warzywami (przepis na dwie porcje) [350 kcal/ W: 100 g/ B: 11 g/ T: 4 g] 60 g marchwi 100 g ciecierzycy z puszki 60 g jarmużu 100 g batata Pół czerwonej papryki 100 g fasolki szparagowej (może być mrożona) 100 g ryżu sól, pieprz 400 ml bulionu warzywnego Marchew i batata obierz i pokrój w kostkę. Paprykę również pokrój
365 dni dookoła kuchnibiałym ryżem , ale pasować będzie też ulubiona kasza, ciemny ryż lub kromka pieczywa Latem korzystaj ze świeżych pomidorów, zimą z krojonych pomidorów w puszce lub passaty Twarde warzywa (bataty, dynia, kalafior, brokuł) dodaj na początku , żeby dłużej się gotowały Miękkie warzywa (cukinia, fasola z puszki, zielone liście) dodaj pod koniec gotowania (na 10-15 minut) Jeśli będziesz korzystać z pasty(...)puszka) mleko lub napój roślinny – 600ml olej do smażenia sól, pieprz Dodatki: Białko: chude mięso, tofu Strączki: ciecierzyca, fasola, soczewica Warzywa: dynia, brokuł, kalafior, cukinia, fasola szparagowa, bób, bataty, papryka Zielone: szpinak, jarmuż, liście botwiny Przyprawy: curry, papryka mielona, kolendra, kmin rzymski, imbir kurkuma Dzieci: potrawa dla starszych dzieci uważaj z ostrością Przygotowanie: Składniki pasty przełóż do blendera
wiecejwarzyw.pljeśli tak można powiedzieć, marynata do kurczaka. Wystarczy, żeby poleżał w niej tryle ile trzeba na pokrojenie warzyw, żeby pięknie przeszedł jej aromatem. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z pieczonego batata, kapusty i cieciorki Cztery składniki i powstaje nieprawdopodobne danie. Serio! To jedna z najlepszych sałatek, jakie jedliśmy. Można zrobić do niej prosty dresing, dowolny, ulubiony, ale można skropić sokiem(...)robimy przy okazji sobotniego i niedzielnego obiad. I tak: bolognese zrobiliśmy w większej ilości i trafiło na sobotni obiad. Do pieca trafiło też wtedy pęczotto i składniki sałatki z batata i kapusty. Wieczorem zrobiliśmy burgery – poświęciliśmy wieczór, bo burgery były swego rodzaju kulinarnym eksperymentem – szczegóły opiszemy w przepisie. Kurczak został częściowo skonsumowany na obiad niedzielny. Resztę spakowaliśmy na poniedziałek. Generalnie
Niedzielny kucharzZobacz jak zrobić idealnie chrupiące frytki z batatów . Mój przepis na pieczone frytki ze słodkich ziemniaków zawiera kilka niezawodnych porad. Dzięki nim upieczesz świetną, oryginalną przekąskę z batatów. - sposób na chrupiące frytki - przepis nawet dla początkujących - kilka pomysłów na pyszne podanie frytek
AniaGotuje.plWstaw na kuchenkę podgrzewaj aż passata się zagotuje, zmniejsz temperaturę i gotuj bez przykrycia na bardzo małym ogniu. Krok 2 W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni, następnie obierz batata, pokrój w kostkę, przełóż na tackę do pieczenia. Obok wysyp przepłukaną w zimnej wodzie cieciorkę. Posyp ją łyżeczką słodkiej papryki i pieprzu kajeńskiego, posól, polej łyżką oleju, wymieszaj. Wstaw warzywa(...)smaż 4-5 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj posiekany ząbek czosnku, smaż jeszcze minutę. Zalej całość sosem pomidorowym (usuń z niego cebulę, czosnek i liść laurowy), dodaj upieczonego batata i cieciorkę oraz odsączoną fasolkę. Zamieszaj i duś na wolnym ogniu 5-10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Wegetariańskie chili podawaj z awokado, tartym serem, łyżką jogurtu
Niedzielny kucharzspróbujcie! Papryki fajnie smakują z łyżką jogurtu naturalnego lub z sosem orzechowym (z tego przepisu ). Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: ziemniaki – 500g bataty – 500g papryka – 4 sztuki różnego koloru cebula – 1 sztuka czosnek – 4 ząbki przecier pomidorowy – 2 łyżeczki ser feta – 40g pistacje – 20g ostra mielona papryka(...)kmin rzymski – 1 łyżeczka goździki mielone – ¼ łyżeczki mielona kolendra – 2 łyżeczki olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Ziemniaki i bataty obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki ubij widelcem (mogą zostać większe
wiecejwarzyw.plSkładniki na 10 porcji : Kruchy spód: 1,5 szkl mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych 4 łyżki masła orzechowego Masa czekoladowa: 1 duży batat (650g) upieczony około 30 minut w 200st C i przestudzony 3 łyżki kakao 4 duże kostki czekolady gorzkej 95% 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe) Polewa: 6 kostek(...)Przełożyć na przygotowaną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica 22 cm) i dokładnie ugnieść dłońmi, aby powstał zwarty spód. Włożyć na około 20 minut do lodówki. Przestudzonego batata pokroić w mniejsze części, dodać kakao i mleko roślinne i całość zblendować na gładką masę. Następnie dodać mąkę kukurydzianą i pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Wymieszać. Na przygotowany wcześniej spód
Banana Smilesbardzo proste danie a smak ma niezwykły. Pasuje do białych mięs i do grzybów np. boczniaków. 4 małe bataty sól himalajska 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki miodu 3 łyżki octu jabłkowego 4 połówki orzechów włoskich podprażonych i posiekanych tymianek czerwony pieprz a najlepiej pestki granatu, których zapomniałam dodać do zdjęcia;) Bataty obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy
AZgotuj!przypraw, i zapachów unoszących się nad garnkiem. Zrobiłam za małą porcję bo na kolację już nie starczyło. Nie ma nic lepszego niż zdrowe warzywa. 1 pierś z kurczaka 1 batat 1 papryka czerwona 1 bakłażan 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz koperek, natka pietruszki papryka ostra, papryka wędzona 1/2 łyżeczki curry przyprawa do kurczaka(...)łyżek oleju i odstawiam w marynacie do lodówki na godzinę. Cebulę i czosnek drobno kroję, przesmażam na odrobinie oleju, dodaję kurczaka i dalej chwilę smażę. Przekładam na talerz. Batata obieram i kroję w kostkę, paprykę na kawałki. Smażę chwilę na oleju, dodaję pokrojonego bakłażana i dalej chwilę smażę, wlewam przecier, dodaję paprykę ostrą, wędzoną, curry, kukurydzę i na wolnym
wesoła kuchnia