pyszna jak diabli :D Gotujcie i smakujcie :) Lubię wszelakie kombinacje z kremowymi zupami, można do nich dodać rozmaite warzywa, tym razem wykorzystałam kawałek kapusty pekińskiej, do tego fioletowe bataty, rzodkiewki... i mamy pyszny obiad ! 2 bataty fioletowe 2 pęczki rzodkiewek 2 młode cukinie mały por 2 średnie marchewki kawałek kapusty pekińskiej ( u mnie tylna część, pozostała po zrobieniu(...)inne mleko) Warzywa obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki. W garnku na maśle klarowanym obsmażam warzywa, najpierw rzodkiewkę, por i czosnek. Jak rzodkiewka zmieni kolor, dodaję marchew, bataty, seler, posypuję solą i ziołami prowansalskimi. Na koniec wkładam cukinię i kapustę pekińską, wsypuję resztę przypraw, chwilę całość mieszam i podsmażam. Zalewam warzywa gorącą wodą i gotuję do miękkości
Takie tam pichceniemięsa. A jeśli lubicie to podajcie z mięsem na ostro i ulubioną surówką a otrzymacie super zestaw obiadowy, różnorodne smaki słodycz-ostrość. Polecam i życzę smacznego! SKŁADNIKI: 1800 g batatów (przed obraniem) 450 g mrożonej dyni (kostka) 1/2 szklanki mleka czubata łyżka masła sól PRZYGOTOWANIE: Bataty obieram i kroję w kostkę. W dużym garnku układam bataty, dodaję dynię (bez rozmrażania
Zasmakuj KuchniOrientalny gulasz wołowy z batatem, podlewany sokiem ananasowym oraz doprawiony curry, imbirem, szczyptą chili i sosem sojowym. Sycący i rozgrzewający… Idealnie komponuje się podany z ryżem. Inspiracją do przygotowania tego dania był przepis Matta Prestona na potrawkę z jagnięciny. Danie zmodyfikowałam i wyszedł pyszny i oryginalny w smaku gulasz. Polecam Składniki: 1 kg mięsa wołowego 1 mały batat(...)najmniejszym ogniu (około 2 – 2,5 godziny), do miękkości mięsa i co jakiś czas mieszając. Około 15 minut przed końcem gotowania dodać obranego i pokrojonego w kostkę batata. Jeśli sos będzie za gęsty należy uzupełniać wodą. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami → Placek po węgiersku → Chili
Oryginalny smakprzygotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki dla 4 osób (lub 2 bardzo głodnych) 250g fileta z kurczaka kawałek (100g) selera korzennego 300g chińskiej kapusty: pekińskiej lub pak choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru(...)maksymalnie silnym ogniu rozgrzewamy kolejne kilka łyżek oleju arachidowego. Smażymy pokrojonego kurczaka bardzo intensywnie, często mieszając, przez 3-4 minuty do wyraźnego zarumienienia. Obsmażonego kurczaka dodajemy razem z batatem do zupy po 20 minutach gotowania. Zwiększamy na chwilę ogień, aby doprowadzić zupę ponownie do wrzenia, po czym już spokojniej gotujemy 7-8 minut. Dodajemy kapustę, cebulki oraz kiełki fasoli, doprowadzamy
Kulinarna Pokusapożywną zupę jarzynową . Składniki na 6 porcji: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula - duża 2 marchewki - średnie 2 łodygi selera naciowego 2 korzenie pietruszki - średnie 1 batat - średni 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1,5l [6 szkl] bulionu warzywnego lub mięsnego - ja dodałam akurat rosół jaki miałam zawekowany w słoikach(...)Wlać 1/2 szkl. bulionu do deglasowania garnka, mieszając, aby uwolnić drobiny przyklejone do dna. Gotować, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę. W tym momencie dodać pokrojony w kostkę batat - w oryginalnym przepisie dodawało się go wraz z innymi warzywami, ale batat za szybko się wtedy gotuje i rozmięka, jak na mój gust . Pozostałe 5 i 1/2 szkl. bulionu wymieszać
Grunt to przepis!Bardzo aromatyczny batat podawany z delikatnym sosem na bazie jogurtu naturalnego. Batata umyć, wysuszyć i przekroić wzdłuż na pół. W misce wymieszać batata z olejem, solą i pieprzem. Piec
BullioDziś na obiad zapiekanka, ale nietypowa. Tradycyjne bolognese zapiekane pod puree z kalafiora i batata. Proste i obłędne w smaku. porcja na 4 osoby Składniki: bolognese 500 g mielonego mięsa wołowego 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej garść świeżej bazylii 1 łyżeczka papryki wędzonej odrobina chilli sól i pieprz do smaku łyżka masła puree(...)duży batat 200 g kalafiora duża łyżka masła Przygotowanie: Batata obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i dodać różyczki kalafiora. Zalać wodą i gotować bez soli do miękkości. na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, dodać mięso i smażyć wszystko ok 8 minut na średnim ogniu. Dodać passatę pomidorową
Niezły Młynekkokosowego, w III fazie z mlekiem kokosowym, lecz bez dodatku grzanek. Idealna w diecie na lekkie danie kolacyjne lub przystawkę. Składniki na 4 porcje: 1 mała dynia Hokkaido 1/2 batata 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sezamowego/kokosowego 4 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka kuminu sól, pieprz puszka mleka kokosowego 400 ml 2 łyżki soku(...)dodatkowo: 4 kromki pełnoziarnistego chleba orkiszowego olej sezamowy Przygotowanie: dynię przekroić na 4 części, natępnie przy pomocy łyżki wybrać gąbczasty miąższ i pestki. Pokroić w grubą kostkę. Obrać batata, pokroić w kostkę obraną i pokroją w piórka cebulę z obranym i rozdrobnionym czosnkiem i imbirem podsmażyć na oleju sezamowym. Dodać przyprawy, dynię i batata, następnie przesmażyć. Zalać bulionem warzywnym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasta z dodatkiem warzyw już nikogo nie dziwią. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, dyniowe, czekoladowe z burakiem. Batat (słodki ziemniak) też doskonale nadaje się do przygotowania słodkich wypieków. Podobnie jak marchewka i dynia dobrze smakuje z dodatkiem sporej ilości cynamonu i innych korzennych przypraw. W tym cieście, to właśnie cynamon gra pierwsze skrzypce. Nadzienie po upieczeniu pozostaje wilgotne, a w smaku(...)zacznie łączyć się w większe kawałki. Łączymy je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszczamy na placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Nadzienie: 750 g batatów przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, szczypta startej skórki z pomarańczy, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1/2 łyżeczki aromatu 100 g masła 1/2 szklanki białego cukru
Smakowity Blog KulinarnyJesień przyszła a z nią katar oczywiście, zawsze o tej porze ratujemy się dyniową zupą z imbirem i curry (przepis TU KLIK! ). Tym razem miałam jeszcze batata i postanowiłam go wkręcić do zupy - stała się jeszcze bardziej kremowa i fajnie podkręcił się smak - spróbujcie koniecznie - mocno rozgrzewa! SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 mała dynia hokkaido -około(...)duży batat (ok. 500 g) 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 1 szczypta chili 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka startego imbiru 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz prażone pestki dyni i nasiona słonecznika lub grzanki PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w plastry, czosnek drobno siekamy i podsmażamy do miękkości na oliwie. Dodajemy obraną dynię i batata
Moje Kuchenne Rewelacjeuznania i zapotrzebowania ) Sałatka: brokuły zielona cebulka zielony groszek (mrożony) słonecznik łuskany szparagi zielone biała kapusta olej lniany lub inny tłoczony na zimno sok z cytryny Dodatki: ziemniaki bataty oliwa z oliwek Przygotowanie: Załączam piekarnik by rozgrzał się na temperaturę 240 stopni. Brokuły dobrze myję, dzielę na różyczki, wkładam do garnka i zalewam wodą. Wstawiam na gaz. Gotuję 5 minut(...)zagotowuję wodę, wrzucam groszek, gotuję około 10 minut. Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce (szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część) .Zielonych szparagów nie obieramy. Ziemniaki i bataty obieram, kroję w kostkę, wkładam do miski, dodaję oliwy z oliwek i dokładnie mieszam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na górę układam szparagi i wstawiam do piekarnika. Szparagi
Szkrab Je SamSkładniki: 3 szt. batatów 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska pieprz ziołowy 6 gałązek tymianku Sos: 200 g jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól, pieprz Sposób wykonania: Bataty myjemy i przekrawamy na pół. Kawałki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bataty skrapiamy oliwą z oliwek
Qchnia po prostuSkładniki: 3 szt. batatów 15 dag żółtego sera (gouda) 1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki gruby szczypior 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Sposób wykonania: Bataty myjemy i przekrawamy na pół. Kawałki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bataty skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem. Posypujemy startym serem. Pieczemy przez 30 minut
Qchnia po prostukryjmzupy zrobiōło ekskluzywne danie, kero szło by w jakim małym talyrzu sprzedać za sroge 8 pijōndze 9 we modnyj restauracyji. Co potrza? 1 wiynkszy brokuł 1 batat 2 łeżki zōłzy 10 sojowyj ździebko 11 chili małoł cebula łeżka masła klarowanego połra listkōw limōnki kaffir ździebko gałki muszkatałowyj pó 12 łeżeczki kurkumu abo jedyn kōnsek korzynia sōl i pieprz nori (blaty(...)sushi) abo wodorosty we jaki inkszyj postaci Na maśle zeszklijcie cebula i na chwila wciepcie 13 tam tyż pokrōnego na byle jake kōnski 14 brokuła i batata. Zalyjcie to wodōm, dejcie prziprawy i niech sie powarzi, aż batat baje 15 miynki 16 . Potyn zmiksujcie, dosmakujcie 17 , na talyrz potnijcie połski 18 nori abo wciepcie małoł gorść wodorostōw, zalyjcie zupōm
Chop w kuchniKażdy z nas ma swoje skojarzenia, gdy pierwszy raz słyszy jakąś nową nazwę. Do dziś pamiętam moje, gdy usłyszałem o batatach. Batat? A może ktoś miał ma myśli banan? Patat? Czy to ma coś wspólnego z patatajaniem? Jak się szybko okazało – byłem w błędzie. Nie chodziło(...)tropikalne owoce, ani o jeżdżenie na koniu. Batat (zwany też patatem lub słodkim ziemniakiem
Vegan Taste