór. Zapiekankę najlepiej zjeść pod grubym kocem z dużym kubkiem rozgrzewającej herbaty (a pomyśleć, że chciałam dziś robić sorbet...) Zapiekanka czteroskładnikowa
wegetalerzePosypać sezamem, wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 15 minut w 190 stopniach. Przed podaniem posypać plastrami chili i ziołami. Podawać z ulubionymi dodatkami - w przepisie z tymiankowe puree bataty z cytryną
SzczyptaSmaQwrzucić cebulę, czosnek i paprykę, smażyć przez ok 5 minut, często mieszając i pilnując aby warzywa się nie zbrązowiły. Wlać wino, dodać pomidory, ośmiornicę, bulion, wrzucić pokrojone w kostkę bataty. Posolić i popieprzyć do smaku, dodać kardamon i mielony imbir. Przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na dwie godziny. Podawać posypane kolendrą. Smacznego
Stare Gary