patelni to teraz z piekarnika. Frytki lubi każdy mimo iż nie są najzdrowsze, te są inne. Dzieci powinny po nie także chętnie sięgać , sprawdźcie! Składniki; 2 duże bataty 2 łyżki oliwy z oliwek sól, łyżeczka rozmarynu(może być suszony) 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie; Bataty należy obrać a następnie pokroić w słupki. Włożyć do miski, dodać sól
Radość kipiąca uśmiechem.poniżej) lub innymi dodatkami - marchewką, papryką i selerem naciowym pokrojonym w słupki, paluszkami grissini, ćwiartkami pieczonych ziemniaków, chlebkami pita. Chipsy z warzyw korzeniowych Składniki: ulubione warzywa, np. burak, batat, seler, marchewka, pietruszka, pasternak olej sól morska * * Jeżeli robisz chipsy do dipu serowego, dodaj tylko odrobinę soli lub nie sól ich w ogóle, ponieważ feta jest wystarczająco słona. Przygotowanie: Wybrane(...)warzywa z wierzchu się obsuszą, przewróć je na drugą stronę i piecz jeszcze ok. 5 minut. Uważaj, bo warzywa szybko zaczynają się przypalać. Buraki pieką się dłużej niż np. bataty. Gotowe plasterki wyjmuj z piekarnika przy pomocy łopatki. Chipsy zajadaj najlepiej od razu. Niestety z czasem tracą swoją chrupkość i stają się gumowate. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki (na 4 porcje) - 1 duży batat (ok. 230 g bez skórki), - szklanka brokułów (ok. 100g), - 1 cebula (ok. 80g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 1 marchewka (ok. 45g), - przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek, słodka, ostra i wędzona papryka, łyżeczka sosu sojowego, - 2 łyżki pestek dyni (ok. 20g). Sposób przygotowania 1. Obieramy marchewkę i batata. 2. Cebulę szklimy(...)szklankami wody i dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, batata i brokuły. 4. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości. 5. Całość miksujemy, przyprawiamy do smaku i posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Krem z batatów i brokułów jest bogaty w: - potas, który reguluję przewodzenie bodźców nerwowych - witaminę C, która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - β- karoten, który również jest antyoksydantem. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachjedna z moich ulubionych zup. Rozgrzewa, leczy, przywraca krążenie. Na tę porę roku idealna! Składniki -kawałek dyni -2 bataty -litr salsy pomidorowej / włoskiego przecieru domowego. Ja swoją rozmroziłam. Jak się salsę robi , podejrzyj w tym miejscu . Jeśli nie masz takowej mogą być 2 puszki krojonych pomidorów pół "krzaczka" świeżej bazylii ekologiczny olej kokosowy virgin Symbio ekologiczna komosa ryżowa(...)małe czerwone cebule lub jedna duża W dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy i podsmaż cebulę, starty imbir i czosnek razem z kurkumą i curry. Po 3 minutkach dodaj bataty pokrojone w kostkę oraz dynię, również pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj pomidory. Przemieszaj, posól i dodaj komosy ryżowej. Uzupełnij wodą. Przełóż na najmniejszy palnik i gotuj pod przykryciem około 15 minut
Z Kuchni Do Kuchnijeść czy z kaszą, czy po prostu samą, czy jako farsz do czegokolwiek ;) Miłej niedzieli. dom. tortilla z sałatką colesław(z majonezem z kalafiora) z pieczonymi kotletami z batatów i ciecierzycy z sosem z tahini (vegan) dom. tortilla z pure z dyni, z pieczonymi falafelami batatowymi, z sosem z pieczonej papryki i pomidorów (vegan) pieczony batat faszerowany, kaszą
More food, love and dreamsMenu sylwestrowe przygotowane ? Jeśli czegoś jeszcze wam brakuje lub nie możecie się zdecydować co podać to polecam Wam pyszną rozgrzewającą zupę krem z batatów. Delikatna, lekka o wyrazistym smaku. Pyszna i szybka w przygotowaniu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)obrana i posiekana 1 marchewka (obrana i pokrojona) 1 czubata łyżeczka mielonego kminu Szczypta suszonych płatków chili (ja dodałam łyżeczkę ostrej papryki w proszku) 1 kg słodkich ziemniaków batatów (obranych i pokrojonych w grube plastry) 1,5 l bulionu Sól morska 75 g sera feta 150 g jogurtu greckiego Suszone pomidory ( ewentualnie do podania) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
noteskulinarnyfigaChrupiąca wołowina po azjatycku z brązowym makaronem ryżowym i sałatką, sałatka cesarska z grzankami, sałatka z kiełkami z wędzonym boczkiem i dressingiem balsamicznym, meksykańska zupa pomidorowa z frytkami z batatów z fetą i tortillą czy marynowane śledzie z warzywami i pieczywem chrupkim! Są pomysły na super sałatki do słoika - z pęczakiem, z makaronem czy kuskusem - do koloru do wyboru! Idealna(...)parze po azjatycku z czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby, mięsa, makarony, ryże
Plate of JoyKochani dziś na kolację podaję zupę z pestkami ... Krem pyszny i aromatyczny, krem rozgrzewający i słoneczny. Składniki mała dynia np. Hokkaido 1 batat półtorej cebuli czerwonej 4 ząbki czosnku pół szklanki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza imbiru 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa szczypta cynamonu pestki dyni ,migdały oraz suszone figi(...)Symbio Dynię pokrój w kostkę, posól ,upiecz w 180 stopniach, 15 minut. Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, czosnek i starty imbir. Dodaj przyprawy. Smaż około 3 minut. Batat obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli razem z dynią. Przykryj woda i posól. Gotuj pod przykryciem jakieś 15 minut . Wlej mleko kokosowe. Dodaj szczyptę cynamonu. Zblenduj na gładki krem. Pestki
Z Kuchni Do KuchniMoja propozycja na piątkowy obiad to łosoś w sezamie, z dodatkiem szparagów i frytek z batatów :) Połączenie smaków...niebo w gębie! Czytaj więcej
Ana Mari's worldOMLET Z BATATEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM / OMELETTE WITH SWEET POTATO AND SMOKED SALMON Jajka – uwielbiam! W każdej postaci – jajecznica, sadzone, na miękko, na twardo, w koszulkach, omlety, frittaty… Wszystko W tygodniu nie mam czasu na poranne gotowanie, zazwyczaj albo jem jakąś szybką kanapkę albo kupuję sobie coś po drodze do pracy, ale w weekendy… Wtedy jest(...)warzywa są dość spore. Łososia siekamy dość drobno. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wszystkie warzywa – cebulę, pomidorki, batata i smażymy na średnim ogniu. Jak cebula się lekko zeszkli, a batat zarumieni, dorzucamy posiekanego łososia. Do sporej miski wbijamy jajka, dokładamy mąkę, mleko, majonez, przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Gdy warzywa są podsmażone układamy je mniej więcej równą warstwą na całej
Martyna Cooksczęściej wyciągać ten aparat, a tym czasem zapraszam do oglądania posta :) Królują placki, kluski i to co w mojej kuchni znika ostatnio tonami, gruszki, buraki .. no i bataty :D Mam nadzieję, że coś wam przypadnie do gustu :) gryczane placki cukiniowe z camembertem i gruszką, z sosem musztardowo-miodowym zapiekanka cukinia faszerowana kuskusem, ciecierzycą(...)podsmażoną cebulką (z przyprawą garam masala, kminkiem rzymskim, curry itd.. ) (vegan) "Leniwe" z batatów*, podsmażone z maśle z syropem klonowym, ricotta (*z gałką muszkatołową, cynamonem, kurkumą) jaglane buraczane kluseczki z brokułami, płatkami migdałowymi (vegan) szpinakowa tortilla ze szpinakiem, awokado, tuńczykiem, jajkiem i pomidorem
More food, love and dreamszaproponować sałatkę na ciepło, którą przygotowałam na bazie różnych jesiennych warzyw i soczewicy. Możecie tu dodać właściwie dowolne warzywa, które można upiec. O tej porze roku polecam Wam dynię, bataty i wszelakie warzywa korzeniowe, jednak latem i wczesną jesienią możecie zamienić je na cukinię, bakłażana i paprykę. Jednak teraz nie ma nic lepszego niż warzywa korzeniowe. Polane octem balsamicznym(...)przez mojego Męża). Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem Składniki (na 4 porcje): 800 g warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę (co lubisz, jesienią np. dynia, bataty, buraki, marchewka, seler, pietruszka, topinambur) 200 g pieczarek pokrojonych na połówki, a większe na ćwiartki 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonego tymianku sól 200 g zielonej
Chilli Czosnek i Oliwauciskaj w niej warzywa i postaraj się odsączyć z nich sok. Mi najczęściej do szklanki wchodzi jedna cukinia i dwie średnie marchewki. Można też użyć same marchewki, marchewki z batatem lub inne kombinacje warzyw (np. seler, bakłażan, buraki, dynia…), choć pamiętaj, że wiele z nich ma dużo więcej węglowodanów niż cukinia. W misce ubij mikserem wszystkie mokre składniki (poza(...)jest dużo mniej niż cukinii, dostarcza ona tyle samo węglowodanów. Jak zrobisz chleb z samej cukinii, to możesz jeszcze mniej węglowodanów w kromce! Oczywiście inne kombinacje warzyw, szczególnie zawierające bataty albo więcej marchewki, będą zawierać więcej węglowodanów. Mając więcej białka niż węglowodanów i porządną dawkę tłuszczu chleb ten stanowi bardzo pożywne i zdrowe śniadanie . Dwie kromki z masłem dostarczą ponad
PaleoSMAKmiałam w lodówce. Nie miałam pojęcia, jak będą smakować, więc dodałam ziemniaki, by choć trochę nawiązać do znanego smaku placków ziemniaczanych. Wyszły - nieskromnie pisząc - genialnie. Składniki : 2 duże ziemniaki batat patison 300 g dyni bez skóry cebula 5 łyżek mąki (dodawane stopniowo) 3 jajka 4 spore liście natki pietruszki łyżeczka soli pieprz olej do smażenia Warzywa zetrzeć na tarkach: ziemniaki(...)patison na bardzo drobnej z zadziorami (klasyczna do placków ziemniaczanych), batat i dynię na tarce o grubszych oczkach. Do warzyw dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozdrobnioną natkę pietruszki. Wbić do masy jajka, dodać przyprawy i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Resztę mąki dodawać z czasem, bo warzywa będą puszczać sok, który trzeba będzie zagęścić. Włączyć okap nad kuchnią. Placki smażyć
Weekendy w domu i ogrodzieistnieje coś takiego jak fit frytki? Jakoś jedno do drugiego zupełnie nie pasuje. Jednak w tym przypadku jest zupełnie inaczej. Bataty inaczej nazywane wilcem ziemniaczanym cenimy za ich wysoką zawartość potasu i witamin. Pod tym względem bardzo różnią się od tradycyjnych ziemniaków. Posiadają niski indeks glikemiczny. W połączeniu z mieszanką ziół, tworzą idealną przekąskę. Składniki: - 1 duży batat
Pan i Pani Smith w kuchni