bataty - 3178 przepisów (strona:54/212)

Kuskus ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i suszonymi pomidorami (Couscous con patate dolci, ceci e pomodori secchi) 114

SKŁADNIKI 200 g kuskusu 200 ml bulionu warzywnego 200 g szpinaku baby 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) 50 g suszonych pomidorów  2 bataty  3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di couscous  200 ml di brodo vegetale(...)cucchiaino di succo di limone 1 cucchiaino di erbe di provenza sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni. Dokładnie umyte bataty obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z 1 łyżką oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Bataty wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z kozim serem, batatem i dynią. Pomysł na marynowaną dynię i marchew. 105

gruszkę. Gruszkę można po jednym dniu z powodzeniem wykorzystywać do potraw np. jako dodatek do gotowych dań, zup lub sałatek.  Składniki na sałatkę: garść roszponki 1 mały batat  olej do grillowania  kozi ser suszone pomidory  marynowana dynia i gruszka  orzechy laskowe  dressing miodowo- musztardowy: łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu, łyżka oliwy z oliwek, szczypta(...)soli i pieprzu  Rozgrzej patelnię grillową. Batata umyj i pokrój w plastry. Smaż na patelni plastry batata po dwie minuty z każdej strony. Roszponkę ułóż na talerzu, na niej batata, pokrojone suszone pomidory oraz marynowaną dynię i gruszkę. Wierzch posyp pokruszonym kozim serem i posiekanymi orzechami laskowymi. Składniki dressingu wymieszaj i polej nim wierzch sałatki. Udekorowałam wierzch sałatki bazylią

Mango Papaja
Faszerowane bataty z kurczakiem i kukurydzą 222

Wartość kaloryczna:  Składniki: 1 batat (200g) 100g piersi z kurczaka 50g kukurydzy knserwowej 200g szpinaku świeżego/mrożonego 1 celula 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pierz 1 łyżeczka bazylii czosnek granulowany do smaku 1. Bataty przekroić na pól, doprawić solą i pieprzem do smaku i włożyć do rozgrzanego piekarnika (200'C) i piec przez ok 40min, aż będą miękkie(...)patelni przyrumienić cebulkę, dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i przyprawić bazylią i czosnkiem. 3. Po ok. 5 min dodaj szpinak i kukurydzę. Wszystko dokładnie wymieszaj. 4. Kiedy bataty będą już gotowe, wyjmij je z piekarnika i delikatnie wybierz z nich miąższ i połącz z nadzieniem przygotowanym na patelni. 5. Po dokładnym wymieszaniu składników, faszeruj nimi wydrążone bataty

FITBUuK
Polędwiczka w piernikowej panierce, sosie piernikowym na orzechowo- limonkowym puree z batata 108

olej rzepakowy do smażenia  Sos piernikowy: 2 pokruszone pierniki Kopernik Toruń 3/4 szklanki śmietany 30% 3/4 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego  sól, pieprz, tymianek  Puree z batata 1 średni batat (700 gram) 1 łyżka masła orzechowego  skórka otarta z połowy limonki  sok z ćwiartki limonki  sól  Marynowana cukinia: 1 mała cukinia  litr(...)minucie lub dwie z każdej strony. Przełóż usmażoną polędwiczkę do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni jeszcze 10 minut. Następnie odstaw polędwiczkę by "odpoczęła". Batata ugotuj do miękkości, odcedź. Dodaj masło orzechowe, sok i skórkę z limonki. Zblenduj na gładkie puree. Na patelni upraż 1/3 utartych pierników. Wlej śmietanę, dodaj bulion i gotuj sos. Dopraw solą

Mango Papaja
Krem z batatów z tymiankiem 65

Świetna zupa krem ze słodkich ziemniaków z dodatkiem zielonej fasolki. Jeżeli uda Wam się upolować w sklepie kilka batatów zachęcam Was do przygotowania choć raz. Prosty przepis na rozgrzanie się jeszcze szare popołudnia. Dobrze doprawiona, podana z łyżką jogurtu naturalnego ze świeżym tymiankiem – wpadajcie na krem z batatów. Krem z batatów z tymiankiem Składniki […] Artykuł Krem z batatów

Pink Envelope
Gulasz z batatami, czerwoną soczewicą, pieczarkami i cukinią 117

Składniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - 5 pieczarek (ok. 110 g), - mały batat (ok. 300 g), - pół mniejszej cukinii (ok. 130 g), - 1/4 szklanki czerwonej soczewicy (ok. 45 g), - ząbek czosnku, - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, płatki drożdżowe, imbir, curry, bazylia, sól i pieprz(...)Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju. 2. Dodajemy do cebuli pokrojone w plastry pieczarki i dusimy kilka minut. 3. Dodajemy do pieczarek obranego, pokrojonego w kostkę batata, pokrojoną w kostkę cukinię, wypłukaną soczewicę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 4. Zalewamy całość wodą i gotujemy ok. 15-20 min. 5. Dodajemy do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiamy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Frytki z batatów 153

Składniki (na 1 porcję) - 1 średni batat (ok. 320 g ze skórką), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - przyprawy: zioła prowansalskie, sól. Sposób przygotowania 1. Obieramy batata ze skórki i kroimy w słupki. 2. Marynujemy słupki w oleju, ziołach prowansalskich i szczypcie soli. 3. Wykładamy słupki na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach(...)Frytki z batatów są  bogate w: - β-karoten (pochodzący z batata), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 240 g Energia: 286,0 kcal Białko: 3,7 g Tłuszcze: 10,2 g Węglowodany: 46,2 g Błonnik pokarmowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa – krem z batatów, dyni i oscypka 84

zupa pachnie latem, a to odczucie potęguje jeszcze jej kolor. Bataty dodają jej słodkości, aksamitności, dynia koloru, a oscypek jest wisienką na torcie. Tymianek, kolendra i mięta ze świeżo utartą gałką muszkatołową sprawiają, że zupa wydaje sie w smaku lekko orientalna. A oto jak ją zrobiłam Składniki na 4 duże porcje 1/4 średniej dyni 1 duży batat 1 pietruszka korzeń(...)serka twarogowego, na wierzch ścieramy na tarce kawałek oscypka, dekorujemy miętą i całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Zupa jest przepyszna! Smacznego dla Was! Artykuł Zupa – krem z batatów, dyni i oscypka pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Kasza gryczana z cieciorką, batatem i szpinakiem 157

Kaszę czy różnego rodzaju strączki mam w niej zawsze. Te drugie zarówno w postaci suchej, jak i puszkowanej lub słoikach, wtedy ratują mnie w awaryjnych sytuacjach. Miałam ochotę na bataty i kupiłam ładny świeży szpinak w swoim warzywniaku. To wszystko połączyłam w całość. Wyszedł smaczny obiad, który można zjeść także na zimno.  Składniki na 4 porcje: 270g kaszy gryczanej(...)niepalonej 500g batatów 400g świeżego szpinaku 200g suchej ciecierzycy (lub 2 puszki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy cajun (lub jeżeli nie masz wymieszaj ze sobą ¾  łyżeczki słodkiej papryki w proszku, ¼ łyżeczki ostrej papryki, odrobina soli i pieprzu) Sól Pieprz Przygotowanie: Cieciorkę namoczyć w zimnej wodzie przez 8-10h. Odlać i przepłukać

Fabryka pomysłów
Kluski śląskie z batatów, z sosem wołowym 57

życiu bywa, upiekło nam się za dużo batatów do jednego z dań. Nie myśląc wiele, postanowiliśmy zrobić mały eksperyment. Do tego ligawa i kolejny pomysł. Polecamy ;) Składniki 1 kg batatów 250-300 g mąki ziemniaczanej 400 g ligawy wołowej 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 50 ml oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego 500-700 ml bulionu wołowego 2 łyżki(...)sosu ostrygowego cukier palmowy 1 pełna łyżka mąki natka pietruszki trybula sól, pieprz Przygotowanie B Bataty myjemy, kroimy wzdłuż na pół, owijamy w folię aluminiową i pieczemy wstępnie 30 min w temperaturze 200°C , później odwijamy z folii i pieczemy kwadrans. Studzimy. W tym czasie ligawę mielimy na największych oczkach, smażymy na rozgrzanym oleju z posiekaną cebulą, po kilku minutach

R'n'G Kitchen
Bataty pieczone z sałatką 92

Słodki zapiekany ziemniak doskonale sprawdza się z sałatką. Składniki 2 średniej wielkości bataty 10 szt pomidorków koktajlowych 1 łyżka pasty miso 1 łyżka miodu 100 ml oliwy 1 łyzeczka pieprzu kilka rzodkiewek pęczek koperku garść rukoli Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem wzdłuż na pół(...)Zapiekałem 30 minut. Odwinąłem, zapiekałem jeszcze 15 minut, kładąc obok pomidorki. Połączyłem pastę miso, miód, oliwę oraz pieprz. Wymieszałem na gładki dressing. Rzodkiewki umyłem, pokroiłem w cienkie plasterki. Upieczone bataty oraz pomidorki przełożyłem na talerz. Udekorowałem rzodkiewkami, koperkiem i rukolą. Całość polałem dressingiem

R'n'G Kitchen
BABECZKI Z BATATÓW Z CHIPSEM Z GUSZKI 140

sklepie można kupić truskawki czy maliny ale nie są One już tak słodkie jak latem. Na stole więc królują cięższe desery niż latem. Na stół wjechały więc babeczki z batatów z dodatkiem mango. Babeczki są wilgotne z nutą egzotycznego mango. Każdy składnik idealnie pasuje do pozostałych. Całość uwieńczyłam chipsem z gruszki i polałam syropem złocistym Diamant. Producent syropu Diamant(...)dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna membrana w zamknięciu ułatwiają dozowanie odpowiedniej ilości syropu. "  Składniki: bataty – 2 szt. mango (dojrzałe) – 100 g jaja – 4 szt. cukier trzcinowy Diamant Dry Demera ra – 100 g nasiona chia – 2 łyżki proszek do pieczenia – 20 g olej kokosowy

Kuchnia w oparach
Zupa krem z batatów i marchewki 114

łatwe w przyrządzeniu, rozgrzewające i pyszne! A wersji smakowych jakie można przygotować jest tyle, że ciężko się nimi znudzić. Dziś proponuję krem o lekko słodkim smaku, który zupa zawdzięcza batatom.  Dodatek aromatycznych przypraw - cynamonu, papryki, kurkumy - równoważy słodkość warzyw. Krem jest sycący i przyjemnie rozgrzewający. Idealnie sprawdzi się na lekki obiad lub kolację.  PRZEPIS KREM Z BATATÓW(...)MARCHEWKI  Duży batat Trzy niewielkie marchewki Łyżka serka naturalnego (u mnie Bieluch) Pół czerwonej cebuli Mały ząbek czosnku Woda lub bulion Przyprawy: słodka papryka, cynamon, kurkuma, pieprz Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę Cebulę i czosnek posiekać Zeszklić na oleju cebulę, po chwili dodać czosnek oraz marchewkę Podsmażyć chwilę, w razie potrzeby podlać wodą Dorzucić batata

HealthyCreations
Frytki z batatów 123

Lżejsza wersja frytek znanych na mieście. Moje pieczone frytki z batatów, lekkie, nie chrupiące podaję z domowymi dipami, najczęściej świeżym czosnkowym na jogurcie, sosem tzatziki lub ostrym pomidorowym. Domowa i zdrowa pieczona przekąska gotowa, podaję ją od razu, znika szybko! Składniki: 2 duże bataty sól, pieprz, ostra papryka olej Przygotowanie: Bataty obieram, kroję w słupki. Skrapiam olejem i przyprawiam. Wstawiam

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania