bataty - 3178 przepisów (strona:53/212)

Najlepsze sycące kanapki – top 10 przepisów 258

łyżka brandy lub koniaku (opcjonalnie) szczypta tymianku garść wiśni bez pestek jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane koperek do dekoracji pieczywo do podania Pełny przepis tutaj. Grzanki z batatów z serem żółtym i pesto Jeśli tak jak ja kochacie topiony ser w każdej postaci, ale chcecie przemycić trochę warzyw do waszego śniadania, to spróbujcie kanapek z batatów. Składniki(...)duże bataty pokrojone w plasterki grubości ok. 1 centymetra 100 g tartego żółtego sera kupny sos pesto zielenina do dekoracji – u mnie koperek, ale mogą być listki bazylii, szczypiorek itp. pieprz Pełny przepis tutaj. Tosty francuskie z rokitnikiem Macie “wczorajsze” ciasto drożdżowe na zbyciu? Przeróbcie je na tosty francuskie, są jeszcze lepsze niż świeże ciasto. Składniki: 2 kromki ciasta drożdzowego

Ugotowane pozamiatane
Jak przygotować perfekcyjną sałatkę! Przepis na sałatkę z batatem, jajkiem i tofu 139

które doładują naszą sałatkę cennymi składnikami odżywczymi i antyoksydantami. Moimi ulubionymi dodatkami są kiełki oraz zioła, świeże lub suszone. To bomby dobroczynnych składników, o których warto pamiętać! SAŁATKA Z BATATEM, JAJKIEM I TOFU Dwie duże garście szpinaku baby Pół średniego batata Pół kostki tofu Jajko Ćwierć czerwonej papryki Garść orzeszków ziemnych Kiełki Sos 2 łyżki jogurtu naturalnego Łyżeczka pasty tahini(...)Pół łyżeczki miodu Zioła  Batata ugotować (ja ugotowałam go na parze) Jajko ugotować na twardo Ugotowanego batata, paprykę oraz tofu pokroić w kostkę Na talerzu ułożyć liście szpinaku, na nie wyłożyć warzywa Sałatkę posypać orzeszkami oraz kiełkami Połączyć składniki sosu i skropić nim sałatkę

HealthyCreations
Faszerowane bataty 149

Faszerowane bataty Danie, które jest alternatywą dla faszerowanej papryki oraz jest zamiennikiem dla popularnego ziemniaka. Składniki: - 2 bataty - 200g sera gouda - 2 szklanki przecieru pomidorowego - 250g pieczarek - 500g mięsa wołowego - 2 łyżki oliwy - sól morska i pieprz ziołowy do smaku - szczypta słodkiej papryki - szczypta oregano Sposób przygotowania: - mięso i pieczarki podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy, dopraw i zalej przecierem(...)pomidorowym; - bataty podgotuj w osolonej wodzie, aby były delikatnie miękkie, następnie przetnij na pół; - w batatach wydrąż środek i wypełnij przygotowanym wcześniej mięsem z przecierem pomidorowym; - wierzch posyp startym serem gouda; - piec w temperaturze 160 stopni ok. 30minut. Podawaj ze świeżą rukolą.🌿 SMACZNEGO

MintTaste
Browni z batatów 152

Świetny przepis szybki, łatwy, zdrowy.  Wpadłam na ten przepis przeglądając instagram, byłam bardzo ciekawa, jak smakują bataty z czekoladą i wiecie co wspaniale :) Składniki: 250 g batatów, 100 g gorzkiej czekolady, 125 g masła klarowanego lub margaryny dla wegan 2 łyżki cukru trzcinowego (może być więcej, jeśli ktoś lubi słodkie), 2 jajka lub dla 2 jajka wegańskie z nasion(...)chia), 175 g mąki (dodałam orkiszową), 1 łyżka proszku do pieczenia, 100 g płatków czekoladowych (opcjonalnie) Polewa czekoladowa ja nie robiłam Wykonanie: Obrać i ugotować bataty (gotować około 15 minut),  gorące bataty przełożyć do miski i dodać tabliczkę czekolady. Czekolada rozpuści się dzięki  gorącym ziemniaczkom. Dosypujemy cukier, mąkę i jajka oraz proszek do pieczenia, płatki czekoladowe, jeśli ktoś

Smaki Przyprawy i Kolory
Kuskus ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i suszonymi pomidorami (Couscous con patate dolci, ceci e pomodori secchi) 123

SKŁADNIKI 200 g kuskusu 200 ml bulionu warzywnego 200 g szpinaku baby 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) 50 g suszonych pomidorów  2 bataty  3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di couscous  200 ml di brodo vegetale(...)cucchiaino di succo di limone 1 cucchiaino di erbe di provenza sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni. Dokładnie umyte bataty obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z 1 łyżką oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Bataty wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z kozim serem, batatem i dynią. Pomysł na marynowaną dynię i marchew. 115

gruszkę. Gruszkę można po jednym dniu z powodzeniem wykorzystywać do potraw np. jako dodatek do gotowych dań, zup lub sałatek.  Składniki na sałatkę: garść roszponki 1 mały batat  olej do grillowania  kozi ser suszone pomidory  marynowana dynia i gruszka  orzechy laskowe  dressing miodowo- musztardowy: łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu, łyżka oliwy z oliwek, szczypta(...)soli i pieprzu  Rozgrzej patelnię grillową. Batata umyj i pokrój w plastry. Smaż na patelni plastry batata po dwie minuty z każdej strony. Roszponkę ułóż na talerzu, na niej batata, pokrojone suszone pomidory oraz marynowaną dynię i gruszkę. Wierzch posyp pokruszonym kozim serem i posiekanymi orzechami laskowymi. Składniki dressingu wymieszaj i polej nim wierzch sałatki. Udekorowałam wierzch sałatki bazylią

Mango Papaja
Faszerowane bataty z kurczakiem i kukurydzą 233

Wartość kaloryczna:  Składniki: 1 batat (200g) 100g piersi z kurczaka 50g kukurydzy knserwowej 200g szpinaku świeżego/mrożonego 1 celula 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pierz 1 łyżeczka bazylii czosnek granulowany do smaku 1. Bataty przekroić na pól, doprawić solą i pieprzem do smaku i włożyć do rozgrzanego piekarnika (200'C) i piec przez ok 40min, aż będą miękkie(...)patelni przyrumienić cebulkę, dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i przyprawić bazylią i czosnkiem. 3. Po ok. 5 min dodaj szpinak i kukurydzę. Wszystko dokładnie wymieszaj. 4. Kiedy bataty będą już gotowe, wyjmij je z piekarnika i delikatnie wybierz z nich miąższ i połącz z nadzieniem przygotowanym na patelni. 5. Po dokładnym wymieszaniu składników, faszeruj nimi wydrążone bataty

FITBUuK
Polędwiczka w piernikowej panierce, sosie piernikowym na orzechowo- limonkowym puree z batata 118

olej rzepakowy do smażenia  Sos piernikowy: 2 pokruszone pierniki Kopernik Toruń 3/4 szklanki śmietany 30% 3/4 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego  sól, pieprz, tymianek  Puree z batata 1 średni batat (700 gram) 1 łyżka masła orzechowego  skórka otarta z połowy limonki  sok z ćwiartki limonki  sól  Marynowana cukinia: 1 mała cukinia  litr(...)minucie lub dwie z każdej strony. Przełóż usmażoną polędwiczkę do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni jeszcze 10 minut. Następnie odstaw polędwiczkę by "odpoczęła". Batata ugotuj do miękkości, odcedź. Dodaj masło orzechowe, sok i skórkę z limonki. Zblenduj na gładkie puree. Na patelni upraż 1/3 utartych pierników. Wlej śmietanę, dodaj bulion i gotuj sos. Dopraw solą

Mango Papaja
Krem z batatów z tymiankiem 73

Świetna zupa krem ze słodkich ziemniaków z dodatkiem zielonej fasolki. Jeżeli uda Wam się upolować w sklepie kilka batatów zachęcam Was do przygotowania choć raz. Prosty przepis na rozgrzanie się jeszcze szare popołudnia. Dobrze doprawiona, podana z łyżką jogurtu naturalnego ze świeżym tymiankiem – wpadajcie na krem z batatów. Krem z batatów z tymiankiem Składniki […] Artykuł Krem z batatów

Pink Envelope
Gulasz z batatami, czerwoną soczewicą, pieczarkami i cukinią 131

Składniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - 5 pieczarek (ok. 110 g), - mały batat (ok. 300 g), - pół mniejszej cukinii (ok. 130 g), - 1/4 szklanki czerwonej soczewicy (ok. 45 g), - ząbek czosnku, - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, płatki drożdżowe, imbir, curry, bazylia, sól i pieprz(...)Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju. 2. Dodajemy do cebuli pokrojone w plastry pieczarki i dusimy kilka minut. 3. Dodajemy do pieczarek obranego, pokrojonego w kostkę batata, pokrojoną w kostkę cukinię, wypłukaną soczewicę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 4. Zalewamy całość wodą i gotujemy ok. 15-20 min. 5. Dodajemy do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiamy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Frytki z batatów 165

Składniki (na 1 porcję) - 1 średni batat (ok. 320 g ze skórką), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - przyprawy: zioła prowansalskie, sól. Sposób przygotowania 1. Obieramy batata ze skórki i kroimy w słupki. 2. Marynujemy słupki w oleju, ziołach prowansalskich i szczypcie soli. 3. Wykładamy słupki na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach(...)Frytki z batatów są  bogate w: - β-karoten (pochodzący z batata), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 240 g Energia: 286,0 kcal Białko: 3,7 g Tłuszcze: 10,2 g Węglowodany: 46,2 g Błonnik pokarmowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa – krem z batatów, dyni i oscypka 95

zupa pachnie latem, a to odczucie potęguje jeszcze jej kolor. Bataty dodają jej słodkości, aksamitności, dynia koloru, a oscypek jest wisienką na torcie. Tymianek, kolendra i mięta ze świeżo utartą gałką muszkatołową sprawiają, że zupa wydaje sie w smaku lekko orientalna. A oto jak ją zrobiłam Składniki na 4 duże porcje 1/4 średniej dyni 1 duży batat 1 pietruszka korzeń(...)serka twarogowego, na wierzch ścieramy na tarce kawałek oscypka, dekorujemy miętą i całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Zupa jest przepyszna! Smacznego dla Was! Artykuł Zupa – krem z batatów, dyni i oscypka pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Kasza gryczana z cieciorką, batatem i szpinakiem 166

Kaszę czy różnego rodzaju strączki mam w niej zawsze. Te drugie zarówno w postaci suchej, jak i puszkowanej lub słoikach, wtedy ratują mnie w awaryjnych sytuacjach. Miałam ochotę na bataty i kupiłam ładny świeży szpinak w swoim warzywniaku. To wszystko połączyłam w całość. Wyszedł smaczny obiad, który można zjeść także na zimno.  Składniki na 4 porcje: 270g kaszy gryczanej(...)niepalonej 500g batatów 400g świeżego szpinaku 200g suchej ciecierzycy (lub 2 puszki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy cajun (lub jeżeli nie masz wymieszaj ze sobą ¾  łyżeczki słodkiej papryki w proszku, ¼ łyżeczki ostrej papryki, odrobina soli i pieprzu) Sól Pieprz Przygotowanie: Cieciorkę namoczyć w zimnej wodzie przez 8-10h. Odlać i przepłukać

Fabryka pomysłów
Kluski śląskie z batatów, z sosem wołowym 65

życiu bywa, upiekło nam się za dużo batatów do jednego z dań. Nie myśląc wiele, postanowiliśmy zrobić mały eksperyment. Do tego ligawa i kolejny pomysł. Polecamy ;) Składniki 1 kg batatów 250-300 g mąki ziemniaczanej 400 g ligawy wołowej 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 50 ml oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego 500-700 ml bulionu wołowego 2 łyżki(...)sosu ostrygowego cukier palmowy 1 pełna łyżka mąki natka pietruszki trybula sól, pieprz Przygotowanie B Bataty myjemy, kroimy wzdłuż na pół, owijamy w folię aluminiową i pieczemy wstępnie 30 min w temperaturze 200°C , później odwijamy z folii i pieczemy kwadrans. Studzimy. W tym czasie ligawę mielimy na największych oczkach, smażymy na rozgrzanym oleju z posiekaną cebulą, po kilku minutach

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania